Cel mai bun backup online pentru Linux 2020

Găsirea celei mai bune soluții online este dificilă și este chiar mai dură dacă îți place software-ul open source și lucrezi sub bannerul pinguinului. Asta pentru că nu mulți din lista noastră cu cele mai bune servicii de backup online acceptă Linux. Totuși, am găsit mai mult decât suficient pentru a vă ajuta să alegeți serviciul potrivit pentru dvs. și să faceți backup pentru datele dvs. importante.


Lucrul pe Linux are avantajele sale. Nu trebuie să plătiți pentru asta așa cum ați face cu Windows sau macOS, puteți să accesați codul și să faceți legătura cu acesta și nu va trebui să faceți față celebrului ecran albastru al prăbușirilor morților din Windows..

Este inteligent să folosești backup cloud, deoarece unitatea de hard disk ar putea să se prăbușească, cineva ar putea să-ți fure laptopul sau alt accident ar putea să te facă să pierzi datele.

Puteți utiliza selecția noastră dintre cele mai bune programe de recuperare a datelor pentru a încerca să vă recuperați fișierele, dar aceasta nu este o metodă de încredere. Nu puteți depinde nici de unități de stare solidă, deoarece au mai multe erori de date, chiar dacă rata de eșec a acestora este mai mică de 1%.

Cel mai bine este să te bazezi pe cloud, pe lângă backup-ul local. Aceasta este regula 3-2-1. Cu un serviciu de backup în cloud, puteți accesa datele dvs. de la distanță, puteți configura copii de rezervă automate și le puteți efectua în trepte pentru a accelera procesul.

Cel mai bun backup online pentru Linux 2020

Ce face cel mai bun backup online pentru Linux

Suportul Linux este cel mai important. Vrem un serviciu care să-l suporte cu o aplicație desktop care rulează pe o interfață atractivă, ușor de utilizat și intuitivă. Clienții web și mobile ar trebui să aibă aceleași calități.

Securitatea puternică vă va păstra fișierele în siguranță. Puterea sa depinde de criptarea pe care o folosește serviciul, atunci când îl folosește, cât de sigure sunt centrele sale de date și multe altele. Cel mai bine este dacă serviciul este zero, ceea ce face imposibilă pentru nimeni altcineva decât tine să citească fișierele tale. Autentificarea în doi factori vă va ajuta și dacă cineva vă fură parola.

Mai mult spațiu de rezervă pentru mai puțini bani este mai bun decât golirea portofelului pentru a face backup fișierelor. Pe lângă valoare, serviciile diferă în funcție de câte planuri de abonament oferă. Cu cât sunt mai multe planuri în linie, cu atât sunt mai mari șansele de a găsi unul care să se potrivească nevoilor tale. Cel mai bun spațiu de rezervă nelimitat. Dacă totuși căutați o copie de rezervă gratuită, citiți ghidul nostru pentru cea mai bună copie de rezervă gratuită din cloud.

O mulțime de spațiu de stocare ieftin este bun, dar nu va fi utilizabil dacă este nevoie pentru a transfera fișiere. Toate încărcările inițiale durează mult, dar nu ar trebui să dureze mai mult decât este necesar. Viteza conexiunii dvs. depinde de infrastructura serviciului, cât de aproape sunteți de serverele sale și de furnizorul de servicii de internet. Transferul la nivel de bloc va ajuta la încărcările ulterioare.

O mulțime de spațiu de stocare ieftin este bun, dar nu va fi utilizabil dacă este nevoie pentru a transfera fișiere. Toate încărcările inițiale durează mult, dar nu ar trebui să dureze mai mult decât este necesar. Viteza conexiunii dvs. depinde de infrastructura serviciului, cât de aproape sunteți de serverele sale și de furnizorul de servicii de internet. Transferul la nivel de bloc va ajuta la încărcările ulterioare.

Acum, după ce ne-am definit criteriile, să aruncăm o privire la CloudWid Backup cu Wasabi, alegerea noastră de top pentru Linux.

1. Cea mai bună copie de rezervă pentru Linux: Backup CloudCloud

CloudBerry Backup nu este un serviciu standard de backup online. Mai degrabă, este un centru de control care vă ajută să gestionați planurile de backup pe alte servicii de stocare în cloud. În cadrul discuțiilor tehnice, este o soluție de infrastructură ca un serviciu care nu oferă spațiu de rezervă.

