Opera vs Chrome: Două browsere creează un bărbierit aproape în 2020

Chrome și Opera sunt ambele browsere populare, deși acesta din urmă a ocupat întotdeauna o parte mai de nișă a pieței, în comparație cu statutul înfocat al Google.. 


Există mai multe diferențe între ele, dar de când Opera a trecut la Chromium în 2013, cele două au crescut mult mai asemănătoare. Aici, vom juca Opera și Chrome și vom stabili o dată pentru totdeauna, care este browserul mai bun.

Deoarece este o comparație directă, ne vom concentra pe ceea ce separă aceste două browsere, decât să le examinăm în profunzime. Dacă doriți acest lucru, puteți citi recenzia Google Chrome și recenzia Opera, unde aruncăm o privire mai atentă asupra fiecărui browser.

Configurarea unei lupte: Opera vs. Chrome

Vom parcurge browserele prin cinci runde, fiecare în valoare de un punct, ceea ce înseamnă că browserul care va câștiga trei puncte va fi învingătorul. Vom începe cu funcții, urmate de ușurința în utilizare, performanță, securitate și confidențialitate, toate fiind aspecte cruciale ale unui browser web.

1

Caracteristici

Aruncând lucrurile, vom arunca o privire asupra caracteristicilor fiecărui browser. Aceasta include lucrări precum sincronizarea între dispozitive, bibliotecile de extensii, funcționalitatea încorporată și personalizarea.

Operă

Opera vine cu o mulțime de funcții încorporate, atât majore, cât și minore. Există un instrument de instantaneu care vă permite să preiați ecranul întregii pagini web, indiferent de lungime. De asemenea, este inclus un cititor de știri care vă permite să personalizați sursele, oferindu-vă acces facil la toate punctele de știri obișnuite, toate într-un singur loc..

Opera-newsreader

Există unele personalizări de bază pe care le puteți face, inclusiv modurile întunecate și luminoase, imagini de fundal și teme. Integrarea cu aplicațiile de mesagerie populare, cum ar fi Facebook Messenger și WhatsApp, este de asemenea inclusă și le puteți accesa prin bara de comenzi rapide din partea stângă a ecranului. Acest lucru este incredibil de convenabil, deoarece nu trebuie să dedicați file separate pentru aceste aplicații.

Opera-MessagingApps

În același meniu, puteți personaliza, de asemenea, scurtăturile proprii către site-urile web pe care le utilizați frecvent, oferindu-vă acces constant la ele, indiferent de fila activă. 

Sincronizarea cross-device este de asemenea foarte ușor de configurat și sincronizează totul, de la marcaje și file deschise la istoricul de navigare și preferințe. Nu numai că, puteți trimite, de asemenea, date criptate între dispozitive folosind Fluxul meu, care este integrat în browser.

Chiar și cu toate aceste funcții incluse, Opera nu are în vedere niciun fel de extensii ale terților. Există o mulțime de suplimente Opera dedicate și, deoarece browserul este bazat pe Chromium, poate utiliza și o parte mare de extensii Chrome.

Crom

Deși nu există o mulțime de funcționalități avansate incluse în Chrome, biblioteca de extensii este absolut masivă. Aproape orice funcție de browser la care vă puteți gândi poate fi găsită ca o extensie, de la blocante de anunțuri și note la funcții de securitate, instrumente de captare și multe altele.

Sincronizarea Chrome între dispozitive este solidă, ceea ce vă permite să sincronizați fiecare parte a experienței dvs. de navigare. Browserul este, de asemenea, integrat cu suita de aplicații și servicii Google, inclusiv Google Pay, Drive, Translate și multe altele. Google Translate, în special, este o integrare excelentă, deoarece este cu ușurință cel mai bun software gratuit de traducere disponibil pe piață.

Chrome-GOOGLETRANSLATE

În ceea ce privește funcțiile minore, există un cititor PDF încorporat, ceea ce este frumos, deși este destul de de bază, care nu are suport pentru funcții mai avansate, precum semnături sau fișiere PDF dinamice.. 

Când faceți clic dreapta pe o imagine, o opțiune din meniul contextual vă permite să faceți o căutare inversă a imaginii, ceea ce este foarte convenabil. De asemenea, puteți configura mai mulți utilizatori, care este util atât pentru computere partajate, cât și pentru a fi utilizate ca profiluri de navigare specializate.

Chrome-ReverseImageSearch

Pe mobil, există și mai puține funcții avansate sau unice, în comparație cu desktopul, singurul lucru de interes fiind lista de citire care vă permite să salvați pagini web, astfel încât să le puteți accesa mai târziu când sunteți offline.

