Avast vs AVG: Bitka za najboljši brezplačni antivirus leta 2020

Vlaganje v kakovosten antivirus je nujno, če nameravate v letu 2019 uporabljati svoje naprave na internetu. Avast in AVG sta dve največji možnosti na protivirusnem trgu in ta programska oprema je bila nameščena na milijone osebnih računalnikov in mobilnih naprav po vsem svetu.. 


O obeh protivirusnih programih smo obširno spregovorili v naši zbirki najboljše brezplačne protivirusne programske opreme. Oba izdelka imata v lasti in upravlja isto podjetje, Avast pa je odkupil prej neodvisni AVG že leta 2016. 

Da bi videli, kako delujejo ti sestri in antivirusi, jih bomo preizkusili v tej primerjavi Avast proti AVG. Če si želite pogledati vsak antivirus posebej, si lahko pred branjem ogledate pregled Avast Pro in pregled AVG Antivirus..

Nastavitev boja: Avast proti AVG

Navadni bralci Cloudwards.net bodo poznali obliko, če pa ste novi, na naslednji način primerjamo naše primerjalne ocene. Naše primerjave so razdeljene na pet krogov, zajemajo funkcije, cene, prijaznost do uporabnikov, protivirusno zaščito in storitve za stranke.

Zmagovalcu bomo podelili točko iz vsakega posameznega kroga in razložili, zakaj smo izbrali tisti protivirusni program po vsakem krogu. Prvi antivirus, ki bo dosegel tri točke ali več, bo zmagovalec. Vas bomo sprejeli skozi odločitev v končnem zaključku.

Za vodenje naše odločitve uporabljamo mešanico lastnega testiranja in poročil neodvisnih varnostnih laboratorijev. Če se ne želite strinjati ali imate svoje misli, ki jih želite deliti, nam na koncu tega pregleda dodajte komentar.

1

Lastnosti

Soočanje z grožnjami, ki jih vedno bolj širi industrija kibernetske kriminalitete, se varnostnim podjetjem preprosto ne da izogniti dodajanju novih funkcij, da bi vrhunsko protivirusno programsko opremo vredno plačati. 

S tem v mislih in za začetek stvari bomo poganjali funkcije, ki jih Avast in AVG ponujata strankam.

Avast

Avast je poln funkcij, tako na svojem brezplačnem načrtu, kot tudi za premium kupce. Za uporabnike Android je naša priporočena možnost, kot smo že predlagani v članku o najboljšem antivirusu za Android.

Avast-značilnosti

Avast je osredotočen na svojo protivirusno zaščito, celo s svojim brezplačnim načrtom preprečuje grožnje, kot je izsiljevalna programska oprema. Za dodajanje splošne varnosti omrežja pa Avast ponuja orodje za pregledovanje omrežja za iskanje ranljivosti in priporočilo rešitev.

Stranke Avast Premium pridobijo spletno zaščito DNS za preprečevanje lažnega predstavljanja, pa tudi orodje Sandbox, s katerim lahko preizkusite novo (in potencialno nevarno) programsko opremo in preizkusite neznane datoteke na okužbo.

To izolirano okolje za testiranje na splošno preprečuje interakcijo potencialne zlonamerne programske opreme z vašimi računalniškimi datotekami in sistemom, pri čemer Avast obravnava okužene datoteke, ki jih zazna za vas. Stranke Avast lahko izkoristijo tudi Avast Secure Browser, prilagojen brskalnik Avast z dodatnimi zasebnostnimi in varnostnimi funkcijami.

Premium naročniki dobijo dodatno zaščito zasebnosti z varnostnim orodjem, ki omeji dostop do vaše spletne kamere, da morebitnim hekerjem prepreči ogled ali snemanje vira. Avast ponuja tudi šifriranje datotek za preprečevanje šifriranja ransomware, kot tudi orodje za varno brisanje določenih datotek.

