Kako gostovati svoje spletno mesto

Gostovanje lastnega spletnega mesta je izkušnja tako zabavna kot tudi obrestna. S pomočjo starega sistema Windows ali Linuxa lahko vrnete nekaj datotek HTML v mapo in jih sami postavite v internet.


Pomembno je vedeti, kaj točno počnete, ko gostite spletno mesto. Vaš računalnik bo deloval kot strežnik, stroj, zgrajen z namenom shranjevanja in pošiljanja vaših podatkov po internetu, kar omogoča, da se vaše spletno mesto prikaže vsem na svetu.

V bistvu je to edino spletno gostovanje. Vaš stroj je zgolj orodje za shranjevanje podatkov in njihovo nalaganje v omrežje. Obstaja pa še nekaj kosov programske opreme, ki zagotavljajo nemoten potek postopka.

Preden se potapljamo, se želimo zapisati. Ta priročnik predstavljamo samo v izobraževalne namene. Ne priporočamo, da gostite svoje spletno mesto, ker bo prineslo preveč težav z uspešnostjo in doslednostjo. Če resno razmišljate o postavitvi spletnega mesta, preizkusite Hostgator ali SiteGround, dva izmed naših najljubših ponudnikov za enostavno uporabo, cene in hitrost.

Kako gostovati spletno mesto doma

Izvajali se bomo, kako gostiti svoje spletno mesto v operacijskem sistemu Windows in Linux s pomočjo domačega stroja in običajnega namiznega okolja. Naše vodilo bo za vas pripravilo preskusno mesto, vi pa ga morate oblikovati.

Za naše vadnico uporabljamo sklad AMP. Ne skrbite, če s tem izrazom še niste seznanjeni, saj bomo skozi vadbo preiskovali vsako tehnologijo.

Gostovanje v operacijskem sistemu Windows

Če imate dodatno napravo Windows, ki zbira prah, ga lahko spremenite v spletni strežnik. Postopek je dokaj enostaven, k temu pa pomaga tudi paket AMP. Ta paket vključuje Apache, MySQL in PHP, ki jih v Windows običajno imenujejo WAMP. Prepričan sem, da lahko ugotoviš, zakaj.

Obstaja več namestitvenih programov, vendar bomo uporabili WampServer kot najbolj preprost. Pojdite na spletno mesto in naložite 32-bitno ali 64-bitno izvedljivo datoteko, odvisno od vašega operacijskega sistema.

Če je med namestitvijo v vašem računalniku nameščen Skype, se prikaže konflikt vrat 80. WampServer in Skype uporabljata vrata 80, zato preprosto prekinite povezavo s Skypeom, preden zaženete WampServer in že boste v redu..  

Samodejno bo ustvaril www imenik, ki ga običajno najdemo pri “c: \ wamp \ www”. Tukaj bo živelo vaše spletno mesto (ali spletna mesta). V imeniku preprosto ustvarite novo mapo in v njej shranite datoteke PHP ali HTML.

Preden to storite, morate preveriti, ali WampServer deluje pravilno. Do glavnega zaslona WampServer lahko dostopate tako, da kliknete povezavo v meniju ali odprete spletni brskalnik in odprete »http: // localhost«.

Testiranje WampServerja

Čestitamo, vaš Windows stroj je zdaj strežnik, vendar trenutno v resnici ne dela veliko. Testirati ga moramo, da se prepričamo, ali vse teče pravilno, preden dodate datoteke in jih omogočite v živo na internetu.

Naredili bomo preprosto preskusno datoteko PHP in jo dali v imenik. Odprite NotePad v sistemu Windows in vnesite naslednjo vrstico:

PHP test

Shranite to datoteko kot “info.php” v www imeniku, ki ga je ustvaril WampServer. Odprite varnostno kopijo spletnega brskalnika in pojdite na »http: //localhost/info.php«. Če na imenu zavihka vidite prazno stran z “PHP test”, potem vse poteka tako, kot mora.

Konfigurirajte baze podatkov MySQL

Če ne uporabljate CMS, kot je WordPress (morda boste želeli prebrati naš vodnik o najboljšem spletnem gostovanju za WordPress, če ste), boste morali konfigurirati svoje baze podatkov MySQL. To je odprtokodni sistem za upravljanje relacijskih podatkovnih baz (RDBMS), ki uporablja strukturiran jezik poizvedb (SQL).

