NordLocker pregled – šifriranje iz NordVPN – posodobljeno 2020

NordLocker pregled

NordLocker je programska oprema za šifriranje iz iste družbe, ki nam je prinesla NordVPN, in na splošno smo nad njo precej navdušeni. Vendar je to zelo drago, še posebej glede na preostali del trga. Oglejte si naše misli v tej celotni recenziji NordLocker.


nordlocker-drsnik1

nordlocker-drsnik2

nordlocker-drsnik3

nordlocker-drsnik4

nordlocker-drsnik5

Prejšnja

Naslednji

NordVPN je trenutno ocenjen kot eden najboljših ponudnikov VPN, kljub nekaterim nedavnim varnostnim pomislekom (več o tem preberite v našem pregledu NordVPN). Tefincom, podjetje, ki stoji za velikanom VPN, pa se začenja podružiti. Prvi korak v druge niše za kibernetsko varnost je s programsko opremo za šifriranje datotek NordLocker. 

V tem pregledu NordLocker bomo videli, ali ima novi otrok v bloku koščke, ki se lahko postavijo v ustaljene storitve šifriranja datotek. Po porabi nekaj časa z aplikacijo smo tukaj, da vam razmislimo o njenih značilnostih, cenah, enostavni uporabi, varnosti, podpori in izmenjavi datotek. Na koncu bomo zaključili, ali je NordLocker vreden cene ali ne. 

Odgovor je vedno dvoumen “mogoče.” NordLocker zahteva visoke cene, a stroške naredi zelo vredne. Vmesnik in uporabnost nista nikakršna, prav tako varnost. Ne glede na to, ni razloga, da se ne preizkusite, saj ima na voljo velikodušen brezplačen načrt in 30-dnevno jamstvo za vračilo denarja.

Prednosti in slabosti

Lastnosti

NordLocker je povsem nova storitev, zato vas mora presenetiti, da v času pisanja ni toliko funkcij. To je storitev šifriranja, vendar je to večinoma to. Glavna funkcija je skupna raba, ki vam je dovoljena, ne glede na to, ali uporabljate brezplačno storitev ali če ste naročeni na premium paket. 

Preden se lotimo tega, se pogovorimo o integracijah. Tehnično gledano NordLocker deluje s katero koli storitvijo za shranjevanje v oblaku. Kot pravi NordLocker, se “lepo igra” z vsemi ponudniki, vendar je to zato, ker ne ponuja neposredne integracije. NordLocker je povsem lokalna izkušnja, kar pomeni, da morate na svojem računalniku nastaviti storitev shranjevanja v oblaku. 

Če imate na primer naročnino pri Sync.com – ki jo priporočamo, kot lahko vidite v našem pregledu Sync.com – lahko »omarico« (ime za šifrirano mapo) shranite lokalno v mapo za sinhronizacijo. 

Ker se ta lokalna mapa za sinhronizacijo dobro sinhronizira med vašimi napravami, lahko do svoje omarice dostopate kjer koli, dokler naprava, na kateri jo odpirate, deluje pod macOS ali Windows. 

NordLocker je, tako kot večina šifrirnih storitev, bolj osredotočen na shranjevanje v oblaku in ne na varnostno kopijo, kar omogoča vam ali sodelavcem, da delajo na datoteki, shranjeni v skupnem oblaku. Zaradi prekrivnega datotečnega sistema, ki ga uporablja – več o tem v spodnjem razdelku »Varnost«, NordLocker ne more šifrirati celotnih diskov za namene spletnega varnostnega kopiranja.. 

Kljub temu lahko mapo šifrira z vsemi datotekami v njej. NordLocker v računu ne nalaga omejitev velikosti ali razširitve. Dokler imate premijski načrt, se lahko datoteke zaženejo poljubne velikosti z poljubno razširitvijo in z neomejenimi podatki. 

