Преглед криптоматора – Ажурирано 2020

Цриптоматор Ревиев

Цриптоматор је један од најбољих програма бесплатног шифрирања вани, али помно испитивање његових карактеристика показује да заостаје за својим плаћеним конкурентима. Ипак, ипак, то је одличан алат за оне који желе сигурност појефтино, као што можете прочитати у нашој целокупној рецензији Цриптоматор.


криптоматор-клизач1

цриптоматор-клизач2

цриптоматор-клизач3

криптоматор-клизач4

криптоматор-клизач5

Претходна

Следећи

Цриптоматор је бесплатни програм шифрирања отвореног кода који се сврстава међу наше најбоље ТруеЦрипт алтернативе. Такође је зарадила климу у нашем најбољем водичу за софтвер за шифровање због свог лако разумљивог интерфејса. Одличан је у већини области, али Цриптоматор и даље заостаје на неколико места у поређењу са плаћеним услугама шифровања. 

У овом прегледу Цриптоматора, почећемо дубоко заронити у услугу, говорећи о њеним карактеристикама, безбедности и корисничком искуству. Осим што ћемо утврдити колико је Цриптоматор сигуран, видећемо и колико је једноставан за коришћење, што је за софтвер отвореног кода важно. 

Цриптоматор смо озбиљно импресионирани као бесплатни део софтвера. Изненађујуће је једноставан за коришћење и долази са врхунском сигурношћу за подизање система. Међутим, његова слободна природа крвари и у друга подручја. Цриптоматору недостају функције, попут дељења и директне интеграције складишта у облаку, које могу бити прекидачи за вас.

Снаге & Слабости

Карактеристике

Цриптоматор је фокусирана апликација и због тога је светло у функцијама. Дељење није опција, а постоји само неколицина подешавања која се могу позабавити. Штавише, Цриптоматор не може да шифрује читаве дискове, што су понудили неки плаћени конкуренти. 

Подешавања су углавном усмерена на организацију. Можете променити место на коме је монтиран диск, преименовати га и доделити му прилагођено место монтирања, али о томе се ради. Ако сте напредни корисник, можете да одредите и прилагођене заставице за монтирање, које могу променити начин намештања виртуелног погона. Иако је уредно видети, не мислимо да ће многи људи искористити ову могућност. 

Коришћење Цриптоматора на иОС и Андроид

Цриптоматор нуди иОС и Андроид апликацију, као и инсталацију на Линуку путем конзоле. Као и многе друге услуге шифрирања датотека, и овај можете да покренете Цриптоматор у својеврсном „преносивом“ режиму, иако није тако флуидан као неки од плаћених колега. 

Бокцриптор, на пример, нуди апликацију без инсталирања коју можете покренути на било којој машини. Једноставно убаците датотеку на УСБ уређај, прикључите је у рачунар и урадите све што требате. 

Цриптоматор може препознати постојеће трезоре, али не нуди апликацију без инсталирања. То је речено, у малој мери, можете поново учитати Цритоматор и даље приступати својим трезорима на другом рачунару. 

Мобилне апликације нуде више функционалности од десктоп апликације, јер се директно интегришу са услугама складиштења у облаку заснованим на Дропбоку, Гоогле диску, ОнеДривеу и ВебДАВ-у (прочитајте нашу Дропбок рецензију и преглед Гоогле Дриве-а). 

Поред тога, можете да похраните локалну копију шифрованих информација ако користите другу услугу у облаку, као што је Синц.цом (прочитајте наш Синц.цом преглед). 

Цриптоматор Санитизер

Једина права карактеристика коју Цриптоматор нуди је Санитизер, мада је много мање узбудљива него што звучи. Санитизер је алат за конзоле изграђен за решавање проблема трезора. Ако из било којег разлога у вашем трезору постоје оштећене датотеке или не можете да их дешифрујете помоћу своје главне лозинке, можете да помоћу Санитизер-а откријете проблеме у шифрованој мапи. 

цриптоматор-ревиев-санитизер

Све што вам треба је Јава 9 или новији и Санитизер ЈАР датотека коју можете преузети са веб локације Цриптоматор. Након што наведе пут и унесе лозинку, Сантизер ће скенирати ваш трезор за било какве проблеме и обавестити вас о броју критичних грешака, општих грешака и упозорења.

Међутим, Санитизер неће поправити ваш трезор. То је једноставно алат за проналажење грешака, а не за њихово решавање. Срећом, избацује неколико датотека које можете послати Цриптоматор-у на даље решавање проблема. 

Преглед криптоматора

Цене

Цриптоматор је донација, што значи да иако је софтвер технички бесплатан, донације се прихватају и подстичу. За разлику од ВераЦрипт-а, Цриптоматор је мало напреднији у тражењу донација (прочитајте нашу рецензију ВераЦрипт). Међутим, како видимо колико је веб страница лако користити, немамо ништа против.

