Dropbox ali IDrive: Katera oblačna platforma prinaša največ vrednosti?

Si prizadevate razumeti razliko med shranjevanjem v oblaku in spletno varnostno kopijo? V tem pregledu bo Cloudwards.net primerjal eno od najpomembnejših možnosti za shranjevanje v oblaku, Dropbox, z IDrive: vodilno na področju spletnega varnostnega kopiranja.


Izpostavili bomo tudi nekatere edinstvene vidike IDrive, ki ga ločujejo od tradicionalnih spletnih varnostnih kopij, vključno s sodelovanjem in sinhronizacijo, ki so pogosteje povezane z oblakom za shranjevanje.

Čeprav IDrive morda ni idealna rešitev za shranjevanje v oblaku, njegova hibridna narava uporabnikom navsezadnje nudi večjo vrednost kot Dropbox, zato je boljša izbira za vaš denar, če boste prisiljeni izbirati med njimi.

Razlika med skladiščenjem v oblaku in varnostno kopijo v spletu

Pri ocenjevanju možnosti shranjevanja datotek je pomembno razumeti razlikovanje med oblaki in spletno varnostno kopijo v panogi, da boste izbrali pravi izdelek za svoje posebne potrebe. Tako shranjevanje v oblaku kot tudi spletno varnostno kopiranje sta sredstva za oddaljeno shranjevanje vsebine. Ob tem vam omogočata, da zaščitite svoje dragocene podatke in do njih dostopate z različnih naprav.

Hramba v oblaku je zgrajena predvsem zaradi produktivnosti, spletna varnostna kopija pa je zasnovana za pasivno zaščito vašega trdega diska.

Čeprav shranjevanje v oblaku povečuje produktivnost dela na več različnih načinov, lahko prednosti na splošno ločite v tri kategorije:

 1. Sinhronizacija: samodejni prenos datotek v napravi in ​​podatkovni center v realnem času
 2. Skupna raba: možnost povabiti druge, da dostopajo do vsebine, ki temelji na oblaku
 3. Integrirane aplikacije: brskalniške produktivnosti, povezane z oblakom

Čeprav Dropbox ni bila prva rešitev za shranjevanje v oblaku na trgu, so jim v veliki meri zaslužni za izpopolnjevanje uporabniške izkušnje, ki jo danes vidimo v celotni pokrajini shranjevanja v oblaku. Ta izkušnja je odvisna od mape datotek, ki je bila prenesena na trdi disk vaše naprave: vsebina, ki se shrani v to mapo, se samodejno kopira v oblak.

Spletna varnostna kopija pošilja datoteke tudi v oblak. Vendar pa možnosti izbire, namesto da bi te datoteke omejili na tisto, kar je v eni sami mapi, veliko širše. Nekaj ​​ponudnikov varnostnih kopij, kot je Backblaze, shrani datoteke v oblak glede na vrsto datoteke. Večina ponudnikov deluje kot IDrive, vendar omogoča izbiro določenih map in datotek, ki jih želite varnostno kopirati.

Spletni ponudniki varnostnih kopij ta postopek racionalizirajo z namiznimi vmesniki, ki se uporabljajo za izbiro datotek in načrtovanje varnostnih kopij. Na voljo so tudi spletni vmesniki za lažji dostop do vsebine.

IDrive: hibridna varnostna rešitev

Čeprav vrstica, ki deli oblak za shranjevanje v oblaku in spletna varnostna kopija, večinoma drži v celotni panogi, je opaziti nekaj zameglitve. Za večino spletnih varnostnih kopij to pomeni vključitev funkcij za skupno rabo datotek. Vendar je nekaj ponudnikov – zlasti IDrive – stvari sprejelo veliko dlje.


© IDrive

IDrive vam ne nudi le varnostne kopije s funkcijami, temveč ponuja tudi zmogljive sinhronizacijske zmogljivosti. Tako kot Dropbox in druge storitve za shranjevanje v oblaku, so te zmogljivosti zgrajene okoli mape za sinhronizacijo, ki vam omogoča, da hkrati v oblak povežete več naprav.

Dropbox ponuja celo ločeno dodelitev prostora za shranjevanje, s čimer si prizadevanja za produktivnost dela ločite od varnostnih kopij.

