iCloud Drive ali IDrive: Katera storitev gostovanja datotek ponuja največ uporabnosti?

Če ste eden od približno 588 milijonov Applovih uporabnikov po vsem svetu, obstaja velika možnost, da iCloud Drive uporabite za shranjevanje vsebine v spletu. To je verjetno zato, ker Apple uporabnikom ne omogoča vedno, da se umaknejo iz tesno vezanega ekosistema


V tem članku si bomo podrobneje ogledali eno odlično storitev, ki je enostavna za uporabo, če imate Mac. IDrive je uporabniku prijazna, vsestranska storitev varnostnega kopiranja v oblaku, ki ponuja popolno integracijo z vsemi Apple izdelki.

Hibridni pristop IDrivea do oddaljenega shranjevanja datotek omogoča, da zaščitite trdi disk in sinhronizirate svojo vsebino v napravah. Čeprav pomanjkanje integriranih aplikacij pomeni, da še ni pripravljen v celoti zamenjati računa za iCloud Drive, široke zmogljivosti IDrive in močna varnost omogočajo boljšo izbiro pri večini drugih načinov.

Med tem stranskim pregledom bom razčlenil obe storitvi v oblaku, da bom lažje razumel, kje in kdaj uporabnost programa IDrive zasenči tisto v iCloud Drive.

Splošne prednosti in slabosti

Ena od prednosti uporabe iCloud Drive je, da ni potrebno veliko truda, da bi jo lahko postavili in zagnali. To je zato, ker če imate iPhone, iPad, iPod ali Mac, ga že imate. Za razliko od drugih rešitev za shranjevanje v oblaku je iCloud vgrajen neposredno v vaš operacijski sistem Apple.

Pravzaprav je iCloud res paket aplikacij, med katerimi je iCloud Drive le eden. 5 GB brezplačnega prostora za shranjevanje, ki ga dobijo lastniki Applovih izdelkov, se uporablja tudi za varnostno kopiranje nastavitev naprav, e-poštnih sporočil in iTunes. Glede na to, da se uporablja več sto milijonov naprav Apple, ni čudno, da iCloud trdi 780 milijonov uporabnikov po vsem svetu, čeprav so bili predstavljeni leta 2011.

Za primerjavo, IDrive je bil predstavljen leta 2003 in ima le tri milijone uporabnikov. Kljub temu je IDrive dobro izkoristil svoj začetek.

Medtem ko je iCloud vedno dobro služil napravam za sinhronizacijo, so zaradi omejitev dostopa do vsebine, napak in varnostnih stisk, kot je kršitev iCloud 2014, postavili predmet tovrstnih norčevanj, ki se jih Apple običajno izogiba. Zato je Cloudwards.net sestavil seznam alternativ za shranjevanje v oblaku za opuščene uporabnike Mac.

IDrive je medtem polirana varnostna rešitev, zasnovana za enostavno in zanesljivo zaščito podatkov trdega diska z možnostmi, kot je zasebno šifriranje od konca do konca. IDrive ne samo, da je med najboljšimi možnostmi varnostnega kopiranja v oblaku, temveč se ločuje od konkurentov, kot so Backblaze, CrashPlan in Carbonite, in sicer kot podvojitev kot rešitev za shranjevanje v oblaku.

Shranjevanje v oblaku ali spletna varnostna kopija

Eno ključnih točk, ki bi se morali tisti, ki želijo v celoti izkoristiti oblak, zavedati, je, da med skladiščenjem v oblaku in varnostno kopijo v spletu obstaja panožna razlika..

Glavna razlika je v tem, da shranjevanje v oblaku prenese datoteke z namensko mapo datotek, imenovano sinhronska mapa, medtem ko spletna varnostna kopija omogoča označevanje datotek za prenos v oblak, ne glede na to, kje so na vašem trdem disku.

Tudi rešitve za shranjevanje v oblaku pogosto vsebujejo aplikacije za delovno produktivnost, ki so neposredno integrirane v vaš prostor za shranjevanje v oblaku. To še posebej velja za večja imena v oblaku za shranjevanje, kot so Google Drive, Dropbox, OneDrive in iCloud.

Spletne rešitve za varnostno kopiranje običajno vključujejo namizne aplikacije, zasnovane za poenostavitev postopka varnostnega kopiranja na trdem disku z orodji za izbiro datotek, obnovitvenimi možnostmi in načrtovalci varnostnih kopij.