Skupna raba NordLockerja

Skupna raba je v aplikaciji preprosta, saj lahko nove uporabnike povabite, da prenesejo NordLocker in odklenejo omarico, ki ste jo dali v skupno rabo. Kljub temu ne morete deliti omarice prek aplikacije. Namesto tega povejte NordLocker-ju, kdo lahko dostopa do določene omarice, potem lahko to šifrirano omarico pošljete na kakršen koli način, ki se vam zdi primeren.. 

nordlocker-pregled-mapa-deljenje

Težava se pojavi – kot to običajno počnejo storitve šifriranja – če prejemnik nima računa NordLocker. Čeprav obstaja brezplačni načrt, je omejen na 5 GB, kar pomeni, da če je vaša omarica večja od tega, prejemnik ne bo mogel odpreti z brezplačnim načrtom. Kljub temu pa ima brezplačni načrt druge možnosti, kot bomo videli v naslednjem razdelku.

NordLocker pregled

Cenitev

NordLocker je nekoliko dražji od drugih možnosti šifriranja datotek, a kot osebno usmerjena storitev je cena smiselna. V primerjavi s Boxcryptorjem je cena groba, vendar pa ta storitev vidi največji popust pri nakupu ekipe, ne posameznega uporabnika, kot lahko vidite v našem pregledu Boxcryptorja.

Kljub temu pa visoke cene ne moremo zanikati. Čeprav je NordLocker vsako leto blizu Boxcryptorja, je veliko dražji od AxCrypt, ki za letni načrt zaračuna le okoli 35 USD (preberite naš pregled AxCrypt).  

Cena prinaša uporabnost, čeprav bomo videli v naslednjem razdelku. Prav tako ne prinaša nobenih omejitev podatkov ali datotek. NordLocker podpira katero koli datoteko katere koli velikosti, kar pomeni, da lahko šifrirate vse, od dokumentov programa Microsoft Word do datotek 4K MKV do sej Pro Tools. Poleg tega obstaja tudi neomejena izmenjava, tudi na brezplačnem načrtu. 

NordLocker Prosti

Kot večina šifrirnih storitev ima tudi NordLocker na voljo brezplačen načrt. Še vedno se boste morali vpisati v račun, vendar boste s tem lahko brezplačno šifrirali 5 GB podatkov. Po našem testiranju se zdi, da ni nobenih omejitev datotek, ne glede na vrsto in velikost. Dokler ostajate pod omejitvijo 5 GB, ste zlati. 

Tu je pomembno opozoriti, da se zaščita ne spremeni, če uporabljate brezplačen načrt. AxCrypt na svojem brezplačnem načrtu omogoča samo 128-bitni ključ, Boxcryptor pa ne podpira šifriranja imen datotek. Vendar vam NordLocker nudi popolno varnost na svojem brezplačnem načrtu. 

Poleg tega lahko brezplačno storitev uporabljate v številnih napravah, če ta naprava podpira NordLocker in se spomnite svojega glavnega gesla. Za razliko od brezplačnih načrtov Boxcryptor in AxCrypt, NordLocker ne nalaga varnostnih tveganj ali omejenega dostopa do shranjevanja v oblaku. Namesto tega so vaši podatki omejeni. 

Ob tem pa obstajajo brezplačne odprtokodne možnosti. Preberite naš pregled VeraCrypt in pregled Cryptomatorja za dva primera.

Če se odločite za plačilo, NordLocker ponuja 30-dnevno garancijo vračila denarja, kar je lepo videti. Obstaja argument, da ne ponujamo pravilnika o vračilu, ker obstaja brezplačen načrt, zato nam je všeč, da NordLocker kljub brezplačnemu načrtu ponuja politiko vračila. 

Kar zadeva načine plačila, so na voljo možnosti, ki jih pričakujete od katere koli storitve šifriranja VPN, vključno s kreditnimi karticami, Amazon Pay in bitcoin, čeprav nenavadno ni PayPal.

