NordVPN vs TorGuard: Două VPN-uri sigure Duke It Out în 2020

NordVPN ocupă în prezent locul doi în lista noastră de recenzii VPN, deținând titlul de „cel mai bun VPN bugetar”. Dacă citiți recenzia noastră NordVPN, veți vedea că ne place pentru interfața sa elegantă și ușor de utilizat, precum și pentru politica excelentă de securitate și confidențialitate. 


Deocamdată, TorGuard ocupă locul patru pe clasamentul nostru general și face, de asemenea, unele dintre cele mai bune liste ale noastre, cum ar fi cel mai bun VPN al nostru pentru activități de joc. Puteți accesa recenzia TorGuard completă pentru a citi mai multe. Vitezele sale mari și designul bogat în caracteristici sunt ceea ce îl câștigă atât de multe locuri de top din articolele noastre. 

După cum se dovedește, viteza și caracteristicile sunt unele dintre punctele cele mai slabe ale NordVPN, în timp ce ușurința de utilizare este cea a TorGuard. Acesta este motivul pentru care ne-am gândit că a venit momentul să împărțim acești doi concurenți de vârf și să vedem cum se tarifează în comparație cu unul la unu în acest meci NordVPN cu TorGuard. 

Configurarea unei lupte: NordVPN vs. TorGuard

Pentru a compara NordVPN și TorGuard în mod echitabil, vom folosi un set de reguli pe care le-am dezvoltat pentru a ne distanța două VPN-uri unul față de celălalt într-un meci de la cap la cap. În timp ce recenziile noastre VPN normale sunt împărțite în nouă secțiuni, aici am redus lucrurile în cinci runde.

Acest lucru se datorează faptului că am consolidat unele dintre secțiuni, cum ar fi „securitate și confidențialitate”, care în mod normal este împărțit în două secțiuni în revizuirile VPN complete. În acest fel, fiecare din cele cinci runde poartă o greutate aproximativ egală. Cele cinci runde includ funcții, prețuri, ușurință în utilizare, viteză și securitate. 

Pentru fiecare secțiune, vom trece pe scurt ceea ce căutăm și apoi vom privi fiecare VPN individual. La finalul rundei, îi vom compara pe cei doi și vom alege un câștigător, care va câștiga un punct. VPN cu cele mai multe puncte la final este declarat învingător.

1

Caracteristici

Importanța funcțiilor oferite de NordVPN și TorGuard va depinde de modul în care intenționați să utilizați serviciul. Cel puțin, ne așteptăm ca fiecare VPN să aibă un comutator de ucidere și o modalitate de conectare automată. Acestea sunt caracteristici obligatorii, deoarece afectează securitatea VPN.

În afară de aceste caracteristici, orice altceva este doar în principal ciocolată pe tort, cu lucruri precum tunelarea împărțită și opțiunile de protocol, făcând aplicația mai personalizabilă și mai versatilă. Aceste funcții suplimentare ne pot ajuta să stabilim dacă o anumită VPN este orientată către utilizatorii standard, care ar putea dori o soluție VPN simplă sau utilizatori de putere, care doresc control asupra fiecărui aspect al VPN-ului lor.. 

NordVPN

După cum am menționat în articolul nostru NordVPN vs. CyberGhost, NordVPN face o treabă excelentă de acoperire a celor mai importante caracteristici. Pentru început, există un comutator de oprire pentru a vă întrerupe conexiunea la internet dacă vă pierdeți conexiunea VPN. 

Pe lângă comutatorul de ucidere, NordVPN are și un comutator de ucidere a aplicațiilor care vă permite să definiți o listă de programe pe care le va încheia dacă pierdeți conexiunea VPN. NordVPN vă oferă de asemenea posibilitatea de a-l rula atunci când Windows pornește. Există o filă separată în meniurile de setări pentru conectarea automată, care vă permite să alegeți dacă VPN se conectează imediat ce se lansează aplicația și, dacă da, unde se conectează la.

nordvpn-review-settings

În ceea ce privește funcțiile suplimentare, NordVPN are o setare care vă permite să transformați dispozitivul invizibil la alte dispozitive din rețea, ceea ce este excelent pentru reducerea riscurilor de utilizare a WiFi-ului public. Clientul NordVPN are, de asemenea, o caracteristică încorporată numită CyberSec, care este un nou blocant malware și adware. 

