Cinci ochi, nouă ochi și paisprezece ochi: Te urmărește fratele cel mare?

Tehnologia crește într-un ritm rapid și, odată cu aceasta, crește capacitățile de supraveghere ale guvernelor. Mulți oameni sunt conștienți de faptul că supravegherea globală are loc, dar vrem să ne asigurăm că știți ce se întâmplă. Am creat un ghid despre alianțele Five Eyes, New Eyes și 14 Eyes, astfel încât să puteți vedea cât de invazive sunt acestea.


Oamenii sunt din ce în ce mai preocupați de cât de mult se știe despre ei, de la istoricul browserului lor la conversații private cu mama. Până la urmă, toată lumea își dorește o formă de confidențialitate. Din păcate, lumea în care trăim nu oferă prea multe. 

Multe țări au sisteme de supraveghere, dar țările din alianțele Five Eyes, New Eyes și 14 Eyes lucrează împreună pentru a împărtăși datele la scară masivă. În echitate, o mare parte din acea supraveghere este făcută pentru a combate terorismul și criminalitatea organizată. Asta nu explică de ce sunt spionați oameni nevinovați în fiecare zi. 

Datele dvs. pot fi colectate în mai multe moduri. În unele țări, precum Marea Britanie, păstrarea datelor este obligatorie. Furnizorii de servicii Internet vă pot colecta istoricul de navigare și, cu multe persoane care utilizează aplicații de mesagerie online și VoIP, multe altele pot fi înregistrate. Pot fi colectate apeluri telefonice, mesaje text, e-mailuri și chiar istoricul locației.

Grupurile Five Eyes, Nine Eyes și 14 Eyes sunt jucători mari în jocul de supraveghere globală. Fiecare țară implicată poate efectua supraveghere în anumite regiuni și o poate împărtăși cu alții din alianță.

În acest articol, ne uităm la ce țări se află în acele alianțe și ce pot face.

Ce este cinci ochi?

ce-este-cinci-ochi

Five Eyes sunt SUA, Marea Britanie, Canada, Australia și Noua Zeelandă.

Alianța Five Eyes, cunoscută și sub numele de FVEY, a fost fondată pe 14 august 1941 și poate fi urmărită în perioada a doua război mondială. În timpul celui de-al doilea război mondial, schimbul de informații de informații între Marea Britanie și SUA a fost important, iar parteneriatul a continuat ulterior.

În 1946, a fost adoptat Acordul UKUSA, care a stabilit formal parteneriatul dintre Marea Britanie și SUA, care a legat țările împreună cu o rețea de posturi de ascultare, permițând colectarea și împărtășirea informațiilor despre informații. Capacitățile lor de supraveghere s-au consolidat de atunci. 

În următorii 10 ani, Canada, Australia și Noua Zeelandă s-au alăturat alianței, iar până în 1955, acordul a fost actualizat pentru a le include în mod oficial. Acestea fiind spuse, a fost atât de secretă, că premierul australian nu a spus că există până în 1973. În plus, faptul că acordul a existat nu a fost cunoscut până în 2005 și conținutul său nu a fost făcut public până nici mai târziu..

Ce pot face cei cinci ochi?

Informația Five Eyes include un sistem de supraveghere pe care l-au dezvoltat, numit ECHELON, pentru a colecta informații prin interceptare. Acesta a fost inițial folosit pentru a monitoriza comunicările fostei Uniuni Sovietice și a Blocului de Est, dar acum este folosit pentru a monitoriza comunicațiile private ale oamenilor de pe glob.. 

Este un instrument puternic care vă poate asculta apelurile telefonice și intercepta alte comunicări online. Poate colecta și stoca milioane de înregistrări de informații. Dovada acestui sistem a crescut de-a lungul timpului, dar SUA și Marea Britanie au negat existența sa până la sfârșitul anilor 1990, când a fost dezvăluită publicului. 

De când a început războiul împotriva terorismului în 2001, capacitățile de supraveghere ale celor cinci ochi s-au extins, în special online. În 2013, fostul contractant al Agenției de Securitate Națională a Statelor Unite, Edward Snowden, a dezvăluit cât de multă supraveghere a fost efectuată, prinderea cetățenilor obișnuiți pe parcurs, iar NSA și sediul guvernului comunicațiilor din Regatul Unit au fost cei mai răi vinovați.. 

Tehnologia de monitorizare folosită este invazivă și capabilă să colecteze majoritatea informațiilor trimise prin orice linie sau semnal sau stocate pe un dispozitiv conectat la internet. Snowden a expus numeroase programe de supraveghere, inclusiv:

  • THINTHREAD, care este un instrument care analizează relațiile și tiparele. Acesta spune monitoarelor care sună să asculte și ce ar trebui să caute.
  • XKEYSCORE, care este un instrument de analiză care indexează informații, precum adrese de e-mail, adrese IP, numere de telefon, metadate și așa mai departe, stocate pe mai multe site-uri globale.
  • TEMPORA, care este un program care colectează informații de la robinetele de cablu din fibră optică submarină.

Acordul Five Eyes include, de asemenea, colectarea de informații fără comunicații. Există multe moduri în care s-a făcut acest lucru:

  • SIGINT colectează date din sisteme de comunicații, sisteme de arme și radare, de care se ocupă în primul rând alianța. Pentru tine, asta înseamnă că orice comunicare electronică cu cineva ar putea fi monitorizată.
  • HUMINT, care include date colectate dintr-o sursă umană. Aceasta ar putea fi informații culese de spioni și interogații.
  • GEOINT, care este imaginea prin satelit, hărți și planuri sunt utilizate pentru a obține informații despre activitatea umană.

