Pentru oricine versat în mod decent în tehnologie, proxy-urile sunt ușor de înțeles: pur și simplu îți trec conexiunea printr-un server pentru a înlocui adresa IP. Acestea fiind spuse, există diferite tipuri de proxy – dintre care unele sunt incluse în cel mai bun ghid gratuit pentru proxy – care pot schimba diferite aspecte ale conexiunii dvs..


Unul dintre aceste tipuri este SOCKS sau, mai particular, SOCKS5. Pe parcursul acestui ghid, vom explora ce este SOCKS5, cum este diferit de alte tipuri de proxy și cum puteți utiliza un proxy SOCKS5 în siguranță.

În majoritatea circumstanțelor nu ar trebui să folosiți un proxy singur, dar există anumite motive pentru care doriți să luați în considerare un proxy SOCKS5, în special pentru realizarea de torrenting. Citiți mai departe pentru a afla ce este un proxy și cum puteți configura unul cu o rețea privată virtuală.

Ce este SOCKS5?

Înainte de a înțelege SOCKS5, trebuie să înțelegeți ce este un proxy. Din fericire, este un concept simplu de înțeles. Proxy-urile acționează ca un om de mijloc pentru conexiunea dvs. de internet. Înainte de a călători pe internet deschis, conexiunea dvs. va trece prin proxy, ceea ce înseamnă că orice server după acel moment vă va trata conexiunea ca și cum ar provine de la proxy.

În practică, asta înseamnă că dacă încercați să urmăriți Netflix din SUA, să spunem, Marea Britanie, serverele Netflix vor detecta proxy-ul S.U.A., nu adresa Regatului Unit. După cum puteți citi în ghidul nostru privind interzicerea VPN Netflix, acest lucru nu este în întregime adevărat, deoarece de obicei Netflix poate detecta că utilizați un proxy. Acest lucru a spus, pentru o demonstrație teoretică, să presupunem că ar funcționa.

SOCKS5 este un protocol de internet care poate fi folosit pentru a vă conecta la un proxy, la fel ca un protocol VPN. Dacă vedeți un proxy SOCKS5, face același lucru ca orice alt proxy, dar modul în care este facilitată conexiunea este diferit.

Deși începătorii tehnologici ar putea să nu vadă asta ca o diferență majoră, proxy-urile SOCKS5 îndeplinesc o funcție mult diferită de proxy-urile HTTP. Proxy-urile SOCKS5 sunt agnostice ale traficului, ceea ce înseamnă că trec pur și simplu orice trafic trimiteți prin server și către destinatar.

În special, proxy-urile SOCKS5 stabilesc o conexiune TCP pentru dvs. și, prin aceasta, sunt capabili să transporte pachete UDP de-a lungul conexiunii. Pe scurt, trimiteți pachete UDP către server, care sunt apoi transmise destinatarului printr-o conexiune TCP.

Acest lucru este valabil pentru orice server SOCKS. SOCKS5 are totuși avantajul autentificării. În loc să vă conectați doar la server, browserul dvs. trebuie să efectueze o „strângere de mână” de rețea cu acesta, stabilind că sunteți cine spuneți că sunteți și deschideți conexiunea.

Proxy-urile HTTP funcționează diferit. Deși acționează în continuare ca intermediari, reprezentanții HTTP pot interpreta și interpreta traficul pe care îl trimiteți prin server. Din această cauză, unele date pot fi memorate în cache și furnizate mai rapid, cu dezavantajul că poate prelucra doar trafic HTTP.

Pentru utilizatorii individuali, proxy-urile SOCKS5 sunt în general cele mai bune datorită autentificării și acceptării lor pentru orice tip de trafic. Acestea fiind spuse, proxy-urile HTTP își au locul dacă, de exemplu, configurați un bot printr-un proxy pentru a raza date web.

Utilizați carcase pentru proxy SOCKS5

Există multe motive pentru care doriți să înlocuiți adresa dvs. IP, dar, de cele mai multe ori, este vorba despre geoblocări. „Geoblocuri” este un termen care se referă la procesul de blocare a traficului din anumite țări, restricționând efectiv cine poate vedea ce este online. Deși nu este cenzura de sine stătător, este un văr.

Geoblocurile sunt deosebit de răspândite printre platformele de streaming. De exemplu, Netflix are diferite biblioteci, în funcție de locul în care vă conectați în lume (citiți cel mai bun ghid pentru hacks Netflix pentru a vedea cum să le accesați), iar BBC iPlayer este disponibil numai pentru rezidenții din Marea Britanie (citiți cel mai bun VPN al nostru pentru ghidul BBC iPlayer).

Proxy-urile nu sunt cel mai bun pentru a încerca să ocolească geoblocurile, deoarece cei care impun geoblocurile au modalități de a detecta că utilizați unul. Vom vorbi despre asta în următoarea secțiune.

Acestea fiind spuse, proxy-urile SOCKS5, în special, sunt minunate pentru torenting. Torrenting, dacă nu știți, se referă la o conexiune peer-to-peer pentru descărcarea fișierelor. În esență, computerul dvs. se conectează la mai multe calculatoare și descarcă o felie de fișier din fiecare.

În afară de problemele legale care pot veni cu torentingul (citiți ghidul nostru ilegal este torenting pentru mai multe despre asta), există probleme legate de viteză. Torrenting necesită multă lățime de bandă, ceea ce poate determina furnizorul de servicii de internet să restricționeze cantitatea de date pe care le puteți transfera simultan.