Če vas zanima več o ključnih razlikah med skladiščenjem v oblaku in varnostno kopijo v spletu, je ta članek primeren za začetek.

iCloud Drive vs. IDrive: The Matchup

Ena najboljših stvari pri IDriveu je, da ni le dobro orodje za varnostno kopiranje, saj ima nekaj funkcij, ki so tradicionalno povezane s shranjevanjem v oblaku, kot sta izmenjava datotek in sinhronizacija. To je eden ključnih elementov, ki IDriveu prinaša večjo vrednost kot povprečna varnostna kopija ali izbira za shranjevanje v oblaku. To je tudi razlog, zakaj IDrive eno od najprimernejših oblačnih platform tukaj na Cloudwards.net.

Ali bo prenovljeni iCloud ali hibridni IDrive uporabnikom zagotovil več uporabnosti, je v veliki meri odvisno od vaših potreb v oblačni platformi. V štirih krogih bom razčlenil vsako storitev na podlagi shranjevanja datotek, sinhronizacije, sodelovanja in varnosti, da bom lažje odločil, katera storitev je najbolj primerna za katero koli nalogo.

Medtem ko se ti dve storitvi prekrivata na več načinov, imata vsaka tudi pomembne razlike, zaradi katerih sta bolj primerna za določene naloge.

Prvi krog: Shranjevanje datotek

Prva stvar, na katero ljudje pomislijo, da je oblak, je odlaganje datotek, da ne trdijo trdega diska, zelo uporabna funkcija. Kako se naši kandidati postavljajo??

iCloud

Kdor se prijavi na iCloud račun, dobi 5 GB prostora za shranjevanje brezplačno. Glede na to, da je iCloud tesno povezan s ponudbo izdelkov Apple, je to dobra stvar. Prostor za shranjevanje iCloud ne uporablja samo iCloud Drive, temveč tudi Apple e-pošta, iTunes, iCloud Keychain, iCloud Photos in varnostno kopijo nastavitev naprave.

5GB lahko zmanjka precej hitro. Ena od prednosti iCloud je, da je Apple zagotovil veliko bolj prilagodljiv izbor cenovnih načrtov od tistega, kar ponuja večina storitev shranjevanja v oblaku.

Skladiščni prostorMesečni stroški
50 GB0,99 USD
200 GB2,99 USD
1TB9,99 USD
2TB9,99 USD

Cena 1TB je v skladu s konkurenco. Pred letom 2015 so bile cene, ki so bile pred tem podražene, iCloud (1TB je stala 20 USD) še en razlog, da se je veliko uporabnikov oddaljilo.

Ena prednost prednosti iCloud Drive pred storitvami, kot sta Dropbox in Google Drive, je ta, da je vgrajen v operacijski sistem, kar pomeni, da vam ni treba naložiti programov, da bi lahko delovali.

Začenši s Sierro, datoteke, shranjene na namizju in mape z dokumenti na Macu, samodejno sinhronizirajo iCloud Drive. Če vaš računalnik Mac primanjkuje na trdem disku, bo iCloud Drive iz računalnika odstranil redko uporabljene datoteke in jih obdržal v oblaku. To je še posebej uporabno pri napravah, ki so vesolje svetlobe, kot je MacBook Air.

iCloud Drive ne deluje dobro s starejšimi različicami operacijskega sistema Mac OS ali iOS, zato boste želeli zagotoviti, da imate nameščene najnovejše različice vsakega operacijskega sistema.

Podpora za Android ni na voljo, lahko iCloud Drive uporabljate za sinhronizacijo vsebine z napravami Windows. Za uporabnike sistema Windows iCloud Drive ustvari namensko mapo datotek za sinhronizirano vsebino. Do svojih datotek lahko dostopate tudi iz katere koli naprave, tako da obiščete icloud.com.

iCloud Drive lahko shrani katero koli datoteko do velikosti 15 GB. Izbrisane datoteke je mogoče obnoviti, vendar le do 30 dni. Te nastavitve ni mogoče razširiti kot pri nekaterih drugih storitvah za shranjevanje v oblaku. Podnapisi Sync.com Pro lahko na primer izbrišejo izbrisane datoteke v nedogled.

