Opera vs Firefox: Două browsere mai mici, Duke It Out în 2020

Opera și Firefox sunt două dintre cele mai vechi browsere web active și s-au schimbat dramatic de-a lungul duratei lor de viață. De-a lungul existenței lor, amândoi au ocupat un colț de nișă al pieței browser-urilor, în comparație cu cele mai mainstream Google Chrome și Internet Explorer (citiți recenzia noastră pentru Internet Explorer) înainte de aceasta. 


Astăzi, a sosit momentul să aruncăm Opera vs. Firefox și să aflăm care iese deasupra. Deși Firefox a fost constant opțiunea mai populară, atât ea, cât și Opera au marcat bine în recenziile lor individuale. Dacă doriți o analiză mai detaliată a fiecăruia, puteți consulta recenzia noastră pentru Firefox și Opera.

Configurarea unei lupte: Opera vs. Firefox

Pentru a determina care este cel mai bun browser, vom derula cei doi concurenți prin cinci runde, fiecare concentrându-se pe un aspect crucial al navigării web. În primul rând sunt funcțiile, urmate de ușurința în utilizare, performanță, securitate și confidențialitate. Câștigătorul fiecărei runde va primi un punct, iar browserul care ajunge la trei sau mai multe puncte va fi declarat câștigător general.

1

Caracteristici

Ca întotdeauna, vom începe cu funcții. Factorii decisivi din această rundă includ funcții majore încorporate, cum ar fi blocatorii de anunțuri, bibliotecile de extensii și sincronizarea cu mai multe dispozitive, precum și funcții minore, precum instrumentele de captare a ecranului și cititorii de știri.

Operă

În timp ce multe browsere s-au orientat către o abordare minimalistă, optând pentru un aspect curat și o experiență simplă a utilizatorului, în loc să copleșească utilizatorul cu opțiuni și funcții, Opera a mers în direcția opusă.. 

În loc să se bazeze pe extensii ale unor terți pentru a oferi funcționalitatea cea mai avansată, browserul vine cu un număr mare de funcții din get-go.

Opera include suport pentru cele mai populare aplicații de mesagerie, cum ar fi Facebook Messenger și WhatsApp, permițându-vă să utilizați cu ușurință aceste platforme, fără a menține o filă deschisă pentru ele. 

Browserul sincronizează cu ușurință toate datele de navigare între dispozitive, iar suportul pentru Fluxul meu vă permite să trimiteți fișiere criptate. Există câteva opțiuni de personalizare minore, precum teme și un mod întunecat, dar nimic extraordinar.

Opera-MessagingApps

Există, de asemenea, un adblocker încorporat în browser, ceea ce este cel mai mult pe care celelalte browsere majore nu le deranjează deloc, bazându-se pe cele ale unor terțe părți populare, precum Adblock Plus și uBlock Origin. Cititorul de știri este o altă funcție minunată, deoarece vă oferă acces rapid la știri zilnice, iar sursele utilizate sunt complet personalizabile.

Opera-newsreader

Unele alte funcții minore includ un instrument instantaneu care oferă mult mai multă flexibilitate atunci când faceți capturi de ecran, precum și conversia automată a unităților, cum ar fi moneda, data și ora și măsurători. 

Toate cele spuse, lista de suplimente Opera nu este nimic de discutat, fie că, odată ce combinați suplimentele dedicate cu cele pe care le poate utiliza, bazându-se pe Chromium, vei ajunge la o bibliotecă extinsă.

Firefox

Spre deosebire de Opera, Firefox nu este încărcat cu funcții, dar biblioteca uriașă de suplimente face o muncă excelentă pentru a compensa acest neajuns. Totuși, ceea ce Firefox face incredibil de bine, este personalizarea, deoarece utilizatorii sunt lăsați cu un grad mare de control asupra modului în care arăta și simte browserul, inclusiv repoziționarea practic a fiecărei părți a interfeței.

Firefox-Personalizare

Sincronizarea datelor dvs. între dispozitive este un proces simplu și Firefox are, de asemenea, câteva funcții minore foarte utile, cum ar fi un instrument de captare similar cu cel al Operei, o vizualizare a cititorului și mai multe motoare de căutare alternative..

Gânduri rotunde

Ambele browsere au obținut o notă foarte mare în această categorie în recenziile lor, dar există un decalaj clar în ceea ce privește funcțiile încorporate în fiecare browser. Firefox optează pentru o interfață curată care nu aglomerează utilizatorul cu funcționalități, bazându-se în schimb pe biblioteca sa extinsă de suplimente pentru a oferi funcții mai avansate.

