Sync.com proti Tresorit: bitka za shranjevanje v nuli z nečim znanjem

S tako veliko odličnimi izbirami, ki so danes na voljo, je iskanje najboljše rešitve za shranjevanje v oblaku za vaše potrebe veliko naročilo. Če prednostno določite varnost v oblaku, sta Sync.com in Tresorit dve storitvi z ničelnim znanjem z dragocenimi nabori funkcij, ki bi morali biti na vašem končnem seznamu. Čeprav se je zožilo na samo ti dve izbiri, je treba še delati.


Da bi lažje sprejeli končno odločitev, smo obe službi postavili na glavo, da bi videli, katera je najboljša skupna izbira prostora za shranjevanje v oblaku. Medtem ko sta oba med najboljšimi storitvami v oblaku z ničelnim znanjem, je med njimi dovolj razločevalnih funkcij, da je primerjava zanimiva.

Če potrebujete več pomoči pri odločanju, ali katera od storitev zasluži kot rešitev za shranjevanje v oblaku, se prepričajte in si oglejte podrobne, nedavno posodobljene ocene za podrobnosti.

  • Sync.com Pregled
  • Pregled Tresorita

Če ste bolj pripravljeni na to, lahko obiščete Sync.com in se prijavite na brezplačni načrt s 5 GB ali pojdite v Tresorit in izkoristite 14-dnevno preskusno različico.

Zakaj uporabljati shranjevanje v oblaku Zero-Knowledge?

Večina storitev ponuja razumno, čeprav redko neprepustno merilo varnosti. Za večino uporabnikov je to v redu: razmeroma varen in priročen način shranjevanja datotek je vse, kar je potrebno. Pri najmanjšem minimalnem času priporočamo, da izberete storitev, ki vsaj šifrira vaše podatke, ko ste v mirovanju na svojih strežnikih in med prevozom.

Za ljudi, ki hranijo finančne dokumente, intelektualno lastnino in druge zelo občutljive datoteke, takšni ukrepi morda niso dovolj. To je zato, ker lahko do šifriranih podatkov dostopa vsakdo, ki ima šifrirni ključ, večina ponudnikov shranjevanja v oblaku pa nad temi ključi nadzira.

To pomeni, da lahko storilec, če podjetje za shranjevanje v oblaku stori kršitev na strežniku, ki vsebuje vaše uporabniške podatke, pridobi dostop do vaših podatkov. To pomeni tudi, da je mogoče vaše podatke dešifrirati in skenirati za tržne namene ali vključiti v vladne programe nadzora, kot je PRISM.

Če vas zadeve zadevajo, boste verjetno želeli resno razmisliti o storitvi shranjevanja v oblaku z ničelnim znanjem. Prednost teh podjetij je, da ne shranijo vašega ključa. Namesto tega ohranite popoln nadzor nad njim, kar pomeni, da lahko samo dešifrirate svoje podatke.

Čeprav je to morda najbolj varen pristop k šifriranju, dodana varnost pride na ceno: ponudniki ničelnega znanja ne morejo obnoviti vašega gesla, če ga pozabite, in ponavadi ponujajo manj funkcionalnosti, ker zasebno šifriranje vključuje integracijo aplikacij (kot sta Google Docs ali Office Online ) težko izvedljiv.

Sync.com proti Tresorit: Primerjajmo

Glede na to je čas, da podrobneje pogledamo, kako se Sync.com in Tresorit med seboj ujemata, da ugotovimo, katera je boljša storitev za shranjevanje v oblaku. Ocenjevali bomo tako v štirih krogih: cene, varnost, enostavnost uporabe in dodatna funkcionalnost.

1

Cenitev

Pri nakupovanju za shranjevanje v oblaku bo spodnja vrstica verjetno najpomembnejša točka, zato bomo začeli, čeprav ima Sync.com nepošteno prednost, saj je eden izmed naših najboljših ponudnikov brezplačnega prostora za shranjevanje.

Glede brezplačnih ponudb je zelo jasen zmagovalec: Sync.com ponuja 5 GB brezplačno, medtem ko Tresorit ponuja samo 14-dnevno brezplačno preskusno različico. Dejansko bodo nekateri ugotovili, da 5 GB, ki jih ponuja Sync.com, pokriva vse njihove potrebe. Če so vaša glavna težava Wordovi dokumenti ali Excelove preglednice, ne boste potrebovali velike količine prostora za shranjevanje.

Glede plačljivih naročnin Sync.com še bolj napreduje, ko gre za vrednost. Sync.com vam nudi 2TB prostora za shranjevanje pri 8 USD na mesec. Družba Tresorit vam znese le 100 GB, majhen del tistega, kar dobite s Sync.com, za 10,42 USD na mesec, če plačujete letno.

Tudi če potrebujete le 100 GB, bi bilo vseeno ceneje, če bi šli z načrtom Sync.com za 2TB. Čeprav se na njegovem spletnem mestu ne oglašuje vidno, ima Sync.com tudi možnost 500 GB, ki stane le 49 dolarjev na leto.