Varnost

NordLocker je zgrajen okoli GoCryptFS, ki šifrira datoteke in mape z uporabo AES in je združljiv z več platformami, zato je idealen za skupno rabo šifriranih datotek in map. GoCryptFS namesto šifriranja na celotnem disku omogoča NordLockerju šifriranje posameznih datotek, kar pomeni, da vam ni treba ponovno šifrirati vsakič, ko ustvarite nove datoteke. 

GoCryptFS je tudi prekrivanje datotečnega sistema, kar pomeni, da lahko neposredno urejate šifrirane datoteke. Če imate na primer dokument Word v omarici, ga lahko dešifrirate z NordLockerjem, ga uredite in zaprete, ne da bi morali znova šifrirati datoteko.

Kar zadeva šifriranje datotek, se NordLocker opira na asimetrično kriptografijo, kar, kot lahko preberete v našem opisu šifriranja, pomeni, da sta za šifriranje in dešifriranje datoteke potrebna javni in zasebni ključ. 

NordLocker ustvari 256-bitni ključ ECC, ko prvič nastavite račun, ki zagotavlja varnostne prednosti RSA, vendar z manjšo velikostjo ključa (to pomeni hitrejše šifriranje in večjo podporo starejših strojev). 

Kljub temu je ECC – kriptografija z eliptično krivuljo – sporen algoritem za uporabo. Na podlagi opomb, ki jih je uhajal Edward Snowden, je mogoče, da je NSA postavila zaklon na enega ali več naključnih generatorjev na osnovi eliptične krivulje. 

Tinfoil klobuki izključeni, NordLocker šifrira vaš skrivni ključ s šifro XChaCha20-Poly1305-IETF v vaši napravi. Ta ključ nikoli ne zapusti vaše naprave, ne da bi bila prej tudi šifrirana. Pri ustvarjanju omarice se ustvari 256-bitni ključ, ki je znan kot vaš ključavnični ključ. Ta ključ za omarico je nato šifriran. 

Končno, NordLocker v datotekah uporablja AES-GCM za šifriranje vsebine datotek, kot jo nalaga GoCryptFS. Ko dešifrirate datoteko, vsa ta zaščita pada kot vrsta dominov. 

Kar zadeva skupno rabo, se NordLocker opira na izmenjavo ključev ECC, kjer je vaša omarica šifrirana z vašim zasebnim ključem in javnim ključem prejemnika ter nato dešifrirana z vašim javnim ključem in zasebnim ključem prejemnika.. 

NordLocker glavno geslo in ničelno znanje

Ključ, ki vsebuje vse skupaj, je glavno geslo, ki je edini način, da dostopate do šifriranih datotek. NordLocker svojega glavnega gesla nikoli ne vidi in ne shrani, zaradi česar je storitev ničelna v smislu dostopa in vsebine. Kot vidimo pri naših najboljših upravljalcih gesel, vaše glavno geslo poznate vi in ​​vi sami.

Namesto tega NordLocker vidi izpeljano geslo, ustvarjeno z algoritmom Argon2, in soljo – v bistvu dodane dodatne naključne podatke za dodatno varnost – kar pomeni, da NordLocker ne more vedeti, kaj je vaše glavno geslo. Potem, ko potrdi, da se rezultati Argon2 in soli ujemajo s pričakovanji NordLockerja, lahko vaše glavno geslo dešifrira vaš skrivni ključ. 

Skratka, NordLocker naredi vse, kar je treba, ko gre za zavarovanje datotek. ECC je najverjetnejša izbira, tudi če obstajajo polemike. Poleg tega NordLocker uporablja najnovejšo kriptografijo in tako zagotavlja, da lahko vaše datoteke vidijo samo vi in ​​prejemniki, ki jih izberete.

Enostavnost uporabe

Presenetljivo je, da je NordLocker zelo enostaven za uporabo. Ogleda spletno mesto upravitelja gesel NordPass s preprosto, brez neumnosti postavitvijo (preberite naš pregled NordPass). Edina razlika je, da je NordLocker na voljo za prenos.

spletno mesto nordlocker-review

Aplikacijo NordLocker lahko prenesete brez prijave na račun, vendar boste za njeno uporabo potrebovali poverilnice. Če uporabljate brezplačni načrt, lahko postopek namestitve hitro postane zmeden, saj vas nikoli ne odpre na stran za prijavo. Najprej morate najprej prenesti aplikacijo, ki ima v zgornjem levem kotu majhen “ustvari račun”. 