Zaščita VPN je vključena v najdražji načrt Avast Ultimate, zahvaljujoč Avast SecureLine VPN, o katerem podrobneje razpravlja naš pregled Avast SecureLine VPN. To ni najboljši VPN, vendar bo to storil, če boste morali dostopati do spleta, ko ste v nezanesljivem omrežju.

Naročniki Avast Ultimate uporabljajo tudi gesla Avast. Ta upravitelj gesla je v redu za osnovno uporabo, vendar ni zamenjava 1Password (glejte naš pregled 1Password).

AVG

Tako kot Avast je tudi AVG eden najboljših trenutno brezplačnih antivirusov, ki jih na milijone uporabnikov uporablja na računalnikih in računalnikih Mac po vsem svetu, vendar ponuja dober izbor funkcij za “premium” stranke.

AVG-funkcije

AVG ima standardno protivirusno zaščito z običajno zaščito pred zlonamerno programsko opremo, ki je kombinirana z nekaterimi neobičajnimi funkcijami, kot je skeniranje prilog e-pošte. Obstaja tudi brskalnik z oznako AVG, ki ga lahko namestite med namestitvijo.

Varni brskalnik AVG (kot se imenuje brskalnik) je popolnoma enak kot Avast Secure Browser, zahvaljujoč se povezavi AVG-Avast. Uporablja isto bazo kot Google Chrome, zato bo podoben del uporabniškega vmesnika, vendar z zaščito zasebnosti, blokiranjem oglasov in vgrajenim skrbnikom gesla.

Če se naročite na vrhunski načrt AVG, boste svojo spletno kamero zaščitili tako, da ustavi snooperje, dodatno zaščito pred odkupi, zaščitnik datotek za brisanje občutljivih datotek in požarni zid zaščitenega sistema. Obstaja tudi zaščita pred lažnim predstavljanjem zaradi dodatne varnosti DNS.

Z naročnino na vrhunski AVG Ultimate boste imeli dostop do nekaterih dodatnih izdelkov, kot je AVG TuneUp. To je podobno Avastovemu naročninskemu modelu, kjer so različni izdelki združeni, da se ustvari en sam varnostni paket.

AVG TuneUp je podoben Avira System Speedup Pro in Software Updater Pro, z orodji za odstranjevanje začasnih datotek, izboljšanje sistemskih nastavitev in samodejno posodabljanje nezanesljive programske opreme (glejte naš pregled Avira). 

AVG v svoje načrte ne vključuje TuneUp, lahko pa tudi dodatno naročnino na AVG Secure VPN. Podobno kot Secure Browser je tudi Secure VPN Avast’s SecureLine VPN, vendar je preoblikovan za stranke AVG. 

Če želite dostopati do Netflixa na poti, je v redu, vendar vam je bolje, da se obrnete na drugega ponudnika iz našega najboljšega omrežja VPN za Netflix, kot je NordVPN (glejte naš NordVPN pregled).

Okrogla ena misel

Funkcijska linija obeh Avast in AVG je precej podobna. Nekatere funkcije, kot je varni brskalnik, so v skupni rabi, toda Avast ponuja nekaj dodatnih funkcij za vrhunske kupce, kot je Avast Sandbox, zaradi česar je zmagovalec tega prvega kroga.

Kolo: Funkcije točke za Avast Pro

Logotip Avast Pro
AVG AntiVirus logotip

2

Cena

Večina vrhunskih protivirusnih izdelkov zahteva vnaprejšnjo letno pristojbino. Če se za eno leto ali dlje zaklenete v protivirusni izdelek, se prepričajte, ali je to vredno stroškov. Poglejmo si, kakšne so cene Avast in AVG, da bomo lahko presodili njihovo cenovno ceno in ceno.

Avast

Trenutno ima Avast tri načrte izdelkov, Avast Free pa kot načrt sam. Avast Free ima standardno zaščito Avast ter nekaj presenetljivih dodatkov, kot sta osnovni upravitelj gesel in omrežni optični bralnik..

