Najboljša shramba v oblaku za sodelovanje 2020

Če ste kdaj delali od doma, tudi samo za svoje delo od devet do pet, veste, da je lahko težko. Za doseganje enake stopnje produktivnosti morate storiti več kot takrat, ko ste fizično v pisarni. Še toliko bolj, če se celotna ekipa ali podjetje nahaja na različnih lokacijah.


V tem članku se bomo osredotočili na najboljše shranjevanje v oblaku za sodelovanje; za ostala orodja si oglejte članek, kako olajšati delo na daljavo.

Skupna raba in spreminjanje datotek bi bilo delo s sodelavci v realnem času, komunikacija in upravljanje opravil težko in frustrirajoče, če ne programska oprema, ki bi vam pomagala. Programska oprema, kot so storitve za shranjevanje v oblaku, z integracijami aplikacij. Poglejmo, kaj je pomembno za sodelovanje, nato pa bomo začeli z uvrstitvijo.

Najboljša shramba v oblaku za sodelovanje 2020

Kaj omogoča shranjevanje v oblaku najboljše za sodelovanje

Enostavna skupna raba datotek je ena najpomembnejših lastnosti pri sodelovanju. Prav tako jih želite hitro deliti in imeti nadzor nad vsebino. Omogoča vam omejitev nepooblaščenega dostopa do datotek pri skupni rabi, na primer povezave, zaščitene z geslom, nastavitve dovoljenj, datumi veljavnosti itd..

Obstaja veliko aplikacij, ki vam pomagajo pri sodelovanju. Nekateri so izvorni za storitve, drugi pa za tretje strani. Najbolj priljubljeni so Google Dokumenti in Office Online. Storitve, ki ponujajo enega ali oba, dobijo v naši knjigi plus.

Brez dobre hitrosti prenosa vaše sodelovanje ne bi pomenilo veliko. Spremembe datotek bi morale začeti veljati hitro, po možnosti v realnem času. Hitrost sinhronizacije je tisto, zaradi česar se to dogaja, in najbolj zaželena funkcija tukaj je sinhronizacija na ravni blokov. Omogoča hitrejšo sinhronizacijo, saj naloži samo spremenjene dele datoteke in ne celotne datoteke.

Upoštevali bomo tudi vrednost. Obstaja skoraj vedno brezplačen načrt, s katerim lahko vidite, kako storitev deluje, ali vsaj poskusno. Storitve se razlikujejo glede na število načrtov, ki jih ponujajo, in glede na te načrte, ki jih dobite za ceno. Več funkcij za nižjo ceno je vedno boljše (oglejte si naše najugodnejše ponudbe v oblaku za shranjevanje).

Seveda je zelo pomembna tudi varnost datotek. Videli bomo, če šifrirajo podatke na strani strežnika počitka, ali imajo domače zasebno šifriranje (preberite naš najboljši članek o storitvah v oblaku z ničelnim znanjem, če to potrebujete) in ali imajo dvofaktorsko overjanje (2FA), ki pomaga proti ukradenim gesla itd.

Zdaj, ko poznamo svoja merila, si oglejmo storitve, ki so najboljše za sodelovanje.

1. Podjetje Dropbox

Dropbox, predstavljen leta 2008, je ena vodilnih storitev v oblaku danes s 500 milijoni uporabnikov. Vendar pa je Dropbox in njegovi uporabniki postal žrtev velike kraje podatkov v letu 2012. Storitev se je kljub temu naučila lekcije in izboljšala varnost. Dropbox je tudi izumil in izpopolnil sinhronizacijo na nivoju blokov, njegova hitrost pa je ena najboljših.

Dropbox za podjetja

Ko začnete uporabljati Dropbox Business, boste dobili osrednjo mapo za skupino in vsi vaši zaposleni imajo dostop do nje. Ustvarite lahko podmape in dostopate do posameznikov ali skupin. Uporabniki lahko tudi delijo z ustvarjanjem povezav. Povezave lahko zaščitite z gesli, določite datume roka uporabnosti ali jih omejite samo na člane skupine.

