Microsoft Edge vs Chrome: aceeași fundație, clădire diferită în 2020

De mai bine de un deceniu, Microsoft a fost o glumă când vine vorba de browsere web. Cu toate acestea, după o reeditare completă a browserului său Edge, care este construit pe partea de sus a motorului Chromium, compania are din nou o șansă de luptă în această arenă.. 


În această luptă Microsoft Edge vs Chrome, vom depune cel mai recent efort al Microsoft împotriva celui mai popular browser web din lume pentru a vedea dacă modificările sale au dat rezultate.

Întrucât Chrome a fost cel care a distronat în mare măsură pe Internet Explorer (predecesorul lui Edge) ca rege al browserelor web, nu este lipsit de o ironie faptul că cadrul Chromium al Google ar putea fi Edge cu ceea ce are nevoie pentru a reintroduce lupta.. 

Poate că nu este deloc surprinzător, deoarece majoritatea browserelor în aceste zile își iau atenția de la Chromium, cu doar câteva excepții notabile, precum browserele Safari și Firefox.. 

Pentru o defalcare mai detaliată a concurenților, puteți citi recenzia noastră Microsoft Edge și revizuirea Google Chrome. De asemenea, asigurați-vă că consultați lista noastră cu cele mai bune browsere și arhiva noastră de comentarii pentru a afla tot ce puteți despre piața browserului.

Care este cel mai bun browser de utilizat cu Windows 10?

Deși Chrome și Edge sunt ambele browsere perfect adecvate, avem toate șansele să recomandăm Vivaldi pentru dispozitivele Windows 10. Acest lucru se datorează nivelului său extrem de personalizare, setului bogat de caracteristici și securității și confidențialității excelente. 

Dacă doriți să aflați mai multe despre piața browserului în ansamblu, asigurați-vă că consultați unele dintre celelalte articole, cum ar fi bătălia noastră Chrome vs Firefox, precum și recenziile browserului Firefox și Opera.

Configurarea unei lupte: Microsoft Edge vs Chrome

Pentru comparația noastră, vom rula cele două browsere prin cinci runde separate, fiecare axat pe unul dintre principalele noastre criterii utilizate în recenziile browserului nostru: funcții, ușurință de utilizare, performanță, securitate și confidențialitate. Oricare browser gestionează trei sau mai multe victorii va fi declarat învingător, dar vom continua să parcurgem toate cele cinci runde, chiar dacă există o victorie timpurie.

1

Caracteristici

Începem cu funcții, unde factori importanți includ extensii sau suplimente, sincronizare pe mai multe dispozitive și opțiuni de personalizare disponibile. Elementele minore – cum ar fi instrumentele de captare, listele de citire și funcțiile mobile – pot juca un rol important.

Microsoft Edge

Înainte de a lansa versiunea Chromium, Microsoft Edge s-a luptat cu funcțiile. Acum, însă, browserul este compatibil cu aproape toate extensiile Chrome, ceea ce îmbunătățește considerabil lista potențială de funcționalități disponibile, aducând-o la egalitate cu Chrome în sine și alte browsere similare, cum ar fi Brave.

Aceasta înseamnă că acum puteți adăuga o întreagă serie de funcții în Microsoft Edge, cum ar fi administratorii de parole, blocanții de anunțuri și diverse extensii de securitate.

Deoarece ambele browsere se bazează pe același motor, nu există prea multe lucruri care le diferențiază pe desktop. O excepție notabilă în favoarea lui Edge este funcția „citește cu voce tare”, care ia text evidențiat și îl citește cu voce tare. Acest lucru funcționează destul de bine cu orice este scris în engleză, dar destul de grozav pentru majoritatea altor limbi, din câte putem spune.

Edge-Read-Aloud

Pe mobil, există o diferență mult mai mare între cei doi concurenți ai noștri. Edge vine cu câteva caracteristici extraordinare, pe care am dori foarte mult să le vedem și alte browsere mobile – cum ar fi aplicația Firefox sau, într-adevăr, Google Chrome – să iau notă de.