Gânduri rotunde

Chrome are cu siguranță o bibliotecă mai mare de extensii, dar Opera este compatibilă cu multe dintre acestea, în plus față de propriile sale add-on-uri dedicate. De fapt, acest lucru neutralizează cel mai mare avantaj al Chrome atunci când vine vorba de funcții, deoarece Opera conține funcționalități mult mai avansate încorporate în browser, cum ar fi un instrument instantaneu, integrarea de mesagerie și un cititor de știri.

Runda: Caracteristici Punct pentru operă

Logo-ul Operei
Logo Google Chrome

2

Ușurință în utilizare

Urmărit este ușurința de utilizare. În această rundă, vom măsura cât de confortabil este navigarea pe internet cu fiecare browser, acordând o atenție deosebită lucrurilor precum gestionarea filei, designul interfeței, aspectul și funcțiile de comoditate.

Operă

Interfața Opera este ușor de navigat și atrăgătoare vizual. Deoarece se bazează pe Chromium (citiți recenzia Chromium), este destul de similar cu o mulțime de alte browsere, dar mai există unele părți ale acestuia care ies în evidență. 

Accesul ușor atât la comenzile rapide, cât și la setările de personalizare este plăcut, la fel și videoclipurile detașabile care vă permit să urmăriți ceva chiar și atunci când treceți la o altă filă sau aplicație.

Opera-DetachableVideo

Gestionarea filei este, de asemenea, solidă. Deși nu există defilarea filelor, există un meniu derulant care afișează toate filele deschise dintr-o listă. Puteți căuta, de asemenea, cuvinte cheie sau expresii pentru a găsi o filă specifică, dacă întâmpinați dificultăți în vânătoare. O altă caracteristică îngrijită când vine vorba de file este că puteți face clic pe oricare dintre acestea este activ pentru a derula înapoi în partea de sus a paginii web.

Opera-TabSearch

Din păcate, Opera Touch – una dintre browserele mobile Opera și cea principală de pe iOS – este fără speranță. Din anumite motive inexplicabile, browserul ascunde toate controalele de navigare în spatele unui buton pe care trebuie să îl atingeți și să îl țineți apăsat pentru o secundă, ceea ce este incredibil de enervant.

Crom

Interfața de utilizare a Chrome este bine proiectată și plăcută de utilizat. Nu există prea multe lucruri care o fac să se distingă de alte browsere, dar aceasta se datorează mai ales faptului că desenele altor browsere s-au apropiat de Chrome de-a lungul anilor, pe măsură ce baza sa de utilizator a continuat să crească.

Din păcate, nu există derularea filei, ceea ce poate face dificilă găsirea filei pe care o căutați dacă aveți multe deschise în același timp. Cu toate acestea, filele sunt separate atât de curat cât pot fi făcute fără defilare, iar favorizările rămân ușor de identificat, chiar și cu un număr imens de deschise.

Chrome-Tabs

Rundă Două Gânduri

Dacă această comparație ar ține cont doar de browserele desktop, această rundă ar fi un câștig ușor pentru Opera. Din păcate, versiunea principală mobilă a browserului de pe iOS (Opera Touch) se simte groaznic de utilizat, ceea ce reprezintă o problemă uriașă în această categorie..

Acest lucru înseamnă că, în ciuda gestionării sportive a filei inferioare, Chrome își aduce punctul de vedere pentru această rundă, prezentând o experiență de utilizator mai plăcută atât pe desktop cât și pe mobil.

Runda: Punct de ușurință de utilizare pentru Google Chrome

Logo-ul Operei
Logo Google Chrome

3

Performanţă

Acum că scorul este chiar 1-1, este timpul să verificați performanțele fiecărui browser. Cel mai important aspect aici va fi în mod evident viteza, dar consumul de resurse și funcțiile de economisire a datelor vor juca, de asemenea, un rol.

Operă

Opera este un browser rapid, dar încă mai lent decât o parte din concurență, cum ar fi Firefox (citiți recenzia noastră Firefox) sau într-adevăr Chrome. De asemenea, consumul de resurse este foarte mare, deoarece browserul utilizează destul de multă memorie RAM odată ce deschideți mai mult de câteva file. Acest lucru nu este extraordinar de surprinzător, deoarece este o problemă împărtășită de majoritatea browserelor bazate pe Chromium.

Una dintre versiunile mobile ale Operei, Opera Mini, este axată pe economiile de date, ceea ce o face o alegere excelentă pentru persoanele cu lățime de bandă limitată. Din păcate, această versiune a Operei este, de asemenea, incredibil de lentă, așa că este o schimbare între viteză și utilizarea datelor.

Crom

Chrome este foarte rapid, cu doar câteva browsere, precum Vivaldi (citiți recenzia noastră Vivaldi), depășind-o în viteză. Din păcate, browserul folosește și tone de memorie RAM, care este o problemă care a afectat Chrome încă de la începuturile sale. De asemenea, nu există nimic în calea funcțiilor de economisire a datelor pe mobil sau pe desktop.