The Battle: Dropbox vs IDrive leta 2020

Ali je zaradi hibridne narave IDrive boljši izbor kot Dropbox, je odvisno točno od vaših potreb. V petih krogih razprav bomo podrobno opisali zmogljivosti vsake storitve, da boste lahko pravilno izbrali.

Začeli bomo s splošno seznanitvijo s cenovno strukturo vsake storitve in podprto platformo. To bo pomagalo postaviti temelje za globljo analizo. V drugem krogu bomo raziskali, kako vsaka storitev omogoča shranjevanje datotek v oblak. S tem boste osvetlili osnovne razlike med shranjevanjem v oblaku in varnostno kopijo v spletu.

Nato bomo v zaporednih krogih primerjali možnosti sinhronizacije in sodelovanja posameznih storitev. To bo pomagalo vzpostaviti sposobnost IDrive, da tekmuje z Dropboxom kot rešitvijo za produktivnost dela.

Na koncu si bomo ogledali enega najpomembnejših in pogosto spregledanih vidikov tako shranjevanja v oblaku kot tudi spletnega varnostnega kopiranja: varnost.

1

Cena in platforme

Dropbox

Osnovni načrt DropBoxa vam nudi 2 GB brezplačnega prostora za shranjevanje v oblaku. To je lep način, da preizkusite Dropbox ali izkoristite nekaj svojih integriranih aplikacij, če namesto tega izberete, da bi svoj denar porabili za IDrive.

Algoritem Dropboxa

V nasprotnem primeru lahko 2GB zmanjka precej hitro. Če potrebujete več prostora, je na voljo Dropbox Pro, ki nudi 1 TB prostora za shranjevanje v oblaku pri 10 USD na mesec ali 100 USD na leto.

Cene Dropbox-a so v skladu z njegovimi glavnimi konkurenti, vključno z Google Drive in OneDrive (preberite primerjavo Dropbox vs Google Drive v primerjavi z OneDrive). Vendar Dropbox ne ponuja toliko načrta izbire kot ti dve storitvi.

Dropbox uporabnikom, ki ne plačujejo in Dropbox Pro, omogoča, da z referenčnim programom zaslužijo več prostora. Če ste uporabnik Dropbox Basic, potem dobite 500 MB na napotnico, do 16 GB. Če ste uporabnik Pro, dobite 1 GB na napotnico, z omejitvijo 32 GB.

Dropbox se lahko uporablja na neomejenih napravah. Podprte platforme vključujejo:

 • Windows (mobilni in namizni)
 • Naprave Apple
 • Android
 • Linux (Ubuntu / Fedora distros)

Jaz vozim

IDrive vam brezplačno dodeli 5 GB prostora za shranjevanje v spletu in 5 GB prostora za sinhronizacijo. Ločena vedra dodajo vrednost in vam pomagajo pri upravljanju varnostnih kopij in potreb po produktivnosti dela brez konfliktov.

Za večino ljudi pa 5 GB ne bo dovolj za pravilno zaščito vašega trdega diska. Za odpravo tega sta z IDrive na voljo dva naročniška načrta: 1TB in 10TB.

Oba načrta vključujeta ujemanje vedra prostora za shranjevanje v spletu in za sinhronizacijo, tako da boste resnično dobili 2TB ali 20TB za delo.

Razen dejstva, da podpira sinhronizacijo, je ključna prednost, ki IDrive ločuje od mnogih njegovih spletnih tekmovalcev za varnostno kopiranje, vključno z Backblaze in Crashplanom, ta, da ne omejuje, koliko naprav lahko varnostno kopirate.

IDrive podpira tudi varnostno kopiranje mobilnih naprav, česar številne spletne varnostne kopije ne.

Platforme, ki jih trenutno podpira IDrive, vključujejo:

 • Windows (mobilni in namizni)
 • Naprave Apple
 • Android

Pregled prvega kroga

Tako Dropbox kot IDrive ponujata programe shranjevanja v višini 1TB. Vendar načrt IDrive prihaja z nižjimi letnimi stroški in vam resnično prinese 2TB – čeprav so ti terabajti razdeljeni med spletnim varnostnim kopiranjem in sinhronizacijskim prostorom.

