Bi morali uporabiti MEGA za varnostno kopiranje?

To slišimo v zadnjih nekaj tednih, odkar je zaživela nova storitev MEGA za shranjevanje v oblaku. Ljudje nas sprašujejo, ali bi morali uporabiti MEGA kot varnostno kopijo za svoje računalniške datoteke.


Navsezadnje MEGA trdi, da je najbolj varna storitev za shranjevanje v oblaku, kajne? Seveda to samo po sebi ne šteje za spletno varnostno kopijo. Poglejmo nekatere težave, ki bi nastale pri uporabi MEGA kot varnostne kopije. 

Cloud Storage VS Online Backup

V prvi vrsti se morate zavedati, da shranjevanje v oblaku ni varnostno kopiranje v spletu. Medtem ko spletna varnostna kopija na splošno zrcali datoteke, ki jih imate v računalniku, storitev za shranjevanje v oblaku ne potrebuje lokalne kopije, da bi ostala »v oblaku«. Seveda je to slabost: če spremenite datoteko, se te spremembe ne bodo posodobile v oblaku.

Spletna storitev za varnostno kopiranje “skenira” vaš sistem, če želi prenesti spremembe (saj poskuša zrcaliti vse, kar je). Številne storitve za shranjevanje v oblaku delujejo tako, da lahko izberete posamezne datoteke, ki jih želite naložiti. Spletna varnostna kopija je bolj primerna za mape ali celotne trde diske, ki jih je treba varnostno kopirati v oblaku.

MEGA je torej storitev za shranjevanje v oblaku. Ne gre za spletno varnostno kopiranje. Iz računalnika lahko izberete posamezne datoteke, vendar ne pričakujte, da bodo te datoteke sinhronizirane, ko jih spremenite. Lahko preberete naš članek, kjer podrobneje razberemo, kakšna je razlika med spletno varnostno kopijo in shranjevanjem v oblaku.

Ne morete načrtovati nalaganja datotek

Običajno lahko ob prijavi na spletno storitev za varnostno kopiranje po želji načrtujete varnostne kopije. Varnostno kopirate lahko tedensko ali dnevno ali pa celo ozko omejite varnostno kopiranje datotek in map na uro.

MEGA vam ne bo dala te možnosti. Če želite, da se sprememba datoteke odraža, jo boste morali še enkrat ročno naložiti. Še ni na voljo avtomatske rešitve. Zagotovo bi lahko našli nekaj orodij, ki bodo to opravila za vas, vendar je za zdaj bolje uporabiti spletno varnostno kopijo v ta namen.

MEGA še ni dovolj preizkušena

Ta storitev obstaja le približno nekaj tednov. Lastniki sami imenujejo storitev beta različica, zato je ne bi smeli uporabljati v produktivnem okolju. Stvari lahko gredo narobe in ne želite eksperimentirati z najpomembnejšimi datotekami.

Lahko ste prepričani, da so razvijalci besno delali na tem, da je ta storitev postala boljša rešitev kot druge storitve za shranjevanje v oblaku, kot je Dropbox.

Testaton
Testathon Testerji na delu

Vendar bodo potrebovali tudi čas. Tudi če MEGA ne uporabljate kot varnostno kopijo, obstaja celo nekaj tveganja, če ga uporabite kot storitev shranjevanja v oblaku. Morda ga boste želeli uporabiti za eksperimentiranje in preizkušanje, vendar komaj z datotekami, od katerih ste odvisni.

Varnostna vprašanja

Čeprav se zdi, da je mega na varnejši način kot druge storitve za shranjevanje v oblaku, njihovi varnostni algoritmi niso dovolj preizkušeni, da bi se lahko v celoti zanašali nanje. Nadaljnje testiranje je treba opraviti, preden lahko kdo resnično zaupa svoji storitvi.

Kadar gre za vaše zasebne datoteke, je potrebna skrbnost. Tudi nekatere spletne varnostne kopije ne nudijo dovolj varnostnih funkcij. Vendar želite zagotoviti, da vaši podatki ostanejo zasebni.

Izvedba & Zanesljivost

Hitrost prenosa je bila z MEGA grozljiva, ko se je servis prvič začel. Seveda so doživeli ogromno hitenje, ko so prvič zagnali svojo službo.

Mega pregled
Mega omejena hitrost

Zdaj se je hitrost prenosa in prenosa bistveno izboljšala, tako da je nalaganje datotek v oblak pravzaprav zabavno. Vendar je storitev le premlada, da bi napovedala dolgoročno zanesljivost, zato se je treba izogibati pomembnim datotekam.

Preizkusi, preizkusi & Test

Toplo vas spodbujamo, da preizkusite storitev, ker bo to izboljšalo, na koncu pa lahko postane dobra rešitev za shranjevanje v oblaku z neverjetnih 50 GB brezplačnega prostora za shranjevanje.

Mega proti Dropboxu
Mega test hitrosti

Vendar pa, kot smo poudarili v tem članku, MEGA ne uporabljajte v nobenem produktivnem okolju. Veliko smo ga preizkusili in deluje brezhibno, vendar to še ne pomeni, da ne boste naleteli na težave.

MEGA alternative

Obstaja veliko možnosti, ko gre za MEGA. Obstaja obilje storitev shranjevanja v oblaku, ki ponujajo enake funkcije.

Verjetno ne boste našli storitve, ki vam nudi 50 GB brezplačnega prostora za shranjevanje, vendar to morda ne bo potrebno za vaše potrebe. Če iščete storitev za shranjevanje v oblaku, ki počne tudi varnostno kopiranje, toplo priporočamo, da si ogledate SugarSync ali SpiderOak.

To so storitve, ki so na trgu precej uveljavljene in imajo visoko raven varnosti. Čeprav so dražje od MEGA, ponujajo namizne odjemalce, tako da lahko datoteke sinhronizirate med več stroji. Če to iščete.

Morda si želite ogledati naš primerjalni grafikon, ki vam bo omogočil dober pregled, česa je sposoben vsak ponudnik.

Spodnja črta

Všeč so nam prizadevanja, ki jih MEGA vlaga: uporaba je resnično lahka in obljublja, da bo ena izmed varnejših storitev za shranjevanje v oblaku. Dokončna sodba je še nekoliko zgodaj, vendar je trenutno ne moremo priporočiti kot spletno varnostno kopijo.

Če sem pravičen: ni namenjen za varnostno kopiranje. Namesto tega bi ga morali obravnavati kot trdi disk v oblaku, ki računalniku doda dodaten prostor.

Toda tako kot zunanji trdi disk lahko pride do kolcanja. Zato vedno hranite varnostne kopije na več diskih ali z več storitvami. Če morate, lahko uporabite mega kot drugo rezervno rešitev, vendar morate dvakrat premisliti, če jo želite uporabiti za občutljive podatke.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map