Za manj definicijo, ki je usmerjena v akronim, MySQL podatke vašega spletnega mesta organizira v zbirko podatkov, ki jih lahko hitro najdejo in posredujejo. Sistem za upravljanje vsebin (CMS) uporablja MySQL kot način, da te podatke čim bolj učinkovito pošlje uporabniku.

Lahko spremenite obstoječe baze podatkov ali ustvarite nove s klikom na “phpMyAdmin” v razdelku z orodji na glavnem zaslonu WampServer. Odpre se nova kartica z zahtevo za uporabniško ime in geslo. Uporabniško ime bo privzeto »root«, polje gesla pa lahko pustite prazno.

Če nameravate uporabljati CMS, se morda nikoli ne boste morali potapljati na to območje. WordPress bo na primer ustvaril bazo podatkov MySQL, ko jo namestite. Kakor koli, slaba ideja je, da pokukate sem, če ne veste, kaj počnete.

Če želite zagotoviti, da MySQL pravilno deluje, odprite nov zavihek in pojdite na “http: //localhost/testmysql.php”. Prikaže se vam naslov IP vašega stroja in sporoči vam, ali je povezava v redu ali ne.

Naj bo vaše spletno mesto v živo

Konfiguracijska datoteka Apache je nastavljena tako, da privzeto zavrača vse dohodne povezave. To pomeni, da je vaš lokalni stroj edini, ki lahko dostopa do vašega spletnega mesta. To je dobro za začetek preizkusnega mesta, vendar boste morali spremeniti konfiguracijo, ko boste pripravljeni na začetek.

Odprite meni WampServer in kliknite »Apache« in nato »httpd-vhosts.conf«.

To je vaša konfiguracijska datoteka Apache in mora imeti v sebi naslednje vrstice:

# Virtualni gostitelji

#

 ServerName localhost

 ServerAlias ​​localhost

 DocumentRoot “$ {INSTALL_DIR} / www”

 

   Možnosti + Indeksi + Vključuje + FollowSymLinks + MultiViews

   Dovoli prevrni vse

   Zahtevajte lokalno

 

Če želite dovoliti dohodne povezave, preprosto spremenite »zahtevaj lokalno« v »zahtevaj vse odobrene« in dobro boš.

Znova zaženite WampServer, tako da v meniju izberete »Restart All Services« in spremembe bodo začele veljati. Morda boste morali še enkrat preveriti, ali požarni zid vašega računalnika ne blokira spletnih zahtev, vendar ga je treba nastaviti po tem.

Dodajanje imena domene

Nihče si ne bo zapomnil hierarhije mape za dostop do vašega spletnega mesta. Za enostavno vnašanje v kateri koli spletni brskalnik potrebujete ime domene, ki kaže nazaj na vaš lokalni stroj. Strežnik to stori z zapisi DNS.

Lahko preberete naš članek o zapisih DNS, če želite izvedeti podrobnosti, v bistvu pa gre za sistem, ki lokalni krajevni naslov veže na ime domene. Na primer, če je bil vaš IP strežnik 199.999.999, bi DNS zapisi vedeli, da dostopajo do tega strežnika, ko je vaša domena vstavljena.

Ko imate v zapisih DNS zapis za svojo domeno, morate posodobiti lokalno datoteko gostitelja. Pojdite v »C: \ Windows \ system32 \ gonilnik \ etc \ hosts datoteka« in na dno dodajte naslednjo vrstico:

199.999.999.99 (vaš naslov IP) example.com (vaše ime domene)

Za pojasnitev ne vključite zgornjih okroglic v oklepajih. Nato morate ročno dodati datoteko v “C: \ wamp \ bin \ apache \ Apache-VERSION \ conf \ extra \”, kjer je VERSION vaša različica Apache. Ustvarite datoteko v NotePadu z naslednjimi vrsticami:

ServerAdmin [zaščiten e-poštni naslov]
DocumentRoot “c: \ wamp \ www”
ServerName mysite.local

ErrorLog “logs / example.com.log”
CustomLog “dnevniki / example.com-access.log” so pogosti

Seveda zamenjajte “example.com” z imenom vaše domene. Ko to storite, shranite datoteko v imenik Apache in vaše spletno mesto bo dostopno prek njenega imena domene.