Prednost IDrive-a je tudi v tem, da ponuja 10TB načrt, Dropbox pa vas omeji na 1TB. Dropbox ponuja možnost mesečnega plačila in podporo za namizje Linux, toda glede na skupno vrednost stroškov za shranjevanje ima IDrive še več.

Krog: Cena in platforme Točka za IDrive

Dropbox logotip
Logotip IDrive

2

Postopek shranjevanja datotek

Dropbox

Kot je razpravljeno, je prenos datotek iz naprave v oblak z Dropboxom zgrajen okoli njegove sinhronizacijske mape. Ta mapa je ustvarjena v datotečnem sistemu vaše naprave, ko namestite Dropbox.

Videti je in se obnaša tako kot katera koli druga mapa, vendar z eno veliko razliko: vsebina, ki je bila premaknjena v to mapo, je shranjena na vašem trdem disku in v oblaku. Ta sistem z dvojnim pomnilnikom omogoča sinhronizacijo vsebine v več napravah.

Datoteke lahko namesto da premikate mape v mapo za sinhronizacijo na namizju, nalagate tudi prek spletnega vmesnika Dropbox. Samo kliknite ikono za nalaganje na vrhu vmesnika in lahko izberete in izberete datoteke, ki jih želite shraniti.

Pomembno je upoštevati, da nalaganje prek vmesnika ustvari kopijo te datoteke v mapi za sinhronizacijo. Datoteka na izvornem mestu se ne sinhronizira.

Dejstvo, da vas Dropbox prisili, da datoteke, povezane z oblakom, premikate v mapo za sinhronizacijo, je del slabe izbire za varnostno kopiranje trdih diskov: ne ohranja vaše datoteke datoteke. Druga težava pri uporabi Dropboxa za varnostno kopiranje je, da nima orodja za upravljanje tega procesa, zaradi česar bi bilo težko poskusiti in shraniti vsako pomembno datoteko.

Jaz vozim

Za razliko od Dropbox-a je IDrive namensko zasnovan tako, da enostavno kopirate trdi disk. S programom IDrive ne morete shranjevati map in datotek le v oblak, temveč lahko kopirate datotečno strukturo naprave za kasnejše obnovitve pogona.

Še bolje je, da celoten postopek upravljamo s funkcijskim namiznim odjemalcem.

V odjemalskem vmesniku lahko označite datoteke in mape, za katere želite, da jih IDrive obdrži. Po namestitvi bo IDrive samodejno skeniral tudi vaš trdi disk in izbral nekaj skupnih map, za katere meni, da jih je treba posneti.

Druga lepa stvar pri namiznem odjemalcu je, da vam omogoča načrtovanje rutinskih varnostnih kopij. Tako lahko načrtujete velike prenose, ko ne delate. Takšna prilagodljivost je izjemno koristna, saj lahko postopek varnostne kopije porabi veliko pasovne širine.Med načrtovanimi varnostnimi kopijami IDrive pregleda datoteke in kopira tiste, ki so bile spremenjene od zadnje dokončane varnostne kopije.

Če delate z občutljivimi datotekami, ki jih raje ne čakate na varnostno kopiranje, IDrive vključuje stalno nastavitev varnostne kopije, ki posodobitve datotek skoraj v realnem času pošlje v oblak. Vendar je ta funkcija omejena na vsebino, manjšo od 500 MB.

Druga ključna lastnost IDrive je, da omogoča hkratno varnostno kopiranje vsebine v oblak in na zunanji pogon. Shranjevanje podatkov na daljavo in lokalno je priporočena metoda zaščite vašega trdega diska.

Ker lahko prvotno varnostno kopiranje traja nekaj dni ali celo tednov do internetne povezave, IDrive naročnikom ponuja tudi brezplačno poštno storitev, imenovano IDrive Express. S to storitvijo vam bo IDrive poslal zunanji pogon, na katerega boste lahko naložili svoje podatke. Pošljite ga nazaj in prenesli bodo vaše podatke v vaš spletni račun. IDrive Express lahko uporabite tudi za pospešitev popolne obnove.

Vse te funkcije so zasnovane tako, da uporabnikom pomagajo preprosto varnostno kopirati svoje podatke. Kot smo že zapisali, je IDrive nekoliko edinstven med ponudniki varnostnih kopij, da podpira tudi sinhronizacijo. Postopek sinhronizacije IDrive deluje tako kot Dropbox z ustvarjanjem namenske mape za sinhronizacijo na trdem disku.

