Revizuirea AxCrypt – actualizată în 2020

Revizuirea AxCrypt

AxCrypt este o soluție solidă de software de criptare de care ne-am bucurat. Cu toate acestea, va fi nevoie de unele modificări și cunoștințe pentru ca acesta să funcționeze optim, deoarece puteți citi în această recenzie completă AxCrypt.


AxCrypt-cont-tabloul de bord

AxCrypt-descărcare

AxCrypt-file-sharing

axcrypt-password manager

AxCrypt-reînnoire pagină

Anterior

Următor →

AxCrypt este un software de criptare open-source de lungă durată, dezvoltat de Svante Seleborg în 2001. Deși AxCrypt a suferit multe schimbări, este totuși dedicat să vă păstreze fișierele în siguranță. În comparație cu cele mai bune servicii de criptare, AxCrypt rămâne în urmă în câteva domenii cheie. 

În această recenzie AxCrypt, vom descrie detaliat experiența noastră după ce luăm software-ul de criptare a fișierelor și folderului pentru o rotire. Pe parcurs, vom discuta despre caracteristici, prețuri, securitate, ușurință în utilizare, partajare și asistență, toate înainte de a da verdictul nostru. 

Când vine vorba de securizarea fișierelor dvs., AxCrypt este din punct de vedere tehnic. Acesta respectă cele mai recente criterii de criptare și nu necesită nici măcar o conexiune la internet pentru a funcționa. Acestea fiind spuse, unele dintre setările implicite vor lăsa anumite coduri decriptate, așa că va trebui să faceți câteva modificări pentru ca AxCrypt să fie cât mai eficient.. 

Punctele forte și punctele slabe

Caracteristici

AxCrypt are câteva caracteristici unice, dar cele mai interesante nu se livrează în modul în care sperăm. Cea mai interesantă caracteristică este ștergerea fișierului. Când alegeți un fișier în AxCrypt, puteți să îl decriptați permanent, să îl decriptați temporar sau să îl ștergeți în siguranță. 

Această funcție este similară cu orice „program de mărunțire”, cum ar fi cel văzut cu Bitdefender Antivirus. În esență, va suprascrie datele pe care le ștergeți, astfel încât fișierele să nu poată fi recuperate folosind criminalistică pe hard disk. 

Ștergerea fișierelor este disponibilă doar pentru abonații Premium care au acces și la restul funcțiilor AxCrypt, inclusiv conștientizarea stocării în cloud, gestionarea parolelor, criptarea subfolderului și partajarea cheilor. Vom vorbi mai multe despre toate pe parcursul acestei recenzii. 

Managerul de parolă AxCrypt

Una dintre caracteristicile marcante ale AxCrypt este un manager de parole, deși nu este mai bun decât propriul nostru generator de parole și o foaie de calcul. Puteți introduce informații într-un câmp text despre parola și puteți genera o parolă pentru orice ați introdus, dar aceasta este. Informațiile sunt sigure, dar sunt cel mai bine rudimentare în comparație cu cei mai buni manageri de parole. 

AxCrypt-review-parolă-manager

Nu există completare automată, nicio extensie de browser, nimic de acest fel. „Managerul de parole” al AxCrypt este un loc criptat pentru a stoca parolele pe care le puteți reaminti prin browser. Deși nu este o caracteristică proastă, există o mulțime de opțiuni mai bune, chiar și gratuit (citiți recenzia Dashlane dacă este ceea ce urmăriți). 

Diferențele dintre AxCrypt 1.7 și 2.x

Cu câțiva ani în urmă, AxCrypt s-a actualizat la versiunea 2 și, deși în mod normal nu am arăta acest lucru, au fost suficiente modificări pentru a justifica menționarea. Versiunea anterioară 1.7, care era foarte populară, le-a permis utilizatorilor să stocheze fișiere cheie care să le deblocheze seifurile. Aceste fișiere pot fi stocate pe o unitate USB și folosite pentru a decripta cheia AES-128. 

Pe lângă actualizarea criptării la AES-256 – mai multe despre asta în secțiunea „securitate” de mai jos – AxCrypt a eliminat și fișierele cheie în favoarea unei parole de master. Deși puteți încă să decriptați fișierele versiunii 1.7 cu versiunea 2.x, același lucru nu este valabil invers.

Prezentare generală a AxCrypt

Prețuri

AxCrypt este mult mai ieftin decât concurența și oferă un plan decent decent, de pornit. Pentru o protecție completă, va trebui să faceți upgrade la planul Premium. Deși există alternative gratuite care asigură o mai bună securitate, prețul cerut de AxCrypt nu este prea mare.

Există trei planuri de a alege, dintre care două sunt relevante pentru utilizatorii individuali. În plus față de un plan individual gratuit și plătit, AxCrypt oferă un plan de afaceri, deși este scump. Vi se plătesc aproape 90 USD pe membru pe an. Din fericire, AxCrypt oferă o reducere de până la 25%, în funcție de mărimea echipei tale. 

