Spletni vodič o zasebnosti za novinarje

Ohranjanje zasebnega posla je za vsakogar v 21. stoletju obvezno, ne glede na to, kdo ste. Nihče ne ukvarja s tem, kaj počnete v spletu ali s čim se ukvarjate. Kljub temu so nekateri ljudje bolj pozorni kot drugi, nič več kot novinarji. Tu na Cloudwards.net smo se odločili, da bomo s tem spletnim vodnikom o zasebnosti za novinarje dali nekaj nasvetov svojim kolegom piscem.


Redni bralci bodo našli nekaj prekrivanja med tem delom in našim spletnim vodičem o zasebnosti, vendar je to tako, ker na nek način vodi tja, kamor se je začel. Vsi smo potencialne žrtve kibernetskih kriminalcev in tržnikov, morda celo vladnega nadzora, toda kdo celo na daljavo izzove status quo s tiskom, zato je treba previdneje kot običajni ljudje.

To je zato, ker so metode, uporabljene proti novinarju, ki je na nečem, večjega pomena kot prisluškovanje na nizki ravni. V svetu brez povezave novinarji so bili nadlegovani, mučeni, celo umorjeni in ko so mediji šli na internet, so se tudi nasilneži razvili, kako zagotoviti, da bodo lahko izvažali tudi svoje metode.

Najboljši nedavni primer so kibernetski napadi na ukrajinske novinarje, ki so verjetno delo največjega kibernetskega napadalca od vseh njih, Rusije, naša številka dve se je odločila za internetno cenzuro (naša prva seveda Kitajska), pa tudi ukrajinska vlada. Ne da je vedno tako očitno, to poročilo podrobno opisuje, kako države po vsem svetu prisluhnejo novinarjem..

Če kritični novinarji, ki bi jim bili prepovedani novinarski sestanki Bele hiše, niso bili dovolj, splet tudi ni najvarnejše mesto. Na srečo je zaščita sebe kot zasebnega državljana ali kot slehte popolnoma izvedljiva, samo vedeti morate, kako. Torej, ne glede na to, ali ste heker za pisanje papirja in papirja ali bloger o preiskavi kolkov, poglejmo, kaj lahko storite, da zaščitite sebe in svoje vire.

Izobražite svoje vire

Najprej nič, kar pride spodaj, ne bo dobro, če ljudje, s katerimi govorite, ne sledijo temu. Če imate v zakrpanem šifriranem prenosniku varno zagnano napravo, medtem ko vaš vir ziblje iPhone, ste zajebani. No, v glavnem so, toda vaša zgodba je nazdravljena, tudi če se izognete komu, ki je za vami.

Če berete ta priročnik, ker se boste začeli pogovarjati z nekom, ki ima ključne informacije, se prepričajte, da so ga prebrali tudi vi. Noben od spodnjih nasvetov ne zahteva nobenega posebnega znanja ali pa vas bo stala en peni – no, razen VPN-jev, vendar lahko to tudi prodate kot način, da se izognete prepovedi Netflix VPN, poleg tega, da se rešite pred nabojem glava.

Uporabite VPN

Ko že govorimo o metkih, naj ugriznemo ta trenutek izpod netopirja: prvi korak v vsaki strategiji zasebnosti je prijava v virtualno zasebno omrežje. Čeprav imamo izbor najboljših brezplačnih ponudnikov VPN, nobeden od njih ne nudi zaščite, ki jo novinar potrebuje, kar pomeni, da boste morali iti na plačljive možnosti, o katerih govorimo v našem članku o najboljših storitvah VPN.

Pravzaprav bomo še korak dlje priporočili, da uporabite enega od naših najboljših VPN za Kitajske, kot da jih kitajska tajna policija ne more zlomiti, nihče ne more. Vsi ponudniki v tem članku ponujajo napredno šifriranje, kar pomeni, da lahko do interneta dostopate anonimno, ne da bi kdo spremljal vaše premike.

Razlog, da želite uporabiti VPN, je zelo preprost: skriva svojo prisotnost v spletu, saj namesto do interneta dostopate od svoje lokacije, to storite prek tretjega strežnika drugje po svetu. Super, če poskušate obiti geobloke, fantastično, če ne želite, da bi vas kdo zasledoval.

Zelo pomembno je, da ves čas vklopite svoj VPN, morda ga želite omogočiti skupaj z računalnikom. To je zato, ker če ste celo sekundo vidni v spletu, vas lahko zasledujemo do svoje lokacije. Druga pomembna lastnost je killswitch, ki bo prekinila povezavo, če vaš strežnik iz kakršnega koli razloga preneha delovati.

Uporabite TOR

Naslednji ukrep za varno brskanje je uporaba posebnega brskalnika TOR, ki lahko v večini primerov nadomesti Chrome, Safari ali karkoli drugega, kar uporabljate za dostop do interneta..