Pregled drugega kroga

Uporaba Dropboxa je dostojen način zaščite vaših najdragocenejših datotek, vendar IDrive ponuja bolj prilagodljivo in zmogljivo rešitev.

S tem ko uporabnikom omogoča popolno ohranitev datotek in struktur datotek, je IDrive bolj primeren za obnovo trdih diskov v primeru katastrofalne okvare, poškodbe ali ukradene naprave. Z orodji za upravljanje varnostnih kopij, ki jih Dropbox nima, poenostavite postopek.

Okrog: Točka shranjevanja datotek za IDrive

Dropbox logotip
Logotip IDrive

3

Hitrost sinhronizacije

Za boljše tehtanje zmožnosti sinhronizacije vsake storitve sem na prenosnem računalniku z operacijskim sistemom Windows opravil nekaj preizkusov prenosa datotek. Ti testi so vključevali nalaganje in prenos stisnjene mape s 258 MB, sestavljeno iz več različnih vrst datotek.

Testi so bili izvedeni prek omrežja wifi, ki se nahaja tik zunaj Bostona v Massachusettsu. Rezultati Speedtest.net, opravljeni tik pred testi, so pokazali hitrost nalaganja v povprečju nekaj več kot 30 Mbps.

Za oba testa sem datoteko preskusil v mapi za sinhronizacijo vsake storitve na svojem namizju. To običajno povzroči hitrejše nalaganje, ker postopek šifriranja, ki se izvaja prek brskalnikov, ne izkorišča v celoti sistemskih virov.

DropboxJaz vozim
Naloži3:564:36
Prenesi0:130:16

Dropbox je v obeh mojih preizkusih prekašal IDrive, vendar je precej blizu. Glede na to, kje se nahajate v bližini podatkovnega centra vsake storitve, bi bili rezultati lahko zelo različni.

Oba časa nalaganja vas bosta čakala, čeprav sta v skladu s pričakovanji datoteke 258 MB. Zato je lepo videti, da obe storitvi pomagata pospešiti proces sinhronizacije s postopnimi prenosi datotek na ravni bloka.

Pri prenosih na ravni bloka, ko spremenite datoteko, se prenesejo samo deli datoteke, ki so bili spremenjeni, namesto da bi ponovno poslali celotno datoteko. Številne storitve za shranjevanje v oblaku, vključno z Googlovim diskom, preprosto prenesejo celotno datoteko znova, ko jo spremenite.

Če sem želel videti, koliko prihrankov na posameznih storitvah prihrani čas, sem opravil še en nabor prenosov. Tokrat sem naredil majhno spremembo v svoji stisnjeni mapi 256 MB: izbrisal sem končno datoteko v njej.

Čas nalaganja
Dropbox0:12
Jaz vozim0:22

Kot lahko vidite, obdelava na ravni bloka prihrani veliko časa, ne glede na to, katero storitev uporabljate. IDrive uporablja isto arhitekturo tudi pri svojem varnostnem kopiranju, s čimer pospeši ta včasih počasen postopek.

Pregled 3. kroga

Kar zadeva nalaganje sinhronizacije, sta obe storitvi opravili zelo dobro. Večina ljudi tudi ne bo rutinsko nalagala datotek 256 MB. Dropbox pa je bil nekoliko boljši z začetnimi in spremenjenimi prenosi datotek.

Podeljeni bodo različni uporabniki na podlagi nekaj spremenljivk verjetno dobili različne rezultate. Kot bomo videli v petem krogu, IDrive vključuje bolj trden šifrirni pristop, ki je verjetno prispeval k nekoliko počasnejšim sinhronizacijskim hitrostim.

Pri mojih preizkusih pa se Dropbox nekoliko izkaže.

Okroglo: Točka hitrosti sinhronizacije za Dropbox

Dropbox logotip
Logotip IDrive

4

Skupna raba in nadzor vsebine

Dropbox

Dropbox omogoča skupno rabo vsebine v oblaku z drugimi na dva različna načina:

 1. Ustvari povezavo do datoteke, ki ga je mogoče deliti z drugimi
 2. Ustvari skupno mapo

Dropbox vam pomaga nadzorovati dostop do vsebine v skupni rabi s povezavami, ki ščitijo z geslom, in jim daje datum poteka. Vendar obe funkciji zahtevata račun Dropbox Pro.