Proxy-urile SOCKS5 ajută la torrenting din două motive. Prima este că adresa dvs. IP este înlocuită, ceea ce înseamnă că ISP-ul dvs. nu ar trebui să vă poată accelera viteza. Ar trebui să utilizați un proxy SOCKS5 cu un VPN pentru a vă asigura că ISP-ul dvs. nu vă poate accelera traficul, dar vom ajunge la asta în următoarea secțiune.

Principalul avantaj este că proxy-urile SOCKS5 oferă utilizatorilor UDP complet, ceea ce înseamnă că vă puteți conecta la fiecare coleg într-un roi. Conectând astfel, de obicei, veți putea descărca fișiere mai rapid, deoarece veți primi biți din fișier de la toți colegii simultan.

Acestea fiind spuse, conexiunea dvs. nu va mai fi criptată în timp ce utilizați un proxy SOCKS5, ceea ce este o problemă la torrenting. Pentru asta, veți avea nevoie de un VPN. Continuați să aflați despre VPN-uri, de ce sunt mai buni decât proxii și cum le puteți utiliza pe cele două împreună.

VPN vs. Proxy

Deși proxy-urile SOCKS5 oferă autentificare, acestea nu oferă criptare. Așa cum se întâmplă cu orice proxy, nu este oferită nicio securitate suplimentară, deci ceea ce aduceți este ceea ce obțineți. Proxy-urile HTTPS, care gestionează traficul pentru o conexiune SSL / TLS, furnizează criptare, dar nu mai mult criptare decât o conexiune la internet normală.

Dacă nu sunteți necunoscut, criptarea se referă la scrutarea datelor dvs. în timp ce sunt în tranzit, astfel încât nimeni din mijlocul lanțului de rețea să nu poată vedea ce trimiteți. Transformă cererile din textul redat în cifră de text folosind un algoritm și o pereche de chei. Utilizați o cheie pentru criptarea datelor, iar destinatarul utilizează cealaltă cheie pentru a o decripta.

Descrierea noastră de criptare intră în specificul procesului, dar aceasta este o imagine de ansamblu generală. Proxy-urile nu oferă nicio criptare suplimentară, dar VPN-urile o fac. Similar cu un proxy, conexiunea dvs. este dirijată printr-un server de la distanță, înlocuind adresa dvs. IP și informațiile de geolocalizare. Acestea fiind spuse, conexiunea dvs. inițială la serverul de la distanță este criptată.

Acest lucru este important deoarece o conexiune inițială criptată face dificilă urmărirea traseului, dacă nu chiar imposibilă. Proxy-urile SOCKS5, deoarece nu oferă criptare, permit destinatarului să traseze urmărirea, ceea ce le permite să vadă sursa traficului dincolo de proxy. Cu un VPN, totuși, serverul de la distanță devine un zid de piatră.

Cererile dvs. originale sunt criptate, ceea ce înseamnă că adresa dvs. IP sursă este ascunsă de aproape orice. Deși există variații în securitatea VPN, atâta timp cât utilizați un furnizor din cel mai sigur ghid VPN, veți fi bine.

ExpressVPN se situează în partea de sus a listei. Pe lângă faptul că a fost cel mai rapid VPN pe care l-am testat, acesta a ocupat primul loc în multe categorii în cel mai bun ghid al nostru VPN. De la securitate la viteză până la ușurința în utilizare, ExpressVPN primește totul. Puteți afla mai multe în recenzia noastră ExpressVPN sau puteți încerca cu garanția de returnare a sumelor de 30 de zile.

Deși este cel mai bun pentru majoritatea lucrurilor, ExpressVPN nu este cel mai bun pentru toate. De exemplu, dacă vă interesează torrenting, ar putea fi mai bun pentru dvs. cel mai bun VPN pentru torrenting, NordVPN. Deși nu este la fel de impresionant când vine vorba de viteză, NordVPN se distinge de ExpressVPN cu o serie de servere specializate.

Printre listă se numără serverele P2P (torrenting), nefocalizate și DoubleVPN. Acestea fiind spuse, în sensul acestui articol, are un alt avantaj. Puteți utiliza un proxy SOCKS5 NordVPN cu conexiune VPN, care, după cum s-a menționat, ar trebui să ofere cele mai bune performanțe atunci când torrenting.

Puteți afla mai multe despre NordVPN în review-ul nostru NordVPN sau puteți vedea cum vă place cu garanția de returnare a sumelor de 30 de zile.

Gânduri finale

Proxy-urile SOCKS5 sunt cea mai bună opțiune pentru majoritatea utilizatorilor, dar vin în continuare cu dezavantajele descrise aici și în ghidul nostru VPN vs. proxy vs. Tor. Acestea fiind spuse, puteți folosi în continuare puterea lor, în special pentru torrenting, dacă utilizați proxy-ul SOCKS5 împreună cu un VPN.

NordVPN este printre puținele care oferă funcționalitatea. Acestea fiind spuse, dacă nu vă interesează torrenting-ul, un proxy SOCKS5 este de obicei mai rău decât un VPN rapid și, pentru asta, ExpressVPN domnește suprem. Dacă doriți mai multe opțiuni, citiți celelalte recenzii ale VPN.

Pentru ce folosești un proxy SOCKS5? Aveți și un VPN? Spuneți-ne în comentariile de mai jos și, ca întotdeauna, mulțumim pentru lectură.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me