Pregled orodja za sodelovanje v oblaku

Podjetje 2.0 je bilo nekaj let zasebno dvomljivo, saj so koristi računalništva v oblaku postale vedno bolj pomembne pri opravljanju vsakodnevnih poslovnih nalog. Kar je daleč od prihodnosti, ki se dobro kaže na tem, kje bodo aplikacije v oblaku glavna točka interakcije med uporabniki in storitvami za sodelovanje.


Množica akronimov za storitve, ki so se pojavili od sredine leta 00, ne govorijo samo o tem, da so ponudniki oblakov poslušali, temveč tudi, da Enterprise 2.0 (Wikipedia definira kot “uporabo nastajajočih platform za socialno programsko opremo znotraj podjetij ali med podjetji in njihovi partnerji ali stranke “) bodo realizirani na veliko hitrejši časovni premici, kot je bilo prvotno predlagano.

Ko je oblak pridobil na verodostojnosti, podjetja vse več in več infrastrukture oddajajo v prizadevanja za zmanjšanje stroškov upravljanja infrastrukture..

Z oblačnim sodelovanjem obstaja nekaj celovitih platform, kot sta Google in Microsoft, nato pa obstajajo številne platforme za upravljanje projektov, ki poskrbijo za različne tržne niše. Medtem ko plačujemo zaradi vodilnih na trgu, želimo vnesti tudi nekaj novih storitev. Nekatere so osredotočene na družbene medije, obstajajo aplikacije za skupno rabo miselnih zemljevidov in veliko število aplikacij, ki imajo bogat nabor funkcij.

Po preletu številnih aplikacij za sodelovanje v oblaku smo zaokrožili raznoliko zbirko. Ta seznam nikakor ni izčrpen, vendar bi moral dati dobro predstavo o obsegu aplikacij, ki so na voljo za sodelovanje in produktivnost za mala in srednje velika podjetja. Med našimi premisleki so glavni:

 • Integracija naprav 
 • Prenos znanja
 • Upravljanje datotek
 • Diskusija
 • Produktivnost

Ena izmed teh skupnih nalog je ta, da so jih nekoč izvajali po e-pošti, klepetu ali telefonu. Izgubljena produktivnost se običajno zgodi pri organizaciji stikov, različici dokumentov, vključevanju članov ekipe zunaj kraja, zunanjem sodelovanju in tako naprej.

Prvi dve storitvi, o katerih se želimo pogovoriti, sta seveda seznanjeni tistim, ki poznajo prostor za sodelovanje v oblaku. OneDrive in Google Drive nista edini razpoložljivi storitvi urejanja dokumentov tam (glejte lastne NoteCloud in Box Notes), vendar sta najbolj znani.

Orodja za spletno urejanje dokumentov

Google Dokumenti

Kateri seznam spletnih orodij za sodelovanje bi bil konkurenčen brez vključitve Google Dokumentov? Seveda Google Dokumenti v trenutni različici očitno niso namenjeni podjetjem. Še vedno je izjemno uporabna in trdna platforma za sodelovanje. Ta storitev omogoča nalaganje, shranjevanje, urejanje in skupno rabo datotek z namizja, prek brskalnika ali mobilne aplikacije.

Vključevanje Googlovih storitev je mnogim koristilo zaradi vseprisotnosti in bogastva funkcionalnosti. Vendar se mnogi zavedajo, da je Googlova vseprisotnost nekoliko premočna. Seveda je integracija naprav brezhibna, aplikacij za produktivnost pa je veliko.

Ali naj sploh omenimo, kako preprosto je skupno rabo vsebine po e-pošti in družabnih omrežjih? Med pomanjkljivostmi je, da so datoteke pretvorjene v Googlovo obliko, varnost je podstandardna in podpora za aplikacije drugih proizvajalcev neprimerna. 

OneDrive

Klasična namizna programska oprema v oblaku. Office 365 je privzeto nastavljen na OneDrive, ko ustvarite Microsoftov račun, ki vam omogoča dostop do zbirke spletnih aplikacij Office.

Eden izmed lepih bonusov je brezplačen dostop do gostovane e-pošte (do 25 GB prostora za shranjevanje), poslovnega imena domene in javne spletne strani brez dodatnih stroškov gostovanja. Nekoliko pretiranega, vendar lahko cenimo trud. To je poleg funkcije spletne konference ter zaščite pred neželeno in zlonamerno programsko opremo poleg šifriranja tranzita in shranjevanja. Whew!