Din această cauză, are nevoie de un serviciu partener care să-ți ofere spațiu pe care să-l poți folosi pentru backup. Pentru Linux, acesta este Wasabi, deoarece are prețuri excelente și infrastructură de server. Serviciul este ieftin și scalabil, ceea ce înseamnă că puteți seta dimensiunea spațiului de stocare pe care îl doriți și puteți dicta cât plătiți. Puteți găsi mai multe informații despre aceasta în recenzia noastră pentru Wasabi.

Mur pitic-backup-planuri-Glisor1

Mur pitic-Cloud-Storage-Slider2

Mur pitic Backup-Mode-Slider3

Mur pitic Backup-Source-Slider4

Mur pitic Backup-Program-Slider5

Anterior

Următor →

CloudBerry Backup acceptă multe metode de securitate standard pentru soluții cloud, dar disponibilitatea acestora depinde și de serviciul partenerului. Cu partenerul potrivit, CloudBerry Backup poate utiliza până la AES 256 biți pe partea de client.

Multe servicii acceptă numai criptarea din partea serverului. Dacă îl aveți pe partea de client, numai puteți controla cheia de criptare și citi datele dvs. Dacă alegeți să utilizați criptarea din partea clientului, asigurați-vă că vă memorați parola, deoarece CloudBerry Backup nu o va putea reseta.

În timpul transferului, serviciul folosește protocolul TLS pentru a vă proteja fișierele. De asemenea, oferă versiuni, care ajută dacă sunteți lovit de ransomware.

Wasabi acceptă criptarea în repaus și vă oferă autentificare cu doi factori. Deși nu are criptare privată nativă, va funcționa cu implementarea CloudBerry Backup.

Centrele de date ale Wasabi sunt Tier 4, care este cel mai mare rating pe care îl oferă Uptime Institute, cu o garanție de 99,9 la sută uptime. Au patrulele, supravegherea televiziunii cu circuit închis și scanere biometrice pentru a-i feri pe intruși. Citiți acest lucru pentru mai multe informații despre ele.

Alte motive pentru care ne place Cloudwide Backup

Configurarea CloudBerry Backup nu este pentru cei slabi. Trebuie să adăugați contul dvs. la serviciul de partener pe care îl utilizați manual și să creați planul de rezervă, care necesită să alegeți dintre multe opțiuni. Dacă doriți să vă încurcați cu setările, vă va plăcea, dar utilizatorii principali vor dori să se limpezească.

Dacă sunteți unul dintre acești utilizatori, ar trebui să citiți cum să utilizați CloudWid Backup cu ghidul Amazon S3 pentru a înțelege ce trebuie să faceți pentru a putea rula..

De asemenea, nu este ușor să recuperați fișierele, dar vă permite să creați un plan complex de backup care se potrivește nevoilor dvs..

Clientul desktop are o interfață clară, similară cu cea a Microsoft Office, dar nu este cea mai atractivă pe care am văzut-o. Backup-ul la nivel de bloc este acum disponibil pentru utilizatorii Linux, iar backup-ul bazat pe imagini este pe cale.

Utilizatorii Linux care nu utilizează o interfață grafică de utilizator pot accesa interfața web din aplicația desktop. Există, de asemenea, o interfață web la care puteți accesa prin intermediul site-ului web Cloud, dar funcționează doar cu Amazon S3. Puteți afla mai multe despre ușurința de utilizare a aplicației CloudBerry Backup în recenzia noastră de backup CloudCloud.

Majoritatea furnizorilor de backup cloud vă încarcă după numărul de calculatoare și gigabyte de spațiu pe care îl utilizați, dar CloudBerry Backup necesită doar o licență unică. La 49,99 USD, Desktop este cea mai ieftină opțiune. Cel mai scump, Ultimate, costă 299,99 USD. Puteți testa backup-ul Desktop cu o încercare gratuită de 15 zile înainte de a decide să vă abonați.

După ce ați făcut acest lucru, trebuie să obțineți un serviciu de rezervă care oferă spațiu de rezervă. Wasabi percepe 0,0049 cenți pe gigabyte de stocare. Asta înseamnă că 1 TB costă doar 5 dolari pe lună. Spre deosebire de alte servicii IaaS, nici Wasabi nu percepe nicio taxă pentru descărcare.