În primul rând este funcția „videoclip flotant”, care vă permite să micșorați videoclipul pe care îl redați și să îl plasați undeva pe ecran în timp ce comutați pe un alt site web sau filă.

Edge-plutitoare-video

În al doilea rând, și poate mai important, este funcția informativă de „pază de știri”, care analizează magazinele de știri pe care le vizitați și vă permite să știți cât de generale sunt de încredere. Aceasta se manifestă ca o pictogramă mică, ceea ce vă permite să știți dacă site-ul pe care îl vizitați este cunoscut sau nu faptic.

Edge-Newsguard

În cele din urmă, Edge vă permite să sincronizați diverse date ale utilizatorilor între dispozitive prin intermediul contului dvs. Microsoft. În prezent, aceasta include doar marcaje (sau „favorite”, așa cum sunt numite în Edge), setări, conținut de formulare și parole. Cu toate acestea, Microsoft susține că lucrează la extinderea acestui lucru la filele deschise, istoricul și extensiile.

Edge-Sync

Google Chrome

Nu există prea multe lucruri pe care Chrome le poate oferi în ceea ce privește funcțiile pe care nu le-am acoperit deja în secțiunea Microsoft Edge din această rundă, așa că nu există multe alte lucruri de spus. 

O excepție este că Chrome este foarte bine integrat cu diverse aplicații Google, precum Google Drive și Google Docs, precum și Google Translate. Această aplicație de traducere depășește în mod semnificativ alternativa Microsoft, Bing Translate, deoarece include suport pentru aproape dublul numărului de limbi.

Chrome-Google Translate

Un alt beneficiu pentru Google Chrome peste Edge este un proces de sincronizare mai cuprinzător. Conectându-vă cu contul Google, puteți sincroniza marcajele, istoricul, extensiile, deschide filele și multe altele. Pentru moment, acest lucru este mult mai mult decât puteți sincroniza cu Edge prin contul Microsoft.

Chrome-Sync

Gânduri rotunde

Deși cele două browsere au acum mai multe caracteristici comune decât diferențele, datorită faptului că sunt construite pe același cadru comun, există unele diferențe notabile care le diferențiază. 

În timp ce Chrome poate face cea mai mare parte din ceea ce face Edge, primul nu ratează unele funcții excelente, în special pe mobil. Acest lucru oferă Microsoft un câștig surprinzător în această rundă, chiar dacă nu există atât de mult separarea celor două.

Runda: Caracteristici Punct pentru Microsoft Edge

Logo Microsoft Edge
Logo Google Chrome

2

Ușurință în utilizare

Urmărit este ușurința de utilizare. Acest criteriu se învârte în jurul modului în care este ușor de utilizat fiecare browser, concentrându-se în principal pe lucruri precum procesul de configurare (de exemplu, importarea marcajelor și a setărilor din alte browsere), gestionarea filei și alte funcții minore de comoditate.

Microsoft Edge

Configurarea Microsoft Edge pentru prima dată este un proces simplu. Când lansați pentru prima dată noul Edge, sunteți preluat printr-un asistent de configurare care vă permite să importați marcaje și setări din alte browsere, precum și vă ajută să configurați procesul de sincronizare între dispozitive.

Edge-Intro

Din păcate, puteți importa semne de carte direct din Internet Explorer, Google Chrome și Firefox, astfel încât dacă treceți de la orice alt browser web, va trebui să importați manual prin intermediul unui fișier HTML.

Edge-Import

Gestionarea file este destul de de bază, deoarece nu există defilare orizontală. Aceasta înseamnă că, dacă deschideți un număr mare de file, poate fi oarecum dificil de spus care este. Cu toate acestea, puteți să fixați filele pentru a vă asigura că acestea rămân deschise, precum și să le dublați și să le mute.

Edge-Tabs

În noua pagină, puteți alege între mai multe stiluri. Principala opțiune de pornire este că puteți alege să vedeți „imaginea zilei” de Microsoft ca pe fundalul dvs. în browser, precum și fluxul de știri personalizat care vă arată principalele titluri ale zilei în funcție de locul în care vă aflați..