Acestea fiind spuse, opțiunile sale de personalizare sunt al doilea doar pentru Vivaldi (citiți recenzia noastră Vivaldi), iar vizualizarea cititorului, instrumentul de captare și sincronizarea simplă sunt de asemenea mari avantaje.. 

Cu toate acestea, acum, când Opera se bazează pe Chromium (citiți recenzia noastră pentru Chromium), poate combina cu ușurință Firefox pentru suplimente, combinând extensiile dedicate Opera cu cele disponibile pentru toate browserele bazate pe Chromium.

Mai mult, Opera vine cu mult mai multe funcții încorporate direct în browser. Suportul pentru aplicații de mesagerie, precum și cititorul de știri, adblocker preinstalat, instrumentul de conversie automată și Fluxul meu îi oferă un avantaj clar în această categorie.

Runda: Caracteristici Punct pentru operă

Logo-ul Operei
Logo Firefox

2

Ușurință în utilizare

Odată ce Opera preia conducerea, este timpul să treci la ușurința de utilizare a fiecărui browser. Aceasta înseamnă a privi experiența utilizatorului, aspectul, design-ul interfeței și navigare.

Operă

Deși interfața Opera este puțin mai puțin tradițională decât alte browsere, este totuși destul de ușor să îți înfășori capul și să te obișnuiești. Elementele de bază sunt similare cu alte browsere Chromium, dar există unele completări inteligente la interfața de utilizator, cum ar fi un meniu de acces rapid pentru opțiuni de personalizare și o bară rapidă în partea stângă a ecranului.

Opera-CustomizationBar

Nu există defilare orizontală pentru file, dar vi se oferă un meniu derulant care listează toate cele pe care le-ați deschis, precum și cele închise recent. De asemenea, puteți căuta anumite cuvinte sau expresii în filele, ceea ce face ușor să îl găsiți pe cel pe care îl căutați. O altă caracteristică utilă este că puteți face clic pe fila activă pentru a reveni la partea de sus a paginii.

Opera-TabDropdown

Opera vă permite, de asemenea, să detașați videoclipuri transmise pe site-uri precum YouTube, ceea ce vă permite să vizionați un videoclip pe o parte a ecranului în timp ce utilizați o altă filă, sau chiar utilizați un alt program software în întregime.

Opera-DetachedVideo

Din păcate, principalul browser mobil al Operei, Opera Touch, este destul de greoi, cu controale de navigare ascunse în spatele unui buton pe care trebuie să îl apăsați și să îl mențineți apăsat pentru a accesa, ceea ce devine frustrant rapid.

Firefox

Firefox are, de asemenea, o interfață excelentă și simplă, care a fost perfecționată de-a lungul anilor. Tabele sunt defilabile, ceea ce face ca gestionarea acestora să fie mult mai ușoară. Din păcate, întrucât Chrome a dominat o mare parte a internetului, anumite site-uri web sau aplicații pot întâmpina probleme pe Firefox în comparație cu browserele bazate pe Chromium.

Firefox-TabScrolling

Există, de asemenea, un meniu derulant util sub bara de adrese, care vă oferă acces instantaneu la diferite motoare de căutare alternative și la toți termenii dvs. de căutare cei mai recente.

Rundă Două Gânduri

Această categorie a fost un alt concurs strâns, deoarece ambele browsere au interfețe curate și experiențe plăcute pentru utilizatori. Defilarea filei Firefox este o modalitate excelentă de a simplifica gestionarea filei și este un lucru pe care dorim să îl imite mai multe browsere, dar soluția Opera de a utiliza un meniu derulant nu este tocmai greșită, iar posibilitatea de a căuta filele pentru cuvinte și expresii este excelentă..

De asemenea, ne plac foarte mult videoclipurile detașabile, deoarece facilitează urmărirea ghidurilor și multitasking-ul. Când puneți toate acestea laolaltă, îi oferă lui Opera o altă victorie, în ciuda stângăcii Opera Touch de pe mobil.

Runda: Punctul de utilizare a Operei

Logo-ul Operei
Logo Firefox

3

Performanţă

Opera este deja la cuspul victoriei în două runde. Cu toate acestea, nu s-a terminat încă, deoarece aceste bătălii se pot transforma rapid, așa cum am văzut în meciul nostru Firefox vs. Google Chrome. Cu acest lucru, ne îndreptăm atenția către performanță, unde vom examina consumul de resurse, viteza și utilizarea datelor fiecărui browser.

