Bitwarden in LastPass sta dva najboljša skrbnika gesel, ki ponujata odlične brezplačne načrte, trdno varnost in dolg seznam funkcij. Ko govorimo o brezplačnem upravljanju z geslom, ni nič boljše od teh dveh. Vendar pa lahko v primerjavi z Bitwardenom in LastPassom zmaga le eden. 


V seriji krogov bomo primerjali dve točki, da bi videli, katera je boljša možnost. Na poti se bomo dotaknili varnosti, cen, podpore, enostavne uporabe, funkcij in še več, še preden bomo razglasili zmagovalca..

Preden se potapljamo, želimo opozoriti, da nekateri vidiki storitve bolj sijejo v primerjavi z drugo storitvijo. Zaradi tega priporočamo, da si preberete pregled Bitwarden in LastPass pregled, da dobite predstavo o uspešnosti teh upraviteljev gesel v primerjavi s preostalim trgom..

Nastavitev boja: Bitwarden proti LastPassu

Pred nami je šest krogov, od katerih je vsak pomemben za Bitwarden in LastPass. Dva kroga ga bosta med krogom izpraznila, da bosta videla, kateri kraljuje vrhunsko. Vsak krog je vreden točke, na koncu naše primerjave pa bomo zbrali vse točke, da bomo razglasili skupnega zmagovalca. 

Vendar, kot ugotavljamo v vseh primerjavah, obstaja dovolj prostora za osebne želje. To še posebej velja za dve orodji, kot sta Bitwarden in LastPass, obe pa ponujata prednosti na različnih področjih. Zaradi tega priporočamo, da preberete vsak odsek in pridete do lastnega zaključka.

Z obema storitvama smo se odločno odločili, da ugotovimo, kateri je boljši, in čeprav bomo zavzeli dokončno stališče, se lahko boljše orodje, ki ga lahko spremenite, spreminja glede na vaše potrebe. Na primer, Bitwarden ni tako prilagodljiv, ko gre za vrste vnosov, vendar ima veliko boljšo podporo kot LastPass.

1

Varnost

Oba Bitwarden in LastPass imata odlično varnost, čeprav je ena zagotovo boljša od druge. Začetno s slednjim ponuja LastPass standardno varnost za skrbnike gesel. To vključuje model z ničelnim znanjem, šifriranje AES-256 in vrsto možnosti za dvofaktorsko preverjanje pristnosti in večfaktorsko preverjanje pristnosti. 

Za preverjanje pristnosti vašega računa potrebuje LastPass samo glavno geslo, za razliko od modela z dvema tajnima tipkama Dashlane in 1Password (za več o tem preberite naš pregled v Dashlaneu). Kljub temu se vaše glavno geslo pošlje skozi 100.000 krogov pnevmatik PBKDF2, da bi odklenili trezor. To pomeni, da LastPass vašega gesla nikoli ne vidi in ne shrani.

Ker se funkcija pridobivanja ključev uporablja za generiranje ključa za preverjanje pristnosti, vaše glavno geslo dejansko nikoli ne zapusti vašega stroja.  

Šifriranje LastPass-a žal ni konec zgodbe. Storitev je bila leta 2015 prekinjena, zaradi česar so ukradli nešteto računov. Ob tem so napadalci pobegnili s kopico razbojništva. Model lastnega ničelnega znanja LastPass pomeni, da potrebni podatki, ki so potrebni za dešifriranje vseh trezorjev, niso bili vključeni v kršitev, zato podatki o navadnem besedilu niso bili ogroženi.. 

Bitwardenov pristop k odprtokodu

Bitwarden ima podobno varnost kot LastPass, vključno s šifriranjem AES-256 za vaš trezor in modelom z ničelnim znanjem. Vendar je izvorna koda tudi javno dostopna, kar omogoča, da se vsakdo skopi po njej zaradi varnostnih ranljivosti. Nemško podjetje za kibernetsko varnost Cure53 je to storilo in z Bitwardenom ni našlo nič drugega kot nekaj manjših težav. 

Največja grožnja varnosti skrbnika gesel prihaja iz pristnosti in na tej strani je Bitwarden trden. Za preverjanje pristnosti vašega računa uporablja niz ustvarjenih ključev in hashinga, vendar je to samo, če se odločite za uporabo strežnikov Bitwarden. 

Ko bomo prešli v razdelek »funkcije«, Bitwarden ponuja samostojno možnost, ki pri upravljanju gesel odstrani večji del varnostnega tveganja.

Ker Bitwarden deluje na osnovi odprte kode, to pomeni, da tudi zaklepanje ponudnika ni mogoče. Vsa Bitwardenova izvorna koda je na voljo in skupnost jo je že uporabila za ustvarjanje orodij, ki lahko preberejo njeno datotečno obliko. Zaradi tega boste še vedno imeli dostop do svojih geslov, tudi če Bitwarden poči. 

