Avira vs. Avast: Katera je najboljša protivirusna programska oprema v letu 2020?

Avast je najboljši ožji izbor brezplačne protivirusne programske opreme, vendar ima svoje premijske načrte za tiste, ki potrebujejo malo več.


Avira sedi na drugem koncu trga in naročnikom ponuja eno najboljših protivirusnih programov za PC, Mac in mobilne naprave.

Če se želite odločiti, v katero protivirusno programsko opremo bi morali investirati, bi moral ta pregled primerjave Avira vs. Avast pomagati. Za več informacij o obeh ponudnikih si oglejte naš ločen pregled Avira in Avast pregled.

Nastavitev boja: Avira proti Avast

Da bi lažje razvrstili prednosti Avire in Avasta, jih bomo preizkusili v petih krogih. Naš antivirusni arhiv je napolnjen z nekaterimi prejšnjimi primerjalnimi pregledi, če niste prepričani o obliki.

Naših pet krogov pokriva funkcije, cene, prijaznost do uporabnika, zaščito in kakovost storitev za stranke. Za vsak krog bomo razglasili zmagovalca, podelili bodisi Aviri bodisi Avast točko in razložili, zakaj v ponovnem sporočilu pod.

Skupni zmagovalec je prvi ponudnik, ki je zaslužil tri ali več točk. Na koncu bomo preučili svoje zadnje misli, pri čemer bomo za odločitev uporabili mešanico dejstev, neodvisno testiranje in lastno presojo. Veseli bomo vaših povratnih informacij, zato se lahko strinjate ali se ne strinjate z našimi obrazložitvami v razdelku s komentarji.

1

Lastnosti

Protivirusna zaščita je nekoliko podobna igram klopov. Ko je ena grožnja poražena, se drugje pojavlja druga. Nove vrste nevarnih zlonamernih programov ali kibernetskih groženj zahtevajo, da protivirusna programska oprema doda nove funkcije, da se zagotovi najboljša zaščita na splošno. V tem prvem krogu bomo govorili o funkcijah, ki jih Avira in Avast ponujata potrošnikom.

Avira

V prejšnjem pregledu Avire smo ponudniku podelili popolno 100-odstotno oceno za kakovost funkcij, ki jih je ponujal. Avira nikakor ni preprosta, z različnimi varnostnimi izdelki v več naročniških načrtih, tako brezplačnih kot plačljivih.

Avira-značilnosti

Avira daje velik poudarek svojemu vrhunskemu izdelku Avira Prime. Ta načrt omogoča naročnikom popoln dostop do celotnega nabora vrhunskih izdelkov Avira. Priložen je Avira Antivirus Pro, jedrna protivirusna zaščita Avira. V preteklem primerjalnem pregledu Avira proti Bitdefenderju smo o tej zaščiti govorili ugodno.

Naročniki Avire dobijo tudi dostop do orodja za čiščenje, imenovanega System Speedup Pro, ki odstrani začasne datoteke in pospeši vaš računalnik, pa tudi programskega optičnega bralnika za posodobitev zastarelih in ogroženih programov, ki ste jih namestili. Prav tako vam bo dal 100 točk uspešnosti na različnih področjih, vključno z uspešnostjo in zasebnostjo, z nasveti, kako izboljšati.

Za tiste, ki jih skrbi nevarnost javnega WiFi, Avira ponuja rešitev za virtualno zasebno omrežje za stranke, imenovano Phantom VPN. Za uporabnike Avira Prime je neomejeno, saj jo postavlja pred omejeno storitev VPN, ki jo ponuja Bitdefender (glejte naš pregled Bitdefender).

Avira Phantom VPN se ne ujema s kakovostjo najboljših ponudnikov VPN na trgu, kot je ExpressVPN, vendar je dobro imeti možnost na voljo. Avira kupcem ponuja tudi upravitelja gesel, s pomočjo katerega se boste naučili, kako nastaviti močno geslo za svoje račune.