Același ciclu de facturare este prezent pentru planurile individuale, precum și un ciclu de șase luni. Deși prețul este mai ieftin decât concurența, opțiunile limitate de facturare înseamnă că este mai puțin flexibil decât un serviciu precum NordLocker (citiți recenzia noastră NordLocker). De asemenea, este de remarcat faptul că AxCrypt definește un an la 360 de zile, așa că achiziționați tehnic puțin mai puțin de un an. 

AxCrypt Free vs. Premium

Majoritatea utilizatorilor vor ateriza cu planul gratuit sau premium, deși vă îndemnăm către opțiunea plătită. Planul gratuit vine cu stocare nelimitată și fără limite de date de fișiere, dar folosește o cheie pe 128 de biți în loc de una de 256 biți (citiți descrierea noastră de criptare pentru mai multe despre asta). Mai mult, planul gratuit nu are partajare, administrare de parole și criptare de nume de fișiere. 

Dacă nu vă interesează clopotele și fluierele, există o mulțime de opțiuni gratuite, inclusiv VeraCrypt și Cryptomator (citiți recenzia noastră VeraCrypt și recenziile Cryptomator). AxCrypt se află în spatele altor programe gratuite de criptare, așa că, dacă căutați un instrument gratuit de criptare avansat, cel mai bine este să rămâneți la cele două. 

Planul plătit merită totuși. AxCrypt include mai multe instrumente de criptare pentru a vă păstra fișierele în siguranță, inclusiv criptarea AES-256 de grad superior, folderele securizate și criptarea subfolderului. În plus, puteți cripta automat fișierele stocate în stocarea în cloud cu planul Premium, despre care vom vorbi mai mult în secțiunea „partajare fișiere” de mai jos. 

Totuși, puteți începe cu un plan gratuit. Ori de câte ori vă înscrieți pentru un cont, AxCrypt va începe automat o probă gratuită de 30 de zile, astfel încât să puteți vedea cum vă place înainte de a da bani. Dacă decideți să cumpărați imediat, AxCrypt este în conformitate cu o politică de rambursare fără întrebări de 30 de zile. 

Securitate

Deși AxCrypt folosește algoritmi de criptare a sunetului, câteva opțiuni privind modul în care funcțiile aplicației ar putea pune fișierele dvs. în pericol. Acestea fiind spuse, atât timp cât actualizați setările relevante, AxCrypt este sigur de utilizat. 

AxCrypt utilizează criptarea AES-256 pentru fișierele dvs. atât timp cât sunteți abonat Premium. Totul este legat de parola dvs. principală, pe care AxCrypt nu o stochează sau nu o vede, ceea ce înseamnă că nu are cunoștințe zero despre ceea ce ați criptat. Spre deosebire de alte servicii avansate de criptare, AxCrypt necesită doar o singură parolă principală. 

Aceasta înseamnă că, după ce vă deblocați contul, toate fișierele criptate sunt deblocate până când vă deconectați. Este important să rețineți acest lucru, deoarece AxCrypt nu vă va deconecta automat. Fie trebuie să vă deconectați manual, fie să setați un moment în care AxCrypt vă pornește automat. Aceasta este una dintre numeroasele mici decizii care v-ar putea pune datele în pericol. 

Tehnic, AxCrypt este sonor, așa cum este prezentat în documentația sa tehnică. Cu toate acestea, lăsând utilizatorul conectat și, după cum vom ajunge în secțiunea următoare, o criptare automată a subfolderelor nu ar putea lăsa utilizatorul expus. 

Dacă nu știați că aveți nevoie să vă deconectați și să verificați opțiunea „include subfoldere”, cineva vă poate vedea cu ușurință fișierele criptate într-un formular decriptat, în timp ce credeți că sunt sigure. 

Ce să faceți dacă v-ați uitat parola AxCrypt

Totul este legat de parola dvs. principală, de aceea este important să vă amintiți-o. Parola principală are o cheie creată dintr-o funcție de derivare a cheii PBKDF2-HMAC-SHA512. Această cheie este folosită într-un algoritm de înfășurare a cheilor pentru a proteja cheia de criptare principală (folosită pentru a decripta fișierele). 

Deși este o configurație similară cu cea mai mare parte a software-ului de criptare a fișierelor, pasul suplimentar al unui algoritm de înfășurare a cheilor vă protejează împotriva atacurilor de forță brută. Parola principală este folosită pentru autentificarea locală, dar dacă alegeți să conectați serverele AxCrypt, adresa dvs. de e-mail, sistemul de operare, adresa IP și limba sunt înregistrate. 