OneDrive zagotavlja funkcijo sodelovanja prek skupinskih mest, kjer člani v realnem času ustvarjajo, urejajo in pregledujejo poročila, predloge, koledarje in proračune. Dodeljena opravila so prikazana linearno na časovnici. Poslovne stranke dobijo SharePoint skupaj z naročnino.

Nekatere pomanjkljivosti so, da med urejanjem ni podpore za glave in noge. Blagovne znamke vsakogar?

Zoho

Brezplačno (ali brezplačno preskusno obdobje) / 99 dolarjev na leto. Zoho je osredotočen na trg SMB in čeprav relativno nov, tu spada tudi z Google Docs in OneDrive. V prvih 12 mesecih pridobimo 100.000 strank in naraščamo, to je “tretja železnica”, ko gre za poslovno sodelovanje v oblaku..

Zoho knjige pregled

Brezplačna različica Zoho vključuje naslednje:

 •  Izdaja programske opreme za sledenje
 • Uporabniki Zoho projektov lahko objavijo svoje delovno stanje 
 • Člani projekta klepetajo 
 • Project Stream članom skupine omogoča takojšnje posodobitve stanja 
 • Ustvarite spletno stran ali dokumentacijo projekta
 • Naj bodo vse vsebine organizirane z objavo dokumentov v središču

Kul stvar Zoho je, da lahko datoteke ustvarite neposredno v svojem brskalniku. Pojdite desno naprej in naložite Microsoft Office, Open Office, Star Office, AutoCad, Photoshop, ZIP datoteke in katero koli obliko dokumenta. Druga dobra funkcija je nadzor različic dokumenta. Sledenje napak je močan modul za oddajo napak, ki vam omogoča, da določite, kako naj se odpravljajo napake in težave.

Na žalost Zoho šifrira vaše datoteke, to velja le za podatke v prometu. Za začetek dobite zajetnih 1 GB prostora za shranjevanje. Več prostora za shranjevanje zahteva, da se podpišete s pikčasto črto (pri 3 USD na uporabnika, ki ima več kot nekaj vrhunskih funkcij) in morate še plačati 3 USD za dodaten 3 GB prostora.

Orodja za sodelovanje za posebne namene (ali ne)

Ne bomo šli skozi celoten trg orodij za sodelovanje v podjetju zaradi pomanjkanja prostora. Prav tako želimo osredotočiti pozornost na različne vrste orodij, ki jih ponujamo za mala in srednje velika podjetja. Nekatera orodja ponujajo le shrambo in nekaj odličnih funkcij, druga pa ciljajo na določeno vrsto aplikacij.

Orodja, opisana v tem razdelku, so na splošno osredotočena na SMB z nekaj izjemami. 

Citrix Sharefile (30 USD na mesec)

ShareFile skrbi za prenos večjih datotek s posamezniki ali znotraj ekipe. Sharefile ima poleg dveh računov standardnih 5 GB prostora za shranjevanje in pasovno širino.

Paket Professional z 59,95 USD na mesec zagotavlja 10 GB prostora za shranjevanje in pasovno širino ter 10 računov zaposlenih. Smisel programa Sharefile je pošiljanje datotek, večjih od večine pragov e-pošte, ali zbiranje vseh artefaktov projekta na enem mestu.

Skupnost (20 USD na mesec)

Konkurenca Microsoftove storitve SharePoint (glej OneDrive). Uporablja ga več kot 100.000 podjetij po vsem svetu in ponuja funkcije, ki temeljijo na skupni rabi datotek in upravljanju datotek, sodelovanju z vsebinami, upravljanju ljudi in nalogah. Dostop do brskalnika je mogoče prilagoditi, blagovno znamko in zagotoviti podporo mobilnim napravam.

V tem prostoru imamo radi nadzor nad upravljanjem različic, zato to funkcijo vedno opozarjamo na tiste, ki jo imajo. „Delovni prostori“ omogoča ogled projektov na nadzorni plošči. Vsako si lahko ogledate prek menija na vrhu vmesnika.

Skupina za razliko od drugih ponudnikov dobro skrbi za razvoj standardiziranih varnostnih funkcij. Njihov primarni podatkovni center je certificiran po ISO 27001, zato ga kot naročnike štejejo ameriške in ameriške vladne agencije. Na spodnji strani ima brezplačni račun le 100 MB prostora, kar je zelo malo. Storitev stane 20 dolarjev na uporabnika na mesec za mala podjetja in 40 dolarjev na uporabnika na mesec za podjetja. 90-dnevno preskušanje, ki vključuje 100 MB.

Tudi hkratno urejanje ni mogoče, ker je, ko ima ena datoteka datoteko, zaklenjena. Medtem ko je vgrajena funkcija konferenc plus, se udeležencem sestanka lahko pojavijo stroški dostopa.