Če vas skrbi vaša zasebnost, Avira Privacy Pal deluje prek različnih nastavitev računalnika in brskalnika, da optimizira način uporabe vaših podatkov. Skupaj z drugimi funkcijami onemogoči dostop do lokacije in odstrani piškotke zasebnosti.

Zaščita mobilnih telefonov je na voljo tudi uporabnikom naprav Android in iOS. Blokira nevarna spletna mesta, ponarejene in sumljive klicatelje in vam omogoča, da sledite napravi, če je ukradena.

Številne funkcije so na voljo s popolnim dostopom do določenih naročnikov – ali brezplačno z določenimi omejitvami – da najprej preizkusite izdelke, ki so vam najbolj všeč.

Avast

Dolgo smo oboževalci Avasta za funkcije, ki jih boste videli, še posebej v brezplačnem načrtu Avast. To je tudi možnost, ki jo priporočamo uporabnikom Android v najboljšem protivirusnem programu za Android.

Avast-značilnosti

Prost načrt Avasta je napolnjen s svojimi lastnimi pravicami, z obsežno protivirusno zaščito, ki blokira največje grožnje, vključno z odkupno programsko opremo. Če vas skrbijo druge naprave v vašem omrežju, bo vgrajeni omrežni optični bralnik preveril morebitna tveganja za zmanjšanje možnosti kibernetskega napada.

Če želite plačati, Avast Premium izkoristi vse zgoraj naštete funkcije in doda zaščito DNS za zmanjšanje poskusov lažnega predstavljanja. Obstaja tudi orodje za testiranje, imenovano peskovnik Avast, s katerim lahko varno preizkusite neznano programsko opremo.

Namesto da bi računalnik ogrožal vaš računalnik, vam Avast Sandbox omogoča preizkušanje nove programske opreme ali odpiranje sumljivih datotek v izoliranem načinu testiranja in preprečuje interakcijo s preostalim računalnikom. Če Avast zazna težavo, jo lahko varno odstranite brez nevarnosti okužbe.

Avast Premium vključuje tudi funkcije zaščite zasebnosti, vključno z orodjem za blokiranje spletnih kamer, s katerim lahko prepreči, da bi snooperji brez dovoljenja pikali na vas. Uporabniki Avasta lahko izkoristijo tudi šifriranje datotek za zaščito datotek, pa tudi orodje za brisanje, da popolnoma izbrišete občutljive datoteke, ki jih želite izbrisati..

Če iščete zaščito VPN in skrbnika gesla ter orodje za čiščenje datotek za odstranitev neželenih datotek, boste morali pogledati Avast Ultimate na vrhu seznama izdelkov Avast. Avast SecureLine VPN je v redu, vendar ni eden boljših izdelkov VPN, kot pojasnjuje naš pregled Avast SecureLine VPN.

Podobno je pri domišljijsko imenovanih geslih Avast. Če želite shraniti nekaj gesel, bi bilo več kot sprejemljivo. Če potrebujete več funkcij, boste namesto tega želeli pogledati enega najboljših upravljalcev gesel, na primer Dashlane (glejte naš pregled Dashlane).

Okrogla ena misel

O tem je težko presoditi. Avira in Avast ponujata obsežen seznam funkcij, namenjenih zaščiti pred vsemi vrstami groženj. Med temi ponudniki protivirusnih programov je veliko podobnosti, zaradi česar je bil ta krog neodločen.

Krog: Lastnosti Brez jasnega zmagovalca, točke za oba

Logotip Avira
Logotip Avast Pro

2

Cenitev

Preden posežete po kreditni kartici, morate dobro preučiti ceno protivirusnega programa, ki ga izberete. Z različnimi načrti, popusti in funkcijami, ki jih morate upoštevati, morate ugotoviti, kakšna je najboljša vrednost za vaš denar. Oglejmo si cene, ki jih boste morali plačati za naročnino Avira ali Avast.

Avira

Avira ima postavitev cen, ki je danes dokaj značilna za protivirusni trg. Posamezni načrti Avira so na voljo z različnimi pokritji glede na dolžino ali število naprav.