Če ste ali ste uporabnik NordVPN, ne morete ustvariti novega računa. Iz kakršnega koli razloga se zdi, da NordVPN in NordLocker izmenjujeta isto bazo gesel, zato boste za prijavo na NordVPN morali vnesti e-pošto in geslo, če ne bo aktivna. 

Vendar to ni tisto, kar boste uporabili za prijavo. Ko vnesete svoje poverilnice NordVPN, boste morali ustvariti glavno geslo za NordLocker. Nato boste prejeli obnovitveni ključ, ki bo edini način za obnovitev datotek, če pozabite glavno geslo. Shranjevanje storitve s storitvijo, kot je 1Password, je lahko dobra ideja (preberite naš pregled 1Password).

nordlocker-pregled-omarica-delež

Končno vas bo NordLocker vprašal, kam želite shraniti svojo prvo omarico. Lahko ga hranite v mapi z dokumenti, izberete drugo lokacijo ali, če ste v sistemu Windows, ga shranite v svoj OneDrive (preberite naš pregled OneDrive). Po tem smo naleteli na težave. 

V času pisanja je .NET Framework 4.8 povsem nov za Windows, NordLocker pa ga potrebuje za zagon. V nekaj tednih bi morala večina uporabnikov sistema Windows namestiti posodobitev, vendar NordLocker brez nje ne bo deloval. Zaradi tega smo pri poskusu nastavitve prve omarice nenehno naleteli na napake.

To se razjasni med postopkom namestitve, vendar je treba pred namestitvijo NordLockerja upoštevati, da potrebujete .NET frame 4.8. Napake še vedno obstajajo, če namestite NordLocker in nato zaženete posodobitev sistema Windows.

Uporaba NordLockerja

Vmesnik NordLocker je podoben Windows File Explorerju. Videli boste izbrano omarico, datoteke in mape v notranjosti, velikost omarice in uporabnike, ki imajo dostop do nje. Dodajanje datotek in map je tako enostavno kot doslej; preprosto jih povlecite in spustite v vmesnik NordLocker. 

nordlocker-pregled-okna

NordLocker je pri kopiranju testne mape 204 MB takoj šifriral datoteke. Naša mapa je vsebovala različne vrste datotek, vključno z besedilnimi, hudourniškimi, video in zvočnimi datotekami, vse pa so bile shranjene v privzeti omarici. NordLocker pa lahko podpira toliko omaric, kolikor želite. 

Najbolje je razmišljati o omaricah kot o mapah, še posebej, ker ne morete dodati novega v vmesniku NordLocker. V operacijskem sistemu Windows lahko ustvarite novo omarico tako, da se pomaknete do datoteke ali mape, ki jo želite šifrirati, z desno miškino tipko in izberite »ustvari omarico«. S tem ustvarite datoteko z omarico v imeniku, v katerem je bila prvotna datoteka ali mapa. 

nordlocker-pregled-ustvarjanje-omarica

Te datoteke z omaricami – ki jih seveda lahko bere le NordLocker – se lahko v prostem času premikate. Zasedejo enako količino kot mapa ali datoteka, ki jo šifrirate, vendar jih je mogoče odpreti tudi iz katerega koli stroja ali imenika, če je v računalniku z operacijskim sistemom Windows ali macOS. 

Vsakič, ko aplikacijo zaprete in znova odprete, se bo odprla privzeta omarica (tista, ki ste jo ustvarili med namestitvijo). V aplikaciji ni načina, kako se pomikati do drugih omaric, kar pa je moteče. Če želite odpreti druge omarice, boste morali uporabiti File Explorer.