Za razliko od večine drugih ponudnikov za shranjevanje v oblaku vam iCloud Drive omogoča obnovitev prejšnjih različic datotek za vse datoteke. Kljub temu pa domače aplikacije, ki so integrirane s sistemom iCloud Drive, vključujejo Apple-ovo funkcijo »vrni na«, kar vam omogoča, da storite isto.

Jaz vozim

IDrive je bil razvit z varnostnim kopiranjem trdega diska in danes velja za eno najboljših možnosti na potrošniškem trgu za to nalogo. Storitev lahko najprej preizkusite zahvaljujoč 5 GB brezplačnega varnostnega prostora, vendar boste za popolno zaščito naprave potrebovali več..

IDrive ne ponuja veliko načrtov, vendar ponuja 1TB tako konkurenčne cene, da to ni veliko. IDrive trenutno ponuja popust za prvo leto, zato se stroški v povprečju znašajo samo 4,34 USD na mesec. Kljub temu boste morali plačati celo leto vnaprej.

Če imate raje spletno varnostno kopiranje, ki ponuja možnost meseca v mesec, je priljubljena izbira Backblaze (5,00 USD na mesec). CrashPlan (5,99 USD na mesec) je še ena močna storitev, ki se dobro spopada z IDrive.

Obe storitvi ponujata tudi neomejeno prostora za varnostno kopiranje. Ulov je ta, da omogočajo varnostno kopiranje samo ene naprave, medtem ko IDrive omogoča varnostno kopiranje neomejenih naprav.

Druga ključna prednost, ki jo ima IDrive pred Backblaze in Crashplan, je, da vključuje sinhronizacijske zmogljivosti. IDrive vas ne prisili, da upravljate svoj prostor za varnostno kopiranje in sinhronizacijo skupaj, kar bi lahko hitro povzročilo težave. Namesto tega dobite 1TB prostora za varnostne kopije in 1TB prostora za sinhronizacijo, ki je vključen v vašo naročnino.

Izbira datotek in map z IDrive poteka z označevanjem vsebine, ki jo želite shraniti iz namiznega vmesnika.

Ker vas ne sili, da vsebino, ki jo želite hraniti, ne premikate v namensko mapo, kot je iCloud, IDrive je veliko boljša izbira za obnovitev vsebine in strukture trdega diska v primeru zrušitve ali drugih težav.

Kot večina spletnih varnostnih kopij, tudi IDrive omogoča načrtovanje rutinskih varnostnih kopij s svojega namiznega odjemalca. To vam omogoča, da določite ure za izvajanje varnostnih kopij, tako da zahteve glede pasovne širine procesov ne vplivajo na vaše drugo delo.

IDrive podpira tudi neprekinjeno varnostno kopiranje. Nenehno varnostno kopiranje pomeni, da se spremembe v realnem času odražajo v oblaku IDrive. Ta način varnostnega kopiranja je priporočljiv, če delate na občutljivih datotekah, ki ne morejo čakati na redno načrtovano varnostno kopijo. Nenehno varnostno kopiranje je omejeno na datoteke, velikosti do 500 GB.

Večina strokovnjakov za varnostno kopiranje priporoča, da kopijo vsebine trdega diska ne shranjujete samo na daljavo, temveč tudi lokalno hranite na zunanjem trdem disku. To je zato, ker so popolne obnovitve zunanjih pogonov veliko hitrejše kot popolne obnovitve iz oddaljenih podatkovnih centrov.

IDrive vam omogoča upravljanje oddaljene varnostne kopije in zunanjega pogona v tandemu s svojega namiznega odjemalca. To je lep dotik, saj bi morali v nasprotnem primeru porabiti čas za navzkrižno preverjanje obeh, da se prepričate, da sta bili v obeh datotekah varnostno kopirani..

Še eno prodajno mesto IDrive, zaradi česar je odlična varnostna izbira, je brezplačna storitev IDrive Express. S to storitvijo vam IDrive namesto da bi obdelal prvotno varnostno kopijo v spletu, pošlje zunanji trdi disk.

Napolnite ta pogon z vsemi podatki, ki jih želite varnostno kopirati, in jih pošljite nazaj, IDrive pa ga bo naložil v svoj varnostni prostor v oblaku na mestu. Tako lahko prihranite dneve in celo tedne časa, odvisno od tega, koliko podatkov morate varnostno kopirati. IDrive Express se lahko uporablja tudi za popolne obnovitve.

