Chromium vs Chrome: Părinte și Copil Duce It Out în 2020

Chrome și Chromium sunt browsere similare în multe moduri. Deoarece Chromium oferă majoritatea codului pe care se bazează Chrome, poate fi dificil să le distingem uneori. Cu toate acestea, există câteva diferențe minore care le separă. Pentru a clarifica confuzia, ne împiedicăm reciproc în această bătălie de browser Chromium vs. Chrome.


Datorită asemănărilor lor, ambele browsere au primit scoruri foarte apropiate în majoritatea categoriilor. Cu toate că Chrome este cu siguranță mai popular, acest lucru nu este surprinzător, deoarece Chromium este destinat în principal dezvoltatorilor să își testeze site-urile web sau software-ul, mai degrabă decât pentru o utilizare publică largă.

În timp ce ne vom concentra asupra modului în care browserele se compară între ele direct în acest articol, puteți consulta recenzia Chrome și recenzia Chromium pentru o analiză mai detaliată a fiecărui browser.

Configurarea unei lupte: Chromium vs. Chrome

Ca și în celelalte bătălii ale browserului, vom rula concurenții prin cinci runde separate, acordând un punct câștigătorului fiecăruia. Aceste runde sunt, în ordine: caracteristici, ușurință de utilizare, performanță, securitate și confidențialitate. 

Primul browser care a obținut trei puncte câștigă, dar vom continua în toate cele cinci runde pentru a vă oferi imaginea completă, chiar dacă unul dintre ei obține victoria devreme.

1

Caracteristici

Vom începe cu funcții, în care vom analiza lucruri precum sincronizarea între dispozitive, extensiile disponibile și versiunea mobilă a fiecărui browser, precum și alte elemente minore.

Crom

Chromium are acces la aceeași bibliotecă de extensii uriașă pe care o are Chrome. În plus, puteți descărca extensii care nu provin din Chrome Web Store, ceea ce vă oferă un câmp și mai larg de opțiuni. 

Deși este posibil să integrezi serviciile Google – cum ar fi sincronizarea, traducerea și altele – necesită să achiziționezi manual cheile API relevante, ceea ce poate fi un proces îndelungat. Browserul nu are, de asemenea, codec-uri media autorizate, cum ar fi „.aac”, „.h264” și „.mp3”, astfel încât va trebui să le instalați manual dacă doriți să utilizați browserul pentru servicii precum Netflix.

Crom-NetflixError

Mai mult decât atât, nu există niciun suport pentru Adobe Flash, dar aceasta nu este o afacere uriașă, deoarece tehnologia a fost deja în curs de ieșire de ani buni, oricum. În ceea ce privește funcțiile minore, Chromium vine cu un cititor PDF de bază integrat și posibilitatea de a efectua o căutare inversă a imaginii direct făcând clic dreapta pe o imagine.

Crom

Deoarece browserele își împărtășesc biblioteca de extensii, Chrome are acces la aproape același număr de extensii ale unor terțe părți ca Chromium, cu detalii pe care le-ați limitat la cele pe care le puteți obține pe Chrome Web Store.

Chrome este, de asemenea, bine integrat cu diverse servicii Google, precum sincronizarea între dispozitive și cont. Un alt serviciu este Google Translate, care vă permite să traduceți cu ușurință orice pagină web în 103 limbi diferite, cu un grad decent de precizie, în comparație cu alte servicii de traducere.

Chrome-GOOGLETRANSLATE

Ca și Chromium, Chrome include același cititor PDF de bază și opțiunea de a inversa direct căutarea unei imagini.

Gânduri rotunde

După cum vedeți, există foarte puțin separarea Chrome și Chromium în ceea ce privește funcțiile. Ambele au acces la un număr foarte mare de extensii și au exact aceleași funcții minore și mobile. 

Cu toate acestea, Chrome este mult mai bine integrat cu alte servicii Google, cu suport pentru sincronizare și Google Translate încorporat, în timp ce Chromium necesită să adăugați chei API pentru acest lucru. 

O altă mare diferență între cele două este absența codec-urilor media autorizate și a suportului Flash în Chromium, care necesită un pas suplimentar în timpul instalării dacă doriți să utilizați browserul pentru orice fel de serviciu de streaming. 

Acești factori îi conferă Chrome o ușoară margine și îi conferă victoria în această rundă, în ciuda limitării de unde puteți instala o extensie.