Čeprav ima LastPass trdno varnost, kljub nesrečni vdori s hekerji, Bitwarden ponuja še več. Ker je izvorna koda na voljo za revizijo, je sama po sebi bolj varna in omogoča razvijalcem, da ujamejo ranljivosti, preden postanejo težava. Poleg tega Bitwarden ponuja samostojno gostovanje, kar odpravlja skoraj vse tveganje uporabe skrbnika gesel.

Okrog: Varnostna točka za Bitwarden

Bitwarden logotip
LastPass Logotip

2

Cenitev

Med ceno in cenami se je med Bitwardenom in LastPassom veliko govoriti. Čeprav je eden ciljno usmerjen kot shareware, drugi pa komercialni izdelek, oba ponujata odlične brezplačne načrte, vsak pa si zasluži mesto v našem najboljšem brezplačnem vodniku za upravljanje gesel. Pri plačilu pa obstajajo nekatere razlike.

Začenši z Bitwardenom, je programska oprema z odprto kodo in je, tako kot KeePass, popolnoma brezplačna (preberite naš pregled KeePass). Načrt je plačan, vendar je Bitwarden poskrbel, da so vse njegove osnovne funkcije na voljo v brezplačni različici. To vključuje neomejeno možnost shranjevanja, sinhronizacijo z več napravami in dvofaktorsko preverjanje pristnosti. 

Plačljivi načrt – če ga lahko tako imenujete – doda 1 GB šifrirane shrambe datotek, še nekaj možnosti 2FA, poročila o storitvah za stranke in zdravstveno varstvo gesla. 

Čeprav je “plačano”, je tu relativni izraz. Bitwarden Premium stane manj kot 1 dolar na mesec, čas pa znaša le 10 USD za celo leto. V okviru brezplačnega načrta se zdi, da ima Premium možnost razvijalce podpreti bolj kot karkoli drugega.

LastPass ima bolj konvencionalno strukturo cen, ki ustreza vrhunski osebni opciji pri 3 USD na mesec in družinski možnosti pri le 4 USD na mesec. Vendar v primerjavi z drugimi upravljavci brezplačnih gesel, kot je RememBear, LastPass izstopa s svojim brezplačnim načrtom (preberite naš pregled RememBear). To je zato, ker vključuje neomejeno shranjevanje in sinhronizacijo v več napravah. 

Zaradi brezplačne različice je plačani videti slabo. Nadgradnja na Premium vsebuje nekaj dobrot, in sicer delitev med mnogimi in LastPass za aplikacije, toda pri 3 dolarjih na mesec načrt ni vreden. 

Glede na to, LastPass ponuja družinski načrt, ki zagotavlja zaščito do šestih uporabnikov za samo 4 USD na mesec, kar je celo ceneje kot 1Password (preberite naš pregled 1Password). 

Da ne bomo pretiravali, ima Bitwarden pravzaprav svoj družinski načrt in znaša le 1 dolar na mesec. Podpira do pet uporabnikov in je opremljen z neomejenim deljenjem in shranjevanjem. Čeprav nima funkcij, kot je samodejno izpolnjevanje aplikacij, sta Bitwardenova Premium in Family možnosti veliko cenejša od LastPass-a, vse pa ponuja večino funkcionalnosti.

Okrog: cena za Bitwarden

Bitwarden logotip
LastPass Logotip

3

Enostavnost uporabe

Ko gre za odprte v primerjavi s komercialnimi izdelki, je ponavadi glavna razlika pri enostavni uporabi (primer si lahko preberete v primerjavi s KeePass proti LastPass). Kljub temu, da je brezplačen izdelek, je Bitwarden zelo enostaven za uporabo. Kljub temu ima v primerjavi z LastPassom nekaj majhnih razlik. 

Bitwarden je izkušnja na namizju, kar pomeni, da obstaja lokalna aplikacija za upravljanje gesel. Preko spletnega mesta Bitwarden obstaja tudi različica, ki temelji na brskalniku, čeprav ne ponuja skoraj toliko možnosti kot namizna aplikacija. Vmesnik je presenetljivo čist, z vrstami vnosov v levem meniju, poleg organizacije map in iskalne vrstice. 

bitwarden-nova-tema

Čeprav je Bitwarden zelo impresiven za programsko opremo, zgrajeno na odprti kodi, ima nekaj kritičnih pregledov. Prvič, podpira le varne opombe, identitete, kreditne kartice in gesla. Ni nobenih polj po meri ali vrst vnosa, s katerimi bi shranili druge podatke. Poleg tega morate določiti, na katerih URL-jih želite vnesti to geslo. 