Obstaja samo ena domača aplikacija za produktivnost, Dropbox Paper, toda Dropbox Business je partner Microsoft Officea, zato se Office Online privzeto integrira. Z njim si lahko ogledate pisarniške datoteke, če pa želite urediti, boste potrebovali naročnino na Microsoft Office 365. Poleg tega obstajajo integracije drugih proizvajalcev za komunikacijo, upravljanje delovnega toka in druge.

Obstajata dva načrta za mala podjetja, Standard in Advanced. Oba staneta na uporabnika in zahtevata najmanj tri uporabnike. Lahko plačujete mesečno – 15 USD oziroma 25 USD – oziroma na leto, v tem primeru dobite popust. Standard ponuja 2TB prostora v skupni rabi, medtem ko Advanced ponuja neomejeno prostora za shranjevanje. Obstaja tudi brezplačna preizkusna različica, ki vam omogoča, da preizkusite storitev 30 dni pred plačilom.

Drugi razlogi, zakaj imamo radi Dropbox Business

Varnostni ukrepi Dropboxa so odlični, veseli pa vas tudi njegove integracije aplikacij, enostavna uporaba in hitra sinhronizacija na ravni blokov, kar pomaga pri sodelovanju. To postavlja Dropbox na prvo mesto.

Dropbox Business Review

Več o storitvi si lahko preberete v našem pregledu Dropbox Business. Dropbox Business se ne osredotoča na osebne uporabnike, zato preberite naš redni Dropbox pregled.

2. Google Drive

Google Drive, preprost za uporabo in namenjen domačim uporabnikom, se ponaša z 800 milijoni uporabnikov, v majhnem delu zahvaljujoč integraciji z Googlovim naborom produktivnosti, Google Docs.

Paket dokumentov vključuje aplikacije za obdelavo besedil, preglednico in predstavitev. S temi je mogoče v resničnem času sodelovati z drugimi. Predlagate lahko spremembe, dodajate komentarje, povratek na prejšnje različice dokumenta in si oglejte, kaj so spremenile druge. Google ima veliko razvijalcev, zato ima tudi njegova knjižnica drugih ponudnikov veliko aplikacij.

Skupna raba s storitvijo Google Drive je preprosta, vendar je še nekaj prostora za izboljšave, saj ne ponuja funkcij nadzora vsebine, kot so datumi izteka veljavnosti ali povezave. Povezavo lahko pošljete po e-pošti ali nastavite dostopno povezavo. Google Drive je dovolj hiter, da omogoča dobro sodelovanje. Lahko pa se izboljša z dodatkom sinhronizacije na ravni blokov.

Googlova zasebnost je bila nekoliko vprašljiva, ker je bila povezana s projektom PRISM. Kljub temu Google zanika dostop do NSA. Prav tako pregleda vaše osebne datoteke, da vam nudi prilagojene oglase, iskanje po meri itd. Priporočamo vam, da uporabite Boxcryptor, če je to zaskrbljujoče (za več informacij o tem priročnem programu preberite naš pregled Boxcryptorja).

Drugi razlogi, zakaj nam je všeč Google Drive

Poleg zasebnosti Google Drive šifrira vaše datoteke s šifriranjem AES-128, medtem ko so shranjene na strani strežnika. Prav tako vas ščiti pred ukradenimi gesli z dvofaktorno avtentikacijo.

Google je odličen pri sodelovanju, vendar bi lahko izboljšal svojo varnost, sinhronizacijske zmogljivosti in skupno rabo. Če želite izvedeti več, preberite naš pregled na Google Drive.

3. Škatla

Okvir omogoča skupno rabo povezav z drugimi licenciranimi uporabniki, če pa imate ustrezna dovoljenja, lahko delite zunaj svoje organizacije. Povabilo lahko pošljete po e-pošti ali ustvarite povezavo in jo nato pošljete. S programom Box je dober nadzor nad vsebino, saj lahko določite datume roka uporabnosti in povezave za zaščito z geslom.