Runda: punct de funcții pentru Google Chrome

Logo Google Chrome
Logo Chromium

2

Ușurință în utilizare

După ce am acoperit diferențele de funcții între cele două browsere, este timpul să trecem la ușurința de utilizare. Aici vom examina interfețele fiecărui browser, cât de confortabile sunt de instalat, de utilizat și de actualizat, precum și de gestionarea fișierelor și funcțiile minime de comoditate.

Crom

Chromium oferă un UI curat și ușor de înțeles. Având în vedere că browserul este baza pentru multe altele, cum ar fi Opera sau Brave (citiți recenzia noastră Opera și review-ul Brave), majoritatea oamenilor le va fi foarte familiar. Puteți muta și fixa filele și, deși nu există defilarea filelor, acestea sunt totuși clar separate și ușor de identificat.

Chromium-Tabs

Deși browserul este disponibil pe toate cele trei mari platforme desktop (Windows, macOS și Linux), nu există o versiune iOS, care limitează Chromium pe mobil doar la dispozitivele Android. Aceasta este o lovitură mare pentru ușurința de utilizare a browserului, deoarece posibilitatea de a continua perfect sesiunea de navigare pe dispozitive este o caracteristică standard în aceste zile..

Mai mult, procesul de instalare pentru Chromium este inutil de complicat și stângace. Este agravat dacă doriți să adăugați o funcționalitate suplimentară, cum ar fi serviciile Google sau codec-urile media licențiate. Actualizarea este, de asemenea, o durere, deoarece cel mai simplu mod de a face upgrade la o versiune mai nouă este pur și simplu să ștergeți browserul și să îl reinstalați de la zero..

Crom

La fel ca Chromium, Chrome are o interfață bine concepută și ușor de utilizat, deoarece UI de bază este identică între cele două. Chrome este de asemenea disponibil pe fiecare platformă majoră atât pe desktop cât și pe mobil și puteți trimite cu ușurință file între dispozitive sau chiar să vedeți ce file sunt deschise în prezent pe un alt dispozitiv.

Chrome-OtherDeviceTabs

Gestionarea filei pe desktop este, de asemenea, aceeași, deoarece nu există defilare orizontală a filei. De asemenea, aveți opțiunea de a estompa filele individuale sau de a le fixa astfel încât acestea să nu poată fi închise accidental.

Rundă Două Gânduri

Deși experiența reală a utilizatorului este foarte similară pentru cele două browsere, procesul de instalare neplăcut este un impact serios pentru ușurința de utilizare a Chromium. Acest lucru este agravat de lipsa unei versiuni iOS, care necesită să folosiți Chrome, oricum, dacă utilizați un iPhone și doriți să sincronizați datele dvs. de navigare.

Pe lângă toate acestea, Chrome ușurează trimiterea de file către diferite dispozitive, ceea ce lipsește complet în Chromium. Având în vedere acest lucru, Chrome câștigă cu ușurință această rundă, consolidându-și avantajul și aducând scorul la 2-0 în favoarea sa.

Runda: Punct de ușurință de utilizare pentru Google Chrome

Logo Google Chrome
Logo Chromium

3

Performanţă

Cu Chrome în pragul victoriei, este timpul să treci la performanță. Aceasta înseamnă să evaluați viteza fiecărui browser, consumul de resurse și utilizarea datelor, precum și eventualele probleme de stabilitate.

Crom

Chromium este incredibil de rapid, de fapt, mai rapid decât orice alt browser pe care l-am testat, cu excepția Vivaldi (citiți recenzia noastră Vivaldi), care are o viteză similară. 

Cu toate acestea, consumul de resurse este foarte mare, așa că dacă doriți să lăsați o mulțime de file deschise în același timp, veți rămâne rapid fără memorie. În plus, nu există nimic în calea funcțiilor de economisire a datelor incluse în browser.

Când vine vorba de performanță, adevărata unghie din sicriul lui Chromium este stabilitatea. Deoarece Chromium este destinat dezvoltatorilor și nu primește nicăieri aproape de testarea utilizatorilor pe care Chrome o face, cea mai recentă versiune poate include de multe ori bug-uri, precum și niveluri diferite de performanță și ocazii de securitate ocazionale..

Crom

Chrome, deși nu este la fel de rapid ca Chromium, este, de asemenea, printre cele mai rapide browsere pe care le-am testat, atât pe mobil cât și pe desktop. Consumul de RAM este din nou ridicat, ceea ce este o problemă împărtășită de toate browserele bazate pe Chromium. 