Deljenje datotek & Skladiščenje

Datoteke in mape NordLocker lahko daste v skupno rabo s čim več prejemnikov, toda vsaka oseba, ki jo delite, bo za dešifriranje podatkov potrebovala račun NordLocker. Postopek za deljenje celotne omarice je preprost. Ko je omarica odprta, preprosto kliknite »dodaj uporabniški dostop« in vnesite e-poštno sporočilo prejemnika. 

nordlocker-pregled-omarica-delež

Če uporabnik že ima račun NordLocker, mu morate poslati skupno datoteko, ki jo NordLocker pokaže v File Explorerju po dodajanju novega uporabnika. V nasprotnem primeru bo NordLocker poslal elektronsko sporočilo, v katerem jih bo zaprosil, da se prijavijo na račun in prenesejo aplikacijo. 

Za skupno rabo datotek ali map v omarici morate izbrati datoteke, ki jih želite dati v skupno rabo, z desno miškino tipko miške in izberite »pripravi za skupno rabo«. NordLocker bo ustvaril izvozno različico datotek ali map, ki jih želite dati v skupno rabo, in znova boste morali dodati e-poštne naslove drugih uporabnikov. 

Če želite deliti s storitvijo za shranjevanje v oblaku, lahko, čeprav je postopek zmeden. NordLocker ne more izvažati neposredno na ponudnika za shranjevanje v oblaku, kot je Boxcryptor. Namesto tega boste potrebovali lokalno mapo za shranjevanje v oblaku, na primer tiste, ki jih ponujata Google Drive in Dropbox (preberite pregled Google Drive in pregled Dropbox). 

Lahko pa naložite šifrirano datoteko in jo po potrebi prenesete, vendar je to več težav, kot je vredno.

Podpora

Kot nova storitev ima NordLocker na voljo malo podpornega materiala. V času pisanja je prisotna zbirka znanja, le nekaj člankov. Tukaj so podrobno zajete stvari, kot sta nalaganje aplikacije in posodabljanje podatkov za obračun. Vendar pa ni veliko člankov za odpravljanje težav.

nordlocker-pregled-baza znanja

Trenutno obstajajo samo trije članki za odpravljanje težav, dva za Windows in enega za macOS. Vsak OS ima članek o ponovni namestitvi, Windows pa o predpogojih, da se ne namesti pravilno. Glede na to, da smo imeli težave z nameščanjem zaradi nedavne posodobitve .NET okvira, bi bilo smiselno, da se o tem oglasi tudi članek, ampak žal, tega ni bilo.

Skratka, baza znanja v trenutnem stanju nima toliko znanja. Glede na to, kar smo videli od NordVPN, pričakujemo, da bo v prihodnosti dodanih več člankov, ko se bodo pojavile težave. Trenutno pa je v najboljšem primeru osnovni vir. 

Če imate resnične težave, je najbolje, da se obrnete na ekipo za podporo. NordLocker ponuja e-poštno podporo samo prek kontaktnega obrazca. Uporabniki, ki plačujejo in ne plačujejo, lahko uporabijo obrazec, čeprav imajo naročniki premium nagrade prednostno podporo. NordLocker pravi, da je podpora 24/7, vendar glede na to, da je to e-poštno sporočilo, je težko reči.

Za merjenje odzivnega časa smo na brezplačnem računu spraševali o uporabi ključev ECC namesto RSA. Po 24 urah je na NordLockerju prišlo do radijske tišine. Podeljeno je, da smo poskusili z brezplačnim računom, če pa je odzivni čas daljši od 24 ur, 24-urna podpora ni na voljo. Ni poti okoli tega.

Razsodba

NordLocker je enostavna in učinkovita aplikacija za šifriranje. Vendar pa pride po ceni. Čeprav je aplikacija čudovito zasnovana in storitev ustreza najnovejšim v kriptografiji, zahteva visoko ceno. Če pa si lahko privoščite, je to eno najboljših. 

Kaj menite o NordLockerju? Ali boste izkoristili 30-dnevno garancijo vračila denarja? Sporočite nam v spodnjih komentarjih in kot vedno hvala za branje.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me