Operă

Opera este un browser rapid, în special pe desktop, unde este doar puțin mai lent decât unele dintre cele mai rapide browsere de pe piață, cum ar fi Chrome (citiți recenzia noastră Chrome). Pe mobil, este mai mult o geantă mixtă, întrucât Opera Touch înregistrează foarte bine, dar Opera Mini face abismal, punctând mai puțin decât orice altceva, cu excepția Microsoft Edge (citiți recenzia noastră Edge).

În ceea ce privește resursele lucrurilor, Opera nu face mare lucru. Consumul său de RAM este comparabil cu Chrome, care este unul dintre cele mai grave browsere de pe piață în această problemă. Unul dintre browserele mobile Opera, Opera Mini, este conceput în jurul reducerii la minimum a utilizării datelor, dar, după cum am menționat, această versiune a browserului poate fi dureros de lent.

Opera-MiniDataSavings

Firefox

Firefox este unul dintre cele mai rapide browsere disponibile, având doar Google Chrome și Vivaldi ceasuri cu viteză mai mare pe desktop. De asemenea, se descurcă bine în acest sens pe mobil, unde este cea mai rapidă opțiune de navigare, deși nu de foarte multe.

Deși consumul de RAM este inițial ridicat atunci când aveți doar câteva file deschise, modul în care este concepută arhitectura browserului îi permite să lase o amprentă semnificativ mai mică decât alte browsere, cu cât mai multe file sunt deschise, ceea ce este cauza principală a problemelor RAM la navigare..

Runda trei gânduri

Viteza este fără îndoială cel mai important factor al acestei runde, iar în timp ce ambele browsere sunt foarte rapide, Firefox depășește Opera atât pe mobil cât și pe desktop. Firefox, de asemenea, se descurcă mult mai bine decât Opera când vine vorba de consumul de resurse, folosind semnificativ mai puțin RAM atunci când aveți multe file diferite deschise.

În ciuda concentrării Opera pe economia de date mobile cu Opera Mini, care este o caracteristică excelentă pentru cei cu lățime de bandă limitată sau pachete de date, Firefox în sfârșit ia un punct datorită vitezei superioare și a ratei mai mici de utilizare a RAM.

Runda: Punct de performanță pentru Firefox

Logo-ul Operei
Logo Firefox

4

Securitate

Cu o victorie în performanță, Firefox reușește să mențină bătălia interesantă și să refuze Opera un câștig timpuriu. Cu toate acestea, acum este timpul pentru a patra rundă, care acoperă securitatea, pentru a vedea dacă Firefox poate menține acest lucru. 

Funcțiile de securitate cruciale – cum ar fi bazele de date cu navigare sigură, avertismentele de conectare nesigure și frecvența de actualizare – vor juca un rol important aici, precum și adblockere și blocante pop-up.

Operă

Securitatea este ceva cu care se luptă Opera, în comparație cu alte browsere majore. În loc să folosească Navigarea sigură Google pentru a proteja utilizatorii împotriva programelor malware și phishing, browserul folosește alte două baze de date, numite Yandex și PhishTank, ambele fiind semnificativ mai puțin eficiente decât alternativa mai populară a Google..

Utilizatorii primesc un avertisment atunci când se conectează printr-o conexiune HTTP nesigură, iar avertismentul este clar și ușor de văzut, deoarece include cuvintele „nu sunt sigure” în textul redus, mai degrabă decât un simbol.

Opera-HTTPWarning

Frecvența actualizării este o altă slăbiciune în securitatea Operei, deoarece browserul primește o nouă actualizare la fiecare patru până la șase săptămâni, adică aproximativ jumătate de frecvență ca Chromium de bază. Aceasta este o problemă, deoarece oferă criminalilor cibernetici în primă măsură să găsească și să exploateze lacune de securitate în codul de bază.

Totuși, nu este deloc rău, deoarece Opera vine cu un adblocker și un pop-up blocker preinstalat. Anunțurile și ferestrele de tip pop-up sunt printre cele mai frecvente vectori pentru malware, deci este o afacere uriașă, în special pentru utilizatorii mai puțin avansați care ar putea să nu dorească să instaleze suplimente terțe care fac acest lucru crucial.

Opera-AdBlocker

Firefox

Spre deosebire de Opera, Firefox folosește Navigarea sigură Google pentru a proteja utilizatorii de malware și phishing, iar după cum am menționat, aceasta este o alegere excelentă pentru securitate. Deși browser-ul include un pop-up blocker preinstalat, nu există un adblocker încorporat. 

Cu toate acestea, găsirea unui adblocker printre numeroasele suplimente Firefox este o sarcină simplă. Puteți începe cu lista noastră cu cele mai bune blocante pop-up, care blochează și reclame.

Firefox avertizează, de asemenea, utilizatorii atunci când se conectează la un site web printr-o conexiune HTTP nesigură, dar avertismentul este greu de observat, deoarece este doar un semn de exclamare și nu include niciun text. 