Deși este minunat că NordVPN include aceste caracteristici, acestea nu vor fi niciodată la fel de bune ca cel mai sigur software antivirus pentru cei care sunt preocupați de acest tip de amenințare online. 

În cele din urmă, există o serie de opțiuni sub fila „avansat”, inclusiv alegerea dintre protocoalele TCP și UDP, pe care le vom examina în secțiunea „securitate” a acestui articol, precum și setările DNS. În general, NordVPN face o treabă bună de a oferi utilizatorilor toate funcțiile esențiale într-un mod accesibil și ușor de înțeles.

TorGuard

Introducerea piciorului în meniul de setări al TorGuard pentru prima dată poate fi un pic descurajant. Există nenumărate casete de selectare cu tone de opțiuni și mai mult de jumătate de duzină de file în partea de sus. 

Pentru început, unele dintre primele casete de selectare pe care le veți vedea sunt pentru lucrurile esențiale pe care le-am menționat. Există o casetă pentru a rula automat VPN-ul la pornire și o casetă pentru conectarea automată odată ce executați VPN.

torguard-review-settings

Există, de asemenea, o casetă de selectare pentru armarea unui comutator de ucidere, precum și un număr bun de cutii care tratează lucruri cosmetice și modul în care aplicația minimizează și se comportă atunci când nu este folosită. La fel ca NordVPN, TorGuard are un ucigaș de aplicații și un comutator de ucid pe internet, care vă permite să încheiați anumite programe dacă pierdeți conexiunea VPN.

TorGuard oferă utilizatorilor opțiunea de a rula scripturi înainte de conectare, după conectare sau după deconectare. În timp ce trebuie să le scrieți singure, acestea le oferă utilizatorilor de putere niveluri ridicate de control asupra modului de funcționare și comportare a VPN. 

Există, de asemenea, o multitudine de setări de rețea, inclusiv opțiuni DNS și o alegere între câteva protocoale și criptare diferite.

Gânduri rotunde

Nici NordVPN, nici TorGuard nu sunt cunoscuți pentru ambalarea celor mai bune caracteristici și ambele lipsesc lucruri precum tunelul despărțit. (Puteți citi despre un VPN bogat în funcții, cu tuneluri împărțite, în recenzia noastră ExpressVPN.) 

Acestea fiind spuse, TorGuard face o treabă bună în a face personalizarea aplicației, mergând până la a permite utilizatorilor pricepuți să scrie propriile scripturi. În plus, acceptă mai multe opțiuni de protocol și criptare decât NordVPN. Această configurație suplimentară câștigă TorGuard primul punct.

Runda: Caracteristici Punct pentru TorGuard

Logo NordVPN
Logo TorGuard

2

Preț

Compararea oricăror două produse sau servicii este aproape imposibilă fără a privi prețul. După cum am văzut în meciul nostru ExpressVPN vs. NordVPN, NordVPN are prețuri competitive pentru ceea ce oferă. 

În această secțiune, nu ne uităm strict la prețuri. De asemenea, luăm în considerare ce tipuri de plată acceptă fiecare VPN, politica de rambursare și ce tipuri de încercări gratuite sunt disponibile, dacă există.

NordVPN

Modelul de tarifare al NordVPN include un plan cu patru durate diferite. Planul lunar este mai puțin tentant, înțelept în ceea ce privește prețul și pune NordVPN la egalitate cu alte VPN-uri de ultimă generație. Cu toate acestea, planul anual reduce prețul la jumătate, iar planurile mai lungi fac economiile și mai bune.

NordVPN oferă planuri pe termen lung, doi și trei ani, care sunt foarte accesibile. Aceste planuri sunt în concordanță cu prețurile pe care le puteți vedea în review-ul nostru CyberGhost, care este unul dintre cele mai ieftine VPN-uri de pe piață. Planul vă permite să vă conectați simultan până la șase dispozitive și oferă tuturor acestor dispozitive o lățime de bandă nelimitată.

Pentru plata, NordVPN acceptă carduri de credit, criptomonede, inclusiv bitcoin și o mână de opțiuni obscure, precum Alipay și UnionPay. NordVPN are, de asemenea, o garanție de returnare a banilor de 30 de zile, dar nu are o perioadă de încercare – ceea ce face ca aceasta să fie singura modalitate prin care utilizatorii să încerce VPN-ul. 