Ker Avira številne svoje lastnosti loči na več “izdelkov”, namesto tega navaja svoje načrte kot “varnostne svežnje”. Na voljo so trije takšni “svežnja”.

Je eden redkih ponudnikov protivirusnih programov, ki ponuja mesečna plačila, skupaj z letnimi načrti z boljšo vrednostjo, ki so na voljo od enega do treh let. Za razliko od nekaterih konkurentov Avira za nove stranke ne ponuja znižanih cen.

Najcenejši ponujeni načrt je Avira Antivirus Pro. To znaša skoraj 60 USD za letno naročnino, ki zajema tri naprave. To je nekoliko drago, zlasti v primerjavi z osnovnimi načrti, ki jih ponujajo drugi ponudniki, kot je Comodo (glejte naš pregled Comodo Internet Security Suite).

Antivirus Pro je osnovna možnost, ki vključuje zaščito zasebnosti, prenos in skeniranje e-pošte, vrhunsko protivirusno zaščito in spletni filter za blokiranje sumljivih spletnih mest. Na voljo je za uporabnike sistemov Windows in Mac.

Vendar je boljša vrednost možnost Avira Internet Security Suite. Vključuje zaščito pred protivirusnim programom Pro in dostop do samodejno pojasnjevalnih funkcij programske opreme Updater Pro in Password Manager Pro za samo 13 dolarjev več kot Antivirus Pro z letno naročnino na tri naprave..

Na vrhu seznama Avira “svežnjev” je Avira Prime. To vključuje vse prej omenjene funkcije in več, vključno z omrežnim optičnim bralnikom, zaščito VPN, orodja za prilagajanje zasebnosti in mobilno varnostjo za lastnike naprav Android ali iOS.

Avira Prime je na voljo za 99,99 USD na leto za pet naprav, vendar lahko nadgradite na pokritost z neomejenimi napravami za dodatnih 30 USD na leto. To je izjemno radodarno za tiste z veliko družinami, medtem ko mesečni načrti ponujajo cenovno ugodno alternativo.

Avast

Tako kot Avira ima tudi Avast s tremi načrti izdelkov, zmanjšan portfelj v primerjavi z našim prejšnjim pregledom Avast. Eden od teh izdelkov je Avast Free, nenavadna možnost protivirusne programske opreme, vendar sam po sebi močan načrt.

Avast Free Antivirus, kot že ime pove, ne stane nič, ampak prihaja z izdelavo protivirusnih programov Avast, orodjem za omrežno skeniranje in osnovnim skrbnikom za gesla.

Prvi načrt, ki vas dejansko stane denar, je Avast Premium Security, vendar sta tehnično dva načrta. Prvi je Premium Security Single-Device, ki potrošnikom ponuja protivirusno pokritost za en računalnik z operacijskim sistemom Windows za skoraj 70 USD na leto, kar je 10 USD več od osnovnega načrta Avira Antivirus Pro.

Vendar pa je na voljo z večino funkcij Avast, vključno z orodjem za testiranje peskovnika, zaščito pred lažnim predstavljanjem in nezaželeno e-pošto, pa tudi s šifriranjem in drobljenjem varnih datotek.

Dodatne naprave zahtevajo naročnino Avast Premium Security Multi-Device. To razširja pokritost Avasta na mobilne naprave Android in iOS. Prav tako boste pridobili zaščito za naprave Mac, ki imajo pokrito do 10 naprav. Stane 90 dolarjev na leto, dodatnih 20 dolarjev v primerjavi s Premium-enotno napravo.

Avastov najdražji načrt je Avast Ultimate. To je 100 dolarjev na leto – 10 dolarjev več kot Premium Security Multi-Device – ponuja zaščito VPN in skrbnika gesla ter funkcije prilagajanja naprav.

Vendar pa bo Avast Ultimate zaščitil le en računalnik z operacijskim sistemom Windows. Če želite zaščititi več naprav, boste namesto tega morali poiskati nekoliko cenejši načrt večstranskih naprav Avast Premium Security.

