Kaj je NAS? Praktični vodnik

Omrežno shramba ali NAS je odličen način za shranjevanje velikih količin podatkov, hkrati pa omogoča dostopnost od koder koli. Tukaj na Cloudwards.net priporočamo, da je NAS del vsake temeljite varnostne strategije in v tem članku bomo preučili, kaj je NAS in natančneje, kaj NAS ni.


Na kratko si bomo ogledali, kaj lahko NAS in česa ne more, in kako ga lahko uporabite v osebni namestitvi za povečanje prostora za shranjevanje, hkrati pa bomo varovali podatke za morebitne majhne težave. Vendar ne mislite, da je omrežno shranjevanje shranjevanje samo po sebi rezervno: če želite variti svoje podatke, si oglejte naše najboljše varnostne storitve v spletu ali najboljšo varnostno kopijo v oblaku za članek o NAS.

Kako deluje NAS

V bistvu je NAS mini strežnik, ki sedi na vaši mizi. Lahko ga povežete neposredno z računalnikom prek kabla USB, vendar bi to izničilo njegovo glavno prednost: omrežje. NAS ustvari lastno majhno omrežje, do katerega lahko dostopa katera koli naprava s pravimi poverilnicami (uporabniško ime in geslo). NAS je korak od uporabe preprostega zunanjega trdega diska in korak k ustvarjanju lastnega osebnega prostora za shranjevanje v oblaku.

Če želite izvedeti več o razlikah med zunanjimi trdimi diski in NAS ter o tem, kako vplivajo na rešitve za varnostno kopiranje v oblaku, imamo primerjalni članek, ki natančno razloži to.

NAS proti oblaku za shranjevanje

Če imate nastavljen NAS, lahko shranjujete podatke in do njega dostopate od katere koli druge naprave, ki jo imate, tako kot pri ponudniku za shranjevanje v oblaku. Za tiste, ki se sprašujete, zakaj ne bi dobili samo storitve, za katero plačujete 5 dolarjev na mesec, namesto da bi kupili škatlo za 300 dolarjev, sta glavni prednosti hitrost in pomanjkanje tretje osebe.

NAS so hitrejši od oddaljenega strežnika v oblaku: medtem ko so vaše hitrosti nalaganja in prenosa na oddaljeni strežnik lahko odvisne od številnih dejavnikov – od internetne povezave, strojne programske opreme itd. – je hitrost povezave do vašega NAS omejena samo z vašim hitrost omrežja in NAS-jeva strojna oprema. Če to iz kakršnega koli razloga vaše omrežje ni dovolj hitro, lahko računalnik preprosto povežete z NAS s pomočjo USB-ja in prenesete podatke s hitrostjo branja / pisanja na trdem disku..

Druga glavna prednost za NAS je, da datoteke gostite sami, ne da bi tretja oseba imela nobene zveze s tem. Podobno kot kateri koli od naših najboljših ponudnikov ničelnega znanja, samo vi imate ključe do svojih podatkov in nikoli ne potrebujete skrbi zaradi vladnih nalog ali vdorov v podjetja. Zasebnost je zagotovljena pri uporabi NAS-ja, če hranite varnostne protokole (več o tem pozneje).

NAS v programu Office Setup

Kot si lahko predstavljate, je NAS popoln za vse, ki upravljajo z veliko količino podatkov: avdio in video hobiji, samostojni podjetniki, celo mala in srednja podjetja lahko izkoristijo NAS v pisarni. Vsi, ki sodelujejo z vami, lahko dostopajo do NAS in pustijo datoteke ali jih poberejo in s pravo programsko opremo hkrati tudi urejajo in manipulirajo z datotekami.

Vidik sodelovanja z NAS v vaši organizaciji je zelo privlačen, še posebej, če je NAS priključen na LAN. Brez zaostanka v zvezi s programsko opremo za sodelovanje v oblaku lahko v svoji ekipi opravite hitreje kot kdaj koli prej in vlaganje v močan NAS naj bi pomenilo, da boste videli povečanje produktivnosti.

NAS in skladiščenje

Ne, če imate NAS pomeni, da lahko prekličete naročnine v shrambi v oblaku: večina NAS je dosegla omejitev na oznaki 10TB in čeprav bi lahko nastavili nekakšen mrežni niz RAID za več prostora, je morda bolje, da shranite svoje arhive s katerim koli od naši najboljši ponudniki za shranjevanje v oblaku. NAS so odlični za shranjevanje trenutnih projektov, do katerih morate dostopati ob kapi klobuka, starejši so verjetno bolje shranjeni na cenejši lokaciji.

Upoštevajte, da je pokrov za shranjevanje ena od omejitev NAS: če potrebujete veliko prostora, boste morda namesto tega želeli razmisliti o nastavitvi datotečnega strežnika (preberite naš članek o najboljših cenovno dostopnih strežnikih za mala podjetja, če želite želite vedeti več). Čeprav datotečni strežniki in NAS delujejo na zelo podoben način, je strežnik veliko močnejši in vam bo omogočil še večji nadzor nad tem, kaj gre in ne. Stroški pa naraščajo in ne samo, da boste potrebovali bolj specifično strojno opremo, za njeno vzdrževanje boste morali plačati nekomu.