TorGuard

TorGuard oferă mai multe opțiuni de plan decât NordVPN pe termen scurt. Planul lunar este cu câțiva dolari mai puțin decât NordVPN. Următorul pas în acest sens este trimestrial și reduce costurile în mod echitabil, ceea ce îl face mai comparabil cu prețul anual al NordVPN atunci când îl descompunem de la o lună la lună..

TorGuard oferă, de asemenea, planuri de șase luni și anuale care au aceleași prețuri lunare. Acest lucru este mai bun decât prețurile anuale ale NordVPN, dar totuși nu reușește să aplice planul pe doi ani al NordVPN. În sfârșit, TorGuard oferă clienților o opțiune de doi ani care nu este încă superioară planului de doi ani al NordVPN.

Pe lângă abonamentul standard, puteți efectua o serie de achiziții suplimentare. Aproape la fel de mult ca abonamentul în sine pe lună, puteți adăuga un IP static la alegere dintr-o listă de țări, care vă poate ajuta atunci când încercați să transmiteți conținut geo-blocat în mod fiabil. 

TorGuard are în general mai puține opțiuni atunci când vine momentul să plătiți abonamentul, dar acesta acoperă în continuare cardul de credit, PayPal și mai multe forme de criptocurrency. În cele din urmă, TorGuard pretinde că oferă o probă gratuită de șapte zile dacă le trimiteți o factură de la un alt VPN. Cu toate acestea, chiar și după ce am trimis o factură și nu am reușit, am reușit să obținem acest proces. TorGuard are, însă, o politică de rambursare de șapte zile, ceea ce înseamnă că există cel puțin un fel pentru ca utilizatorii noi să încerce serviciul.

Rundă Două Gânduri

În timp ce TorGuard reușește să învingă în mare măsură NordVPN atunci când vine vorba de stabilirea prețurilor pe termen scurt, NordVPN câștigă peste TorGuard în perioada de mai mulți ani. În plus, deși nici NordVPN sau TorGuard nu oferă un serviciu VPN gratuit, politica de rambursare de 30 de zile a NordVPN depășește cele șapte zile ale lui TorGuard.

În sfârșit, NordVPN acceptă mai multe forme de plată și nu încearcă să includă suplimente în streaming la finalizare. Acest lucru face ca NordVPN să fie un câștigător puternic în această secțiune și leagă scorul actual la un punct fiecare.

Runda: punct de preț pentru NordVPN

Logo NordVPN
Logo TorGuard

3

Ușurință în utilizare

Se pare că există o luptă constantă când vine vorba de proiectarea software-ului. Unele companii le place să pună puterea în mâinile utilizatorului, dar de multe ori costă să aibă o interfață mai confuză. Pe de altă parte, unele companii aleg să realizeze un produs incredibil de simplu, dar cu costul caracteristicilor.

În această secțiune, analizăm cât de bine și-a proiectat fiecare furnizor VPN pentru a oferi o experiență ușor de utilizat. De asemenea, vizităm site-ul fiecărui furnizor pentru a verifica navigarea acestuia.

NordVPN

Clientul NordVPN este unul dintre cei mai buni de pe piață chiar acum, când vine vorba de design și ușurință în utilizare. Când deschideți clientul, există o fereastră cu o hartă a lumii pentru a vă întâmpina. 

După cum puteți vedea în articolul nostru TunnelBear vs. NordVPN, TunnelBear folosește un aspect foarte similar, dar NordVPN îl execută mult mai bine. Și anume, deoarece NordVPN vă permite să măriți și să depărtați harta cu ajutorul roții de defilare, ceea ce face mai ușor să priviți pe tot globul și să faceți clic cu exactitate pe serverul pe care îl doriți.

nordvpn-revizuire-marker de selecție

Dacă nu ți se pare că găsești locația dorită pe glob, există și o listă alfabetică din stânga care are o funcție de căutare. Lucrurile continuă să fie organizate și plăcute vizual în meniul de setări, unde opțiunile sunt scrise clar și includ mici explicații dedesubt. Acest lucru facilitează chiar și utilizatorii VPN fără experiență să configureze aplicația după bunul plac. 