Delitve povezav povabljence omejujejo na ogled in komentiranje. Dokumenta ne morejo urediti.

Če želite sodelovati bolj aktivno, lahko to storite tako, da ustvarite skupno mapo, ki vam omogoča dodelitev dovoljenj za urejanje.

S spletnega vmesnika Dropbox lahko preprosto nadzirate svojo skupno vsebino z dveh različnih strani: skupna raba in povezave. Stran za skupno rabo vam omogoča, da preverite, katere mape in datoteke ste dali v skupno rabo. Stran s povezavami vam omogoča upravljanje povezav, ki ste jih ustvarili.

Obstaja tretja stran, imenovana »dogodki«, ki vam omogoča, da pregledujete splošne dejavnosti računa, bodisi vi bodisi sodelavec. Če nekdo spremeni neželeno datoteko ali pomotoma izbriše datoteko, vam Dropbox omogoča tudi obnovitev izbrisanih datotek in prejšnjih različic datotek.

Izbrisane in prejšnje različice datotek lahko obnovite tako dolgo, da traja v 30 dneh od dogodka. Če ste uporabnik Dropbox Pro, obstaja tudi možnost nakupa razširjene zgodovine različic (EVH), ki poskoči do enega leta.

Jaz vozim

Ne glede na to, ali ste shranili varnostno kopijo ali v mapi za sinhronizacijo, lahko IDrive vsebino preprosto delite z drugimi, če ustvarite povezavo do nje.

Skupne povezave lahko objavite na Facebooku, Twitterju ali pošljete določenim prejemnikom po e-pošti. Te povezave nadzorujete tudi tako, da nanje dodate dovoljenja samo za ogled ali uredite. Povezave lahko dodatno zaščitite z gesli. IDrive pa ne dovoljuje, da nastavite povezave, da samodejno potečejo na določen datum.

Spletni vmesnik IDrive ima zavihek »v skupni rabi«, s pomočjo katerega lahko pregledujete vsebino, ki ste jo dali v skupno rabo. Obstaja tudi zavihek »v skupni rabi z mano«, da si ogledate, katero vsebino so z vami dali v skupno rabo drugi uporabniki IDrive.

V primeru, da je sodelovanje šlo narobe, vam IDrive omogoča obnovitev katere koli od prejšnjih desetih različic datoteke. Izbrisane datoteke je mogoče obnoviti tudi do 30 dni.

Pregled četrtega kroga

Glede na uspeh Dropboxa kot rešitve za produktivnost pri delu, ne preseneča, da gre pri tem za prednost pred IDriveom, ko gre za sposobnost sodelovanja. Večje presenečenje je, da ni dovolj za jasno zmago. Dropbox ponuja boljše revizijske zmogljivosti in omogoča nastavitev datumov izteka povezav. Izbirna funkcija EVH je tudi lepa. Sicer pa dve službi delujeta precej podobno.

Zaradi poštenosti ima Dropbox še nekaj drugih možnosti sodelovanja, ki se jih v tem članku ne bomo dotaknili, vključno z integracijo z aplikacijami za produktivnost dela, kot je Office Online.

Okrog: Skupna raba in nadzor nad vsebino za Dropbox

Dropbox logotip
Logotip IDrive

5

Varnost

Dropbox šifrira uporabniške podatke, ki se prevažajo med napravo in podatkovnim centrom z varnim tunelom TLS, okrepljenim s 128-bitno šifrirano AES. Ko datoteke prispejo v podatkovni center Dropbox, se dešifrirajo in ponovno šifrirajo s 256-bitnim AES.

Med tem postopkom pa so metapodatki o vsebini puščeni v navadnem besedilu. Sem spadajo imena datotek, velikosti in datumi. Čeprav to pomaga pri postopku indeksiranja in omogoči predogled datotek, je nekaj varnostnega pomena, saj lahko veliko ljudi pove o vas iz vaših metapodatkov.