Nasveti za Windows gostovanje

Medtem ko vas bo običajen stroj spravil v pogon in zagon, to ni najbolj idealna namestitev, saj je Windows eden najbolj operacijskih sistemov, ki intenzivno porabljajo vire. Če nimate veliko moči za igranje, boste morali optimizirati operacijski sistem za spletno gostovanje.

Prvi korak je odstraniti vsako aplikacijo, ki je ne boste potrebovali. Medtem ko je zadrževanje spletnega brskalnika ključnega pomena za dostop do nadzorne plošče WampServer, lahko skoraj vse ostalo dobi sekiro.

Sledi onemogočanje zagonskih programov, ki se morda izvajajo v ozadju. Windows potrebuje nekaj, kar potrebuje za delovanje, zato uporabite svojo najboljšo presojo o onemogočanju. Seznam najdete v upravitelju opravil.

Če resno uporabljate sistem Windows za spletno gostovanje, je smiselno vložiti tudi v kopijo sistema Windows Server. Ta operacijski sistem je veliko bolj lahek, racionaliziran za delovanje na katerem koli strežniku, bodisi za spletno gostovanje ali samo za shranjevanje.

Gostovanje v Linuxu

Če načrtujete graditi stroj iz nič, potem je verjetno najboljša izbira Linux. Ta lahki kos kompleta je kameleon operacijskih sistemov, ki vam omogoča, da ga prilagodite skoraj vsem potrebam.

Postopek je podoben operacijskemu sistemu Windows, le da namesto paketa WAMP potrebujete paket LAMP. Prepričan sem, da lahko ugotovite razliko. Če želite pridobiti sveženj, odprite terminal in vnesite naslednjo vrstico:

sudo apt namestite apache2 mysql-server php libapache2-mod-php7.0

Med namestitvijo boste morali nastaviti geslo za korenskega uporabnika. Lahko ga nastavite na karkoli želite ali pa ga preprosto pustite prazno. Ko je namestitev končana, boste morali znova zagnati spletni strežnik Apache.

To boste morali storiti kadar koli, ko spremenite globalno konfiguracijo Apache, razen če to storite z uporabo lokalnih datotek .htaccess. Če želite znova zagnati, vnesite naslednji ukaz:

sudo /etc/init.d/apache2 znova zaženite

Preverite PHP

Tako kot pri operacijskem sistemu Windows moramo tudi pred premikom naprej potrditi, da PHP strežnik deluje. Uporabili bomo enak postopek kot prej, tako da v mapo www postavimo preskusno datoteko, ki je v Linuxu najdena na naslovu “/ var / www / html /”. Ustvarite datoteko v naslednji vrstici in jo postavite v imenik:

sudo echo “” > /var/www/html/info.php

Pojdite na “http: //localhost/info.php” in preverite, ali se stran nalaga. Tu bi morali videti različico PHP, trenutno konfiguracijo in nameščene module.

Konfigurirajte MySQL

Po potrditvi PHP deluje, je čas, da preverite baze podatkov MySQL. Če nameravate uporabljati CMS, kot je WordPress, je pomembno, da tega koraka ne preskočite.

Odprite terminal in vnesite naslednjo vrstico:

status storitve mysql

Čez nekaj trenutkov bi morali dobiti ta rezultat:

stanje storitve mysql

  • mysql.service – MySQL Community Server

[…]

mrt 15 16:02:14 host1 systemd [1]: Začel MySQL Community Server.

Če strežnik ne deluje, vnesite »sudo service mysql restart« in znova zaženite strežnik MySQL. Ko začnete delovati, lahko z odjemalcem ukazne vrstice MySQL upravljate svoje baze podatkov. Če želite to narediti, prikličite poverilnice, ki ste jih vnesli, ko je bil nameščen MySQL, in vnesite naslednje:

$ mysql -u root -p

Običajno bo CMS namesto vas namestil bazo podatkov, tako da vam tukaj ne bo treba motiti. Vendar pa je nekaj stvari, ki jih lahko naredite ročno, na primer ustvarite varnostno kopijo podatkovnih baz. Za tiste, ki želijo uporabniku prijaznejši način, lahko namestite PHPMyAdmin tako, da vnesete naslednjo vrstico:

sudo apt namestite phpmyadmin

To je enostavno orodje za upravljanje baz podatkov, ki zaobide vrstice kode za upravljanje podatkovnih baz.

