HTTP vs HTTPS în 2020: Care sunt ele și care este diferența?

V-ați întrebat vreodată care este micul lacăt verde din partea stângă a barei de adrese a browserului dvs. web? Configurați primul dvs. site web și doriți să vă asigurați că utilizatorii dvs. pot vizita în siguranță site-ul dvs., optimizând, de asemenea, rezultatele căutării Google? 


Apoi ați ajuns la locul potrivit, deoarece acest articol vă va ajuta să aruncați o lumină asupra a ceea ce înseamnă exact pentru dvs. HTTP vs. HTTPS, atât ca utilizator, cât și ca proprietar al unui site web.

Dacă nu aveți un fond tehnologic, poate fi dificil să înțelegeți diferențele dintre cele două și orice explicație va fi inevitabil completată cu jargon și termeni tehnici cu care probabil nu sunteți familiarizați.. 

Deși este imposibil să explici modul în care protocoalele funcționează fără o tehnologie, acest articol își propune să facă acest lucru în termenii profanului, explicând fraze tehnice atunci când apar.

Ce este HTTP?

HTTP reprezintă Protocolul de transfer de hipertext și, pur și simplu, este ceea ce este responsabil pentru preluarea unui site web și livrarea acestuia către utilizatorii care încearcă să îl acceseze. Practic, atunci când un client (de exemplu, un browser web) trimite o solicitare HTTP către server, este returnat un răspuns care include site-ul sau resursa pe care clientul o solicită, precum și unele metadate.

HTTP-Cerere

Deoarece HTTP funcționează pe stratul de aplicație, este necesar un protocol de strat de transport pentru a transmite efectiv mesajul. În mod implicit, HTTP își asumă un protocol de transport fiabil și utilizează, în general, Protocolul de control al transmisiei (TCP) în acest scop, dar poate fi, de asemenea, modificat pentru a utiliza protocoale mai puțin fiabile, cum ar fi Protocolul Datagram pentru utilizator (UDP).

Ceea ce este important de remarcat este faptul că HTTP se preocupă doar de comunicarea cererilor și răspunsurilor între client și server, ignorând exact modul în care este transportat acolo. Astfel, HTTP nu se preocupă de securitatea informațiilor pe care le manipulează, doar că informațiile ajung la destinația sa și arată modul în care intenționează proprietarul site-ului web.

HTTP-răspuns

HTTP este la fel de vechi ca internetul în sine și a fost dezvoltat ca parte a proiectului World Wide Web de Tim Berners-Lee la Organizația Europeană pentru Cercetări Nucleare (CERN) la sfârșitul anilor ’80 și începutul anilor ’90. De atunci, HTTP a fost o componentă de bază a internetului, fiind responsabil pentru comunicarea dintre servere și clienți.

Pentru o lungă perioadă de timp, HTTP a fost considerat suficient pentru traficul de natură neconfidențială, dar, pe măsură ce preocupările au crescut în ceea ce privește securitatea și confidențialitatea World Wide Web, a existat o apăsare treptată către înlocuirea vechiului protocol cu ​​HTTPS mult mai sigur..

Ce este HTTPS?

Tehnic, protocolul HTTPS nu este într-adevăr un protocol separat pentru HTTP, ci mai degrabă HTTP cu un nivel suplimentar de securitate furnizat de TLS transferat peste portul 443 în loc de portul HTTP 80.

HTTPS a fost inițial creat de Netscape în 1995 pentru a oferi un protocol sigur pentru transportul paginilor web între client și server. Inițial, protocolul a folosit Secure Sockets Layer (SSL) pentru autentificarea ambelor capete ale tranzacției, dar de atunci s-a mutat la protocolul TLS (Transport Layer Security) mai sigur..

Diferența dintre SSL și TLS este dificil de explicat fără a fi prea tehnic, dar, în termeni de profan, TLS este pur și simplu o versiune actualizată și mai sigură a SSL, care asigură limitările și vulnerabilitățile acestuia din urmă.. 

Deoarece sunt atât de asemănătoare, numele SSL s-a blocat, în ciuda faptului că acestea au fost depășite, iar certificatele de securitate sunt încă denumite în mod obișnuit „certificate SSL”.

SSL-Certificat

Pentru a verifica tranzacția, HTTPS necesită ca site-urile web să fie emise certificate SSL de către o terță parte de încredere. Pentru o lungă perioadă de timp, acesta a fost un proces costisitor pentru proprietarii de site-uri web, astfel încât utilizarea HTTPS s-a limitat în mare parte la informații confidențiale, cum ar fi tranzacțiile bancare sau cu cardul de credit, unde securitatea suplimentară a fost considerată vitală..

Cu toate acestea, toate acestea s-au schimbat în 2016, când Electronic Frontier Foundation (EFF) a lansat o campanie de încurajare a proprietarilor de site-uri pentru a trece la HTTPS, iar un nonprofit numit „Let’s Encrypt” a început să emită certificate de încredere pe site-uri web gratuit..

De atunci, majoritatea browserelor web au început să informeze utilizatorii că conexiunea lor nu este sigură ori de câte ori folosesc HTTP obișnuit. Totuși, aceste avertismente sunt uneori destul de dificil de observat, acesta fiind un criteriu pe care l-am avut în vedere atunci când clasificăm cele mai sigure browsere web.