Frecvența de actualizare este totuși excelentă, iar găurile de securitate sunt de obicei plasate într-o zi de la descoperire. În plus, actualizările obișnuite se produc frecvent, pe măsură ce ne referim la scrierea noastră în care browser-ul web este cel mai sigur.

Firefox-HTTPWarning

Parolele dvs. stocate pot fi protejate cu o parolă principală, dar aceasta trebuie activată manual. Dacă nu configurați o parolă principală, nimic nu vă protejează detaliile de conectare de a fi furate de către oricine are acces fizic la dispozitivul dvs. Din acest motiv, luați în considerare descărcarea unuia dintre cei mai buni manageri de parole dacă utilizați Firefox.

Rotund Patru Gânduri

Deși Opera are o securitate mai bună pentru parolele stocate, un avertisment HTTP mai clar și un adblocker încorporat, frecvența de actualizare și protecția fiabilă împotriva site-urilor web dăunătoare sunt factori mult mai importanți. Pe aceste fronturi, Firefox este excelent, ceea ce îi câștigă victoria în această rundă în ciuda altor defecte minore, seara scorul la 2-2.

Runda: punct de securitate pentru Firefox

Logo-ul Operei
Logo Firefox

5

intimitate

Cu scorul egal, runda finală de confidențialitate va fi de egalitate. În această rundă, vom analiza cât de multe date colectează fiecare browser, cât sunt de încredere companiile implicate și, bineînțeles, cu ce caracteristici de confidențialitate vin browserele.

Operă

Opera obișnuia să se descurce mult mai bine în privința vieții private în acea zi, dar investitorii chinezi au cumpărat compania în 2016. Având în vedere evidența guvernului chinez, aceasta este o dezvoltare îngrijorătoare pentru browser. 

Politica sa de confidențialitate nu este mai bună, întrucât afirmă în mod clar că compania poate colecta date despre utilizatori, inclusiv nume, adrese IP și termeni de căutare și să partajeze informațiile cu oricine dorește..

Există un VPN inclus, dar compania din spatele său – SurfEasy – are o politică de confidențialitate la fel de tulburătoare. De asemenea, are sediul în Canada, membru al rețelei de spionaj Five Eyes. Toate cele spuse, puteți dezactiva o colecție de date prin setări, iar controalele de urmărire sunt decente. Totuși, este mai bine să mergeți cu una dintre cele mai bune alegeri VPN ale noastre.

Opera-PrivacySettings

Firefox

Firefox, pe de altă parte, excelează când vine vorba de confidențialitate. Mozilla, compania care dezvoltă browserul, este un scop non-profit care nu își bazează veniturile în jurul publicității sau vânzării informațiilor utilizatorului. 

Politica de confidențialitate a Firefox este foarte clară prin faptul că colectează doar date de utilizare minime, care sunt complet anonimizate și utilizate doar în scopuri de dezvoltare internă.

Mai mult, browserul vine cu controale de urmărire excelente, care vă permit să gestionați exact ce fel de trackere și cookie-uri doriți să blocați în detaliu. Deși utilizarea Firefox este un prim pas minunat pentru a vă proteja confidențialitatea, ar trebui să citiți ghidul nostru de navigare anonim, indiferent pentru a afla ce alți pași puteți face.

Opera-PrivacySettings

Round Five Gânduri

Așa cum s-a întâmplat și când s-a confruntat cu Chrome, Firefox aruncă Opera în runda finală cu poziția sa excelentă de confidențialitate a utilizatorului. Marea reputație a Mozilla, politica strictă de confidențialitate și lipsa scandalurilor sunt în contrast puternic cu recordul Operei de când compania a fost vândută în 2016, iar acest lucru asigură Firefox victoria generală.

Runda: punct de confidențialitate pentru Firefox

Logo-ul Operei
Logo Firefox

6

Gânduri finale

Aceasta a fost o luptă grea între doi oameni de stat în vârstă din lumea browserului. Arăta foarte bine pentru Opera la început, câștigând atât din funcții, cât și din ușurința de utilizare, însă Firefox a smuls victoria din fălcile înfrângerii prin performanțe puternice în celelalte trei categorii..

Câștigător: Firefox

Ce părere aveți despre Opera și Firefox? Sunteți de acord cu evaluarea noastră conform căreia Firefox este opțiunea mai puternică sau preferați mai bine caracteristicile și ușurința de utilizare a Operei decât performanța, securitatea și confidențialitatea? Spuneți-ne în comentariile de mai jos. Vă mulțumim pentru lectură.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me