Konfigurirajte Apache

Zadnji korak je, da Apache omogočite sprejemanje dohodnih spletnih zahtevkov iz imena domene v vaših DNS zapisih. Če potrebujete pomoč pri nastavitvi teh zapisov, se obrnite na ponudnika gostovanja DNS, saj bi morali imeti spletno orodje za njihovo nastavitev.

V terminal vnesite naslednje vrstice:

sudo mkdir -p /var/www/html/example.com

sudo sh -c ‘odmev’ example.com

To je moje spletno mesto example.com

” > /var/www/html/example.com/index.html

sudo chmod -R 755 /var/www/html/example.com

To nastavi imenik za vašo domeno. Če želite videti stran, morate za Apache nastaviti datoteko navideznega gostitelja. Vnesite naslednje vrstice:

sudo cp /etc/apache2/sites-available/000-default.conf /etc/apache2/sites-available/example.com.conf

In

sudo nano /etc/apache2/sites-available/example.com.conf

Zdaj uredite datoteko Apache, da se bo ujemala s tem:

ServerAdmin [zaščiten e-poštni naslov]

ServerName example.com

ServerAlias ​​www.example.com

DocumentRoot /var/www/html/example.com

ErrorLog $ {APACHE_LOG_DIR} /error.log

CustomLog $ {APACHE_LOG_DIR} /access.log skupaj

Znova naložite Apache, da spremembe začnejo veljati tako, da vnesete naslednje:

sudo a2ensite example.com.conf

sudo storitev apache2 reload

Tako kot pri operacijskem sistemu Windows preprosto dodajte svoj IP naslov in ime domene v datoteko gostiteljskih strojev, da se bo lokalno ujemala.

Prednosti in slabosti gostovanja lastnega spletnega mesta

Ni pa vse super pri gostovanju lastnega spletnega mesta. Prihranki stroškov so sprva približno edini preobrat, vendar tudi to dolgoročno primanjkuje.

Če zaženete svoj strežnik, boste hitreje porabili račun za elektriko, kot lahko rečete »skupno gostovanje«. Ker bo treba vaš strežnik ves čas vklopiti in povezati z internetom, bodo stroški dejansko precej višji od nakupa poceni spletnega gostovanja.

To sploh ne upošteva možnosti izpadov stanovanjskih območij. Če je, tako kot jaz, vaše območje nagnjeno k pogostim izpadom, bo stabilnost vašega spletnega mesta povsod, še posebej brez močnega ponudnika internetnih storitev, ki bi ga podprl.

Stroški so visoki, vendar praktičnosti gostovanja lastnega spletnega mesta preprosto ni. Vaše spletno mesto bo žrtev počasnih povezav, poškodovalo ga bo na Googlovem mestu iskanja in odvrnilo potencialne obiskovalce. Medtem ko se veliko poceni gostiteljev ukvarja z razponom od enega do dveh sekund, bo stanovanjska povezava verjetno v območju 15–20 sekund.

Postopek postavitve lastnega spletnega mesta je najbolje uporabiti kot izobraževalno orodje za razumevanje, kako deluje spletno gostovanje. Če se izpostavite vsem orodjem, boste lahko svoje spletno mesto bolje konfigurirali z zunanjim gostiteljem.

Če vas stroški zaskrbijo, si oglejte naš seznam najboljših poceni spletnega gostovanja, kjer razporedimo ponudnike, ki nudijo odlično storitev po spodobnih cenah. Naša najljubša možnost je iPage.

Gostovanje lastnega spletnega mesta je vsekakor možnost za uprizoritev ali če nameravate voditi majhen blog WordPress. Če ste to vi, preverite naša navodila za uporabo WordPress-a. 

  • Vodnik za uporabo za WordPress za začetnike
  • Vmesni vodnik za uporabo WordPress-a
  • Napredni vodnik za uporabo WordPress-a

Zaključek

Gostovanje lastnega spletnega mesta je približno toliko zabavno, kot ga lahko nudi geek (kot sem jaz). To je priložnost, da se igrate z novimi tehnološkimi igračami na stari strojni opremi in izvedete več o svetu spletnega gostovanja in kako deluje.

Na žalost je to najboljša uporaba. Če za strežnikom nimate resne moči, je gostovanje spletnega mesta težko izvedljivo, praktično in denarno. Za to smo uvrstili najboljše ponudnike spletnih gostovanj, tako da se lahko odločite dobro.

Kako je potekala vaša izkušnja z gostovanjem doma? Sporočite nam v spodnjih komentarjih in kot vedno hvala za branje.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me