Revizuirea VeraCrypt – actualizată în 2020

VeraCrypt Review

Probabil unul dintre cele mai cunoscute exemple de software de criptare open-source, VeraCrypt este un program puternic cu mai multe caracteristici decât puteți agita un stick. Acestea fiind spuse, trebuie să știți ce faceți atunci când îl utilizați, după cum puteți citi în această recenzie completă a VeraCrypt.


veracrypt-Slider1

veracrypt-slider2

veracrypt-slider3

veracrypt-slider4

veracrypt-slider5

Anterior

Următor →

VeraCrypt este o aplicație gratuită de criptare open-source, construită de o echipă formată din două persoane: Mounir Idrassi, dezvoltatorul principal și un dezvoltator voluntar. Deși mic din punct de vedere al domeniului de aplicare – VeraCrypt este axat în principal pe protejarea fișierelor locale – este surprinzător de robust în ceea ce privește funcțiile. În această recenzie VeraCrypt, vom stabili dacă acesta este serviciul potrivit pentru dvs.. 

Fundația VeraCrypt provine de la TrueCrypt, o altă utilitate gratuită de software de criptare open-source care a fost întreruptă în 2014. Idrassi a folosit codul sursă al TrueCrypt, îmbunătățind unele aspecte ale securității, pentru a crea VeraCrypt. De fapt, este alegerea noastră cea mai bună pentru cele mai bune servicii alternative TrueCrypt. 

Deși VeraCrypt nu este produsul potrivit pentru majoritatea consumatorilor, este totuși printre cele mai bune opțiuni de software de criptare. Opțiunile sunt secundare la niciuna, permițându-vă să criptați și să stocați fișierele în orice mod considerați de cuviință. În plus, VeraCrypt vine cu o serie de caracteristici unice pe care nu le-am mai văzut niciodată. Citiți mai departe pentru a afla mai multe despre ele.

Punctele forte și punctele slabe

Caracteristici

VeraCrypt are o mulțime de caracteristici, dintre care multe pot să nu fie relevante pentru dvs. După cum vom vedea în secțiunea „ușurință de utilizare” de mai jos, VeraCrypt are în vedere opțiunile, permițându-vă să vă personalizați și să securizați fișierele dvs. în mai multe moduri diferite. Există, de asemenea, unele caracteristici de securitate care depășesc criptarea standard. 

Începând, VeraCrypt funcționează prin crearea de volume pe mașina dvs., care vor apărea ca discuri separate. Puteți crea noi volume și glisați fișiere sau puteți cripta partiții existente. Unul dintre lucrurile deosebite care separă VeraCrypt de omologii săi plătite este capacitatea sa de a cripta discuri întregi, chiar și acolo unde este instalat sistemul de operare. 

Dacă creați un volum nou, va trebui să specificați dimensiunea. Este important de reținut, întrucât fișierul criptat nu va arăta dimensiunea a ceea ce se află pe el. De exemplu, dacă creați un volum de 500 GB, dar aveți doar 200 GB date pe acesta, fișierul VeraCrypt va afișa în continuare dimensiunea de 500 GB atunci când este nemontat. 

Criptarea întregului sistem adaugă un strat suplimentar de securitate înainte de încărcarea sistemului de operare. Toate acestea se întâmplă și la nivel local, ceea ce înseamnă că nu este necesar să aveți o conexiune la internet sau să vă conectați la VeraCrypt pentru a vă autentifica..

Discul de salvare VeraCrypt

Din păcate, criptarea sistemului poate cauza unele probleme. În cazul în care există lansator, mașina dvs. nu se va porni și veți fi închis complet. Din fericire, VeraCrypt are un eșec în loc. 

Când configurați o partiție de sistem sau o unitate pentru criptare, puteți crea un disc de salvare, pe care îl puteți stoca pe un CD / DVD sau USB. Din orice motiv, dacă VeraCrypt Boot Loader este deteriorat sau dacă datele referitoare la decriptare lipsesc, discul de salvare poate repara acele probleme și poate recăpăta accesul.. 