IDrive ponuja nadzor nad različicami za katero koli vrsto datotek, pri čemer ohrani prejšnjih deset različic katere koli datoteke. Izbrisane datoteke se hranijo tudi 30 dni.

Zmagovalec prvega kroga: IDrive

Z vidika vrednosti izbira med iCloud Drive in IDrive delno temelji na vaših potrebah. Če na primer preprosto potrebujete še 50 GB prostora za sinhronizacijo, da ohranite svoje izdelke Apple, je smiselno, da se držite iCloud-a, saj ga lahko dobite za samo dolar na mesec.

Če menite, da je večja, možnost IDrive 1TB stane le polovico iClouda. Možnost 1TB IDrive je res 2TB prostora za shranjevanje, razdeljeno med sinhronizacijo in spletno varnostno kopijo.

Dejstvo, da je IDrive tudi resnična spletna varnostna rešitev, je verjetno najpomembnejše vprašanje pri odločanju, s katero storitvijo najraje shranjujete datoteke. iCloud je zasnovan za zaščito podmnožice pomembne vsebine, shranjene na namizju in mapah z dokumenti, vendar nič drugega kot to. Medtem lahko IDrive uporabite za shranjevanje poljubne mape na trdem disku in ne bo zaradi tega preuredil strukture datotek..

Dejstvo, da ponuja tudi namizni vmesnik za upravljanje celotnega varnostnega kopiranja, je glazura na torti. Ko gre za pripomoček za shranjevanje datotek, je IDrive zlahka zmagovalec.

Drugi krog: Sinhronizacija

Sinhroniziranje datotek med vsemi napravami je pomembno za vse, ki v svojem vsakdanjem življenju uporabljajo več kot eno napravo. Katera od obeh storitev je v tem pogledu najboljša?

iCloud

Zgodovinsko gledano je bilo Apple nekoliko omamno podjetje, ko gre za delo s platformami, ki niso neposredno pod njegovim okriljem. Apple se je nekoliko oddaljil od tega trenda, tako da vam je na računalnik z operacijskim sistemom Windows naložil mapo za sinhronizacijo iCloud Drive. Androidova podpora bi bila lepa – vendar otroški koraki.

ICloud Drive zaradi omejenih naprav, ki jih uporabniki omogočajo sinhronizacijo, deluje brezhibno. Uporabnikom izdelkov Apple ni treba nalagati prenašanja in nastavljanja ničesar. Storitev samo omogočite tako, da se s svojim Apple ID-om prijavite v iCloud (ki se nahaja pod “nastavitvami”).

Ko gremo naprej, bo vsa vsebina v iCloud Drive, namizju in mapah z dokumenti samodejno sinhronizirana z oblakom.

Uporabniki sistema Windows bodo morali najprej prenesti in namestiti aplikacijo iCloud na svoj računalnik. Ko so nameščene, bodo mape iCloud Drive, namizja in dokumentov na voljo v tej mapi.

Da bi lažje primerjal hitrosti sinhronizacije iCloud s IDrive, sem opravil nekaj preprostih testov za nalaganje in prenos, da sem videl, kako hitro se bo vsebina sinhronizirala med prenosnikom in oblakom. Za te preizkuse sem uporabil stisnjeno mapo 258 MB, sestavljeno iz več različnih vrst datotek. Hitrosti prenosa in nalaganja mojega interneta so bile v času teh testov 32 Mbps in 12 Mbps glede na speedtest.net.

Test enaTest dvaPovprečna
Naloži4:584:464:52
Prenesi0:350:240:30

Te številke niso slabe, vendar so nekoliko bolj počasne kot druge storitve, ki jih uporabljam, vključno z IDrive. Vendar ne pozabite, da se bodo hitrosti prenosa in prenašanja od uporabnika do uporabnika razlikovale glede na številne spremenljivke, vključno s specifikacijami naprav, hitrostmi interneta in fizično lokacijo.

Večja težava, ki jo imam pri iCloud, je ta, da v svojo arhitekturo sinhronizacije ne vključuje inkrementalnih datotek na ravni bloka. Takšna arhitektura pomeni, da se datoteke ne naložijo ali prenesejo v celoti, kadar koli se spremeni datoteka. Kot boste videli pri IDrive-ju, lahko ta pristop znatno pospeši sinhronizacijo.