Imamo članek, v katerem razpravljamo o prednostih in slabostih VPN-ja v primerjavi s pooblaščenci vs TOR, toda vseeno je, da hkrati uporabljate VPN in TOR, zlasti z uporabo ponudnika, ki omogoča VPN prek TOR-a, kot je NordVPN, pomeni, da ste dvojno varni.

Uporaba TOR-a se navadi, vendar je odlična za primere, ko vas skrbi, da je vaš VPN morda ogrožen ali ker želite klepetati z virom s pomočjo globokega spletnega spletnega klepeta, saj do teh temnejših vdolbin ne morete dostopati interneta brez TOR.

Šifrirajte svoje podatke

Z varnim brskanjem poglejmo tudi, ali so vaše datoteke varne. Konec koncev, če hekerju uspe dostopati do vašega računalnika ali preprosto ukrade prenosni računalnik iz vaše hotelske sobe, bodo vsi drugi ukrepi, ki jih sprejmete, nesmiselni..

Najpreprostejša stvar je šifriranje vašega trdega diska. Najenostavnejši način za to je, da bodisi uporabite Linux, večina distrosov vam bo omogočila, da to možnost nastavite po namestitvi ali uporabite alternativo TrueCrypt, kot sta VeraCrypt ali FileVault. Vse te so enostavne za uporabo in so večinoma tudi brezplačne.

Lahko se odločite za šifriranje celotnega trdega diska, določenih map ali obojega. Delo obojega se zdi preveč, vendar ni preveč praktično, če se ne spomnite gesel, zato to morda ni najboljša možnost.

Poleg šifriranja boste morda želeli preučiti tudi enega od računalnikov, kar v bistvu pomeni, da bo ves čas izključen iz interneta. To zmanjšuje tako imenovano napadalno površino, kar pomeni, da če napadalec lahko fizično dostopa do naprave, do nje ne more priti – tudi dobra ideja bi bila zaklenjena v sef, ko je ne uporabljate..

Prenosni prenosni računalnik ni zelo uporabna stvar, vendar ga je mogoče uporabiti za ohranjanje samo zelo občutljivih podatkov, ki jih nato prenesete s pogonom palca, ko ga potrebujete. Kljub temu, da je resnično učinkovit, zračnega računalnika nikoli ne morete povezati z internetom, razen če želite tvegati, da ga slučajno odprete za napad.

Šifrirajte svoja sporočila

Ker bodo vaši podatki zaklenjeni za šifrirnim zidom, bomo morali storiti enako s svojimi sporočili, še posebej, če vi in ​​vaši viri pošiljate datoteke drug drugemu. Imamo članek o šifriranju e-poštnih sporočil, vendar se kljub temu izognite brezplačnim storitvam, kot so Gmail, Hotmail in vse druge. Če želite varno deliti datoteke, bodisi uporabite varno storitev, kot je Thunderbird, ali pojdite na naš razdelek za skupno rabo datotek, naprej.

Kar zadeva redno komunikacijo, se boste verjetno želeli izogniti telefonskim ali VoIP klicam, saj jih je enostavno nadzirati. Namesto tega se boste želeli zanesti na besedilna sporočila, čeprav so spet na voljo boljše možnosti kot vse, kar je na zalogi s pametnim telefonom.

Najboljše od tega je WhatsApp, noro priljubljena aplikacija za sporočila, ki jo uporabljajo milijoni po vsem svetu. Odlikuje ga enkripcija od konca do konca, kar pomeni, da takoj, ko pritisnete na besedilo, je kodirano in se ne dešifrira, dokler ne zadene vašega prejemnika. Odličen je sistem in spet je brezplačen.

Vendar je WhatsApp pod pritiskom, da namesti zakulisje, da bi varnostne službe lahko zaskakale, da bi ujamele teroriste, kar je v resnici o “vsem, ki se z nami ne strinjajo.” Čeprav se podjetje do zdaj upira, se bo sčasoma moralo zaustaviti, kar pomeni, da se boste morali obrniti na šifriranje besedila naredi sam. Kot kaže povezani članek, je tukaj veliko možnosti, zato bi morali biti v redu.

Druga stvar, na katero morate biti pozorni, je uporaba storitev, kot so Slack, Google Hangouts itd. Čeprav se ne bomo prerekali, kako koristni so – Cloudwards.net uporablja Slack za komunikacijo z našo daljno ekipo – za varno komunikacijo so neuporaben.

Prilagodite pametne telefone

Kar nas pripelje še do drugega: pametni telefoni, priročni takšni, kot so, so v bistvu odličen način za obešanje velikega znaka ol, ki kaže na vašo lokacijo. GPS je odličen, če se izgubite v nekem čudnem mestu, a naravnost oviran, če ne želite, da vas najde vaša lokalna tajna policija. Čeprav naj bi uporaba VPN in odstranjevanje aplikacij za pošiljanje sporočil zaloge in podobno pomagala, je najboljši način, da se izognete težavam, bodisi, da pametnega telefona sploh ne uporabljate ali uporabljate gorilnikov.