Okrogla dva razmišljanja

Avastov brezplačni načrt je impresiven, vendar so plačani načrti nekoliko zmedeni, najdražji načrt pa zajema manj naprav kot načrt takoj pod njim. 

Načrte izdelkov Avira je lažje razumeti in cenejše od enakovrednih načrtov Avast, zato je Avira tukaj zmagovalka.

Okrog: cena za Aviro

Logotip Avira
Logotip Avast Pro

3

Uporabniku prijaznost

Od namestitve do vsakodnevne uporabe mora biti protivirusna programska oprema nekaj, kar lahko uporablja vsak. Ogledali si bomo, kako uporabniku prijazna Avira in Avast pomagata, da se odločite, katera je najboljša možnost za vas.

Avira

Namestitvena datoteka Avira je srednje velika (približno 180 MB) in jo uporabniki hitro dokončajo. Uporabnikov ni veliko, večino nastavitev pa uporablja sam namestitveni program Avira.

Avira-vmesnik

Po namestitvi bo armaturna plošča Avira videti drugače, odvisno od izdelka, ki ga imate. Uporabniki Avira Prime bodo imeli naročnika, ki vas bo povezal na Antivirus Pro in katere koli druge izdelke v vašem naročninskem načrtu, kot je Avira-in VPN izdelek.

Kupci Avira Antivirus Pro nimajo dostopa do ločenega odjemalca Avira, saj ne bodo imeli na voljo nobenih drugih izdelkov Avira. Protivirusni odjemalec je ločen in jasno določen, da ga stranke razumejo.

Avira-odjemalec

Protivirusni odjemalec ima pet kategorij, ki so na voljo na levem meniju. Privzeta kategorija »statusa« vam hitro posodablja vašo zaščito. Na sredini tipka za skeniranje omogoča hiter začetek skeniranja.

Če želite dostopati do drugih funkcij, lahko pobrskate po zavihkih druge kategorije. S klikom na “karanteno” vas pripeljete do karantenskih datotek, medtem ko razdelek “moduli” omogoča dostop do vašega požarnega zidu sistema Avira.

Vsak razdelek vsebuje opise, s katerimi boste lažje razumeli katero od vključenih funkcij. Vendar to ni velika težava, saj glavni odjemalec Avira ni preobremenjen z nepotrebnimi gumbi ali funkcijami.

Če pa morate karkoli prilagoditi, vas s klikom na ikono zobnika v spodnjem levem delu odjemalca pripelje do nastavitev Avire. To območje z nastavitvami pod pokrovom je obširno, vsebuje povezave do spletnih vodnikov in “opis” območja za posamezne nastavitve, ki vam lahko pomagajo razumeti karkoli težko.

Čisti vmesnik Avira skriva izjemno močan antivirus. Razdelek »optično branje« bo zadovoljil večino uporabnikov, območje »nastavitev« pa vam bo omogočilo prilagoditev zaščite Avira na poljuben način.

Avast

Medtem ko Avira med namestitvijo zahteva nekaj uporabniškega vnosa, Avast zahteva zelo malo. S pritiskom na gumb »namesti« se začne postopek, pri čemer poskrbite za skoraj vso namestitev namesto vas.

Po končani namestitvi boste morali potrditi nekatere končne pogoje. Avast bo nato izvedel skeniranje vašega računalnika po namestitvi in ​​preveril, ali lahko zazna kakršno koli zlonamerno programsko opremo. Izvedel bo tudi pregled zastarele programske opreme in ponudil posodobitev vseh, ki jih zazna.

Avast-odjemalec

Avast ima enega najlažjih protivirusnih odjemalcev za krmarjenje, s privlačno barvno shemo, zaradi katere se očitni pozivi in ​​nastavitve izstopajo. Če želite dostopati do drugih funkcij, lahko to storite v levem meniju.

V samo štirih kategorijah je večino Avastovih funkcij precej enostavno najti. Na zavihku »zaščita« so prikazane možnosti protivirusnega skeniranja, zaščita omrežja, peskovnik Avast in druge funkcije. Vsaka funkcija ima kratek opis, ki razloži, kaj počne.