Edge-New-Tab

Google Chrome

Procesul de configurare pentru Chrome este aproape identic cu cel al noului Edge. Browserul vă ajută să vă configurați contul Google pentru sincronizarea, importarea setărilor și marcajele din alte browsere și să alegeți aspectul noii dvs. file de filă.

Chrome-Import

Dacă mai degrabă importați marcajele manual, atunci poate doriți să consultați ghidul nostru despre cum să exportați și importați marcajele Google Chrome.

În ceea ce privește gestionarea filelor, încă o dată este puțin diferențiat Google Chrome de noul Edge. Tabele sunt minimizate în mod similar la nesfârșit, fără defilare orizontală. De asemenea, aveți la dispoziție aceleași opțiuni, inclusiv fixarea, duplicarea și mutarea filelor. 

O diferență semnificativă este că Chrome vă permite să trimiteți direct o filă pe un dispozitiv diferit, care poate fi foarte util.

Chrome-Tabs

Rundă Două Gânduri

Această rundă este de departe cea mai apropiată dintre această comparație, deoarece nu există practic nicio diferență între noul Edge și browserele Google Chrome în ceea ce privește ușurința de utilizare. Cu toate acestea, vom oferi această rundă Google Chrome datorită posibilității sale de a trimite file pe diferite dispozitive. 

Acest lucru aduce scorul la 1-1, lăsând browserele Microsoft și Google legate în timp ce ne îndreptăm spre a treia rundă a comparației noastre Edge vs Chrome..

Runda: Punct de ușurință de utilizare pentru Google Chrome

Logo Microsoft Edge
Logo Google Chrome

3

Performanţă

Un alt aspect important al unui browser de internet este cât de performant este, adică cât de repede încarcă paginile web și diverse aplicații web, cum ar fi aplicațiile JavaScript, precum și cât de multe resurse de sistem consumă.. 

Această ultimă parte a fost de obicei o capcană de browsere bazate pe Chromium, deoarece în mod tradițional le este foarte foame de memorie RAM, ceea ce poate duce la încetinirea semnificativă, în special pe computere mai vechi. Dacă doriți să aflați mai multe despre modul în care testăm performanțele fiecărui browser web, poate doriți să consultați articolul nostru pe cele mai rapide browsere web, care detaliază procesul nostru de testare.

Microsoft Edge

Performanța este probabil cea în care veți observa cea mai mare diferență între vechiul și noul Edge. În cazul în care vechiul Edge a fost lent și plodding, versiunea pe bază de Chromium este rapidă, se potrivește cu Chrome și chiar reușește să fie puțin mai rapidă.

Noul Edge gestionează acest lucru folosind și o cantitate surprinzător de mică de memorie RAM, consumând până la 70% din cea a Google Chrome, ceea ce este un rezultat excelent pentru un browser web bazat pe Chromium infometat de resurse..

Google Chrome

Google Chrome, la fel ca noul Microsoft Edge, este un browser rapid. Din păcate, aceasta a fost reținută în această categorie fiind extrem de intensivă în resurse, obținând mai multă memorie RAM decât aproape orice alt browser pe care l-am revizuit.

Runda trei gânduri

Dacă te uiți la doar viteză, noul Edge și Google Chrome sunt practic aceleași, probabil că primul este puțin mai rapid. Cu toate acestea, Microsoft Edge folosește mult mai puțină memorie RAM decât o face Chrome, ceea ce este impresionant, având în vedere natura plină de resurse a cadrului Chromium.

Astfel, această rundă este o altă victorie pentru Microsoft Edge, aducând scorul la 2-1 în favoarea Microsoft în timp ce continuăm la cele două finale..

Runda: punct de performanță pentru Microsoft Edge

Logo Microsoft Edge
Logo Google Chrome

4

Securitate

Având în vedere toate amenințările pe care le implică navigarea pe internet – de la atacuri om-la-mijloc până la cibernetici care exploatează lacune în codul unui browser, securitatea web este extrem de importantă pentru a vă proteja și informațiile dvs. personale de atac. Factorii importanți aici variază de la avertizări HTTPS, frecvență de actualizare și baze de date de navigare sigure.