CloudBerry Backup nu vă afectează viteza, dar serviciul terț poate fi. Wasabi are centre de date în Oregon și Virginia de nord. Un altul se va deschide în Olanda în ianuarie 2019.

L-am testat din sud-estul Asiei și am obținut o viteză medie de 19 minute pentru un folder de 1 GB. Acesta este un rezultat excelent, având în vedere că fișierele au fost criptate folosind criptarea din partea clientului de la CloudBerry Backup înainte de a fi trimise. În plus, viteza va fi mai bună cu cât sunteți mai aproape de serverele lui Wasabi.

CloudBerry Backup are o siguranță bună, viteze rapide și un preț scăzut atunci când este asociat cu Wasabi. Acestea fiind spuse, nu este ușor de utilizat și necesită să fie executat un serviciu terț. Având în vedere că utilizatorii Linux nu sunt în medie Joes, totuși, se vor simți acasă folosindu-l. Tot ceea ce face ca combo-ul să se potrivească să fie alegerea noastră de top pentru Linux.

2. CrashPlan pentru afaceri mici

CrashPlan a fost lansat în 2007, dar s-a retras de pe piața consumatorilor în 2017. Totuși, are un plan care este ieftin, oferă funcții bune și poate fi folosit de consumatorii casnici.

Este ușor să instalați clientul desktop și procesul durează doar câteva minute. Folosirea acesteia nu este greu, dar crearea primei copii de rezervă nu este o operație cu un singur clic. Acest lucru se datorează faptului că nu există nicio modalitate de backup pentru tipul de fișier. Va trebui să vă construiți planul de backup manual, chiar dacă este nelimitat.

Clientul este intuitiv și ușor de navigat. Filele de navigare pentru copie de rezervă, restaurare, setări, istoric și destinație sunt aliniate vertical de-a lungul părții din stânga.

Dacă trebuie să supraveghezi backup-ul, interfața web ar trebui să facă truc. Îl puteți utiliza pentru a verifica statisticile utilizatorilor, a crea rapoarte și pentru a monitoriza restaurarea fișierelor. A existat și o aplicație pentru smartphone-uri, dar a fost întreruptă.

CrashPlan for Small Business folosește criptarea AES de 256 biți pentru a scramba fișierele înainte de transfer și AES 128 biți pentru a le proteja în tranzit. În mod implicit, serviciul își păstrează cheia, astfel încât vă poate reseta parola dacă o pierdeți. Captura este că, de asemenea, permite unui angajat necinstit să vă privească datele. Puteți alege să vă păstrați cheia pentru a evita acest lucru.

În orice caz, ar trebui să vă asigurați că aveți o parolă puternică, deoarece CrashPlan pentru Small Business nu oferă autentificare în doi factori.

Securitatea la centrele sale de date este puternică, supraveghere 24/7 și alte măsuri în vigoare pentru a preveni intruziunea și pot rezista la întreruperi de energie electrică, dezastre naturale și incendii. De asemenea, serviciul este conform cu HIPAA.

Alte motive pentru care ne place CrashPlan pentru afaceri mici

Pentru 10 USD pe lună, primiți o copie de rezervă nelimitată pentru un computer. Aceasta nu este cea mai bună valoare, dar nici cea mai rea. Deoarece este un abonament lunar, puteți anula oricând, lucru neobișnuit pentru un serviciu de backup cloud. Înainte de a o cumpăra, puteți utiliza încercarea gratuită de 30 de zile pentru a vedea dacă serviciul funcționează pentru dvs..

Este greu să îți placă viteza CrashPlan pentru companiile mici, deoarece nu este rapid. Puteți dezactiva unele dintre procesele sale în timpul copierii de rezervă, dar nu vă recomandăm să faceți acest lucru. Dacă resursele sistemului dvs. sunt reduse, puteți activa reglarea și setați clientul să elimine limita odată ce ați plecat. Copierea la nivel de bloc va accelera backup-urile ulterioare.

CrashPlan pentru Small Business nu face backup în funcție de tipul fișierului, nu are autentificare cu doi factori și ar putea fi mai rapid. Acestea fiind spuse, are un plan lunar care este o valoare decentă, backup nelimitat, securitate puternică și o ușurință bună de utilizare. În general, este un serviciu bun, motiv pentru care este pe locul doi pe lista noastră. Aflați mai multe despre asta în recenzia noastră aprofundată CrashPlan.