Runda trei gânduri

La sfârșitul zilei, cel mai important factor de performanță pentru un browser web este viteza acestuia. Deși consumul de resurse este de asemenea important, afectează în principal calculatoarele cu cantități mici de memorie RAM, și Opera și Chrome consumă cantități mari de resurse, oricum.

Modul de economisire a datelor Opera pe mobil este excelent, dar nu este suficient pentru a compensa diferența de viteză. Din acest motiv, Chrome câștigă această rundă, punând scorul la 2-1 în favoarea sa.

Runda: punct de performanță pentru Google Chrome

Logo-ul Operei
Logo Google Chrome

4

Securitate

Securitatea browserului este o cursă fără încetare între dezvoltatori și criminalități informatice, iar Chrome este la doar un punct distanță de victorie, este timpul să vedem cât de bine face fiecare browser la protejarea utilizatorilor săi. Aceasta include baze de date de navigare sigură, avertizări de conectare nesigure, frecvență de actualizare și blocante de anunțuri.

Operă

Opera utilizează două baze de date separate pentru detectarea de malware și phishing. Yandex se protejează împotriva primului, iar PhishTank al doilea. Din păcate, acestea nu sunt la fel de eficiente ca și alte baze de date de securitate, cum ar fi SmartScreen-ul Microsoft, utilizat de Internet Explorer și Edge (citiți recenzia noastră Edge) sau cea mai obișnuită Navigare sigură Google..

Frecvența actualizării este de asemenea slabă, deoarece browserul primește doar o actualizare aproximativ la fiecare șase săptămâni. În mod ideal, doriți să vedeți actualizări lansate mai regulat, cu una care apare cel puțin la două-trei săptămâni.

Pe de altă parte, Opera vine și preambalată atât cu un blocant de reclame, cât și cu un pop-up blocker. Deși în zilele noastre sunt incluse în mod obișnuit blocante pop-up, nu este valabil și în cazul blocantelor de anunțuri, deoarece, în general, trebuie să descărcați un supliment extern în acest scop. Avertismentul de conectare nesigur este clar și ușor de observat.

Opera-AdBlocker

Crom

După cum am concluzionat în articolul nostru despre care browser-ul web este cel mai sigur, Chrome este printre cele mai bune browsere web majore când vine vorba de securitate. Frecvența sa de actualizare este excelentă, în general, patch-urile de securitate se desfășoară într-o zi de la descoperirea unei slăbiciuni.

Pentru a proteja utilizatorii împotriva programelor malware și phishing, Chrome folosește în mod surprinzător baza de date Navigare sigură Google, care funcționează bine. Avertismentul de conectare nesigur pe care îl prezentați atunci când vă conectați prin HTTP obișnuit (în loc de HTTPS) este, de asemenea, clar și ușor de văzut.

Chrome-HTTPSWarning

Chrome are, de asemenea, un blocant pop-up încorporat, dar dacă doriți ca browserul să blocheze anunțurile, va trebui să descărcați o extensie. Totuși, există o mulțime de opțiuni din care să alegeți, deci nu este o problemă. Lista noastră cu cele mai bune blocante pop-up este un loc bun pentru a începe, deoarece blochează și reclamele obișnuite.

Rotund Patru Gânduri

Chiar dacă Opera este dotată cu un anunț blocant preinstalat, acesta nu este un avantaj atât de mare, deoarece găsirea unui bun blocant de anunțuri terță parte pe Chrome este o sarcină simplă. 

În plus, Chrome oferă actualizări mult mai frecvente și o bază de date mai bună de navigare sigură. Deși parolele sunt protejate cu datele de autentificare ale sistemului de către ambele browsere, vă recomandăm totuși una dintre cele mai bune opțiuni pentru managerul de parole.

Toate acestea împreună îi conferă lui Chrome o evoluție semnificativă în această categorie și victoria din runda a patra. Acest lucru pune scorul la 3-1, făcând Chrome să fie câștigătorul acestei comparații. Cu toate acestea, vom continua cu runda finală, oricum.

Runda: punct de securitate pentru Google Chrome

Logo-ul Operei
Logo Google Chrome

5

intimitate

În cele din urmă, este timpul să examinăm cât de bine protejează browserele private ale utilizatorilor. Această rundă este întotdeauna o problemă pentru Chrome (așa cum se arată în bătălia noastră Firefox vs. Google Chrome), dar Opera nu este tocmai grozavă pentru această problemă. 

Factorii importanți pe care îi vom considera sunt politicile de colectare a datelor, scandalurile de confidențialitate, cât de fiabilă este fiecare companie și, desigur, orice caracteristici care ajută utilizatorii să rămână anonimi online.