Jaz vozim

Sinhronizacija z IDrive deluje tako kot pri večini storitev za shranjevanje v oblaku z uporabo metode, ki jo je populariziral Dropbox. Ko naložite aplikacijo IDrive, preprosto ustvari mapo z datotekami v napravi.

Imenovana mapa za sinhronizacijo se obnaša podobno kot katera koli druga sistemska mapa, le da je vsa vsebina, ki je v njej shranjena, shranjena tako na vašem trdem disku kot v vašem oblaku za shranjevanje v oblaku IDrive.

Sinhronizacija IDrive deluje kot običajna storitev: nalaganje namizne aplikacije ustvari novo mapo na trdem disku. Vsaka vsebina, shranjena v tej mapi, bo na voljo drugim napravam, ki so povezane z vašim računom IDrive.

IDrive ima namizne aplikacije za Mac OS in Windows ter mobilne aplikacije za iOS, Android in Windows Phone.

Izvedel sem iste teste hitrosti sinhronizacije kot pri IDriveu kot pri iCloud.

Test enaTest dvaPovprečna
Naloži3:463:323:39
Prenesi0:180:240:21

Ne le, da so bili ti rezultati boljši od iCloud, saj omenjeni IDrive uporablja inkrementalne prenose datotek na ravni bloka, da bi pospešil prihodnje prenose datotek.

Da sem videl, koliko so pomagali prenosi na nivoju blokov, sem izvedel nekaj dodatnih testov za nalaganje. Ko sem odprla svojo stisnjeno mapo 258 MB, sem izbrisala eno od njenih datotek. Nato sem premaknil zamenjano datoteko v mapi za sinhronizacijo na namizju.

Spremenjena mapa je bila naložena v 1:56. To je dejansko nekoliko dlje, kot sem pričakoval, saj so podobni testi v preteklosti povzročili nalaganje manj kot trideset sekund. Kot vidite, IDrive s tem, da ne izgubljate časa za nalaganje celotne mape, vam prihrani kar nekaj časa in pasovne širine.

IDrive vam omogoča tudi, da dušite, koliko pasovne širine uporablja, kar vpliva tako na hitrosti varnostnega kopiranja kot tudi na sinhronizacijo. Če delate z velikimi datotekami in se upočasnite, lahko ustrezno nastavite nastavitev.

Zmagovalec drugega kroga: IDrive

Tudi če ste predan uporabnik naprave Apple, bi bilo morda smiselno, da IDrive posnamete za sinhronizacijo vsebine. Ne samo, da se začetni prenosi datotek hitreje izvajajo z IDrive kot iCloud, njegova uporaba postopnih prenosov in prenosov na ravni bloka vam bo prihranila veliko časa, zlasti pri delu z večjimi datotekami.

Dejstvo, da IDrive podpira tudi Android, je nedvomno zmagovalec za Mac uporabnike, ki niso ljubitelji iPhone.

Tretji krog: Skupna raba datotek

Možnost skupne rabe datotek s sodelavci, prijatelji in družino je ena glavnih prednosti oblaka, ali bo Apple končno odpravil nekaj točk, ki jih je izgubil pri IDriveu?

iCloud

Uporabniki iCloud Drive ne morejo deliti map z drugimi, zato je to slaba izbira za skupinsko sodelovanje. Omogoča vam skupno rabo posameznih datotek in uporabnikom, ki niso iCloud, omogoča, da si jih ogledajo. Vendar obstaja velikost datoteke v velikosti 200 MB.

Ko se odločite za skupno rabo datoteke, iCloud Drive ustvari povezavo, ki kaže na to datoteko, ki jo lahko nato delite po pošti, sporočilu, Twitterju, Facebooku, AirDropu ali preprosto kopirajte in prilepite.

Dovoljenja za ogled ali urejanje so priložena neposredno tej povezavi, kar pomeni, da bodo vsi, ki imajo to povezavo, imeli enaka dovoljenja.

Na žalost iCloud ne ponuja nobenih sredstev za zaščito z geslom ali določitev datumov poteka, kar pomeni težave pri nadzoru, kdo ima dostop do vaše vsebine.

iCloud ima nekaj priročnih komponent za sodelovanje, podprtih v domačih aplikacijah za produktivnost, ki vključujejo:

 • Strani: urejevalnik besedil
 • Številke: preglednica
 • Glavno: orodje za predstavitev

Te funkcije lahko uporabite za komentiranje tekočih del ali predlaganje ali popravke.