Obstaja ena naravna aplikacija, ki se imenuje Box Notes, in spada med najboljše aplikacije za zapisovanje. Ker drugih domačih aplikacij ni, Box kompenzira z veliko knjižnico rešitev drugih proizvajalcev. Dobro se združuje tako z Google Docs kot s Office 365.

Box ima enak model sinhronske mape, ki ga je uvedel Dropbox, in začetne hitrosti nalaganja so precej dobre. Nima sinhronizacije na ravni bloka, zato so poznejši nalaganje počasnejši v primerjavi z rešitvami, ki jih ponujajo.

Načrti glede cen Boxa so pošteni. S ceno 5 dolarjev na mesec (vsi zaračunavajo na mesec) je Starterjev načrt najcenejši. Ponuja le 100 GB, kar za večino podjetij ni veliko. Najbolj priljubljen načrt Business ponuja neomejeno količino prostora za 15 dolarjev. Business plus stane 25 dolarjev, poleg vseh tistih v poslovnem načrtu pa ponuja še več funkcij.

Drugi razlogi, zakaj imamo radi box 

Polje ne varčuje z varnostnimi ukrepi, ščiti pred napadi človeka v sredini, vaši podatki pa so med shranjevanjem zaščiteni s šifriranjem AES-256. Okvir vaš ključ celo ovije z isto stopnjo AES, kar je lep dodatek njegovemu varnostnemu arzenalu.

Všeč nam je veliko funkcij, vendar bi lahko sinhronizacija potekala hitreje in cenovni načrti bi lahko ponudili večjo vrednost. Če želite izvedeti več, preberite naš pregled v polju.

4. Egnyte Connect

Egnyte deluje dobro, ko gre za skupno rabo, saj je naš najboljši izbor med najboljšimi ponudniki EFSS. Skupnim skupinam in posameznikom lahko daste štiri vrste dostopa, kadar delite mapo – lastnik, poln, urejevalnik in gledalec. Lahko ustvarite povezavo za skupno rabo prek družbenih medijev ali pošljete po e-pošti. Nadzor nad ustvarjenimi povezavami je odličen, saj lahko uporabite zaščito z geslom, datumi izteka veljavnosti, dobite obvestilo, ko je dostop do datoteke in celo omejite prenose.

Zanimivo je, da ponuja možnosti domače produktivnosti, za razliko od mnogih drugih storitev, ki jih omenjamo tukaj. Naloge lahko nastavite na datoteke in jih nato pregledujete na zavihku »Moja opravila«. Tako kot Box se tudi ta vključuje tako v Google Dokumente kot v Microsoft Office. Microsoftove možnosti vključujejo brezplačno aplikacijo Office Online in Office 365 za namizje.

Egnyte med začetnimi naložitvami deluje nekoliko počasneje, kot je bilo pričakovano. Pri nalaganju obstoječih datotek, kar je zelo pomembno pri sodelovanju – je to precej hitro. To je zahvaljujoč algoritmu za sinhronizacijo na ravni blokov.

V arzenalu Egnyte ni posameznih načrtov. Office je najcenejši načrt, za 40 dolarjev na mesec lahko imate najmanj pet uporabnikov. Ker ponuja 5TB prostora za shranjevanje, je ta načrt glede na skupno vrednost zelo dober.

S poslovnim načrtom dobite 10TB prostora, napredno prilagajanje vlog in hibridno shranjevanje v oblaku, če morate nekatere podatke shraniti v oblak, nekaj pa na lokalni strežnik. Poslovni načrt vas bo stal 15 USD na uporabnika, z najmanj 25 uporabniki.

Drugi razlogi, zakaj imamo radi Egnyte Connect

Za zaščito pred kibernetsko kriminaliteto Egnyte pred nalaganjem datotek uporablja 256-bitno šifriranje AES. Kljub temu ni nič znanja, saj dešifrira vaše datoteke, da lahko prebere metapodatke pred ponovnim šifriranjem.

intro.mobile.access.egnyte
intro.mobile.access.egnyte

Nastavite lahko minimalno jakost gesla in 2FA. Če želite izvedeti več o Egnyte Connect, pojdite naprej in preberite naš podroben pregled Egnyte.