Avast Premium Security je prvi “premium” načrt podjetja Avast, čeprav je tehnično načrt razdeljen na dve polovici. Premium Security Single-Device zagotavlja protivirusno zaščito za en računalnik z operacijskim sistemom Windows s 69,99 USD na leto, skupaj z protivirusno zaščito Avast, zaščito e-pošte in lažnega predstavljanja, testnim orodjem peskovnika in šifriranjem datotek proti zlonamerni programski opremi.

Avast Premium Security Multi-Device je potreben, če želite zaščititi več naprav. Vključuje enake funkcije kot Single-Device, vendar jih razširi na 10 naprav, vključno s podporo za Android in Mac, na 89,99 USD letno.

Na vrhu seznama izdelkov je Avast Ultimate. 99,99 USD na leto, z vključenimi Avast SecureLine VPN in Avast Gesli. Nenavadno je, da podpira le en računalnik z operacijskim sistemom Windows, kar je korak nazaj v primerjavi z večstransko napravo Premium Security.

Za večino strank je Avast Premium Multi-Device najboljši načrt, razen če ne želite uporabiti Avastovega dodatnega VPN-ja in skrbnika gesla.

AVG

Cenovni načrt AVG je podoben kot Avast, s tremi načrti za stranke, vključno z AVG Free za uporabnike, ki ne plačujejo. Obstaja tudi ločen protivirusni izdelek AVG za uporabnike Mac, ki je brezplačno na voljo z manj funkcijami. Večina izdelkov AVG se osredotoča na zaščito Windows.

Za razliko od Avasta, ki ponuja samo neomejeno pokritje naprav na enem samem načrtu, AVG svoje matično podjetje oceni s ponudbo pokritosti za neomejene naprave v vseh svojih načrtih.

Pri 79,99 USD na leto AVG-jev prvi premium izdelek, AVG Internet Security, ni poceni. Na voljo je z protivirusno zaščito, blokado spletnih kamer, zaščito pred neželeno pošto, zaščito pred mobilnimi napravami za naprave Android, omrežni požarni zid in šifriranje datotek po meri za blokiranje napadov odkupa.

Najdražji izdelek v liniji AVG je AVG Ultimate, ki stane 20 dolarjev več kot AVG Internet Security. Tehnično gledano gre za dva izdelka v enem, funkcije AVG Internet Security so združene z AVG TuneUp, orodjem za optimizacijo sistema 50 USD za odstranjevanje neželenih datotek in posodabljanje zastarele programske opreme.

Nekaj ​​izdelkov AVG zahteva ločeno naročnino, na primer AVG Secure VPN. Upoštevajte to, da AVG Secure VPN zamudite in si oglejte alternativo v VPN. Vendar smo, kot smo že omenili, težko našli alternativo kot NordVPN ali ExpressVPN.

Okrogla dva razmišljanja

Z enim brezplačnim in dvema premijskima načrtoma (in dodatnim brezplačnim izdelkom za uporabnike Maca) je AVG-jeva struktura cen precej preprosta, z velikodušno ponudbo neomejenega pokritja naprav za slajenje posla.

Nasprotno pa so Avastovi cenovni načrti nekoliko zmedeni. Z dvema načrtoma s podobnimi imeni in najdražjim načrtom, ki zajema manj naprav kot načrt tik pred njim, mora Avast resnično pogledati svojo hčerinsko družbo, da bi preučil ideje o strukturiranju svojih izdelkov. Glede na to, da so cene na splošno podobne, je AVG tu zaradi boljše jasnosti zmagovalec.

Okrog: Cena za AVG AntiVirus

Logotip Avast Pro
AVG AntiVirus logotip

3

Uporabniku prijaznost

Pri pregledovanju protivirusnega sistema za uporabnika imamo tri zmagovalne dejavnike: njegovo preprostost in hitrost, pa tudi, kako večino uporabnikov je enostavno namestiti in uporabljati. Te dejavnike bomo uporabili za podrobnejši pregled uporabnikov prijaznih AVG in Avast.

Avast

Avast ima začetnikom prijazen namestitveni program, ki postavlja zlati standard za protivirusne namestitve. Zahteva malo vnosa, razen če želite prilagoditi namestitveni program, preden se začne.