De asemenea, nu există funcții destinate să limiteze utilizarea datelor, astfel încât utilizatorii cu lățime de bandă limitată ar putea dori să caute alternative în altă parte, cum ar fi Puffin (citiți recenzia noastră Puffin).

Runda trei gânduri

Aceasta a fost o altă rundă foarte strânsă între cele două browsere. Deși Chromium este ușor mai rapid decât fratele său mai popular, acesta prezintă, de asemenea, un risc constant de probleme de stabilitate, deoarece nu este destinat unei utilizări publice largi. Aceasta înseamnă că este mult mai probabil să conținem diverse erori și defecte.

Din această cauză, Chrome câștigă în această categorie, în ciuda vitezei ceva mai scăzute, ceea ce aduce scorul până la 3-0. Acest lucru oferă Chrome victoriei generale, înainte de a ajunge chiar și la cele două categorii finale. Vom continua însă, întrucât merită să examinăm cum se compară în ceea ce privește securitatea și confidențialitatea, în ciuda învingătorului deja decis.

Runda: punct de performanță pentru Google Chrome

Logo Google Chrome
Logo Chromium

4

Securitate

În această rundă, vom acoperi cât de bine face fiecare browser cu securitate. Factorii importanți aici includ baze de date de navigare sigură, avertismente pentru conexiuni HTTP, frecvență de actualizare, precum și blocante de anunțuri și pop-up.

Crom

Chromium folosește Navigarea sigură Google pentru a vă proteja de site-uri web, programe malware și programe de phishing. În plus, browserul vă oferă un avertisment clar ori de câte ori vă conectați la un site web printr-o conexiune HTTP nesigură. 

Pop-up-urile sunt blocate în mod implicit și, deși nu există un blocant de anunțuri încorporat, există numeroase extensii disponibile în acest scop.

Crom-PopUpBlocker

Cel mai mare defect în securitatea Chromium este lipsa actualizărilor automate. Deși frecvența de actualizare este bună, utilizatorii trebuie să dezinstaleze manual browserul și să descarce cea mai nouă versiune de la zero dacă vor să rămână pe cea mai recentă versiune. 

Fără îndoială, mulți utilizatori sunt vulnerabili la diverse exploatări de securitate, ceea ce nu trebuie să vă preocupați la fel de mult pe alte browsere care primesc actualizări automate.

Crom

În mod surprinzător, Chrome folosește și Navigarea sigură Google pentru protecție. Veți primi același avertisment ca în Chromium atunci când navigați pe o conexiune nesigură, iar pop-up-urile sunt blocate în mod implicit. Găsirea unui blocant de anunțuri pentru instalare este ușoară, deoarece există nenumărate opțiuni de ales din Magazinul web Chrome.

Chrome-HTTPWarning

Frecvența de actualizare este de asemenea excelentă, așa cum se menționează în articolul nostru despre cele mai sigure opțiuni ale browserului web. Acest lucru este important deoarece dezvoltatorii se află într-o luptă constantă cu criminalitatea informatică, ceea ce face important să conecteze cât mai repede orificiile de securitate..

Rotund Patru Gânduri

Atât Chromium cât și Chrome se descurcă bine cu securitatea. Folosesc Navigarea sigură Google pentru a proteja utilizatorii de site-urile web dăunătoare și au un avertisment clar atunci când navigați pe o conexiune nesigură.

Frecvența de actualizare este de asemenea mare, ambele browsere primind o nouă actualizare la fiecare câteva zile. Deși niciunul nu vine cu un adblocker încorporat, acest lucru este ușor de găsit ca o extensie, și ambele blochează pop-up în mod implicit.

Principala diferență între cei doi din această categorie este actualizarea automată. În timp ce Chrome descarcă și instalează noi actualizări fără o intrare manuală necesară utilizatorului, acest lucru nu este inclus în Chromium. 

Acest lucru înseamnă că utilizatorii se pot găsi rapid pe o versiune depășită, lăsându-i incredibil de vulnerabili la diverse tipuri de cyberattacks. Din această cauză, Chrome scoate încă o victorie, aducând scorul la 4-0.