Jaz vozim

IDrive podpira skupno rabo tako map kot datotek. Ne glede na to, ali je vsebina v vašem prostoru za varnostno kopiranje ali sinhronizacijo, vse, kar morate storiti, z desno miškino tipko kliknite predmet in izberite skupna raba. To lahko storite z namizja ali spletnega mesta IDrive.

Ko se odločite za skupno rabo mape ali datoteke, se ustvari povezava, ki kaže na ta predmet, ki ga lahko kopirate in prilepite ali objavite neposredno na Facebook ali Twitter. Obstaja tudi možnost pošiljanja povezave po e-pošti.

Ena od prednosti skupne rabe z IDrive je, da lahko na vsaki povezavi, ki jo ustvarite, nastavite zaščito z geslom in dostop do datumov poteka. ICloud ne samo da ne ponuja enakih zmogljivosti, niti Google Drive niti OneDrive.

Slaba stran IDrive je, da nima nobenih integriranih aplikacij, kot so te storitve, ki bi pomagale izboljšati sodelovanje. Namesto tega bodo morali tistim, ki jim je dovoljeno urejati, vsebino naložiti, urediti in nato naložiti nazaj v svoj račun IDrive.

Spletni vmesnik IDrive vsebuje zavihek »v skupni rabi«, s katerega lahko sledite povezavam, ki ste jih ustvarili, in odstranite ali spremenite dostop. Kartica »v skupni rabi z mano« omogoča pregled vsebine, ki so jo z vami dali drugi uporabniki IDrive.

Zmagovalec tretjega kroga: Tie 

Shranjevanje v oblaku z integriranimi aplikacijami je eden najlažjih in najbolj produktivnih načinov za sodelovanje pri vsebini z drugimi. To bi moral biti prepričljiv razlog, da vsebino delite z iCloud in ne IDrive. Vendar pa je nezmožnost ustvarjanja map v skupni rabi velika pomanjkljivost v primerjavi s storitvami, kot sta Dropbox in Google Drive.

Za preprosto deljenje vsebine je IDrive varnejša možnost, saj ima boljše možnosti za nadzor vsebine. Slaba stran IDrive je, da jih bodo morali povabiti tisti, ki si želijo ogledati ali urediti vašo vsebino. Niti ne obstaja možnost predogleda te vsebine v spletu.

Na koncu niti ena storitev ni odlična možnost za skupno rabo vsebine, saj imata oba velike pomanjkljivosti.

Četrti krog: Varnost

Nenazadnje bi moralo biti varstvo podatkov pred hekerji prednostno za vsakogar. Kako sta tukaj naša dva izzivalca??

iCloud

Apple brska po podatkih, ko je v tranzitu prek interneta z varnostjo transportnega sloja (TLS) in v mirovanju v centrih podatkov iCloud. V obeh primerih se uporablja najmanj 128-bitno šifriranje AES. Medtem ko se številne storitve v oblaku odločajo za 256-bitni AES, napadi z grobo silo ne verjamejo v nobeno raven šifriranja, tudi če gre za najsodobnejše svetovne superračunalnike.

Gesla za iCloud Drive imajo precej močne omejitve, ki vključujejo najmanj 8 znakov, številko in vsaj eno veliko in malo črko. Obstaja tudi možnost dodajanja preverjanja v dveh korakih za dostop do iCloud z nove naprave ali iCloud.com.

Apple vam omogoča uporabo upravitelja gesla v oblaku, imenovanega iCloud Keychain. Tako kot LastPass, iCloud Keychain omogoča nastavitev gesla, ki jih je težko razbiti, ne da bi si jih zapomnili sami.

Medtem ko je vaša vsebina šifrirana na strežnikih iCloud Drive, je zaposlenim v Applu še vedno dostopna, saj podjetje obdrži kopijo vašega šifrirnega ključa. To pomeni, da Apple ne le da bi lahko do vas dostopali do podatkov, ampak tudi do nedržavnih akterjev ali druge vladne agencije s sklepom sodišča.

Že približno leto se pojavljajo govorice, da Apple razmišlja o tem, da bi sledil korakom v oblačnih storitvah, kot je Sync.com, tako da bi postal storitev z ničelnim znanjem. Tako bi ključe za šifriranje postavili izključno v vaše roke, s čimer bi preprečili, da bi Apple ali kdor koli drug razšifriral vašo vsebino. Do zdaj se ta premik še ni zgodil.