Ko je Avast nameščen, bo pregledal nekaj stvari, na primer hitro protivirusno skeniranje in preverjanje zastarele programske opreme. Z vašo odobritvijo bo posodobila vsako staro programsko opremo, ki jo najde.

Avast-odjemalec

Ko je nameščen, je Avastov odjemalec užitek uporabljati. Preprosta navigacija s temno barvno shemo, ki osredotoči pozornost na najpomembnejše pozive in ikone. V levem meniju se skrivajo manj pomembne lastnosti.

Avast vas ne zaboli v sto kategorij, namesto tega ponuja samo štiri. Na primer, “zaščita” bo prikazala vaše protivirusne možnosti in zaščito omrežja, skupaj z načinom peskovnika. Avast vsebuje koristen opis, ki razloži namen vsake funkcije poleg nje.

Prilagoditev Avast je preprosta; samo dostopajte do Avastovih nastavitev prek menija, ki je na voljo v zgornjem desnem kotu stranke.

V preteklosti smo že omenili, kako ne maramo poskusov Avasta, da bi “prodajal” izdelke prek lastne stranke. Žal se to ni spremenilo, saj izdelki, ki niso vključeni v cenejše naročnine Avast izdelkov, ostanejo v odjemalcu. Če kliknete na te, vas dražja naročnina odpelje na stran z blagajno.

To bi se lahko izkazalo za nejasno, zlasti za nove stranke. Če nameravate uporabljati Avast, po namestitvi odjemalca bodite pozorni na to.

AVG

AVG je s končno majhno datoteko za namestitev 1 MB ena od najhitrejših namestitev antivirusov. Ta celo premaga datoteko za namestitev 5MB programa Webroot SecureAnywhere in ustreza dvema minutama namestitvenega časa (glejte prejšnji pregled Webroot SecureAnywhere).

AVG-Installer

Tako kot Avast tudi AVG ponuja dve možnosti namestitve s hitro namestitvijo, da uporabite privzete nastavitve AVG ali prilagojen način namestitve, kjer lahko izberete, katere funkcije želite omogočiti, preden se namestitev sploh začne.

Ko je AVG nameščen, ima čeden odjemalec, ki je čim preprostejši za uporabo, pet funkcij pa loči vaše funkcije. V razdelku »računalnik« imate dostop do svoje protivirusne zaščite, medtem ko »plačila« vključujejo varen zaščitni brskalnik in zaščito zasebnosti.

AVG-odjemalec

Če želite začeti protivirusno skeniranje, AVG ponuja šest prednastavljenih možnosti, od hitrih pregledov, medtem ko računalnik teče, do zagonskih pregledov težjih okužb z zlonamerno programsko opremo. Do njih lahko dostopate s klikom na ikono zobnika poleg gumba za pregledovanje računalnika na glavnem zaslonu.

Odseki v programu AVG so postavljeni v vodoravnem meniju gumbov na glavnem odjemalčevem zaslonu. Te lahko prilagodite v meniju z nastavitvami, do katerega lahko dostopate iz menija AVG v zgornjem desnem kotu odjemalca. 

Raven prilagajanja v programu AVG je dobra, z uporabnimi opisi, ki pojasnjujejo zapletene lastnosti. Prilagodite lahko vse, od videza odjemalca AVG do posameznih nastavitev za vsako funkcijo, vključno z občutljivostjo protivirusne zaščite AVG.

Okrogle tri misli

Avast in AVG sledita najboljšim standardom industrije, ko gre za prijaznost do uporabnika. Obe stranki sta enostavni za uporabo in namestitev ter ponujata široko prilagoditev, čeprav nismo ljubitelji Avastove tehnike nadgradnje na cenejših načrtih. Kljub temu med obema ni jasnega zmagovalca, zaradi česar je bil v tem krogu remi.