Ar trebui să creați un disc de salvare, dar există o serie de exonerari care vin împreună cu acesta. Asigurați-vă că citiți scrierea VeraCrypt în funcție pentru a vă asigura că sunteți protejat. 

Volumul ascuns și sistemul de operare VeraCrypt

VeraCrypt are câteva caracteristici care se referă la negabilitatea plauzibilă. De exemplu, dacă aveți documente sensibile și sunteți victima extorsiunii, este posibil să fiți forțat să vă predați parola de volum, ceea ce ar face ca criptarea să fie inutilă. VeraCrypt are câteva trucuri pentru acel scenariu exact. 

Când creați un volum, puteți specifica un volum ascuns. După cum am menționat, VeraCrypt va completa orice spațiu dintr-un volum pe care nu îl utilizați cu date aleatorii, astfel încât să pară că este dimensiunea specificată. Un volum ascuns funcționează în acel spațiu liber. În esență, veți crea un volum într-un volum. 

Procesul general funcționează astfel: creați un volum standard și plasați câteva informații cu aspect sensibil în interior, ceea ce nu vă pasă dacă cineva găsește. În spatele acestui lucru, plasați informațiile pe care doriți să le protejați. Veți seta o parolă pentru fiecare, iar la montarea volumului, parola introdusă va determina ce set de date este deblocat. 

Puteți face același lucru cu sistemele de operare. VeraCrypt Boot Loader poate separa două instalații de operare în volume separate. Încă o dată, veți seta o parolă diferită pentru fiecare, iar parola introdusă va determina ce sistem de operare este încărcat. 

Prezentare generală a caracteristicilor VeraCrypt

Prețuri

După cum am menționat, VeraCrypt este un proiect gratuit, open-source. Nu există un plan plătit disponibil sau niciun fel de dăunări pentru a dona. Puteți descărca aplicația pe Windows, macOS și Linux fără să plătiți niciun ban. Deși acest lucru este grozav, a merge gratuit pune anumite probleme în alte domenii.

Anume, VeraCrypt nu are integrări de stocare în cloud a unui serviciu precum Boxcryptor. După cum puteți vedea în recenzia noastră Boxcryptor, acest serviciu necesită un preț relativ ridicat, deși vine cu funcțiile pentru a-l face o copie de rezervă. Boxcryptor oferă, de asemenea, un plan gratuit care se poate integra cu un serviciu de stocare în cloud. 

Acestea fiind spuse, VeraCrypt nu pare să fie orientat către cei care caută să sincronizeze fișierele criptate prin serviciile de stocare în cloud. Mai degrabă, este mult mai concentrat pe criptarea locală, scramping întregul sistem de fișiere decât pe date de fișiere. 

Dacă utilizați VeraCrypt și decideți că vă place, puteți dona întotdeauna proiectului. IDRIX, echipa din spatele VeraCrypt, acceptă donații prin PayPal, transfer bancar, bitcoin și alte criptomonede.

Securitate

Securitatea VeraCrypt este destul de simplă. Nu trebuie să vă autentificați cu un server pentru a vă folosi contul, care vă scapă de un obstacol imens cu care se confruntă cele mai multe servicii software de criptare. În plus, nu există nicio capacitate de partajare directă, astfel încât utilizarea perechilor de chei pentru a se potrivi cu utilizatorii autorizați nu este o problemă. 

Software-ul este local. În mod implicit, VeraCrypt utilizează AES-256 pentru a cripta sistemul de fișiere (citiți descrierea noastră de criptare pentru a afla mai multe despre asta). Aceasta include date, nume de fișiere și orice altceva legat de datele pe care le criptați. Deși AES este implicit și recomandat de VeraCrypt, există și alți algoritmi disponibili. 

Algoritmi notabili sunt Camellia, care a fost dezvoltată de Mitsubishi și NTT din Japonia, și Kuznyechik, care a fost dezvoltată de Federația Rusă. Indiferent, fiecare algoritm are o dimensiune a cheii de 256 biți și un bloc de 128 biți. De asemenea, puteți combina mai mulți algoritmi. De exemplu, VeraCrypt acceptă un mod AES-Twofish-Serpent. 