Največ me skrbi, kako Dropbox varuje vaše podatke, pa je, da uporabnikom ne dajejo možnosti šifriranja od konca do konca. Znano tudi kot šifriranje z ničelnim znanjem, s to plastjo varnosti pa imate le vi, uporabnik, kopijo vašega šifrirnega ključa.

Prednost tega pristopa je, da nihče – tudi sam servis – ne more razkrivati ​​vaših podatkov, razen vas. Zaradi tega tukaj na Cloudwards.net pogosto izražamo svojo podporo za storitve v oblaku, ki vključujejo šifriranje ničelnega znanja, kot sta Sync.com in pCloud.

Dropbox vam omogoča, da omogočite dvofaktorsko avtentikacijo za zaščito pred šibkimi gesli. Aktivirajte to funkcijo in v prihodnosti boste morali vnesti geslo vašega računa in varnostno kodo, pridobljeno na vašem mobilnem telefonu, da preverite svojo identiteto.

Jaz vozim

Tako kot Dropbox tudi IDrive varuje vaše podatke tako v tranzitu kot v stanju mirovanja na svojih strežnikih. Podatki med tranzitom so zavarovani s povezavo TLS in 256-bitnim šifriranjem. Višja uporabljena raven šifriranja (256 v primerjavi z 128) verjetno vsaj delno prikaže, da so hitrosti sinhronizacije IDrive nekoliko počasnejše od Dropboxovih.

Vsebina zavarovana v podatkovnih centrih IDrive – bodisi spletna varnostna kopija ali sinhronizirani podatki – je zavarovana tudi s 256-bitnim AES.

Ena najboljših stvari pri ravnanju s šifriranjem IDrive je, da uporabniki dejansko izbirajo med standardnim in končnim šifriranjem. Običajno vam IDrive dodeli ključ za šifriranje, katerega kopijo hranijo. Izberite zasebno šifriranje, vendar boste imeli le kopijo ključa za šifriranje.

Z zasebnim šifriranjem bodo vaši podatki neizterljivi, če pozabite geslo računa. Vendar zasebno šifriranje zagotavlja tudi najboljšo možno zaščito vaših podatkov, zaradi česar je vredno tvegati. Z dobrim upraviteljem gesla v oblaku, kot sta LastPass ali Dashlane, izguba dostopa ne bi smela biti zaskrbljujoča.

Edina resnična težava pri varnostni namestitvi IDrive je odsotnost možnosti za preverjanje z dvema faktorjema.

Okrogle pet misli

Dropbox dobro šifrira vaše podatke v mirovanju. Če pustite svoje metapodatke v navadnem besedilu in ne ponujate enkripcije do konca, morate narediti premor. To še posebej velja, če tehtate dejstvo, da je bil Dropbox tarča krame leta 2012, ki je privedel do kraje 68 milijonov uporabniških gesel.

Z zasebnim šifriranjem IDrive varuje vaše podatke pred takšnimi kršitvami, ker ni nobenega gesla za krajo. To je za potrošnike izjemna prednost in eden najbolj prepričljivih razlogov, da izberete IDrive preko Dropboxa, da zaščitite svoje najpomembnejše datoteke.

Okrog: Varnostna točka za IDrive

Dropbox logotip
Logotip IDrive

6

Razsodba

Medtem ko ponudba IDrive zmožnosti sinhronizacije ločuje od večine spletnih varnostnih kopij, ne ustreza ravno Dropboxu kot možnosti za shranjevanje v oblaku. To je predvsem zato, ker Dropbox nekoliko bolje olajša sodelovanje. Vendar sta obe službi bližje, kot bi si mislili.

IDrive dobro opravi tako sinhronizacijo datotek kot skupno rabo. Zahvaljujoč možnosti zasebnega šifriranja je pravzaprav varnejša možnost shranjevanja v oblaku kot Dropbox. Ko upoštevate dejstvo, da je IDrive zasnovan tudi za popolno podobo vašega trdega diska, je vprašanje nasvetov o skupni vrednosti močno v njegovo korist.

Končni zmagovalec: IDrive

IDrive je zmagal, ko je izbiral med Dropbox Pro in ID-jevim naročniškim načrtom 1 TB. Ta odločitev postane še lažja, če upoštevate, da je večino koristi, ki jih ima Dropbox nad IDriveom, mogoče doseči s svojim brezplačnim načrtom.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map