5. OneDrive za podjetja

OneDrive for Business je Microsoftov odgovor na poslovne zahteve v oblaku za shranjevanje. Microsoft za potrošnike ponuja tudi redno, opuščeno različico, o kateri lahko preberete v našem pregledu OneDrive.

Vsebino lahko delite po e-pošti ali ustvarite povezavo, ki kaže na mapo ali datoteko. Uporabniki lahko omejijo dostop do določenih posameznikov in lahko določijo tudi datume poteka. Kljub temu ni mogoče ustvariti gesla za povezavo. V stolpcu za skupno rabo si lahko ogledate, katero vsebino ste dali v skupno rabo, vendar ni zelo priročno, če je veliko vnosov.

Omejitev velikosti datoteke OneDrive
OneDrive

Ker gre za Microsoftovo storitev, je integrirana s sistemom Office Online. Če se odločite za enega od načrtov Office 365, boste dobili namizne različice aplikacij Office. Knjižnico lahko uporabite za integracijo s plačanimi in brezplačnimi orodji za produktivnost, ki niso Microsoftovi. Kljub temu pa po knjižnici ne morete iskati kot pri nekaterih drugih storitvah, zato je iskanje pravega orodja oteženo.

Začetni prenosi in prenosi datotek so praktično enaki kot pri drugih storitvah. Storitev včasih zaostaja pri nalaganju sprememb, ki so bile narejene v datotekah, saj, kot ste uganili, ni sinhronizacije na ravni blokov. No, za datoteke Office obstaja sinhronizacija na ravni blokov, vendar le tiste. Zanimiva funkcija je zmožnost blokiranja sinhronizacije določene vrste datotek.

OneDrive for Business ima veliko načrtov. Najti pravega se lahko izkaže za težko, saj obstajajo ločeni načrti cen za OneDrive za podjetja in Office 365. Ločene Office 365 in Business načrte lahko kupite po nižji ceni kot dražji poslovni načrti, ki vključujejo Office 365, čeprav ne boste dobili vse aplikacije za produktivnost.

OneDrive za poslovni načrt 1 ponuja 1TB na uporabnika za 5 USD. Z OneDrive for Business Plan 2 prejmete neomejeno zaščito pred shranjevanjem in izgubo podatkov za 10 USD na uporabnika na mesec. Office 365 Business Premium vam omogoča dostop do sistema Office 365 ter 24/7 telefonsko in spletno podporo ter številne druge storitve. Na uporabnika stane 15 dolarjev na mesec.

Drugi razlogi, zakaj imamo radi OneDrive Business

OneDrive for Business šifrira vaše podatke v mirovanju z AES 256-bitnim šifriranjem. Za zaščito vaših podatkov med potovanjem v svoje podatkovne centre uporablja tudi zaščito transportnega sloja (TLS).

Nastavite lahko pravilnik za iztek gesla, ne pa tudi jakosti. Če ste skrbnik, lahko zahtevate 2FA. Za več podrobnosti o storitvi preberite naš pregled storitve OneDrive for Business.

Končne misli

Ne glede na to, ali ste majhna ekipa ali veliko podjetje, je sodelovanje pomembno. Nočete izgubiti produktivnosti, želite pridobiti, ne da bi plačali več, kot morate.

Prava storitev shranjevanja v oblaku vam lahko pomaga zmanjšati stroške, ohraniti podatke varne in povečati produktivnost. Izbira pravega prostora za shranjevanje v oblaku za sodelovanje je odvisna od več dejavnikov, kot so skupna raba, število aplikacij za produktivnost, hitrost, vrednost in varnost.

Kakšna je vaša izbira? Mislite, da smo kaj pogrešali? Sporočite nam v spodnjih komentarjih. Hvala za branje.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me