Kaj je Hyper-V in kako ga uporabljate? Vodnik za začetnike

Microsoft je Hyper-V izdal leta 2016 in velja za vročega tekmeca VMware-ovega Fusion-a in Oracle-ovega VM VirtualBoxa. V tem članku vam bomo pokazali, kako ga nastaviti in uporabljati.


Čeprav se mnogi njegovi izdelki privzeto štejejo za slabo razvite ali uporabnikom prijazne, v splošnem Microsoft ne more biti kriv za svoj ugled. Kot podjetje, ki deluje na toliko poslovnih področjih, je težko konkurirati specializiranim tekmecem.

Microsoft sicer ni zamudil trenda računalništva v oblaku. Le del njegove programske opreme je nameščen neposredno na odjemalce ali strežnike, kar dokazujejo Azure (preberite naš pregled Azure), OneDrive for Business (preberite naš pregled OneDrive) in SharePoint.

Poleg oblakov in odjemalskih aplikacij se je Microsoft poleg Linuxa uveljavil tudi v svetu strežnikov s programsko rešitvijo. Windows Server za razliko od storitev varnostnega kopiranja vključuje aplikacijo za virtualizacijo, imenovano Hyper-V.

Kaj je Hyper-V?

Hyper-V logotip
© Zion IT Consulting

Hyper-V je program za virtualizacijo, ki dobro virtualizira programsko opremo. Ne more virtualizirati samo operacijskih sistemov, temveč tudi celotne strojne komponente, kot so trdi diski in omrežna stikala. Za razliko od Fusion in Virtualbox, Hyper-V ni omejen na uporabnikovo napravo. Uporabite ga lahko tudi za virtualizacijo strežnika.

Hyper-V je na voljo v treh različicah.

 • Hyper-V za strežnike Windows
 • Hyper-V strežniki
 • Hyper-V v sistemu Windows 10

Hyper-V za strežnike Windows je dodatek za operacijski sistem Windows Server. Po drugi strani so Hyper-V strežniki samostojna rešitev, ki se lahko uporablja za upravljanje virtualnih in namenskih primerkov strežnika, tako kot Hyper-V za strežnike Windows.

Hyper-V v operacijskem sistemu Windows 10 je različica, ki deluje na vašem prenosnem računalniku in tema tega članka.

Če želite v napravi Windows omogočiti Hyper-V, potrebujete 64-bitni OS. Ni nujno, da je Windows 10. Windows 8.1 deluje tudi.

Preden začnete, preizkusite delovanje strojne opreme prenosnika in se prepričajte, da bo vaš virtualni stroj nemoteno deloval. Tudi če Microsoft pravi, da 4 GB RAM-a zadostuje, bi bilo v idealnem primeru od 8 do 16 GB. Obstaja razlika med “programska oprema deluje” in “programska oprema je uporabna.”

Prav tako se prepričajte, da ima vaš trdi disk dovolj prostora za dodaten OS.

Zakaj uporabljati navidezni stroj?

Razlogov za uporabo virtualnega stroja je veliko. V večini primerov se uporabljajo za zagon programske opreme, ki ne deluje v vašem operacijskem sistemu. Ne glede na to, ali uporabljate operacijski sistem Windows, Mac ali Linux, bo VM odpravil svoje omejitve. Če imate na primer sistem Windows in želite namestiti aplikacijo, ki je na voljo samo za Mac, lahko zaženite primerek macOS na prenosnem računalniku z Windows, da ga namestite.

Sploh ni treba, da programska oprema ne deluje v sistemu Windows. Morda delate hitreje v različici Linux ali Mac, ker ste bolj seznanjeni z njegovimi bližnjicami in uporabnostjo.

Večina razvijalcev programske opreme radi dela na terminalih, zato imajo raje Linux. Glede na to, da nas je veliko učencev spremljalo skozi šolske dni, na njem pa hitreje opravimo papirologijo.

Upoštevati je treba tudi to, da se programi v operacijskem sistemu Windows redko odstranijo brez sledu. Našli boste stare nastavitve, vnose v registre ali druge artefakte, ki bodo upočasnili vaš operacijski sistem. Če želite začasno uporabiti aplikacijo, nastavite VM, uporabite program in odstranite VM, ko končate. Tako vam potem ne bo treba čistiti prenosnika.