Site-ul NordVPN este eficientizat și urmărește un aspect destul de standard al site-ului web pe care îl folosesc multe VPN-uri. Există mai multe butoane de înregistrare luminoase, iar înregistrarea unui cont este rapidă și ușoară. 

TorGuard

Clientul TorGuard este mult mai puțin primitor, la prima vedere. La deschiderea aplicației, vedeți un ecran întunecat cu câteva meniuri derulante. Acestea vă permit să alegeți lucruri precum protocolul și criptarea, în timp ce butonul „selectat” de serviciu oarecum ascuns din partea dreaptă sus vă permite să alegeți locația dorită.

torguard-review-interfață

Dacă îndrăzniți să vă orientați în setări, lucrurile se agravează. Numărul de file și casete de selectare este copleșitor la început, iar unele dintre opțiuni sunt formulate în mod ciudat. Nu există explicații pentru opțiuni – spre deosebire de NordVPN – ceea ce face ca setările TorGuard să fie și mai inospitale. 

Multe dintre opțiunile găsite în meniurile TorGuard sunt – așa cum am menționat în secțiunea „caracteristici” – mai mult orientate către utilizatori calificați. Puteți încărca propriile scripturi și chiar compila și salva fișiere de depanare pe hard disk. Totuși, acest lucru înseamnă și că multe dintre opțiuni vor depăși ceea ce caută majoritatea utilizatorilor. 

De asemenea, site-ul TorGuard este mai puțin rafinat decât NordVPN. În timp ce lucrurile sunt simplificate și navigarea pe site este suficient de ușoară, procesul de checkout este mai implicat decât cel al NordVPN.

Runda trei gânduri

Deoarece TorGuard este clar conceput pentru utilizatorii care sunt bine versați în tehnologie și pregătiți să obțină la maximum VPN-ul lor, experiența utilizatorului este mai puțin rafinată. Nu are hartă sau meniuri plăcute din punct de vedere estetic, precum NordVPN.

NordVPN are un stil mai plug-and-play care permite utilizatorilor să iasă cu ușurință de pe sol, în timp ce TorGuard pune tone de opțiuni importante și tehnice în rândul utilizatorilor în momentul lansării software-ului. Deși aceasta este o problemă de preferință atunci când vine vorba despre ușurința de utilizare și design ușor de utilizat, este greu să învingi NordVPN.

Runda: Punct de ușurință de utilizare pentru NordVPN

Logo NordVPN
Logo TorGuard

4

Viteză

Când am testat NordVPN în trecut pentru viteză – cum ar fi în meciul nostru NordVPN vs. PureVPN – am constatat că acesta funcționează suficient de fiabil pentru streaming și pentru utilizarea tipică. Cu toate acestea, este adesea timid de a fi suficient de rapid pentru a ajunge la cel mai rapid program de VPN. 

TorGuard, pe de altă parte, ne-a arătat viteze deosebite atunci când l-am testat în trecut, deci va fi o luptă ascendentă pentru NordVPN în această rundă. Am creat fiecare VPN pentru a utiliza protocoale și criptare identice, apoi am testat viteza fiecărui furnizor în aceleași cinci locații din întreaga lume pentru a avea o idee cuprinzătoare a performanței pe care o oferă rețeaua VPN..

NordVPN

NordVPN a funcționat admirabil în testarea noastră, cu majoritatea serverelor pe care am încercat să le redăm cea mai mare parte a lățimii de bandă. Timpurile de ping au fost în mod rezonabil scăzute pentru toate diferitele distanțe, iar navigarea pe web – chiar și în timp ce a fost conectat la serverele îndepărtate – s-a simțit sensibil și sensibil.

Locație: Ping (ms) Descărcare (Mbps) Încărcare (Mbps)
neprotejata9165.510,57
SUA nr. 247923133.538,87
Regatul Unit nr. 20115334.786.06
Olanda nr. 6614566,915,39
Japonia # 69159132.833.31
VPN dublu (SUA în Canada nr. 4)7920.488,64

În general, viteza NordVPN a fost fiabilă de la un server la altul, o excepție evidentă fiind Africa de Sud, care a pierdut mai mult de jumătate din lățimea noastră de bandă originală. Chiar și acest server, totuși, ne-a oferit încă o navigare web solidă și o experiență de streaming chiar și în ciuda performanțelor sale pe hârtie. 