Când creați o parolă, VeraCrypt utilizează unul dintre cei cinci algoritmi de hashing, generând chei pseudo-aleatorii bazate pe o serie de factori, inclusiv mișcările mouse-ului și apăsările de taste. O cheie principală, o cheie secundară și o sare sunt generate din acest proces, care vă permite să decriptați datele cu o parolă principală pe care o recunoașteți. 

Toate acestea se întâmplă destul de rapid, mai ales dacă aveți un procesor Intel. VeraCrypt acceptă criptarea AES accelerată de hardware, folosind instrucțiunile Intel AES-NI. Deși diferența de viteză contează cu greu pe procesoarele moderne, multicore, poate accelera procesul pe mașini mai vechi.

Ușurință în utilizare

Site-ul VeraCrypt este despre ceea ce vă așteptați de la serviciul de software de criptare open-source, ceea ce înseamnă că a fost dezvoltat de experți în criptografie, mai degrabă decât de designeri de site-uri. Aspectul datat nu este ușor pentru ochi, dar este încă funcțional dacă puteți diferenția versiunile de descărcare. Dacă nu poți, VeraCrypt probabil nu este pentru tine. 

veracrypt-review-site

Nu există niciun cont pentru a crea sau informații pe care să le introduceți. Tot ce trebuie să faceți este să vă îndreptați către pagina „descărcări”, să selectați programul de instalare pentru sistemul dvs. de operare și să ajungeți la criptare ”. De asemenea, puteți descărca codul sursă și sumele de verificare SHA256 / SHA512 dacă sunteți atât de înclinat. 

VeraCrypt Portable

Programul de instalare este destul de de bază, deși întreabă dacă doriți să instalați sau să extrageți fișierele. Pentru majoritatea oamenilor, instalarea este în regulă, dar extragerea poate fi utilă pentru o configurație portabilă. Dacă extrageți fișierele, puteți rula VeraCrypt fără să îl instalați efectiv pe sistem. Tot ce trebuie să faceți este să executați executabilul extras. 

veracrypt-review-instalare

Odată ce instalatorul termină, VeraCrypt vă va întreba dacă doriți să deschideți tutorialul pentru începători, pe care îl recomandăm. Pentru un punct de referință, crearea unui container VeraCrypt face 19 pași, conform ghidului pentru începători. Niciunul dintre pași nu este greu, te gândești, dar multitudinea de opțiuni te poate face să găsești unde trebuie să mergi dificil. 

veracrypt-review-incepatori-ghid

Deși există mulți pași, procesul general este simplu, mai ales dacă ați creat partiții de hard disk. Puteți crea volume de unități noi, decizând fie să creați un container de fișiere criptat, să criptați o partiție de sistem sau să criptați o partiție non-sistem, cum ar fi un hard disk secundar sau o unitate flash. 

Pentru majoritatea oamenilor, crearea unui container este cea mai bună alegere. VeraCrypt are o mulțime de opțiuni, dar expertul de creare a volumului vă parcurge pașii cu instrucțiuni pe parcurs. După ce ați creat containerul dvs., VeraCrypt vă va întreba ce algoritm de criptare doriți să utilizați. În această pagină, puteți, de asemenea, face referire la CPU. 

veracrypt-review-volum-creare a wizard-

În cele din urmă, va trebui să specificați dimensiunea volumului – fie în kilobiți, megabite, gigabyte sau terabyți – și să setați o parolă. VeraCrypt va începe să genereze cheile de criptare bazate pe mișcarea mouse-ului dvs., așa că asigurați-vă că îl mențineți în mișcare. 

Montare și criptare volum volum VeraCrypt

Cu volumul creat, sunteți gata acum să vă criptați fișierele. Fereastra principală arată o listă de scrisori de unități disponibile. Va trebui să faceți clic dreapta pe unul și să montați volumul creat pentru a adăuga fișiere în containerul criptat. Odată montat, volumul va apărea cu litera de unitate aleasă în Windows Explorer. 

veracrypt-review-drive montat

De acolo, este doar o chestiune de a trage fișierele în unitate și de a le demonta. Fișierele dvs. sunt întotdeauna criptate, dar sunt decriptate în memoria sistemului în timp ce le utilizați, astfel încât să puteți edita orice fișiere criptate fără a decripta întregul volum. 