Uporaba virtualnega stroja je smiselna tudi za zaščito. Z virtualiziranim OS-om v igro vnesete dodatno plast varnosti. Če niste ravno prepričani, ali bi morali zagnati datoteko, ki ste jo prenesli iz nezaupljivega vira v svoj produktivni operacijski sistem, uporabite VM.

VM vam bo omogočil tudi varnejši dostop do temnega spleta. Na tem mestu morate vedeti, da je VM izredno počasen. Založila bo vaš aktivni OS in virtualni. Razmislite o tem, ali želite uporabljati počasen brskalnik Tor na počasnem VM-ju za brskanje po temnem spletu.

Kako uporabljati Hyper-V

Hyper-V je prednameščen z operacijskim sistemom Windows 10. Ni vam treba prenesti ničesar, ampak ga morate aktivirati, preden ga lahko uporabite.

V tej vadnici bomo razpravljali o Hyper-V Managerju za Windows 10. Dobra navodila za strežnik Hyper-V najdete tukaj.

Najprej odprite nadzorno ploščo in kliknite »odstrani program«.

Namestitev sistema Windows 10 Hyper V

Nato na levi strani izberite možnost »vklop ali izklop funkcij sistema Windows«.

Vklop in izklop Hyper V

Potrdite aktivacijo.

Omogoči Hyper V v sistemu Windows 10

Ko je računalnik končan, boste videli naslednji zaslon.

Hyoer V Nastavitev

Hyper-V lahko omogočite tudi s terminala. Odprite ukazno vrstico v načinu skrbnika in izvedite naslednji ukaz:

DISM / Online / Omogoči funkcijo / All / FeatureName: Microsoft-Hyper-V

V ukazni vrstici omogočite Hyper V

V obeh primerih morate računalnik znova zagnati.

Od Microsofta lahko prenesete alternativni priročnik, ki razlaga, kako aktivirati Hyper-V v sistemu Windows 10 tukaj.

Uporaba Hyper-V

Po uspešni aktivaciji lahko zaženete Hyper-V Manager.

Hyper V Start

Zahteva, da ste privzeto povezani s strežnikom Hyper-V. Kliknite na “poveži se s strežnikom” in izberite “lokalni računalnik.”

Hyper V Manager

Nato boste videli naslednji zaslon.

Nadzorna plošča Hyper V Manager

Na levi strani se ime vašega računalnika prikaže kot lokalni strežnik. V središču dobite pregled obstoječih virtualnih strojev na napravi. Zasnova pregleda je lahko za vas prevelika, če pa se v omrežje povežete z nekaj sto strežniki, je smiselno. Na desni strani boste videli ukaze, ki jih lahko izvajate pod “dejanja”.

Če želite ustvariti nov VM, pritisnite »hitro ustvarjanje«. Odpre se novo okno z dvema vnaprej določenima možnostma namestitve. To je super, ker vam ni treba posredovati .iso datoteke, kot bi jo uporabljali Oracle ali VMware.

Hyper V Hitro ustvarjanje

Izberite ustrezen OS, kliknite na “ustvari virtualni stroj” in počakajte, da se prenese.

Hyper V Download Manager

Če želite narediti podrobnejše konfiguracije, v glavnem meniju izberite “novo” namesto “ustvari virtualni stroj.”

Končne misli

Če želite povečati svojo produktivnost, uporabite alternativno programsko opremo ali samo eksperimentirajte z novimi operacijskimi sistemi, je VM orodje za vas.

Microsoft je s Hyper-V ustvaril zmogljivo rešitev, ki zlahka konkurira VM VirtualBox in Fusion. Aplikacija je odlična, ker vam kot uporabniku sistema Windows ni treba prenašati ali kupovati posebej, ampak jo morate samo aktivirati. Kljub temu deluje samo na napravah Windows, zato uporabniki Mac in Linuxa ostanejo prazni.

Ste že kdaj uporabljali Hyper-V? Kako vam je bilo všeč? Sporočite nam v komentarjih in hvala za branje.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map