În timp ce NordVPN nu este neapărat cel mai rapid VPN existent în număr, acesta îndeplinește suficient de bine pentru majoritatea sarcinilor și oferă un internet respectabil, rapid pentru a-l face un concurențial solid.

TorGuard

TorGuard a fost în general mai puțin consistent decât NordVPN, iar cele două lovituri tranzacționate de la server la server. NordVPN are un avantaj pe serverul american, în timp ce TorGuard a obținut performanțe mai bune la viteza de descărcare pe serverul din Marea Britanie..

Locație: Ping (ms) Descărcare (Mbps) Încărcare (Mbps)
Neprotejat (St. Louis)884.2822.01
Dallas (recomandat)4863.5117.7
Chicago4264.212
Londra2793.120.64
Tokyo29622.4818,89
Sydney44511.6814,51

Totuși, NordVPN s-a comportat mai bine pe serverele din Japonia și Africa de Sud, în timp ce TorGuard a obținut viteze mai rapide în Brazilia. Africa de Sud a fost, de asemenea, cea mai grea locație pentru TorGuard, pierzând majoritatea lățimii noastre de bandă.

TorGuard a văzut timpi de ping ceva mai bine în locații mai îndepărtate, cum ar fi Japonia, Africa de Sud și Brazilia, dar câștigul de performanță nu a fost observat în timpul navigării. Acestea fiind spuse, NordVPN și TorGuard oferă atât o experiență excelentă de navigare.

Rotund Patru Gânduri

Atât NordVPN cât și TorGuard oferă navigare rapidă pe web, pe care oricine ar putea conta pentru a funcționa suficient de bine atunci când face streaming sau face orice sarcină online tipică. Acestea fiind spuse, atât NordVPN cât și TorGuard au avut anumite zone cu probleme, ambele opțiuni luptându-se cel mai mult în Africa de Sud. 

NordVPN a fost mai rapid când a fost vorba de descărcarea vitezei în trei dintre cele cinci locații testate și, de asemenea, a avut o variație mai mică în ceea ce privește performanțele de la un server la altul. Din acest motiv, oferim punctul de viteză pentru NordVPN.

Runda: punct de viteză pentru NordVPN

Logo NordVPN
Logo TorGuard

5

Securitate și confidențialitate

Așa cum am văzut anterior, în cadrul meciului nostru NordVPN vs. IPVanish, de exemplu, NordVPN are o securitate excelentă, o politică de confidențialitate solidă și un palmares bun. Este greu de bătut când vine vorba de securitate. După cum am văzut în secțiunea de caracteristici, TorGuard oferă mai multe opțiuni pentru configurarea securității, ceea ce ar putea să-i ofere un avantaj.

În această secțiune, evaluăm securitatea fiecărui VPN analizând ce tipuri de protocoale și criptare folosesc și verificând scurgeri DNS. De asemenea, evaluăm confidențialitatea fiecărui furnizor, inspectând fiecare politică de confidențialitate și analizând istoricul fiecărei companii pentru a vedea dacă a transmis vreodată informații despre clienți către terți sau oamenii legii (cum puteți citi în revizuirea noastră PureVPN).

NordVPN

După cum am spus deja, NordVPN nu oferă utilizatorilor o varietate uriașă de opțiuni atunci când vine vorba de securitate. Există un comutator de ucidere și puteți avea clientul să se conecteze automat la pornire, care sunt ambele caracteristici esențiale.

Cu toate acestea, NordVPN blochează criptarea în AES-256 și oferă doar o alegere de protocol între două forme de OpenVPN: TCP și UDP. Deși acest lucru nu oferă utilizatorilor o tonă de opțiuni, această combinație este ceea ce considerăm a fi standardul de aur atunci când vine vorba de securitatea VPN. Nu am găsit niciun fel de DNS sau scurgeri de date în timpul testării NordVPN.

În ceea ce privește confidențialitatea, NordVPN are una dintre cele mai concise politici de confidențialitate ale oricărui furnizor VPN de pe piață. Este scris într-o manieră ușor de înțeles și suficient de scurtă încât nu este dificil să citești și să analizezi ce informații colectează NordVPN.

Pentru început, NordVPN are nevoie de o adresă de e-mail și o metodă de plată pentru a configura un cont. Cei care sunt îngrijorați de anonimatul online pot face față cu ușurință acestui lucru cu un bitcoin și un e-mail. 