Tresorit ima tudi 1TB načrt, vendar stane 24 USD na mesec, če plačujete letno.

Edina resnična prednost, ki jo ima Tresorit pred Sync.com, je, da lahko plačujete mesečno, namesto da bi morali plačati celo leto vnaprej. Vendar storitev postane še dražja. Načrt za 100 GB je 12,50 USD na mesec, njen 1TB pa 30 USD na mesec.

Čeprav cena verjetno ni samo vaša odločitev, je razlike med plačevanjem Sync.com in Tresorit težko spregledati. Tresorit je preprosto zelo draga storitev.

Okrog: cena za Sync.com

Sync.com Logotip
Tresorit Logotip

2

Varnost

Ker sta Sync.com in Tresorit oba ponudnika nič znanja, je varnost glavno prodajno mesto. Poleg zasebne, končne šifriranja, obe službi med prevozom uporabljata TLS šifriranje, neoporečen protokol, za nadaljnjo zaščito datotek in osebnih podatkov.

Sync.com v mirovanju uporablja 256-bitno šifriranje AES, protokol, ki je praktično neprekosljiv. Tresorit uporablja isto 256-bitno šifriranje AES in je bil revidiran tudi za certificiranje ISO27001: 2005 in SSAE 16, tako da ste lahko prepričani, da je varen.

Oba ponudnika za shranjevanje v oblaku najdeta svoje strežnike zunaj Združenih držav Amerike, varno pred dosegom programa PRISM NSA in drugih šenicaganov Patriot Act. Sync.com vzdržuje svoje podatkovne centre v Kanadi, Tresorit pa na Irskem in Nizozemskem.

Kljub temu lokacija strežnika v Sync.com in Tresorit v resnici ni toliko pomembna. Zaradi varnosti z ničelnim znanjem bi morali biti vaši podatki varni, tudi če so bili shranjeni na strežniku v kleti Bele hiše.  

Obe storitvi ponujata varno skupno rabo datotek s povezavo z gesli, datumi poteka, omejitvami prenosa in dovoljenj. Obe storitvi sta v povezavi z deljenjem povezav enaki in več, saj ostaneta šifrirana z uporabo protokolov ničelnega znanja tudi po preletu pregovorne skupine.

Če zasebna šifriranje nekako ni dovolj, tako Sync.com kot Tresorit ponujata tudi dvofaktorno overjanje. To pomeni, da tudi če se kdo nauči vašega gesla, ne more dostopati do vašega računa brez vaše naprave.

Kljub dolgemu seznamu podobnosti med njimi obstaja nekaj razlik. Eno je, da je Tresorit partner Microsoft Azure, kar pomeni, da morajo ameriške oblasti zahtevati vaše datoteke le nekaj več kot nalog, čeprav bi bile šifrirane. Sync.com po drugi strani vodi svoje strežnike v Kanadi, ki so nedosegljivi NSA.

Krog: Varnost Brez jasnega zmagovalca, točke za oba

Sync.com Logotip
Tresorit Logotip

3

Enostavnost uporabe

V letu 2020 se o pozitivni, racionalizirani uporabniški izkušnji ne bi smelo preveč postavljati. V glavnem sta tako Tresorit kot Sync.com v tem pogledu zelo trdni.

Tresorit resnično zaostaja na nekaj načinov, zlasti ko gre za izbrisane datoteke. Medtem ko ponudniki shranjevanja vse pogosteje ponujajo mapo, ki bo vsebovala datoteke, preden jih trajno izbrišejo, Tresorit ne.

Ko je datoteka izbrisana iz Tresorita, ne bo več več. Tresorit je zatrdil, da bo to kmalu revidirano, a zaenkrat bodo uporabniki morali biti izredno previdni pri brisanju datotek.

S storitvijo Sync.com bodo datoteke še vedno mogoče obnoviti polnih 30 dni po izbrisu z brezplačnim računom in za nedoločen čas s plačano naročnino.

Tresorit je tudi nepotrebno zapleten pristop k njegovim značilnostim. Odločitev, da Tresoritove mape poimenujemo “tresors” (nemško za “trezor”), se res zdi kot izumljanje kolesa. Tistim, ki ga šele uporabljajo, doda nepotrebno zmedo. Uporabniki so navajeni na mape, tako se obnašajo tresorji.

Naravna aplikacija Tresorita je podobna vmesniku brskalnika, vendar ponuja hitrejši dostop do različnih funkcij. Na začetku je lahko nekoliko zmedeno, toda ko se navadi, je uporabniški vmesnik videti sodoben in ne bi smel povzročiti številnih težav.

Ena od prednosti uporabe Tresorita je, da lahko sinhronizirate katero koli mapo v vašem datotečnem sistemu. Ni vam treba vse premakniti v namensko mapo, kot to počnete s Sync.com ali večino drugih storitev za shranjevanje v oblaku.