3. SpiderOak ONE

SpiderOak ONE nu este serviciul dvs. tipic de backup pentru cloud, deoarece, la fel ca cele mai bune servicii de stocare în cloud, oferă spațiu de sincronizare pe care îl puteți utiliza pentru sincronizarea fișierelor de pe dispozitivele dvs..

Clientul său desktop nu are o interfață atractivă. Se simte datat, dar, datorită naturii sale utilitare, este clar și simplu de utilizat. Cele cinci file din partea de sus a clientului vă permit să navigați prin acesta. Sunt „tablou de bord”, „copie de rezervă”, „administrare”, „sincronizare” și „partajare”.

SpiderOakONE-DesktopDashboard-Glisor1

SpiderOakONE-Backup-Files-Slider2

SpiderOakONE-Descarca-File-Slider3

Folderul de sincronizare Hider SpiderOak

Interfața Web SpiderOakONE Hive

Anterior

Următor →

Interfața web a lui SpiderOak ONE reflectă, în parte, caracteristicile clientului desktop. Cu toate acestea, nu există nicio filă principală care să vă arate activitatea contului dvs. și nu vă puteți modifica planul de rezervă. Acestea fiind spuse, puteți accesa spațiul dvs. de sincronizare, precum și gestionați și partajați file. Există, de asemenea, o filă a contului pentru a accesa și modifica informațiile personale și de facturare.

Aplicația pentru smartphone este ușor de utilizat, dar este limitată în funcționalitate. Meniul din stânga vă permite să accesați și să descărcați fișierele care au fost salvate de pe dispozitivele dvs. Puteți accesa, de asemenea, spațiul dvs. de sincronizare Hive și „ShareRooms”. Este disponibil pentru Android și iOS.

SpiderOak ONE este construit în jurul confidențialității și utilizează implicit criptarea privată. Aceasta vă ajută să vă protejați confidențialitatea, dar serviciul nu vă va putea reseta parola din cauza acesteia. SpiderOak ONE folosește AES 256 biți pentru a cripta fișierele înainte de a părăsi computerul și TLS / SSL pentru a le proteja în tranzit.

Nu păstrează o bază de date centrală a metadatelor dvs. de fișiere, dar creează una locală pe computer. Metadatele sunt criptate atunci când sunt partajate între dispozitive. Această abordare de la egal la egal este o metodă bună pentru a vă proteja confidențialitatea.

Deși datele dvs. sunt criptate și nimeni nu va putea să le citească, SpiderOak își întreține centrele de date, astfel încât acestea să poată rezista la atacuri virtuale și fizice, cutremure, inundații și incendii. Sunt compatibile cu tipul SAS 70 de tip II și sunt clasificate ca nivel 3 de către Uptime Institute.

SpiderOak ONE nu oferă autentificare cu doi factori noilor utilizatori, dar unii utilizatori moștenitori o au.

Alte motive pentru care ne place SpiderOak ONE

SpiderOak ONE are patru planuri. Planul de 150 GB costă 5 dolari pe lună sau 59 USD pe an. Planul de 400 GB este de 9 dolari pe lună sau 99 USD pe an. Al treilea plan este cea mai bună valoare la 12 dolari pe lună, sau 129 dolari pe an, pentru 2TB. Ultimul plan vă oferă 5 TB pentru 25 USD pe lună sau 279 USD pentru anul. Toate acestea vă permit să faceți backup pentru dispozitive nelimitate.

SpiderOak spune că este nevoie de aproximativ o oră pentru a încărca 1 GB de date, iar testele noastre confirmă această afirmație. Poate părea lent, dar este potrivit pentru o copie de rezervă online. După ce se termină, copie de rezervă la nivel de bloc va accelera lucrurile.

SpiderOak ONE are mare grijă să vă protejeze confidențialitatea și să ofere viteze decente, dar nu se potrivește destul de bine cu cele mai bune două servicii ale noastre. Ușoritatea sa de utilizare nu este deloc grozavă. Dacă doriți să aflați mai multe despre asta, puteți citi recenzia noastră SpiderOak ONE.