Gorilniki, kot vedo oboževalci The Wire, so v bistvu že vnaprej plačani telefoni. Kupite jih, porabite dobroimetje in jih odložite. Ti telefoni običajno ne bodo mogli uporabljati interneta in običajno dovolijo samo klicanje in pošiljanje sporočil, kar izniči nasvete, ki smo vam jih doslej dali. Vendar pa lahko s pojavom poceni pametnih telefonov z nizko stopnjo umazanije bolj ali manj ustvarite svoje gorilnike.

Trik je v tem, da najdete takšnega, ki ga lahko preprosto prilagodite z ROM-om, in nato namestite varne alternative na svoje običajne aplikacije. Ta gorilnik se lahko nato izključno komunicira z vašimi viri, medtem ko se vaš običajni telefon uporablja, no, redno.

Edini način, kako bi vas še vedno lahko spremljali s svojim gorilnikom, je kartica SIM (izognete se ji naročanje SIM po pošti iz države, ki ne potrebuje ID-ja, na primer Irske ali Združenega kraljestva) in IMEI. Zadnji je zapleteno, da se mu izognemo, zato smo že prej poudarili “poceni” kot: če mislite, da je nekdo na vas, se vrzite v telefon in dobite novega..

Čeprav je vse skupaj malce naporno, se zgodi intervju z moškimi v črnih plaščih. Karkoli naredite, pa se izogibajte uporabi zalog aplikacij za sporočanje, saj vas bo kdo od teh imel v zadnjem delu kombija z vrečko na glavi, preden boste lahko rekli “verjeten vzrok.”

Skupna raba datotek v oblaku

Če je komunikacija zajeta, si oglejmo najboljši način skupne rabe datotek. Čeprav jih lahko preprosto pošljete po e-pošti, je lahko šifriranje težava in le nekaj storitev bo imelo datoteke, večje od 25 MB ali več. Če vir ponuja popolno poročilo o zaslužku ali kaj podobnega, lahko ti .pdfs naletijo na več sto MB, medtem ko videoposnetki zlahka dosežejo koncert.

Čeprav večina naših najboljših storitev za shranjevanje v oblaku lahko prenese te količine, je varnost običajno težava. Resnično želite, da je ena naših najboljših storitev z znanjem ničelnega znanja, kjer si zaposleni v podjetju ne morejo ogledati vaših datotek, kaj šele kakšen agent NSA z nalogom. Vendar pa je slabo poznavanje slabosti, da morate pozabiti, da ne morete pozabiti gesla, zato ga zapišite na varno mesto.

V tem primeru bomo nadaljevali in priporočili Sync.com. Kot lahko preberete v našem pregledu, ima ta storitev ne le veliko varnost, ampak vam nudi tudi do 2 GB prostora za shranjevanje brezplačno, kar pomeni, da je kot nalašč za novinarje, ki svoj blog vodijo poceni. Prav tako je deljenje datotek precej enostavno, prijava pa traja morda dve minuti. Če ima vaš vir datoteke za skupno rabo, je to verjetno pot.

Močna gesla

Zadnja točka, ki jo želimo povedati v tem članku, je, da se vsi zgornji nasveti in nasveti zanašajo na varnost gesla, kar pomeni, da boste morda želeli pogledati naš vodnik za ustvarjanje močnih gesel.

Na kratko, dobro geslo je naključno (prednostno izdelano z uporabo generatorja gesel), dolgo in ne slovarske besede. Čeprav si boste teh nasvetov težko zapomnili, bi lahko pri uporabi gesla pripomogla k temu, vendar morate imeti v mislih varnostna tveganja.

Drugi način je uporaba šibkejših gesel, vendar za dostop do storitev uporabite dvofaktorsko preverjanje pristnosti. To pomeni, da mora vsak, ki želi dostopati do vašega računa, imeti tudi telefon ali drugo napravo, da lahko to stori. Čeprav ni idealno – nekdo bi vas lahko preprosto udaril po glavi, nato pa s telefonom in šibkim geslom pristopil do svoje shrambe v oblaku – je morda rešitev za ljudi, ki si ne morejo zapomniti svojih kod.

Zaključek

In tu imate: nekaj preprostih nasvetov, ki naj bi novinarje, blogerje in vse druge vrste sleuth ščitil pred elektronskim vohljanjem. Opazili boste, da se pravzaprav ne dotikamo protiturgiranja in drugih vrst špičastega plovila, vendar je to samo zato, ker je Cloudwards.net povsem spletna oprema; ne delamo mesnega prostora.

Upajmo, da se naš nasvet izkaže za koristnega za nekoga, ki poskuša razkriti resnico o korporativnem trpinčenju, vladni nesposobnosti ali policijski brutalnosti. Če imate še kakšen nasvet, ki ga želite deliti, vas bomo radi poslali v spodnjih komentarjih. Hvala, ker ste brali in ostali na varnem.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map