Apple vzdržuje najsodobnejše centre podatkov na obeh obalah ZDA (Oregon, Severna Karolina, Kalifornija in Nevada), ki so namenjeni zaščiti vaših podatkov pred naravnimi nesrečami in naravnimi nesrečami. V pripravi so tudi novi mednarodni podatkovni centri.

Jaz vozim

IDrive tudi zaščiti podatke med prevozom z varnim tunelom TLS. Podjetje se odloča za 256-bitni AES namesto 128-bitnega. Ta ista raven šifriranja se uporablja za zaščito vaše vsebine, ko ste v mirovanju na strežnikih IDrive.

Še bolje, IDrive vam ponuja možnost privzetega ali zasebnega šifriranja. Privzeto šifriranje IDrive dodeli šifrirni ključ in ta ključ obdrži za vas. Če se odločite za zasebno šifriranje, lahko nastavite svoj ključ, ki ga IDrive ne pozna. To IDrive spremeni v rešitev z ničelnim znanjem in nudi najboljšo možno varnost vaših podatkov.

Če nastavite zasebni šifrirni ključ, IDrive ne bo mogel ponastaviti gesla, če ga pozabite. To velja za katero koli storitev z ničelnim znanjem, zato je dobro uporabljati upravitelja gesel v oblaku. Prav tako je še en dober razlog, da v svojo varnostno strategijo vključite zunanji trdi disk.

Za zagotovitev, da so podatki o uporabniku na voljo 24 ur na dan, IDrive vzdržuje več podatkovnih centrov po vsem svetu. Podatkovne centre IDrive-ja občasno pregledajo tretje osebe, da preverijo ranljivosti in dajo priporočila za izboljšave.

Funkcije podatkovnih centrov vključujejo vse vrste fizičnih varnostnih funkcij, kot so video nadzor, senzorji gibanja in zaščita pred potresi in drugimi naravnimi nesrečami.

Zmagovalec četrtega kroga: IDrive

Tako iCloud kot IDrive vaše podatke v oblaku šifrirata med prevozom in v mirovanju, kar je najpomembnejše. Obe storitvi tudi varujeta vaše podatke v najsodobnejših centrih podatkov.

IDrive ponuja prepričljivo varnostno prednost, saj vam daje možnost šifriranja z ničelnim znanjem. Dokler se Apple ne bo odločil za enako početje, je IDrive treba obravnavati kot varnejšo možnost.

Razsodba – Zmagovalec: IDrive

Če ste uporabnik izdelkov Apple, bi bilo verjetno težko povsem izločiti iCloud Drive, saj je tako močno povezan z Apple izkušnjo. To je v redu, čeprav je kljub nekaterim napakam še vedno najboljši način za shranjevanje iTunes-a in ima dostojne prednosti produktivnosti zahvaljujoč Applovim integriranim pisarniškim aplikacijam.

Na splošno pa je težko prepoznati IDrive kot boljšo storitev v oblaku. IDrive vam omogoča sinhronizacijo vsebine na več platformah kot iCloud Drive in sinhronizira hitreje kot iCloud Drive zahvaljujoč se inkrementalnim prenosom datotek na ravni bloka.

IDrive je zasnovan tudi za zvesto podobo vašega trdega diska, medtem ko vas iCloud prisili, da vsebino, ki jo želite shraniti na daljavo, premikate v specializirane mape. Z možnostjo varnosti ničelnega znanja so vaši podatki tudi varnejši z IDrive.

Končno, glede na to, da vam IDRivev načrt za 1TB zagotavlja tako 1TB varnostne kopije kot 1TB prostora za sinhronizacijo za približno polovico stroškov Applovega načrta 1TB, ponuja tudi večjo vrednost.

Brez dvoma je iCloud v zadnjih nekaj letih doživel ogromne izboljšave in če govorimo o šifriranju ničelnega znanja na obzorju, se zdi, da Apple še vedno vlaga v izdelavo zelo dobrega potrošniškega izdelka. A zaenkrat je glede na izbiro vlaganja v več prostora iCloud ali naročnine na IDrive druga možnost pametna izbira.

Se strinjate ali ne strinjate? V spodnjih komentarjih nam povejte, kaj menite o iCloud in IDrive. Hvala za branje.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map