Microsoft Edge

Securitatea browserului Web este singura zonă în care Microsoft Edge a fost întotdeauna destul de bună, ceea ce înseamnă că nu a fost atât de mult spațiu pentru ca noul browser Edge să se îmbunătățească aici, așa cum a existat în alte categorii.

Pentru a vă proteja împotriva site-urilor web neplăcute – de exemplu, cele infectate cu malware sau cele care utilizează scheme de phishing cunoscute – Edge folosește sistemul SmartScreen Microsoft. Conform studiilor, acest sistem depășește baza de date de navigare sigură mai des folosită de Google.

Dacă se întâmplă să vă regăsiți pe un site web folosind HTTP și nu HTTPS, sistemul SmartScreen afișează un avertisment clar, care vă permite să știți că traficul dvs. poate fi ascultat pe.

Edge-HTTPS-avertizare

Cea mai mare slăbiciune a Edge în ceea ce privește securitatea este cu siguranță frecvența actualizărilor sale. În general, Edge primește o nouă actualizare aproximativ la fiecare șase săptămâni, ceea ce lasă mult timp oamenilor cu intenții nefaste să găsească și să exploateze lacune în cod.

Google Chrome

La fel ca Microsoft Edge, Google Chrome afișează un avertisment clar și greu de ratat ori de câte ori accesați un site web prin HTTP obișnuit, mai degrabă decât prin HTTPS.

Chrome-HTTPS-avertizare

Cea mai mare perspectivă a securității Google Chrome este că este actualizată incredibil de frecvent. În medie, Chrome primește o actualizare o dată la câteva zile, ceea ce este mai bun decât aproape orice alt browser web de pe piață.

La fel ca multe alte browsere web, Chrome folosește baza de date Navigare sigură Google pentru a vă proteja împotriva site-urilor web dăunătoare. Deși nu este la fel de eficient ca sistemul SmartScreen Microsoft, acesta îndeplinește destul de bine treaba.

Rotund Patru Gânduri

În ciuda faptului că sistemul SmartScreen Microsoft Edge este mai eficient decât Navigarea sigură a Google Chrome, va trebui să îi oferim acestuia acestuia din urmă, datorită actualizărilor sale mai frecvente.

Acest lucru aduce scorul la 2-2 pe măsură ce intrăm în runda finală a comparației noastre Edge vs Chrome, care este axată pe confidențialitate și va decide ce browser duce acasă victoria.

Runda: punct de securitate pentru Google Chrome

Logo Microsoft Edge
Logo Google Chrome

5

intimitate

Pentru runda noastră finală, vom arunca o privire asupra confidențialității fiecărui browser. Aceasta înseamnă cât de multe date colectează software-ul asupra dvs. și a traficului dvs., precum și ce face compania – indiferent dacă este Google sau Microsoft – cu aceste informații. 

Pentru a strica puțin lucrurile, nici Chrome și Edge nu sunt minunate în această categorie, așa că asigurați-vă că consultați ghidul nostru de navigare anonim pentru a afla ce pași puteți face pe cont propriu.

Microsoft Edge

Deși Edge nu este cu siguranță cea mai bună alegere pentru un browser web dacă vă preocupă confidențialitatea, însă include câteva modalități utile de a limita informațiile colectate pe dvs. în timp ce navigați pe web.

Există trei moduri principale de protecție pentru urmărire, și anume „de bază”, „echilibrat” și „strict”. Browserul vă permite, de asemenea, să setați excepții individuale pentru site-uri web pentru a evita regulile fiecărui mod. De asemenea, oferă o listă de trackere blocate pentru a vă oferi o informație despre modul în care sunteți protejat.

Edge-Tracking-Moduri

Din păcate, politica de confidențialitate Microsoft este o mizerie uriașă. Având în vedere numărul mare de produse pe care compania le oferă, este incredibil de greu de spus ce se aplică în mod specific Edge și ce este pentru alte programe Microsoft, cum ar fi Windows 10. Nu există nici o mențiune dacă Microsoft vinde sau nu datele dvs. agenților de publicitate, ceea ce lasă ușa larg deschisă pentru acest tip de practică.