Če želite prilagoditi Avast, lahko odprete meni “nastavitve” s klikom na gumb “menu” v zgornjem desnem kotu.

Če kliknete funkcijo, ki ni vključena, vas bo Avast odpeljal naravnost na prodajno stran za nakup izdelka. Stranka ne skriva funkcij, ki jih nimate, če imate cenejšo naročnino Avast (ali brezplačen načrt Avast).

Prejšnji pregled Avast Pro je zajemal naše nestrinjanje s tovrstnim oglaševanjem, vendar gre bolj za neprijetno in ne za resno vprašanje. Za nove stranke je to lahko problematično in zmedeno, zato morate biti pozorni na to.

Okrogle tri misli

Kot ste pričakovali od teh vrhunskih igralcev, sta oba do uporabnika prijazna. Oba protivirusna sistema sta hitra za namestitev in enostavna za uporabo, čeprav Avira ponuja večje prilagoditve za uporabnike energije. 

Prav tako nismo veliki oboževalci velikega prodajnega poudarka v Avastovi stranki v primerjavi z jasnostjo ponudbe Avire, zaradi česar je Avira najboljša možnost tukaj.

Krog: točka prijaznosti do uporabnika za Aviro

Logotip Avira
Logotip Avast Pro

4

Zaščita

Najpomembnejši del naših primerjalnih pregledov je pogled na splošno kakovost zaščite. Namesto da to preizkusimo sami, uporabljamo neodvisna poročila treh varnostnih podjetij: AV-Test, AV-Primerjalniki in MRG Effitas. Oglejmo si, kako se med testi v resničnem svetu primerja zaščita Avire in Avasta.

Avira

Začetek z AV-testom je Avira med zaščitnim testom maj-junij 2019 dosegel 5,5 od 6 za zaščito. Zabeleženi so bili tudi 5,5 od 6 za uspešnost, z nekoliko nižjimi ocenami uspešnosti v primerjavi z industrijskim povprečjem. 

Avira-AVTest-junij19

Med zaščitnim testom februarja-maja 2019 pri AV-Comparatives je bila Avira od velikosti vzorca 752 vseh 752 vzorcev blokirana. Le protivirusni sistem Kaspersky se je med testom lahko primerjal s to oceno (glejte naš pregled protivirusnega sistema Kaspersky).

Rezultati preizkušanja uspešnosti Avire niso bili tako dobri med testom uspešnosti AV-primerjave v aprilu 2019. Med 14 testiranimi antivirusi je bila Avira številka 13, slabši pa je bil le Windows Defender. AV-Comparatives so nagradili Aviro s svojo “Advanced” nagrado za uspešnost, poleg Trend Micro (glejte našo Trend Micro Antivirus + pregled).

Zadnji laboratorijski test MRG Effitas v drugem četrtletju 2019 je pokazal, da je Avira od velikosti vzorca 398 blokirala 397. Za ta rezultat je MRG Effitas Aviri podelil oceno stopnje “Certified” stopnje 1, ki ustreza F-Secure (glejte naš pregled F-Secure Antivirus).

Avast

Z oceno 6 od 6 je Avastov rezultat med testom zaščite AV-testa v juliju in avgustu 2019 nekoliko boljši od Avirovega. Rezultati uspešnosti niso bili tako dobri, saj je bilo 5,5 od 6.

Avast-AVTest-avgust2019

Med zaščitnim testom februarja-maja 2019 AV-Comparatives so bili zabeleženi rezultati sprejemljivi, saj je Avast preprečil 746 od 752 vzorcev zlonamerne programske opreme. Zgrešil jih je šest, s skupno 99,2-odstotno uspešnostjo. AV-Comparatives je Avastu podelil nagrado “Advanced” za zaščito.

Rezultat Avastovega rezultata v testu AV-Primerjalcev iz aprila 2019 ni bil preveč slab, saj je sedel na sredini mize in prejel najvišjo nagrado “Advanced +”.