4. Duplicati

Duplicati este o soluție de backup open source care, precum CloudBerry Backup, vă permite să alegeți serviciul cloud pentru backup de fișiere. În plus, îl puteți utiliza pentru a face backup local pe un hard disk extern, pe un server local sau pe un dispozitiv de stocare atașat la rețea.

Deoarece Duplicati nu oferă spațiu de stocare, trebuie să alegeți un furnizor de stocare. Cu toate acestea, există o mare flexibilitate, dacă nu vă deranjați munca. Poate fi asociat cu MEGA, Google Drive, OneDrive și altele. Puteți vedea un tabel de prețuri în recenzia noastră Duplicati.

Duplicati Adaugă Backup Slider1

Duplicati Adaugă destinația Slider2

Duplicati Adăugați diapozitive Setări Glacier3

Duplicati Adăugați fișiere Slider4

Duplicati Encryption Slider5

Anterior

Următor →

Duplicati necesită să descărcați un client desktop, dar veți folosi clientul web de cele mai multe ori. Interfața web are un aspect curat și este ușor să vă deplasați folosind filele de navigare din partea stângă. Deși oferă multe opțiuni, experiența utilizatorului rămâne simplă, dar nu este la fel de simplă ca soluțiile de rezervă de sine stătătoare.

După ce creați un plan de rezervă, Duplicati vă va oferi opțiunea de a cripta fișierele înainte de a le transfera în cloud. Folosește criptarea AES pe 256 biți, care nu a fost niciodată crăpată din câte știe cineva. Duplicati vă permite să activați și SSL. Acest lucru vă va proteja datele împotriva orizontului, dar vă va încetini backup-urile.

Dacă criptați datele, va trebui să creați o parolă. Duplicati vă vor spune dacă este slab și va genera unul puternic pentru dvs. dacă aveți nevoie de acest lucru.

Totul depinde de Duplicati. Restul depinde de serviciile partenerului. Unele, cum ar fi Amazon Drive și OneDrive, nu criptează datele dvs., dar aceasta nu ar trebui să fie o problemă, deoarece Duplicati poate. De asemenea, oferim Duplicati în cel mai bun articol de backup pentru Mac, puteți citi mai multe despre opțiunile sale acolo.

Alte motive pentru care ne plac Duplicati

Duplicati este open source, deci nu trebuie să plătiți pentru asta. Tot ce trebuie să faceți este să îl descărcați de pe Duplicati.com. Cu toate acestea, va trebui să vă înscrieți pentru un serviciu de backup online sau de stocare compatibil, iar acest lucru probabil vă va costa.

Cât de rapid va merge încărcarea inițială va depinde mai mult de serviciul partener ales de Duplicati, dar acesta joacă un rol. Poate comprima și cripta rapid fișierele, ceea ce are un impact major asupra vitezei. Am testat-o ​​prin transferul unui folder comprimat de 1 GB pe Google Drive și a durat doar 12 minute până la final.

Partenerii viabili de stocare în cloud pentru 1 TB de spațiu de stocare includ Dropbox pentru 99,99 USD, Amazon Drive pentru 59,99 USD și Backblaze B2 pentru 60 USD. Backblaze taxe B2 pe gigabyte, astfel încât să puteți merge mai mic sau mai mare, în funcție de nevoile dvs. Dacă sunteți interesat, citiți recenzia noastră Backblaze B2 pentru a afla mai multe.

5. Discul Junglei

Jungle Disk este o soluție de backup online destinată companiilor. Din această cauză, trebuie să ai cel puțin doi utilizatori. Nu este ideal, dar utilizatorii Linux nu au multe opțiuni. Pe partea de plus, este rapid și vă permite să alegeți cât spațiu aveți nevoie prin parteneriat cu Amazon S3. Pentru a afla mai multe despre Amazon S3, citiți recenzia noastră Amazon S3.

De asemenea, acceptă Rackspace Cloud Files, care este de departe cel mai scump furnizor IaaS. Dacă doriți să vedeți tabelul de prețuri, citiți recenzia noastră Rackspace Cloud Files.

După ce v-ați înscris cu Jungle Disk, trebuie să creați un domeniu personalizat pentru contul dvs. principal. După ce faceți acest lucru, puteți adăuga utilizatori. Pentru a ușura procesul, serviciul oferă suport live chat, ceea ce este o atingere frumoasă.