VeraCrypt nu este în mod dificil de utilizat. De fapt, procesul de configurare este explicat în detaliu, iar glisarea și aruncarea fișierelor într-un volum montat este o briză. Opțiunile, din punct de vedere al utilizabilității, sunt problema. 

Interfața poate deveni confuză rapid pentru cei care nu știu ce fac, făcând opțiuni mai ușor de utilizat, cum ar fi NordLocker, mai atractivă pentru începători (citiți recenzia noastră NordLocker).

Distribuire a unui fisier & Depozitare

VeraCrypt lipsește mare în această secțiune. Nu are funcții de partajare sau integrări de stocare în cloud. Este un instrument creat pentru criptarea fișierelor la nivel local, nimic mai mult. Dacă aveți un serviciu de stocare în cloud, puteți scădea volumul acolo și îl puteți sincroniza cu colaboratorii, dar nu există o integrare directă. 

Deși VeraCrypt este un serviciu gratuit – și unul bun, la asta – domeniul limitat al acestuia se arată aici. În comparație cu un serviciu precum AxCrypt, care costă bani, VeraCrypt se încadrează în departamentul de distribuire (citiți recenzia noastră AxCrypt). Accentul se concentrează într-un domeniu diferit. 

Depinde de nevoile dvs., dar este incontestabil faptul că VeraCrypt lipsește atunci când vine vorba de partajare. Acestea fiind spuse, dacă tot ce vă preocupă este să criptați local sau să criptați întregul sistem de operare, este încă o alegere excelentă.

A sustine

Așa cum este cazul celor mai multe instrumente software open-source, te afli la mila comunității când vine vorba de asistență. Echipa VeraCrypt oferă documentație amplă – și ne referim la o extinsă – la aplicație, inclusiv un ghid pentru începători scris minunat. Cu toate acestea, o mare parte din cealaltă documentație este foarte tehnică.

veracrypt-review-documentare

Dacă sunteți un începător de criptografie, majoritatea articolelor vă vor trece peste cap. Echipa VeraCrypt nu are nicio problemă să intre în buruieni, ceea ce este excelent din punct de vedere tehnologic, dar prost din punct de vedere al utilizării. Ca și aplicația locală, documentația se referă la a vă oferi resursele și a vă solicita să înțelegeți aceste resurse. 

Există, de asemenea, un forum care servește ca singura formă directă de sprijin. Din fericire, comunitatea este activă, iar dezvoltatorii VeraCrypt răspund și creează fire dese. Analizând subiectele recente, am fost surprinși de cât de util este cea mai mare parte a comunității. Există, desigur, câteva ouă rele, dar majoritatea firelor au avut o discuție atentă și utilă. 

În ceea ce privește sprijinul pentru un proiect open-source, VeraCrypt are o comunitate solidă. Acestea fiind spuse, nu poate rezista la sistemele complete de asistență oferite de instrumentele software plătite. Dacă aveți nevoie de o întreținere de mână pe tot parcursul procesului de criptare, VeraCrypt nu este pentru dvs. Cu toate acestea, dacă sunteți competent în ceea ce privește tehnologia, în general, comunitatea vă poate ajuta.

Verdictul

VeraCrypt nu este un serviciu de criptare special comercializat, dar acesta nu este chiar scopul său. Deși nu are capacități de suport și de partajare a fișierelor, în comparație cu omologii săi comerciali, serviciul strălucește încă când vine vorba de criptare locală. Dacă nu vă deranjează să intrați în buruienile tehnologice și vă place un software gratuit, open-source, VeraCrypt este pentru dvs.. 

Aveți de gând să îl descărcați? Puneți-ne la cunoștință despre experiența dvs. în comentariile de mai jos și, ca întotdeauna, mulțumim pentru lectură.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map