Krog: Prijaznost do uporabnikov Ni jasnega zmagovalca, točke za oba

Logotip Avast Pro
AVG AntiVirus logotip

4

Zaščita

Če ste prebrali druge razdelke tega primerjalnega pregleda, je čas, da se osredotočite, saj je zaščita najpomembnejši element vsake protivirusne programske opreme. Funkcije, cene in prijaznost do uporabnika je dobro upoštevati, če pa je zaščita smeti, je izdelek smeti.

Glede na to bomo uporabili neodvisna poročila iz treh nepovezanih laboratorijev za preizkušanje varnosti, da bomo pogledali zaščito, ki jo Avast in AVG ponujata strankam.

Avast

Med testom AV-Test julij-avgust 2019 je Avast naredil izjemno dobro, z oceno 6 od 6 za zaščito in 5,5 od 6 za učinkovitost. Zlasti rezultat uspešnosti je bil nekoliko nižji od zabeleženega povprečja industrije.

Avast-AVTest-avgust2019

V zaščitnem testu februarja-maja 2019 je bil zabeležen sprejemljiv – čeprav ne popoln – zaščitni rezultat, pri katerem je Avast med testiranjem blokiral 746 od 752 testnih vzorcev. 

To skupno stopnjo uspeha 99,2 je lahko med tem preskusom primerjal le AVG, vendar je laboratorij zadostoval, da Avast nagradi AV “Primerjalnik” za kakovost zaščite. Podjetje Avast je podelilo tudi nagrado “Advanced +” na najvišji ravni za uspešnost z oceno srednjega stola na preizkusu uspešnosti AV-Primerjalci iz aprila 2019..

MRG Effitas se je med zadnjim zaščitnim testom za drugo četrtletje 2019 osredotočil na zaščito podjetja na poslovnem nivoju, a žal je bil ta rezultat izjemno slab, saj je bilo več kot štiri odstotke od 398 vzorcev zamujenih.

Slaba ocena je bila zadostna, da je MRG Effitas izjavil, da Avast ni popolnoma izpustil preizkusa. Čeprav se zaščita podjetij razlikuje od zaščite potrošnikov, je rezultat, ki ga ni mogoče zanemariti. Zunaj Avasta samo McAfee ni uspel pri testiranju MRG Effitas (glejte naš pregled popolne zaščite McAfee).

AVG

V skladu z Avast, najnovejši zaščitni test AV-testa julij-avgust 2019 je AVG dosegel 6 od 6 za zaščito, z 99,5-odstotno zaščitno oceno v juliju in 100-odstotno v avgustu. Za uspešnost je AVG prejel 5,5 od 6.

AVG-AVTest-avgust2019

Med zaščitnim testom februarja-maja 2019 AV-Comparatives je AVG ustavil 746 vzorcev zlonamerne programske opreme od skupno 752, s šestimi napakami in skupno stopnjo uspeha 99,2 odstotka. 

Ponovno se to ujema z Avastovim rezultatom za to obdobje. Pomembno je upoštevati, da tehnologiji AVG in Avast delita tehnologijo, zato ta ujemajoča se ocena ne preseneča.

V testiranju zlonamerne programske opreme MRG Effitas Q2 2019 AVG sploh ni bil testiran. O rezultatih Avastovega smo že govorili v prejšnjem razdelku, zato bomo to poročilo laboratorija preskočili za AVG.

Okrogle štiri misli

Avast in AVG imata isti mehanizem za protivirusno skeniranje, zato enaki rezultati obeh ponudnikov ne bi smeli biti šok. Oba protivirusna zdravila sta se dobro odrezala, čeprav bi bil lahko zaskrbljujoč slab rezultat za zaščito podjetja Avast pri testiranju MRG Effitas. Z enakimi rezultati pa sta AVG in Avast enakovredna zmagovalca tega kroga – to je žreb.

Krog: Zaščita Ni jasnega zmagovalca, točke za oba

Logotip Avast Pro
AVG AntiVirus logotip

5

Podpora

Nenazadnje bo ta zadnja runda zajemala načine podpore strankam, tako ponudbo Avast kot AVG strankam, kot tudi kakovost podpore, ki jo boste verjetno prejeli..