Dacă confidențialitatea este mai importantă pentru dvs. decât securitatea și ușurința de utilizare, puteți dezactiva diverse funcții – cum ar fi SmartScreen, predicția de navigare și personalizarea – pentru a vă oferi cel puțin un pic de anonimat.

Edge-disable-Caracteristici

Google Chrome

Google și-a construit întreaga afacere prin colectarea informațiilor personale de la utilizatorii săi, așa că nu este surprinzător faptul că Chrome este poate cel mai prost browser de pe piață pentru cei care se confruntă cu confidențialitate.

Cu toate că Google nu vinde direct datele pe care le colectează prin intermediul Chrome, nu este nevoie de el. În schimb, folosește informațiile pentru a adapta anunțurile pe care le vedeți și chiar rezultatele pe care le obțineți pe serviciile sale precum Google Search și YouTube.

Teoretic, puteți dezactiva o parte din colecția de date Google în Chrome prin oprirea diverselor funcții, precum Navigare sigură, completare automată a căutării și sugestii de navigare. Cu toate acestea, având în vedere istoricul lung și dezordonat al Google cu scandaluri de confidențialitate, nu suntem convinși că acest lucru îi împiedică de fapt să colecteze datele menționate.

Chrome-disable-Caracteristici

Google oferă o modalitate de a șterge informațiile pe care le-a adunat, pe care le puteți face urmând ghidul nostru despre cum să vă ștergeți istoricul Google, dar din nou, dacă funcționează sau nu este greu de știut.

Când vine vorba de controalele de confidențialitate Chrome, puteți limita trackerele și cookie-urile fie pe site-ul site-ului, fie blocându-le în întregime.

Chrome-privacy-controls

Round Five Gânduri

Nu ar fi surprinzător faptul că Google – poate cel mai infam infractor de confidențialitate a internetului – face teribil în această categorie. Deși Microsoft nu este cu siguranță un înger în această privință, Google Chrome stabilește o bară scăzută de bătut, oferind lui Microsoft Edge încă un câștig și lăsând scorul final la 3-2 în favoarea Edge..

Runda: punct de confidențialitate pentru Microsoft Edge

Logo Microsoft Edge
Logo Google Chrome

6

Gânduri finale

Prin aceasta, încheiem comparația browserului Google Chrome împotriva Microsoft Edge. Cu toate că aceasta a fost o luptă foarte strânsă, deoarece există o mică diferență între cele două din primele noastre patru categorii, Edge zguduie un câștig restrâns datorită setului său de caracteristici puțin mai robust și a unei confidențialități semnificativ mai bune.

Navigatorul Microsoft a făcut cu siguranță un drum lung de pe vremea Internet Explorer. Trecerea la o versiune bazată pe Chromium a făcut clar Edge o lume a binelui și suntem încântați să vedem cum continuă să evolueze pe măsură ce devine mai stabilit.

Este Chrome mai bine decât Edge pe Windows 10?

Deși am oferit Microsoft Edge câștigul asupra Chrome în această comparație, totul se reduce la ceea ce prețuiți cel mai mult într-un browser. Dacă funcțiile de accesibilitate, verificarea surselor de știri și confidențialitatea sunt aspecte importante pentru dvs., atunci vă recomandăm Microsoft Edge pe Google Chrome în orice zi a săptămânii, mai ales când vine vorba de confidențialitate.

Pe de altă parte, dacă vă preocupă mai mult securitatea decât confidențialitatea, Chrome este probabil cea mai bună opțiune datorită programului de actualizare mult mai frecvent.

Ce părere aveți despre comparația browserului Google Chrome și Microsoft Edge? Sunteți de acord că nu există o mare diferență între cele două, acum că Edge se bazează pe cadrul Chromium al Google? Credeți că Edge obține un câștig în principal datorită vieții private mai bune sau preferați în continuare browserul Chrome mai popular? Spuneți-ne în comentariile de mai jos. Vă mulțumim pentru lectură.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me