MRG Effitas ne preizkuša Avastovih potrošniških izdelkov, vendar je Avast Business Antivirus preizkusil v zadnjem testu drugega četrtletja 2019. Na žalost je Avast, za razliko od ostalih laboratorijskih testov, opravil izjemno slabo, zgrešenih je bilo skoraj pet odstotkov vzorcev. Samo McAfee je v testu MRG Effitas izvedel slabo (glejte naš pregled popolne zaščite McAfee).

Verjetno imajo poslovni in potrošniški antivirusni izdelki Avast isti iskalni mehanizem za skeniranje, zato tega slabe ocene ne moremo prezreti.

Okrogle štiri misli

Avast je imel na splošno dobre ocene kakovosti zaščite, razen MRG Effitas. Toda glede na to, kako slabo je to izvedel, tega ne moremo prezreti. Avira je v nasprotju s tem dobro opravila vse preizkušnje in tako postala zmagovalka tega kroga.

Krog: Zaščitna točka za Aviro

Logotip Avira
Logotip Avast Pro

5

Podpora

V zadnjem razdelku si bomo ogledali splošno kakovost podpore strankam Avira in Avast.

Avira

Podpora strankam Avira je malo hit, vendar je obsežna. Podpora za neposredno e-pošto in telefon je omejena na premium stranke, zato se boste morali prijaviti, da preverite svojo naročnino, preden lahko dostopate do nje.

Podpora za Avira-Site

Na spletni strani Avira ponuja podrobno bazo znanja s podpornimi vodniki v več jezikih. Obstaja tudi obširna pogosta vprašanja, ki odgovarjajo na vprašanja o različnih pogostih vprašanjih.

Na žalost je navigacija po zbirki znanja nekoliko težavna, vendar če naletite na težave, lahko sami objavite na forumu skupnosti. Spremljajo ga stranke in osebje, ki bodo odgovorili na katero koli od vaših poizvedb.

Ogledate si lahko tudi YouTubejev kanal Avira z videoposnetki, ki odgovarjajo na vprašanja, raziskujejo teme, kot so zasebnost in varnost, in ponujajo koristne nasvete za začetnike.

Avast

Neposredna podpora je na voljo samo za Avast premium stranke. Uporabniki, ki izkoristijo vrhunsko preskusno različico, pa lahko uporabijo neposredno podporo podjetja Avast. 

Podpora za Avast-Site

Poleg tega ima Avast zbirko znanja za vse uporabnike, pri čemer so vodniki ločeni po vsakem načrtu izdelkov, ki zajemajo skupne teme, kot je namestitev. Ti vodniki vključujejo enostavno sledljiva navodila s koristnimi slikami.

Obstaja podporni forum z 1,3 milijoni objav, s posameznimi forumi za različne izdelke in jezike. Po forumu lahko iščete po obstoječih objavah, ki odgovarjajo na vprašanja o preteklih težavah.

Če potrebujete obsežno tehnično podporo, boste zanjo plačali veliko ceno. Avast ponuja paket Total Care za neposredno podporo v višini 199 USD na leto. Ta dodaten strošek je zelo drag in ni paket, ki ga priporočamo.

Okrogle pet misli

Avira ponuja veliko različnih podpor strankam, vključno s koristnimi vodniki in številnimi možnostmi neposredne podpore. Možnosti Avasta so precej podobne, a ker je za neposredno tehnično podporo potreben drag dodaten paket, je podpora Avira na splošno boljša.

Krog: Podporna točka za Aviro

Logotip Avira
Logotip Avast Pro

6

Končne misli

Medtem ko Avast in Avira ponujata veliko število funkcij, je Avira ta primerjalna recenzija. Z boljšo oceno zaščite kot Avast in lažjim uporabniškim vmesnikom je Avira boljša možnost.

Zmagovalec: Avira

Avira je eden najboljših antivirusov na trgu. Čeprav je Bitdefender še vedno naša najboljša izbira, verjetno ne boste razočarani z naročnino Avira.

Če iščete drugo možnost, si oglejte druge članke o protivirusnih programih za nadaljnje preglede in primerjave. Sporočite nam svoje misli v spodnjem delu komentarjev in hvala za branje.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me