Avast

Uporabniki plačila Avast – vključno s tistimi, ki uporabljajo brezplačno 30-dnevno premijsko preizkušnjo – so edini, ki lahko prejmejo neposredno podporo. 

Podpora za Avast-Site

Metode neposredne podpore vključujejo sistem vozovnic in vrhunsko podporo, ki je strankam na voljo 24/7. Na spletnem mestu je zbirka znanja s razdelki za posamezne izdelke Avast, ki pokrivajo osnovna vprašanja, na primer namestitev izdelka.

Obstaja tudi forum za stranke z več kot milijonom objav. Forum je ločen z jezikom in izdelkom, kjer lahko postavljate vprašanja in prejemate podporo osebja Avasta in drugih Avastovih strank. Iščete lahko po objavah in poiščete odgovore.

Če imate težave, ki je ni mogoče rešiti, lahko plačate za tehnično podporo Avast Total Care.

Ta premijska podpora vključuje neposredno, oddaljeno podporo namiznih računalnikov za odpravljanje težav in okužb od Avastovih agentov. Ta draga možnost vas lahko stane ali 79 do 119 USD na klic, odvisno od tega, kako zapleteno je popravilo, ali vrtoglavih 199 USD na leto za neomejeno pomoč.

AVG

Načini podpore za AVG so obsežni, s klepetom v živo za stranke, sistemom izdaje vozovnic za podrobnejše poizvedbe in tremi telefonskimi podpornimi linijami 24/7 s sedežem v Veliki Britaniji, Avstraliji in ZDA.

AVG-Site-Support

Na spletu je na voljo omejeno pogosto vprašanje in vprašanja, ločena po posameznih izdelkih, skupaj s podpornimi vodniki, ki vam bodo pomagali namestiti (ali odstraniti) izdelke AVG ali spremeniti načrt. Forum za podporo strankam boste našli boljši vir.

Forum je razvrščen po najnovejših objavah, lahko pa si ogledate različne razdelke o različnih temah in izdelkih. Če potrebujete dodatno podporo, potem lahko (kot Avast) to plačate.

Stroški v višini 199 USD na leto za AVG Total Care ustrezajo ponudbi Avasta in tako kot Avast priporočamo, da večina uporabnikov tega sploh ne upošteva.

Okrogle pet misli

S 24 -7 telefonsko podporo in klepetom v živo sta Avast in AVG tehnična podpora zagotovo dobra za stranke, ki potrebujejo dodatno pomoč. Draga cena neposredne tehnične podpore je nekoliko zaznamovala podjetje, vendar ga niste dolžni plačati. Glede na enako raven podpore s strani AVG in Avast, je tukaj žrebanje.

Kolo: Podpora Ni jasnega zmagovalca, točke za oba

Logotip Avast Pro
AVG AntiVirus logotip

6

Končne misli

AVG in Avast sta v mnogih pogledih skoraj enak izdelek, s kupci obeh izdelkov so na novo oblikovane funkcije in podporne metode. Zato ne preseneča ugotovitev, da se ta primerjava konča v mrtvi vročini.

Avast zmaga pri funkcijah z nekaj dodatki, na primer priloženem peskovniku, ki ga AVG ne ponuja. Vendar ima zmedeno strukturo cen v primerjavi z otrokom bratom AVG. Kljub temu je Avast zmagovalec tega tekmovanja Avast proti AVG. 

Zmagovalec: Avast
Kot je razloženo v našem pregledu Bitdefender, je Bitdefender danes najboljši protivirusni program na trgu. Ogledate si lahko tudi prejšnji pregled primerjave Bitdefender vs. Avast in si oglejte, kako uspešno deluje Avast proti njemu.

Ne glede na to, ali ste ljubitelj AVG ali Avast, nam v spodnjih komentarjih sporočite svoje misli o obeh izdelkih. Za nadaljnje preglede izdelkov in primerjave si oglejte naše druge protivirusne članke. Hvala za branje.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map