Deși majoritatea țărilor interzic guvernelor lor să spioneze pe cetățeni, cu excepția cazului în care sunt făcute cu supraveghere, acordul Five Eyes oferă o lacună. Prin intermediul acesteia, alte țări pot să spioneze pentru ei cetățenii țării respective și să comunice informațiile pe care le obțin. Există puține dovezi despre cât de des se întâmplă, dar există cazuri care arată că se întâmplă.

Pe scurt, alianța Five Eyes găzduiește cele mai puternice agenții de supraveghere din lume.

Ce este noua ochi?

ce-este-nouă-ochi

Alianța Nine Eyes este formată din țările Five Eyes, plus Danemarca, Franța, Olanda și Norvegia. Deși există dovezi că „Nouă Ochi și 14 Ochi” există, nu se știe prea multe despre ce pot și nu pot face.

Ceea ce știm este că grupul Nine Eyes este o extensie a alianței Five Eyes, cu o cooperare similară pentru colectarea informațiilor prin supravegherea în masă și împărtășirea acesteia. Această partajare a informațiilor este mai restrânsă pentru partenerii suplimentari, dar se pare că Olanda ar fi cel de acasă cel puțin un tablou de spionaj, așa cum puteți citi în cel mai bun VPN al nostru pentru piesa din Olanda..

Deși țările Five Eyes au acorduri de partajare automată a datelor între ele, țările suplimentare sunt considerate membre terțe și au mai puțină autorizare. Aceasta înseamnă că abilitățile de împărtășire a informațiilor sunt mai restrânse, dar pot totuși să se implice în supraveghere.

Ce este 14 Ochi?

Alianta 14 Ochi este formata din tarile Nine Eyes, plus Germania, Belgia, Italia, Spania si Suedia. Este o extensie a alianțelor Five Eyes and Nine Eyes, dar numele său real este SIGINT Seniors Europe. 

Scopul său este de a coordona schimbul de informații de semnale militare între membrii săi. Informațiile partajate pot fi date brute, nu doar rapoarte terminate. Din nou, deși știm că există, există puține informații despre ceea ce face alianța 14 Ochi.

Alte țări să se alăture celor cinci ochi

Unele țări din cadrul rețelei terțe au fost sau sunt interesate să se alăture alianței Five Eyes.

SUA au propus ca Franța să se alăture alianței Five Eyes, pentru a deveni cei Six Eyes. Cu toate acestea, președintele francez Nicholas Sarkozy a dorit să i se acorde același statut ca și alți aliați. Aceasta ar include semnarea acordului fără spionaj pentru a se asigura că țările nu adună informații reciproc.

Directorul ANS a aprobat cerința, dar directorul CIA și președintele Barack Obama nu au făcut-o, așa că Franța a refuzat. Acestea fiind spuse, rapoarte mai recente sugerează că Franța lucrează mai strâns cu ei.

De asemenea, a fost raportat că Germania era interesată să se mute la grupul Nine Eyes, poate chiar la Five Eyes. 

Alte țări au format parteneriate de supraveghere cu cei cinci ochi, precum cele 43 de ochi, care sunt cei 14 ochi, plus membrii forțelor internaționale de asistență de securitate în Afganistan. Aceasta a fost creată pentru o misiune de securitate condusă de NATO în Afganistan. 

În plus, există Club de Berna, care este un forum pentru serviciile de partajare a informațiilor din 28 de state din UE care a fost fondată în 1971. Totuși, se bazează pe schimburi voluntare, însă S.U.A. nu este membru.

Probleme de securitate din jurul Huawei 

Există îngrijorări serioase cu privire la implicarea Huawei în construirea rețelelor 5G. Gigantul chinez al telecomunicațiilor nu este de stat, dar dovezi arată că a permis Beijingului să instaleze spyware pe telefoanele sale. În plus, Huawei produce multe piese pentru alte echipamente de telecomunicații, deci cine știe ce s-a mai întâmplat.

Cât de proastă este China, nu este o idee bună să implicăm o companie chineză în construirea unei infrastructuri atât de importante. Nu există nicio modalitate de a ști ce țară va putea face odată ce tehnologia va fi instalată. Ar putea permite China să supravegheze toată lumea. 

Acestea fiind spuse, Huawei este una dintre puținele companii care produc echipamentele necesare infrastructurii 5G, deci nu există multe opțiuni. 

Aceste îngrijorări au determinat SUA să reevalueze modul în care se pot partaja informațiile și modul în care acestea sunt conectate cu aliații care folosesc echipamentul, ceea ce ar putea afecta alianța Five Eyes.

Gânduri finale

Nu am putut scăpa de observația dvs. că suntem vizionați, dar sperăm că acest articol v-a oferit o viziune mai detaliată a ceea ce se întâmplă. Fără denunțători și hackeri, nu am ști despre jumătatea supravegherii efectuate de guvernele noastre.

Pe măsură ce tehnologia se îmbunătățește, la fel și capabilitățile de supraveghere. Cel mai bun pariu este să te armați cu un VPN sigur care să te ajute să rămâi anonim. Consultați biblioteca noastră de securitate pentru articole mai utile despre păstrarea siguranței online. Dacă am lăsat ceva afară, informați-ne în secțiunea de comentarii. Vă mulțumim pentru lectură. 

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me