Če povezava ni vaša glavna skrb, je nastavitev matrike RAID lahko tudi možnost, če želite shraniti ogromne količine podatkov. Verjetno bo veliko cenejši od nastavitve datotečnega strežnika ali NAS-ja in vam bo omogočil veliko hitrost, saj gre v bistvu za ogromen trdi disk. Če želite izvedeti več, si oglejte naš članek o RAID-u.

NAS in varnost

Kot vse, kar je povezano prek omrežja, je tudi NAS izpostavljen zunanjim napadom kibernetskih kriminalcev ali vohunjenju s strani obveščevalnih agencij, kot je NSA. Na splošno so varnostni ukrepi, ki jih prinaša NAS, popolnoma ustrezni, vendar se morajo kupci zavedati, da to ni vedno tako. Odličen primer je Europolov agent, ki je zaupne datoteke odnesel domov in jih shranil na svoj NAS, ki niso samodejno prišli z zaščito z geslom.

Zraven birokratskega idiotizma, ta zgodba kaže, da se splača zagotoviti, da ste upoštevali vsa navodila pri postavljanju svojega NAS-ja. Varnost v oblaku ni šala in plača se, da preverite, ali ste s knjigo naredili vse. Če želite več informacij, si oglejte naš NAS-ov varnostni vodnik.

Synology in QNAP

Čeprav je tam veliko proizvajalcev in prodajalcev, ki ponujajo shranjevanje v omrežju, se zdi, da je splošno soglasje, da QNAP Systems in Synology ponujata najboljšo priložnost za vaš dolar. Čeprav nobena ni posebej poceni (cene se začnejo pri 200 dolarjih in se od tam strmo dvignejo), ponujajo veliko zvončkov in izboljšanih varnostnih ukrepov..

Najcenejši NAS ponavadi imajo približno 1 TB prostora za shranjevanje in so kot nalašč za ljudi, ki ne potrebujejo veliko prostora, vendar želijo dostop do majhnega osebnega oddaljenega strežnika. Nekaj ​​korakov od tega so večji zalivi, ki znašajo do 10 TB in so odlični za srednje velike organizacije. Vse večje od tega in potujete na bolj tehnično ozemlje, kjer lahko trde diske po želji zamenjate v vedno večje nize.

Tukaj na Cloudwards.net smo še posebej veliki oboževalci Synology (zato imamo članek, ki je namenjen najboljšemu varnostnemu kopiranju v oblaku za Synology) in sestavili smo video s petimi bistvenimi nasveti, ki jih morate vedeti pri uporabi vaš Synology DiskStation.

NAS Software

V obeh primerih pa je glavna atrakcija programska oprema, ki prihaja z NAS. Synology in QNAP ponujata uporabnikom prijazno programsko opremo, ki bo olajšala nastavitev NAS-ja in ga še bolj uporabljala. Poleg tega bodo izkušenejši uporabniki lahko konfigurirali svoj NAS s to lastniško programsko opremo, da bodo svojo majhno škatlo postavili v svoj osebni prostor za shranjevanje v oblaku.

Upoštevajte pa, da če je končni cilj osebno shranjevanje v oblaku, boste morda želeli namesto tega uporabiti varnostno kopijo CloudBerry. To je zelo razvit del programske opreme, ki vam bo omogočil, da nastavite svoj NAS, ga integrirate v katero koli obstoječo shrambo v oblaku, ki jo imate, in tudi konfigurirate varnostno kopijo za celoten shebang. Za podrobnejši pregled te storitve si oglejte naš pregled CloudBerry Backup.

NAS in varnostno kopijo

Ko že govorimo o varnostnem kopiranju, nas to vodi v polni krog na začetek članka: NAS so odlična in čudovita alternativa za shranjevanje v oblaku, a varnostna rešitev ni. Če se vašemu NAS-ju nekaj fizično zgodi (požar, poplava, električni udar), ti podatki ne bodo več dobri.

Vendar pa lahko NAS namesto shranjevanja v oblaku shrani temeljito hibridno strategijo za varnostno kopiranje in tam je veliko odličnih možnosti za ljudi, ki želijo varnostno kopirati NAS. Uporaba katere koli od naših najboljših spletnih varnostnih kopij za NAS-ove storitve vam bo omogočila počitek, saj veste, da so vaši podatki varno varnostno kopirani nekje na oddaljenem in varnem strežniku. 

Zaključek

NAS so čudoviti stroji, ki so kot nalašč za vsakogar, ki želi shraniti velike količine podatkov, vendar želi do njega dostopati od koder koli. Če ste domači računalnik in do njega le kdaj dostopate do datotek, boste morda želeli poiskati nameščanje RAID matrike namesto NAS, vendar majhnih in srednje velikih organizacij ter ljudi, ki so pogosto v poteza med delom bo vzljubila fleksibilnost in hitrost, ki jo ponuja NAS.

Slaba stran NAS je, da spodobni modeli niso poceni in da mora biti varnost vedno skrb. Priporočamo, da si ljudje, ki se ne ukvarjajo s tehnologijo, vzamejo čas pri ustanavljanju svojega NAS-ja, da ne bi končali kot prej omenjeni agent Europola. Tudi dobro načrtovanje rezervnih kopij nikoli ne škodi.

Ste uporabnik NAS? V komentarjih delite svoje izkušnje spodaj, radi bi slišali vaše mnenje o vsem tem. Hvala za branje.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me