Na srečo lahko te težave premagate z razširitvijo brskalnika, ki je tako kot lokalna aplikacija presenetljivo enostavna za uporabo. Z razširitvijo si lahko hitro ogledate svoj trezor, ustvarite novo geslo in zajamete prijave, ko se gibljete po internetu.

bitwarden-razširitev

Čeprav je uporabnost Bitwardena impresivna, se za LastPass ne ujema. LastPass v celoti temelji na svojem brskalniku, kamor koli greste, ne glede na to, ali ste v sistemu Windows, macOS, ChromeOS ali Linux. Vmesnik brskalnika je zelo enostavno obiti, prav tako pa lahko organizirate vnose v mape in jih filtrirate na različne načine.

lastpass-pregled-trezor

V okviru Bitwardena je LastPass kicker na voljo v obliki prilagojenih vnosov. LastPass že ni na voljo, podpira že dolg seznam vrst vnosov, vključno s potnimi listi, podatki o strežniku, licencami za programsko opremo in drugo. Vendar lahko ustvarite tudi lastne vnose po meri in tako omogočite shranjevanje, kar želite. 

lastpass-review-custom-kategorija

V ozadju se dogaja tudi nekaj avtomatizacije. Na primer, LastPass ima univerzalne nastavitve za identifikacijo URL-ja, medtem ko jih boste morali ročno vnesti v Bitwarden. Čeprav je Bitwarden še vedno enostavno obiti, je na LastPassu dovolj majhnih izboljšav, da se lahko v tem krogu postavi na krovu..

Okrog: Točka enostavnosti uporabe za LastPass

Bitwarden logotip
LastPass Logotip

4

Lastnosti

Tudi s svojimi brezplačnimi načrti sta Bitwarden in LastPass polna funkcij. LastPass ponuja dober razpon v svojem brezplačnem načrtu, vključno z varnostnim izzivom, na katerem si lahko hitro ogledate stara, ponovno uporabljena in šibka gesla. LastPass vključuje tudi samodejno zamenjavo gesla, vendar ni deloval zadnjič, ko smo ga preizkusili.

lastpass-pregled-varnostni izziv

Vendar plačilo prinaša nekaj koristi, predvsem v obliki strojne opreme 2FA s standardom FIDO U2F in LastPass za aplikacije. Slednji vam omogoča, da izkušnjo samodejnega izpolnjevanja uporabite v svojem brskalniku in jo uporabite v lokalnih aplikacijah. Čeprav ni veliko, je lep bonus, če plačujete naročnino. 

Bitwarden ponuja podobne funkcije, čeprav jih različno razdeli med svoje brezplačne in plačljive možnosti. Na primer, zaslon o varnosti gesla – ki prikazuje šibka, izpostavljena in stara gesla – in ustrezne kršitve podatkov so rezervirane za plačljivi načrt. Kljub temu, s kako poceni Bitwardenom se je težko pritoževati.

bitwarden-poročilo o kršitvi

Najpomembnejša lastnost Bitwardena je samo gostovanje, ki je na voljo ne glede na to, ali plačujete ali ne. S Dockerjem lahko na domačem NAS zlahka gostite Bitwardenovo strežniško infrastrukturo. Vedno lahko uporabite strežnike Bitwarden – ne uporablja shrambe v oblaku, kot je Depot z geslom -, vendar je samostojno gostovanje najboljša možnost, če vas skrbi varnost.

vaja bitwarden-samostojni gostitelj

Postopek je preprost, saj potrebujete le Dockerja in nekaj pozivov ukazne vrstice. Čeprav gre za neobvezno funkcijo, je dejstvo, da je samo gostovanje vgrajeno v Bitwarden z neko lahkoto. Tako kot pri drugih vidikih Btiwardena, je tudi tehnikov, ki se lahko kopajo, dovolj možnosti, vse pa ohranjajo osrednjo izkušnjo za novice. 

To pa ne pomeni, da ta krog samodejno zmaga za Bitwarden. Funkciji sta si blizu, saj LastPass ponuja več možnosti za priložnostne uporabnike in Bitwardenovo ponudbo storitev. Za nas je značilnost izstopa samoplačniško gostovanje, ki Bitwardenu prinese zmago v tem krogu. Glede na to, kaj iščete, lahko preprosto preide na LastPass. 

Okrog: Značilnosti točka za Bitwarden

Bitwarden logotip
LastPass Logotip

5

Poslovni načrti

Ker Bitwarden in LastPass ponujata velikodušne brezplačne načrte, je zanesljivo domnevati, da večino denarnega toka prihaja od poslovnih naročnikov. LastPass ima močnejši nabor poslovnih načrtov, ki poskrbi za velike in majhne obleke, zato si je prislužil visoko mesto v našem najboljšem upravljavcu gesel za vodilo za mala podjetja. 

lastpass-pregled-poslovne cene

Bitwarden si je v vodniku prislužil tudi mesto, predvsem zato, ker je tako poceni. Če ga primerjate z LastPassom, lahko prihranite velik. Na primer, načrt Bitwardenovih ekip, ki se začne pri petih uporabnikih po 5 USD na mesec, stane le 2 USD za vsakega dodatnega uporabnika. Podoben načrt pri LastPassu stane 3 dolarja na uporabnika od začetka prodaje.  