Runda: punct de securitate pentru Google Chrome

Logo Google Chrome
Logo Chromium

5

intimitate

În runda noastră finală, aruncăm o privire la confidențialitatea celor două browsere. Aceasta include servicii care înregistrează istoricul dvs. de navigare, scandaluri de confidențialitate, politicile de colectare a datelor și care sunt exact datele dvs. utilizate pentru o dată colectate.

Crom

În timp ce Chromium este open source, versiunea standard a browserului conține încă o mulțime de apeluri către Google. Funcții precum adresele de completare automată a URL-urilor și sugestiile de căutare sunt, de asemenea, incluse și activate în mod implicit, ambele permit Google să colecteze și să analizeze istoricul dvs. de navigare și de căutare..

Cu toate acestea, există o versiune a Chromium fără toate aceste caracteristici, care de asemenea a eliminat diversele apeluri ascunse către compania mamă. Aceasta se numește Chromium „unogogled” și este întreținută de voluntari în efortul de a oferi o versiune cu confidențialitate mai bună decât Chrome și standard Chromium.

Crom-Ungoogled

Crom

Chrome este trist pentru confidențialitatea sa slabă. Întregul model de business al Google se bazează pe anunțuri și, deși nu vă vinde datele utilizatorului către alte companii, recunoaște în politica sa de confidențialitate că va folosi informațiile dvs. pentru a personaliza anunțurile pe care le servesc..

Deși puteți dezactiva servicii precum completarea automată a adreselor URL și sugestiile de căutare, este dificil să aveți încredere în Google atunci când spune că aceasta împiedică să vă vadă istoricul de navigare. 

Acest lucru se datorează faptului că compania a fost implicată în mai multe scandaluri de confidențialitate, cum ar fi cooperarea cu programul PRISM al NSA și continuarea colectării datelor de locație, în ciuda utilizatorilor care le-au refuzat permisiunea.

Chrome-GoogleServices

Politica de confidențialitate, care acoperă atât Chrome, cât și Chromium, este, de asemenea, groaznică, deoarece este dificil să stabilești exact ce date colectează compania și cât poți face pentru a o opri.

Round Five Gânduri

Nici Chrome, nici Chromium nu stau bine în ceea ce privește confidențialitatea. Întrucât sunt deținute și dezvoltate în mare parte de Google, acestea împărtășesc o politică de confidențialitate comună și o reputație teribilă pentru colectarea datelor. 

Serviciile precum completarea automată a adreselor URL și sugestiile de căutare optimizate sunt activate în mod implicit în ambele browsere, ceea ce oferă acces Google la întregul istoric de navigare și căutare.

Din fericire, puteți șterge datele pe care le-a salvat Google pe dvs. urmând ghidul nostru despre cum să vă ștergeți istoricul Google. Cu toate că Google este atât de de încredere când vine vorba de această problemă, vă recomandăm, de asemenea, să citiți ghidul nostru de navigare anonim pentru a vă asigura că zburați sub radar.

În ciuda similitudinilor, existența unei versiuni „unogogled” a Chromium îi conferă un avantaj. Deși aceasta nu este versiunea standard a browserului, vă oferă totuși opțiunea de a elimina toate retururile către Google, rezolvând multe dintre problemele de confidențialitate inerente produselor companiei.. 

Din această cauză, Chromium reușește în cele din urmă să înscrie un punct, lăsându-ne cu un scor final de 4-1.

Runda: punct de confidențialitate pentru crom

Logo Google Chrome
Logo Chromium

6

Gânduri finale

Deși a fost un concurs strâns în ceea ce privește funcțiile și runde de performanță, Chrome a reușit totuși o victorie ușoară, câștigându-i pe ambii și bătând Chromium, atât în ​​ușurința de utilizare cât și în securitate.. 

Se părea că Chrome ar putea elimina o măturare curată, dar confidențialitatea sa teribilă a împiedicat-o să facă acest lucru și i-a permis lui Chromium să marcheze un punct la fel cum bătălia se apropia.

Câștigător: Google Chrome

Deși Chrome este câștigătorul incontestabil al acestei comparații, puteți consulta bătălia noastră Firefox vs. Google Chrome pentru un concurs mai strâns. 

Deocamdată, am dori să știm ce credeți despre Chrome și Chromium. Sunteți de acord că Chrome merită câștigul sau existența Chromium-ului „neobișnuit” și a confidențialității sale superioare suficient pentru a elimina victoriile restrânse ale primului în alte categorii? Spuneți-ne în comentariile de mai jos. Ca întotdeauna, vă mulțumesc pentru lectură.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map