Puteți utiliza portalul web pentru a vă gestiona utilizatorii și a acorda permisiunea de a accesa rapoartele de utilizare și backup.

Fiecare utilizator va trebui să instaleze clientul separat. Un vrăjitor îi va ghida pe parcursul procesului, dar este încă confuz, deoarece va trebui să se conecteze la un disc online, să configureze dosare de sincronizare și multe altele, cea mai mare parte fiind în afara domeniului normal al soluțiilor de backup online..

Experiența utilizatorului nu este la fel de simplă ca și în cazul serviciilor set-it-and-uit-it, cum ar fi Backblaze. Dacă sunteți interesat să aflați mai multe despre procesul de configurare, citiți recenzia Backblaze.

Jungle Disk criptează fișierele în repaus și în tranzit folosind algoritmul de criptare AES 256 biți. De asemenea, acceptă criptarea privată, de la capăt la sfârșit, dacă doriți să vă mențineți la cheia de criptare. Puteți lăsa serviciul să se ocupe și el. Dacă faceți asta, totuși, nu va putea să vă resetați parola pentru dvs..

Securitatea centrului de date va depinde dacă alegeți Amazon S3 sau Rackspace Cloud Files ca furnizor de cloud. Ambele iau măsurile obișnuite pentru a-și asigura facilitățile serverului împotriva intrusilor fizici și virtuali și a dezastrelor naturale.

Nu există o autentificare nativă cu doi factori, dar administratorii contului o pot obține folosind Conturile Google pentru a vă conecta la panourile de control ale Jungle Disk..

Alte motive pentru care ne place Jungle Disk

Jungle Disk necesită cel puțin doi utilizatori și suportă până la 250. Costă 4 USD pe licență pentru copie de rezervă a computerului. Licențele vă oferă gratuit 10 GB de rezervă, deci minimul absolut pe care îl veți plăti este de 8 USD pe lună (doi utilizatori, 4 USD fiecare).

Acesta este un preț decent, dar costul poate crește, deoarece ai facturat 15 cenți pe gigabyte, dincolo de primii 10 GB. Trebuie să luați în considerare și serviciul pentru parteneri. În cazul Amazon S3, costul este de 2,3 centi pe gigabyte până când atingeți 50 TB. Rackspace Cloud Files este totuși mai scump, cu 10 centi pe gigabyte.

Rețineți că Amazon S3 percepe, de asemenea, 9 cenți pe gigabyte descărcați în taxe de utilizare. Vedeți aici pentru tabelul complet al prețurilor.

Jungle Disk nu este la fel de rapid ca unele dintre serviciile pe care le-am testat, cum ar fi Acronis True Image (citiți recenzia Acronis True Image), dar nu este la fel de rău ca și cele mai lente..

Am testat serviciul cu o conexiune WiFi care avea o viteză de descărcare de 25 megabits pe secundă și o viteză de încărcare de 10 Mbps. A fost nevoie de o oră și jumătate în medie pentru a încărca un folder de 1 GB și aproximativ nouă minute pentru a-l descărca.

Serviciul nu are un plan bun pentru utilizatori singuri și este confuz pentru utilizare. Acesta este motivul pentru care l-am plasat pe lista noastră ultima. Dacă mai doriți să aflați mai multe despre asta, citiți recenzia noastră pe Jungle Disk.

Gânduri finale

Utilizatorii Linux nu pot fi delicioși, deoarece nu există multe servicii de calitate care funcționează pe sistemul de operare. Cu toate acestea, există mai multe de calitate, inclusiv CloudWid Backup cu Wasabi și CrashPlan pentru Small Business. Amândoi au o securitate puternică și un preț decent. Dacă niciunul dintre dumneavoastră nu funcționează pentru dvs., puteți alege și Duplicati sau SpiderOak ONE.

Cu toate acestea, nu recomandăm Jungle Disk, deoarece nu este ușor de utilizat și vizează întreprinderile.

Ce părere aveți de lista noastră? Sunteți de acord că CloudBerry Backup cu Wasabi este cea mai bună opțiune pentru Linux? Cunoașteți alte servicii care ar satisface utilizatorii Linux? Spuneți-ne în comentariile de mai jos. Vă mulțumim pentru lectură.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map