Bitwardenova cena poslovnega načrta najvišjega nivoja je 3 USD na uporabnika in vključuje integracijo z Active Directory, uporabniškimi skupinami in še več. V primerjavi z Zoho Vault je poslovna naročnina Bitwardena zelo impresivna, vključno s funkcijami najvišje ravni za del stroškov tekmovanja (preberite naš pregled Zoho Vault). 

LastPass pa ima eno veliko prednost: večfaktorsko preverjanje pristnosti. Čeprav vas bo to stalo precej denarja, ima LastPass kontekstualno MFA, podobno kot OneLogin (preberite naš pregled OneLogin). Namesto zgolj kode, ki temelji na času, kontekstualni MFA pri preverjanju pristnosti računa upošteva različne dejavnike, vključno z naslovom IP, uro dneva in več. 

Poziv na ta krog je težak. LastPass ima na voljo MFA, medtem ko Bitwarden ne, vendar za takšno funkcijo zaračuna visoko ceno. Po drugi strani je Bitwarden veliko cenejši in se lahko kosa z veliko poslovnimi funkcijami. Kljub temu pa boste za MFA morali nakupovati à la carte. 

Glede na to, kako poceni je lahko MFA, zmago dajemo Bitwardenu. Kljub temu se lahko spremeni glede na vaše poslovne potrebe.

Krog: Poslovni načrti točka za Bitwarden

Bitwarden logotip
LastPass Logotip

6

Podpora

Čeprav je podpora upravljavca gesel običajno slaba, podpora za odprtokodno programsko opremo pa je še slabša, LastPass in Bitwarden ponujata dostojno storitev za stranke. LastPass ima bazo znanja, forume in stike po e-pošti. Kljub temu je e-poštna podpora na voljo samo, če najprej uporabite bazo znanja. 

lastpass pregled, kontakt-podpora

Morali boste poiskati ustrezen članek o podpori in nato na njem klikniti gumb »kontaktna podpora«, da pristopite na kontaktni obrazec. Čeprav razumemo, da uporabnike najprej usmerimo v vire za samopomoč, je zakopanje v kontaktni obrazec v bazi znanja samo zmedeno. K sreči, da je LastPass rešil odličen forum skupnosti, ki je aktiven skoraj vse ure dneva.

forumi lastpass-recenzij

Kljub temu, da je popolnoma brezplačen, ima Bitwarden še več v smislu storitev za stranke. Presenetljivo je, da obstaja popolna baza znanja, polna uporabnih člankov. Bitwarden ponuja povezavo do svoje e-poštne podpore na vsaki strani baze znanja, tudi na glavni. Tako se ne sprašuje, kam bi se pogovarjali s človekom. 

bitwarden-baza znanja

Bitwarden ponuja tudi forume, čeprav niso niti približno tako aktivni kot LastPass. Obstajata dva razdelka: zahteve za funkcije in podpora uporabniku do uporabnika. Čeprav je veliko članov dežurnih, da pomagajo drugim, forumi niso tako uspešni, kot bi si upali. 

Na splošno pa je težko reči, da LastPass ponuja boljše storitve za stranke. Glede na to, da je Bitwarden v bistvu brezplačen upravitelj gesla, raven podpore pada na čeljusti. Tudi kot popolnoma komercialni izdelek se LastPass bori, da bi bil v koraku s tem in ga v tem zadnjem krogu še bolj zaostal.

Krog: Podporna točka za Bitwarden

Bitwarden logotip
LastPass Logotip

7

Razsodba

Z le eno zmago od šestih krogov je LastPass žal poraženec v tej primerjavi. Bitwarden ponuja dovolj v smislu funkcij, varnosti, cen in podpore, da je boljši upravljalec gesla. Bitwarden ima tudi prednost razpoložljive izvorne kode, kar pomeni, da je veliko bolj prilagodljiv. 

Zmagovalec: Bitwarden

To ne pomeni, da je LastPass slab upravitelj gesla (pravzaprav daleč od tega). Bitwarden ponuja dovolj majhnih prednosti, da je dokončno boljši upravljalec gesel, vendar to ne bo omalovaževalo boja, ki ga je LastPass postavil. Sam po sebi je odličen upravitelj gesel, ki ponuja nekatere funkcije, ki se jih Bitwarden ne more vzdržati. 

Za nas pa je Bitwarden še vedno boljša možnost. Ali se strinjate ali bi moral biti LastPass zmagovalec? Sporočite nam svoje misli v spodnjih komentarjih in kot vedno hvala za branje.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me