Dacă uitați parola de maestru, sunteți cu mult noroc. Deși AxCrypt permite o resetare a parolei, orice fișiere pe care le-ați criptat anterior vor fi pierdute. 

Puteți actualiza parola principală introducând o frază veche și nouă, care se va aplica fișierelor criptate anterior. Cu toate acestea, fără jumătatea privată a cheii RSA-4096 utilizate pentru partajare sau fișierul cheie principală, datele dvs. sunt blocate. 

Singura excepție este dacă parola este foarte scurtă. AxCrypt spune în întrebările frecvente că poate să scrie și să adapteze un program specific care va forța în mod nesigur parola dvs. Aceasta funcționează numai dacă există combinații limitate de ceea ce ar putea fi parola dvs.. 

Ușurință în utilizare

AxCrypt nu este o aplicație dificilă de utilizat, dar abordarea sa neinstituțională a criptării fișierelor poate face procesul să fie confuz. Cu toate acestea, atâta timp cât îți faci timp pentru a afla despre întrebările AxCrypt, software-ul este destul de simplu.. 

Înscrierea la AxCrypt este surprinzător de confuză. Site-ul web arată și funcționează simplu, dar numai dacă aveți deja un ID AxCrypt. Dacă nu, trebuie să parcurgeți procesul cum ar fi cineva care își reînnoiește abonamentul – lovind „cumpărați acum” în cadrul produsului relevant – și să vă înscrieți la un cont separat. 

AxCrypt-review-reînnoire pagină

În loc să introduceți e-mailul și să setați o parolă, AxCrypt vă solicită doar adresa de e-mail. Vi se va trimite un link de verificare, care, la clic, va deschide o pagină de creare a parolei. Nu se pare că acest proces este rupt, dar este un pic prea drăguț. Sigur AxCrypt vă poate permite să setați un e-mail și o parolă înainte de a verifica. 

Odată setat, vă puteți conecta la tabloul de bord, care este locul în care vă puteți activa proba gratuită sau puteți achiziționa un membru Premium. Întregul proces se simte puțin înapoi. Verificați e-mailul înainte de a vă înscrie pentru un cont și vă înscrieți pentru un cont înainte de a cumpăra un abonament. Totuși, procesul nu este prea dificil. 

AxCrypt-review-cont-tablou de bord

Descărcarea AxCrypt pe Windows și Android

Descărcarea este, de asemenea, ciudată, instalatorii fiind disponibili pe site-ul principal, nu în tabloul de bord. Totuși, pagina descărcărilor este bine organizată, ceea ce reprezintă o schimbare binevenită a ritmului față de majoritatea softurilor de criptare open-source (multe alternative TrueCrypt cad victime). AxCrypt afișează doar cea mai recentă versiune, iar instalarea noastră s-a oprit fără probleme. 

AxCrypt-review-descărcare

AxCrypt are și o versiune „portabilă” disponibilă pentru Windows. Nu este necesar să instalați această aplicație autonomă pentru a putea fi rulată. Pur și simplu încărcați executabilul pe o unitate USB și introduceți-l în orice computer.  

De asemenea, am descărcat aplicația Android, care este disponibilă doar pentru abonații Premium. Aplicația funcționează, dar este mai mult o referință decât orice altceva. Poate decripta fișierele și afișa parolele stocate în contul dvs., dar nu poate cripta fișierele de pe telefon. Am văzut, de asemenea, câteva comentarii ale utilizatorilor cu privire la probleme de compatibilitate, deși nu ne-am confruntat cu noi înșine. 

Învățarea cum să utilizați AxCrypt

AxCrypt are un pic de curbă de învățare. Nu funcționează în același mod ca și alte programe de criptare. În loc să creeze o unitate virtuală în care îți vei stoca toate fișierele criptate, AxCrypt înlocuiește de fapt fișierele sau folderele de pe hard disk cu versiunea criptată. În mod implicit, creează un folder în documentele dvs., precum și un folder în fiecare locație de stocare în cloud de pe mașina dvs.. 

faltuire locații AxCrypt-review-

Există o serie de butoane, dar din experiența noastră, cel mai bine este să treceți peste cele și să vă familiarizați cu clic-ul dvs. dreapta. AxCrypt are o mulțime de opțiuni, iar unele dintre butoanele disponibile nu sunt relevante. De exemplu, există un buton care deschide pagina de gestionare a parolelor în browserul dvs. web, dar nu unul care să adauge un folder criptat.

Puteți cripta fișiere sau foldere, cu fișiere recente care apar în fila „Fișiere recente” și locații folderului în fila „foldere securizate”. Fișierele noi pot fi criptate folosind aplicația, dar este mai ușor să găsiți fișierul sau folderul în Windows Explorer. Făcând clic dreapta pe orice fișier sau folder va permite criptarea și înlocuirea acestuia. 