NordVPN nu păstrează jurnalele cu niciun fel de informații de identificare cu privire la utilizarea de către VPN a VPN-ului. Cu toate acestea, colectează unele informații pe site-ul web prin intermediul cookie-urilor. Acest tip de colectare de informații este în mare măsură inevitabil, după cum puteți citi în ghidul nostru de navigare anonim. Utilizează informațiile pentru îmbunătățirea și întreținerea site-ului web – nu are informații de identificare sau nu se referă în niciun fel la utilizarea VPN-ului dvs..

TorGuard

În timp ce puteți configura manual TorGuard pe computerul dvs. ca VPN de rețea pentru a utiliza aproape orice protocol doriți, aplicația acceptă doar OpenVPN și OpenConnect. Cu toate acestea, așa cum am spus cu NordVPN, OpenVPN este un protocol excelent, care este foarte sigur, oferind performanțe rapide. 

Pentru criptare, TorGuard oferă o mulțime de opțiuni, inclusiv multiple forme de AES-128 și AES-256. Dacă sunteți interesat să aflați mai multe despre diferite criptare, puteți verifica modul nostru de criptare, dar rugăm oamenii să rămână cu AES-256 pentru cea mai bună securitate. TorGuard vă permite chiar să alegeți ce port va utiliza conexiunea dvs., dar aceasta este o caracteristică pe care puțini oameni o vor folosi vreodată. 

TorGuard nu a fost eliberat de niciun fel de scurgeri DNS sau IP în timpul testării noastre. De asemenea, aceasta are o politică solidă care nu are legătură, care încă nu trebuie contestată în instanță sau pusă în discuție. Ca și în cazul NordVPN, TorGuard colectează informații pe site-ul web prin intermediul cookie-urilor pentru a colecta date despre trafic și a-și menține site-ul.

Deși TorGuard are sediul în Statele Unite, ceea ce nu se știe că are legi puternice de protecție a vieții private, este totuși puțin probabil ca acest lucru să conteze. TorGuard afirmă, în politica sa de confidențialitate, că nu va transmite niciodată informații către terți, dacă nu i se va cere acest lucru prin lege. Cu toate acestea, TorGuard nu poate transmite informații pe care nu le are. 

Ce înseamnă asta este că, chiar dacă autoritățile încearcă să obțină jurnalele sau înregistrările de la TorGuard, acestea nu vor primi nimic, deoarece TorGuard nu înregistrează informațiile respective.. 

Round Five Gânduri

Atât NordVPN, cât și TorGuard sunt în fruntea jocului când vine vorba de securitate și confidențialitate. Niciunul dintre furnizori nu a avut vreodată o scurgere de date, să predea informații către terți sau să fi fost prins într-un proces pentru jurnalele. 

În plus, ambii furnizori oferă o securitate solidă cu opțiuni comparabile, precum și politici de confidențialitate bine scrise și favorabile consumatorilor. Ne simțim confortabil să recomandăm oricare dintre aceste opțiuni persoanelor care doresc să păstreze securitatea datelor online și anonimitatea lor. Din acest motiv, declarăm această rundă o egalitate și atribuim câte un punct fiecărui VPN.

Runda: Securitate și confidențialitate Niciun câștigător clar, puncte pentru ambele

Logo NordVPN
Logo TorGuard

6

Gânduri finale

În timp ce TorGuard a ieșit puternic cu setul său de caracteristici, a asigurat doar două puncte față de cele patru NordVPN. Ambii furnizori oferă un nivel de securitate și performanță respectabil, dar NordVPN a luat o ușoară margine în ceea ce privește viteza.

Câștigător: NordVPN

În timp ce NordVPN ar putea sacrifica unele lucruri atunci când vine vorba de caracteristici, el face acest lucru cu o discreție atentă. Toate caracteristicile cele mai importante sunt încă acolo. În plus, în schimbul meniurilor cu setări ușor mai puțin populate, interfața este remarcabil de curată și ușor de utilizat pentru oricine. NordVPN elimină TorGuard, de asemenea, când vine vorba de stabilirea prețurilor, cu politica sa de preț și de rambursare pe termen lung, favorabilă bugetului.

Spuneți-ne ce părere aveți despre NordVPN și TorGuard în comentariile de mai jos. Ca întotdeauna, mulțumesc pentru lectură.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map