Chrome-HTTPS-avertizare

Deși HTTPS este mult mai sigur decât HTTP-ul standard, nu este perfect. Deoarece criptează doar mesajul HTTP în sine, nu poate ascunde o parte din metadatele care sunt fundamentale pentru tranzacția în sine, inclusiv adresele IP și numerele de port..

Acest lucru înseamnă că, în timp ce conținutul tranzacției va fi sigur, cineva ascultător va putea totuși să stabilească dacă a fost realizată conexiunea dintre client și server, cât de multe date au fost transmise prin intermediul acesteia și pentru cât timp a fost menținută conexiunea.

Prin urmare, dacă doriți să vă asigurați confidențialitatea totală în relațiile dvs. online, HTTPS nu va fi suficient și ar trebui să vă uitați în rețelele private virtuale. Lista noastră cu cele mai bune servicii VPN este un loc bun pentru a începe, precum și revizuirea ExpressVPN, care este alegerea noastră de top.

Diferența dintre HTTP și HTTPS

După cum probabil ați ghicit din descrierile de mai sus, marea diferență dintre HTTP și HTTPS este securitatea îmbunătățită oferită de acesta din urmă.. 

Deoarece HTTPS folosește protocolul TLS pentru a autentifica ambele capete ale tranzacției, toate datele transferate sunt protejate prin criptare, care protejează atât dvs. cât și utilizatorii dvs. de diverse atacuri man-in-the-middle, cum ar fi injecția de malware sau simplu, vechi spionaj.

În teorie, există și o diferență de performanță între cele două protocoale. HTTPS trebuie să utilizeze resurse de calcul suplimentare pentru a efectua strângerea de mână TLS, deci tehnic este puțin mai lent decât HTTP. 

Cu toate acestea, cu excepția cazului în care site-ul dvs. web primește o cantitate imensă de trafic, această sarcină suplimentară a serverului abia ar trebui să fie vizibilă, deoarece nu va fi suficient de severă pentru a cauza probleme.

Ar trebui să comutați la HTTPS?

Răspunsul scurt este, fără îndoială, da. Trecerea site-ului și a domeniului dvs. de la HTTP la HTTPS aduce o mulțime de avantaje și dezavantaje. În afară de un ușor efect teoretic asupra performanței dvs., dacă aveți un număr mare de vizitatori, nu există consecințe negative din partea comutării.

În plus, trecerea la HTTPS nu va face doar navigarea utilizatorilor dvs. mai sigură prin criptarea traficului, ci vă va ajuta, de asemenea, îmbunătățind vizibilitatea pe Google. Motivul pentru care se întâmplă acest lucru este că Google a luat decizia în 2014 pentru a oferi un impuls clasificat pentru rezultate cu adrese HTTPS.

Din punct de vedere al utilizatorului, nu puteți „trece” cu adevărat la HTTPS, deoarece în general site-urile pe care le vizitați sunt cele care decid ce protocol să folosească. Ce poți face este să instalezi o extensie, cum ar fi HTTPS Everywhere (prezentată în lista noastră cu cele mai bune extensii de securitate), ceea ce va impune implicit toate site-urile web configurate pentru HTTPS la protocolul respectiv.

HTTPS-Pretutindeni

O altă opțiune este să utilizați un browser precum Brave (citiți recenzia noastră Brave), care vine cu această funcționalitate încorporată. Dincolo de aceasta, ar trebui să fiți conștienți de fiecare dată când un site web oferă doar HTTP și aveți grijă suplimentară cu informațiile pe care le trimiteți prin nesigur. conexiune.

Brave-HTTPS-Pretutindeni

În general, site-urile web și serviciile care gestionează orice fel de informații confidențiale, cum ar fi detaliile bancare sau de plată, vor fi oricum implicite la HTTPS (și cu șansa de a nu le face, ar trebui să vă lăsați bine clar). 

Cu toate acestea, site-urile web mai mici care gestionează adrese de e-mail și alte informații personale pot să nu fie, așa că este întotdeauna util să știți ce protocol utilizați în prezent..

Gânduri finale

Acolo îl aveți, tot ce trebuie să știți despre ce separă HTTP și HTTPS într-un mod cât mai netehnic așa cum am putea să-l explicăm. Dacă sunteți pur și simplu un utilizator care nu deține propriul site web, tot ce trebuie să știți este că HTTPS criptează și protejează conținutul tranzacțiilor dintre dvs. și serverul pe care încercați să îl accesați..

Cu toate acestea, dacă deții un site web, trebuie să acorzi mai multă atenție. Deoarece Google și alte companii sau organizații continuă să încurajeze utilizarea HTTPS, te poți regăsi cu ușurință într-o poziție în care site-ul tău pierde din concurența ta – mai ales când vine vorba de SEO – dacă nu faci trecerea la HTTPS.

Ce părere aveți despre ghidul nostru pentru HTTP și HTTPS? Am demitificat niște termeni tehnici obișnuiți, sau vă tot chinuiți să înțelegeți diferența dintre cei doi? Poate că am ratat câteva detalii despre care crezi că sunt cruciale? Spuneți-ne în comentariile de mai jos. Ca întotdeauna, vă mulțumesc pentru lectură. 

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map