Ali je Jolidrive zamenljiv za namizje?

Ali lahko upravitelj shranjevanja v oblaku res nadomesti vaše namizje? Ko sem pred nekaj tedni pogledal v upravitelje skladišč v oblaku, me je spletla ideja Jolidrive. Je eden izmed dveh izdelkov podjetja Jolicloud. Drugi je JoliOS, poskus razvijalcev, da zagotovijo brezplačen operacijski sistem v oblaku, ki deluje na spletu in na osebnih računalnikih.


Po mnenju ustanoviteljev ta sistem zdaj napaja več kot 2 milijona računalnikov po vsem svetu. Ima vmesnik HTML5, 1.500 brezplačnih aplikacij, vedno posodobljen in deluje tudi brez povezave. Ker lahko spletno različico vzamete za testno vožnjo – deluje v vseh večjih brskalnikih – to je točno tisto, kar sem se odločil. Tu je moj račun o uporabi Jolidrivea za en dan.

Nastavitev nastavitve z Jolidriveom

Medtem ko je razlika med različnimi ponovitvami Jolidrivea ostala zmedena, je bila nastavitev vse prej kot to. Kot veste, sem že dodal več storitev za shranjevanje v oblaku, ki jih uporabljam Box, Dropbox, Google in OneDrive, Flickr, YouTube, SoundCloud in Pocket v svoj Jolidrive.

Ta postopek je bil preprost, sestavljen iz klika na ikono, vnašanja poverilnic in čakanja, da bo operacijski sistem v oblaku deloval svojo čarovnijo. Mislil sem, da bodo storitve, ki so že bile na mojem računu, dobro izhodišče za sojenje. Toda ena prvih stvari, ki sem jo odkrila, ko sem se prijavila nazaj, je bila, da status teh datotek ni posodabljal, vsaj ne v Googlu Drive.

Namesto tega sem moral ročno sinhronizirati te datoteke. Podedovano, trajalo je le nekaj sekund, če pa bi ga uporabljal kot operacijski sistem, bi želel, da ima vedno najnovejše datoteke.

Dodajanje novih storitev

Jolidrive deluje s celimi spletnimi storitvami, čeprav morate poslati delček tvita ali družabnih medijev, da nekatere odklenete. Eno vprašanje, ki sem ga imel, se je nanašalo na varnost. V svoje storitve posredujete poverilnice za prijavo v svoje storitve, vendar Jolidrive pravi, da nobene od njih ne shrani. Zanima me, vendar zdi, da računi, ki sem jih dodal, ostajajo varni.

Zelo mi je bil všeč način ravnanja z YouTubom, zato sem lažje našel tisto, kar sem želel, kot v lastnem spletnem vmesniku. Prav tako je moje shranjene predmete iz Pocket-a zelo enostavno krmariti. Z možnostjo dostopa do mojega računa Slideshare in pregledovanja vsega v notranjosti sem lahko videl, kako bi to lahko postalo uporabno na enem mestu za odkrivanje medijskih vsebin in iskanje mojih spletnih stvari.

Vendar sem ugotovil, da čeprav je Jolidrive dobro obdeloval medijske datoteke, me je vsakič, ko sem hotel do besedilne datoteke, odpeljal na spletno mesto za shranjevanje v oblaku, kjer je bila datoteka shranjena. To se je zdelo kontra intuitivno.

Znotraj JoliOs

Ko sem dodal svoje storitve, je bil čas, da spletno OS uporabim za pravilno izvedbo. Če želite to narediti, sem moral v svoje nastavitve računa in omogočiti aplikacije.

To mi je omogočilo dostop do tabličnega vmesnika (tudi do možnosti spreminjanja ozadja) s številnimi vgrajenimi aplikacijami. Ti vključujejo glavne družbene aplikacije, Wikipedijo, nekatere druge raziskovalne vire, Office Online, skupaj z igro Space Invaders in še več. Zbirka aplikacij se je zdela nekoliko eklektična, vendar je bilo nepomembno izbrisati neprimerne s kazalcem miške nad ikono.

Dodajanje aplikacij

V spodnjem desnem kotu zaslona je bila majhna zelena ikona z znakom plus, ki me je odpeljala v center za aplikacije. Tam lahko brskate po več kot 1500 aplikacijah, razvrščenih po kategorijah.

Z lahkoto sem lahko dodal svoj najljubši vir novic (BBC News) in pogledal nekatere razpoložljive možnosti pod naslovi komunikacije, izobraževanja, iger, medijev, pisarne, založništva, družbenih medijev, potovanj in življenjskega sloga, razvijalcev, podjetij, grafika, glasba, produktivnost, iskalna shramba in video, z več možnostmi v vsaki kategoriji.

Jolidrive pri delu

Kako je OS deloval v praksi? Ali je imel vso funkcionalnost vgrajeno v OS? Nikoli ga nisem uporabljal v netbooku, vendar se je spletna različica nekoliko razočarala. Številne aplikacije so vas ob kliku na povezavo popeljale do same spletne ali oblačne aplikacije, zaradi česar je Jolidrive bolj kot začetna stran.

Zdaj spletne raziskave kažejo, da obstajajo nekatere aplikacije, ki bodo delovale v spletu, ko se boste prvič prijavili, razvijalci pa so potrdili, da obstaja program za obdelavo besedil Write, ki bo deloval domače v sistemu JoliOs, vendar to ni bilo jasno v mojem testu.

Razsodba

Na splošno mislim, da bi Jolidrive / JoliOs lahko dobro delovali, da bi počasnim prenosnikom omogočili hiter dostop do storitev v oblaku. Prav tako je odličen kraj za odkrivanje aplikacij v oblaku in ustvarjanje začetne strani za storitve v oblaku.

To je bolj v skladu s tem, kar ustanovitelj in razvijalec Tariq Kim vidi kot prihodnost storitve: “Z Jolidriveom želimo resnično izumiti pot do dostopa, upravljanja in uživanja v vašem digitalnem življenju.” Zaenkrat tako dobro, čeprav še vedno ne bom spreminjal operacijskega sistema računalnika.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map