Operă

Opera era solidă în privința vieții private, dar după ce investitorii chinezi au cumpărat compania în 2016, toate acestea s-au schimbat. Având în vedere nivelul de control pe care guvernul chinez îl deține asupra companiilor din țară, acest lucru este incredibil de îngrijorător pentru oricine speră să rămână anonim în timp ce folosește Opera.

Politica sa de confidențialitate a luat, de asemenea, o întorsătură, în condițiile în care Opera își rezervă acum dreptul de a colecta tot felul de date despre utilizatori – inclusiv nume, adrese IP și istoricul de navigare – și de a-l împărtăși cu oricine îi place. Acestea fiind spuse, controalele de urmărire și confidențialitate incluse în browser sunt decente, dar nimic extraordinar.

În mod obișnuit, includerea unui VPN ar fi un bonus imens pentru confidențialitate, dar SurfEasy – compania care furnizează serviciul VPN – are o politică de confidențialitate foarte neplăcută..

Mai mult, VPN vă permite să alegeți doar între trei regiuni – Europa, America și Asia – ceea ce îl face practic inutil dacă doriți să evitați geoblocarea. În plus, SurfEasy are sediul în Canada, care este membru al rețelei de spionaj Five Eyes.

Opera-VPN

Crom

Confidențialitatea este de departe cea mai mare problemă cu Chrome. Deoarece fluxul de venituri al Google se bazează pe publicitate, acesta nu va vinde în mod direct datele dvs. către terți, dar va colecta tot ce poate și le va folosi pentru a adapta anunțurile pe care le vedeți.

Există o serie de funcții activate în mod implicit care afectează confidențialitatea, cum ar fi sugestiile de căutare sau predicția adresei, care colectează termenii de căutare și istoricul de navigare, respectiv.

Deși puteți dezactiva aceste funcții și chiar ștergeți datele pe care compania le are asupra dvs. (consultați ghidul nostru despre cum să vă ștergeți istoricul Google), este greu să aveți încredere în Google atunci când spune că acest lucru le oprește să vă spioneze.

Chrome-GoogleServices

Această lipsă de încredere se datorează în mare parte numeroaselor scandaluri în care a fost implicat Google, de la cooperarea cu programul NSAs PRISM până la colectarea datelor din rețelele WiFi necriptate folosind mașinile sale Street View.

Deși controalele de confidențialitate și de urmărire sunt decente, nu sunt la fel de flexibile ca cele ale Firefox, de exemplu, vă recomandăm ghidul nostru de navigare anonim dacă doriți să vă protejați. Deoarece Chrome, de asemenea, nu vine cu un VPN cum ar fi Opera, va dori să descărcați cel mai bun VPN pentru Chrome pentru a compensa.

Round Five Gânduri

Acesta a fost în esență o legătură, deoarece Opera și Google sunt groaznice când vine vorba de confidențialitate. Amândoi au politici de confidențialitate tulburătoare și convolute și colectează tone de date pe utilizatorii săi. 

Niciuna dintre companii nu este foarte de încredere, întrucât una are sediul în China, iar cealaltă a fost implicată în nenumărate scandaluri de-a lungul anilor.

Acestea fiind spuse, îl vom oferi pe Opera, chiar dacă este prin cea mai subțire marjă posibilă. La sfârșitul zilei, Google își bazează întregul model de afaceri pe difuzarea de reclame și, deși Opera include VPN-ul nu este excelent, este mai bine decât nimic. 

Realitatea este că niciun browser nu va putea să vă protejeze în mod corespunzător identitatea, așa că luați în considerare descărcarea unora dintre aceste 99 de instrumente pentru a vă proteja confidențialitatea.

Runda: punct de confidențialitate pentru operă

Logo-ul Operei
Logo Google Chrome

6

Gânduri finale

Cu asta, bătălia s-a încheiat. Chiar dacă Opera a început puternic cu o victorie în funcții, Chrome a marcat apoi trei victorii consecutive în ușurință de utilizare, performanță și securitate, obținând victoria generală. 

Deși, runda finală privind confidențialitatea a fost în esență o egalitate, deoarece ambele companii sunt îngrozitoare în această problemă, Opera a reușit să obțină un câștig acolo, reducând marja de victorie a Chrome la un singur punct..

Câștigător: Chrome

Dacă doriți să vedeți cum stivează Chrome și Opera cu alte browsere, puteți citi articolele noastre Chrome vs. Edge și Opera vs. Firefox pentru a afla.

Ce părere aveți despre Chrome și Opera? Preferați lista mai largă de funcții din urmă sau sunteți de acord că performanța și securitatea superioară a Chrome sunt mai importante? Spuneți-ne în comentariile de mai jos. Vă mulțumim pentru lectură.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map