Po drugi strani pa lahko kup datotek, povezanih z oblakom v datotečnem sistemu, otežuje upravljanje, še posebej, če imate opravka z omejenim pomnilniškim prostorom, ki ga ponuja Tresorit.

Sync.com sledi modelu mape za sinhronizacijo, ki ga je Dropbox populariziral leta 2007. V računalniku boste imeli nameščeno eno mapo za sinhronizacijo, aplikacija Sync.com pa se uporablja predvsem za nastavitve. Večino svojega upravljanja datotek boste naredili v svojem brskalniku, tako da se prijavite v svoj račun na spletnem mestu Sync.com.

Če do datotek dostopate iz brskalnika, obe storitvi ponujata vmesnike modernega videza, ki jih je relativno enostavno krmariti. Tresorit ima veliko podobnost s svojo namizno aplikacijo, čeprav ima nekoliko manj funkcionalnosti. Sync.com je nekoliko težje krmariti, vendar ponuja več funkcij, kot sta trezor in zgodovina dogodkov, ki je samo v spletu.

Večinoma boste verjetno do datotek dostopali iz svojega operacijskega sistema namesto iz spletnega brskalnika in bolj tradicionalen pristop Sync.com bo večini ljudi lažji.

Okrog: Točka enostavnosti uporabe za Sync.com

Sync.com Logotip
Tresorit Logotip

4

Dodatne funkcije

Storitve, kot sta Google Drive in Microsoft OneDrive, postavljajo vrstico visoko, kaj lahko uporabniki pričakujejo glede dodane funkcionalnosti od storitve za shranjevanje v oblaku. To vključuje urejevalnike besedil, preglednice in druga integrirana orodja (za več o teh odličnih storitvah si preberite pregled Google Drive in pregled OneDrive).

Pri ponudnikih z ničelnim znanjem ne boste prejeli ravno toliko bonusov, saj njihova otoška narava otežuje sodelovanje v aplikacijah. Glede na to bi morali od vrhunskih storitev pričakovati vsaj malo več kot funkcionalnost golih kosti.

Sync.com ponuja dostojno ponudbo z varno skupno rabo datotek, ki vsebuje datume poteka, dovoljenja, sodelovanje, omejitve prenosa in oddaljeno brisanje. Sync.com ima tudi možnost, da imajo skupne povezave šifrirane, tudi brez gesel, pa tudi različico datotek do 30 dni.

Sync.com ni preveč bliskovita storitev, ki ji ne manjka integracije z drugimi aplikacijami, vendar zagotovo še vedno ponuja osnovna orodja, ki jih želite iz storitve za shranjevanje v oblaku.

Tresorit stvari vodi naprej. Čeprav ne more obnoviti izbrisanih datotek, se ujema z drugimi funkcijami Sync.com in njegova sposobnost sinhronizacije katere koli mape v računalniku je zelo koristna. Če ne želite premikati datotek ali jih posebej potrebujejo na določenem mestu, lahko Tresorit to mapo sinhronizira. Ni ga potrebno premikati v namensko mapo za sinhronizacijo.

Tresorit ponuja tudi boljšo podporo operacijskemu sistemu kot Sync.com. Medtem ko vas bo Sync.com varoval v večjih operacijskih sistemih, vključno z Windows, macOS, iOS in Android, Tresorit podpira tiste poleg Windows Phone, Blackberryja in Linuxa tudi.

Okrog: Točka dodatnih funkcij za Tresorit

Sync.com Logotip
Tresorit Logotip

5

Razsodba

Razlog je, da Sync.com uvrščamo med ne le najboljšega ponudnika ničelnega znanja, ampak tudi na prvo mesto med najboljšimi ponudniki za shranjevanje v oblaku na splošno. Je enostaven za uporabo, odličen za skupno rabo datotek, cenovno ugoden in ponuja dober pristop k varnosti podatkov, kot ga boste našli na trgu za shranjevanje potrošnikov v oblaku.

Kljub temu Tresorit ni brez vrednosti. Zelo malo rešitev za shranjevanje ponuja možnost sinhronizacije katere koli mape v računalniku. Tisti, ki si pogosto delijo Tresoritovo visoko ceno, s Tresoritom pa imate tudi prednost varnosti z ničelnim znanjem.

Tresorit vam daje tudi dodaten bonus neodvisnih revizij za potrditev njegove varnosti, pa tudi širšo podporo operacijskim sistemom. Za večino ljudi bo Sync.com boljša izbira, toda Tresorit ima svoje mesto na trgu.

Končni zmagovalec: Sync.com

Ali boste uporabljali bolj tradicionalni in cenovno ugodnejši Sync.com ali so vaše potrebe dovolj posebne, da upravičujejo plačilo za Tresorit? Sporočite nam v spodnjih komentarjih. Zahvaljujemo se vam za branje in nam lahko ogledate druge ocene o shranjevanju v oblaku, če vaš še vedno ni zaskrbljen.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me