AxCrypt-review-ferestre

Lucrurile devin dezordonate când vorbim de dosare securizate. Utilizatorii premium pot adăuga foldere securizate, unde toate fișierele adăugate la folderul respectiv sunt criptate automat. Cu toate acestea, orice subfoldere nu sunt criptate în mod implicit. Pentru a face acest lucru, trebuie să activați opțiunea „include subfoldere”. 

Subliniem faptul că după ce am petrecut ceva timp încercând să înțelegem de ce folderele noastre de stocare în cloud nu au fost criptate. Dosarele securizate criptează fișierele, dar nu și foldere suplimentare cu setările implicite. Aceasta înseamnă că, din greșeală, puteți trage o mână de subfoldere într-un folder „securizat” doar pentru a afla că fișierele din interior nu sunt criptate.. 

Distribuire a unui fisier & Depozitare

Partajarea și sincronizarea fișierelor este doar o opțiune pentru plata abonaților AxCrypt, ceea ce este valabil pentru majoritatea programelor de criptare a fișierelor. Partajarea este gestionată prin potrivirea perechilor de chei cu alți utilizatori. În esență, trimiteți cuiva jumătate din perechea de chei, o potrivește cu a lor și fișierul este deblocat. În acest fel, utilizatorul care primește își poate folosi propria parolă pentru a debloca fișierul. 

AxCrypt-review-file-sharing

Puteți partaja fișiere sau foldere, dar numai dacă sunteți abonat Premium. În caz contrar, dacă doriți să partajați fișiere criptate, va trebui să partajați manual fișierul și să oferiți destinatarului cheia corespunzătoare pentru a-l decripta. 

Sincronizarea fișierelor AxCrypt cu OneDrive, Dropbox și Google Drive

Atâta timp cât ai un abonament Premium, AxCrypt va detecta automat serviciile de stocare în cloud pe dispozitiv. Procesul este similar cu Boxcryptor, unde folderele dvs. apar imediat (citiți recenzia Boxcryptor pentru mai multe despre asta). Acestea fiind spuse, AxCrypt nu explică ce servicii sunt acceptate. 

Testând cu OneDrive, Dropbox și Google Drive, AxCrypt le-a preluat fără probleme, generând automat un folder în fiecare locație. Nu este posibil să se întâmple același lucru pentru toți furnizorii de stocare în cloud, dar serviciile mai proeminente, cum ar fi Sync.com, ar trebui să arate cu puțină supărare (citiți recenzia noastră Sync.com). 

Auto-detectarea este o caracteristică exclusiv Premium, dar asta nu înseamnă că utilizatorii liberi nu se pot sincroniza cu serviciile cloud. Trebuie doar să adăugați manual dosarele de stocare în cloud și să mutați fișierele acolo. Acestea vor fi criptate automat și vor înlocui fișierul existent în serviciul dvs. de stocare în cloud. 

A sustine

Asistența directă prin chat live și e-mail este disponibilă doar pentru abonații Premium (mai multe pe chat-ul live într-un minut). Cu toate acestea, în subsolul site-ului web, AxCrypt pune la dispoziție adresa sa de e-mail [protejată prin e-mail], spunând doar că acordă prioritate abonaților Premium. 

AxCrypt spune că are chat live pe pagina de prețuri, deși nu am putut găsi nicăieri. Chiar și atunci când v-ați autentificat, nu există nicio opțiune de a începe o discuție. Poate că aceasta este o cale de contact pe care AxCrypt o va susține în viitor. Indiferent, nu este disponibil acum. 

Dacă nu doriți să așteptați un e-mail, puteți pune întrebări pe forum, indiferent dacă sunteți abonat Premium sau nu. Forumul este destul de activ, cu câteva fire noi apărând în fiecare săptămână. Nu doar moderatorii adresează întrebări pe forum, dar și creatorul și co-fondatorul AxCrypt. 

AxCrypt-review-forums

În caz contrar, există o pagină de întrebări frecvente în locul unei baze de cunoștințe. Întrebările frecvente acoperă o mulțime de motive, răspunzând la întrebări de ce AxCrypt necesită anumite informații și ce trebuie să faceți dacă vă uitați parola. Este suficient de detaliat, deși nu include informații despre depanarea aplicației. 

Verdictul

AxCrypt este un instrument de criptare ieftin și eficient, deși lipsește în câteva domenii. Experiența utilizatorului se simte înapoi, iar unele dintre deciziile de securitate ar putea lăsa fișierele dvs. în pericol. Acestea fiind spuse, atât timp cât sunteți dispus să înțelegeți cum funcționează AxCrypt, sunteți la dispoziție pentru un software ieftin și demn de criptare a fișierelor. 

Ce părere aveți despre AxCrypt? Veți profita de procesul de 30 de zile? Spuneți-ne în comentariile de mai jos și, ca întotdeauna, mulțumim pentru lectură. 

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map