Škatla (15 USD na mesec)

Pri sodelovanju med brskalnikom je treba nekaj povedati. Box uporablja povezave in občutljive vloge in funkcionalnost pravic neposredno iz vašega brskalnika. Integrirani pregledovalnik datotek deluje s programom Microsoft Office, Adobe in drugimi, in sicer vse iz udobja spletne aplikacije.

Omejitev velikosti datotek shred je 2 GB, kar je povsem dovolj. Poleg tega lahko v realnem času sledite poslom, kot so prenos, komentarji in dodane datoteke (če jih naštejemo le nekaj). Eno, kar nam je pri Boxu resnično všeč, je obsežna integracija programske opreme drugih proizvajalcev, kot so številne Googlove aplikacije, Twitter in DocuSign.

MangoSpring Suite za sodelovanje (5,00 USD na mesec)

Ali socialno omrežje ni resnično sodelovanje? Seveda je, vendar se ne bomo spuščali pregloboko v MangoSpring Suite za sodelovanje s poudarkom na podjetniških socialnih omrežjih. To orodje prinaša nekoliko svežo perspektivo z orodji za sodelovanje v skupini in intranetno integracijo z LinkedInom. To omogoča, da se profili zaposlenih takoj polnijo s podrobnostmi, kot so kontaktni podatki, nabori spretnosti in znanje.

Hitra sporočila se samodejno posodobijo, tako da imajo funkcije, kot so konferenčni klepet in videokonference, pa tudi skupine in projekti. Za dokončanje funkcij družbenih omrežij obstaja tudi funkcija mikro bloganja.

Odprti programski vmesniki za programiranje s poslovnimi sistemi, kot so CRM, plačilne liste ali drugi poslovni sistemi HR. Omogoča tudi izmenjavo in upravljanje projektov z zunanjimi sodelavci. Upravljajte račune z Active Directory in se integrirajte z drugimi orodji, kot so Dropbox, Google Drive, OneDrive in Box.

Yammer (5,00 USD na mesec)

Yammer je poleg delitve datotek, različic in zapiskov vzel tudi nekaj opomb iz nabora družabnih omrežij s trendi datotekami in priljubljeno vsebino. Značilnost, ki med zbirko orodij izstopa, je anketa. Volišče je enostavna, uporabna in natančna ideja.

Uporabniki lahko tudi postavijo ankete in dogodke, ki jih bodo delili znotraj ali zunaj. Skupine uporabnikom omogočajo iskanje ključnih besed v skupni vsebini. Prav tako lahko upravljate več domen, nadzor dostopa in centralizirane vloge in pravice uporabnikov.

Socialcast (Brezplačno do 50 uporabnikov) 

SocialCast je namenjen velikim podjetjem z močnim naborom upravljanja projektov, izmenjave dokumentov, projektnih skupin in posebnih dejavnosti.

Ustvarite zasebne skupine za pospeševanje sodelovanja ekipe. Storitev je za vašo blagovno znamko popolnoma prilagodljiva in omogočite dostop javnosti. Celoten nabor funkcij je na voljo na vsaki večji mobilni platformi.

MindMeister (brezplačna preizkusna različica)

MindMeister je orodje za sodelovanje pri načrtovanju razmišljanja za razvojne projekte. Briljantno! Zaradi tega, ker je razvijalce in inženirje (in na splošno zainteresirane strani na splošno) težko razumeti, in miselne karte so eden od načinov za “vizualizacijo” vizije nekoga drugega.

Mindmeister - možganska nevihta v najboljših močeh

To je precej dobro premišljeno orodje, ki vam omogoča premikanje in vstavljanje vej zemljevidov, nadzor različic in izvoz datotek v številne formate. Z mobilno aplikacijo lahko dostopate do miselnih zemljevidov, način brez povezave pa omogoča delo prek brskalnika.

Še ena lepa lastnost je, da lahko v vozlišča vdelate povezave, e-poštne naslove in opombe. Kompatibilen je tudi s Freemind in MindManager.

Zaključek

Po preletu številnih aplikacij za sodelovanje v oblaku smo zaokrožili raznoliko zbirko. Ta seznam nikakor ni izčrpen, vendar bi moral dati dobro predstavo o obsegu aplikacij, ki so na voljo za sodelovanje in produktivnost za mala in srednje velika podjetja.

Seveda bi radi slišali vaše misli in mnenja o tej zadevi v spodnjem razdelku s komentarji. Uporabite ga in hvala za branje do konca.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me