Проследно је, да, али не и неугодно Веб локација Цриптоматора на почетној страници има одељак о донацији, а ако одлучите да не донирате, питаће вас још једном. Међутим, након што преузмете апликацију, нема пестеринга. Много ценимо овај приступ; Цриптоматор тражи шта му треба без да се преобрати у просјачење. 

Ако се одлучите за донацију, можете платити ПаиПал-ом, кредитним картицама, банковним трансфером или крипто валутама. Веб локација вам омогућава да одредите своју донацију у фунтама, еврима или америчким доларима, тако да ако користите другу валуту, мораћете сами да извршите неку конверзију. 

Уз то, можете оставити поруку са својом донацијом, ако вам се учини да охрабрите развојни тим.

Сигурност

Као софтвер за енкрипцију фокусиран на облак, Цриптоматор чини све што може како би сачувао ваше датотеке. Уместо да заштити податке од крађе, више је усмерен на заштиту од мрежних сервиса за складиштење који се желе умешати у ваше датотеке. Улози су са Цриптоматором нижи, али и даље може ићи „то-то-тое“ са најбољима од њих када је у питању безбедност. 

Цриптоматор јасно ставља до знања да његова фокус није на локалној заштити. Уместо тога, усредсређен је на шифровање датотека сачуваних помоћу мрежних сервиса за складиштење података. Због тога се одређени подаци остављају шифровани, укључујући метаподатке о томе када су датотеке и фасцикле створене, величини сачуваних датотека и броју датотека и / или мапа у трезору.. 

Иако фокус није локални, Цриптоматор је локална апликација. Лозинка коју сте поставили за трезор никада се не шаље путем интернета. Уместо тога, користи се за генерисање кључних датотека које ће вас аутентификовати локално. Цриптоматор никада не синхронизује ваше датотеке и, самим тим, нема знање о вашој главној лозинци или садржају трезора.

Шифрирање криптоматора и дешифрирање током лета

Цриптоматор користи АЕС-256 за шифрирање имена датотека, заглавља и садржаја на виртуелном погону. Користи Докани у Виндовс-у и ФУСЕ на мацОС-у и Линуку као сучеља, мада ће бити повратно на ВебДАВ-у у случају да један од тих фронта није доступан. 

Ако су заинтересовани за техничке аспекте заштите Цриптоматора, обавезно прочитајте његов списак, као и наш опис шифровања. 

Када користите Цриптоматор, ваше се датотеке криптирају и дешифрују у покрету, што се приказује графиконом након што монтирате виртуални диск. Чак и када је монтиран, Цриптоматор никада не користи или оставља нешифриране копије датотека на вашем чврстом диску. Уместо тога, информације се у стварном времену дешифрују по потреби и поново кодирају.

Лакоћа коришћења

Цриптоматор је изненађујуће једноставан за употребу. Обично очекујемо да је опен-соурце софтвер тежак, док плаћене опције наглашавају употребљивост (пример прочитајте у нашој рецензији НордЛоцкер). Цриптоматор ради и једно и друго, нудећи лаган поступак подешавања, а да не захтева ни трунку. 

Као што је већ споменуто, Цриптоматор тражи донацију на почетној страници своје веб странице, али можете да прескочите то и одмах пређете на преузимање. Цриптоматор подржава Виндовс, мацОС, Линук, Андроид и иОС, а када смо инсталирали на Виндовс 10 ПЦ, све је нестало без проблема. Такође можете да видите износ СХА256 да бисте решили било које проблеме са инсталацијом. 

цриптоматор-рецензија-преузимање

Инсталација је шокантно једноставна. Можда се Цриптоматор-ова предња природа препушта комфорнијем развојном тиму. Без обзира на то што је бесплатан софтвер, Цриптоматор је по употребљивости близу конкуренције. То се додатно појачава када дође време за шифрирање ваших датотека.

Шифрирање датотека помоћу Цриптоматора

Цриптоматор интерфејс је једноставан као што долазе. Након инсталирања, дочекат ћете празну листу и стрелицу која вам говори да додате трезор. Цриптоматор функционише тако што на рачунару ствара виртуелне погоне које можете отворити и дешифровати помоћу софтвера Цриптоматор. 

цриптоматор-ревиев-интерфаце

Не требате ићи превише дубоко када наводите детаље свог трезора. Све што требате учинити је да кликнете на икону плус, изаберете име, изаберете локацију и додате датотеке. 

Након тога можете поставити лозинку за трезор. Цриптоматор јасно ставља до знања да је важно упамтити лозинку. Због модела са нултим знањем, не постоји начин да вратите своје податке у случају да заборавите лозинку.

криптоматор-преглед-креирање лозинке

Цриптоматор ће аутоматски закључати трезор. У оперативном систему Виндовс уносом лозинке ће се монтирати трезор попут чврстог диска и отворити Виндовс Екплорер. Одатле шифрирање датотека састоји се од повлачења на монтирани диск и кликом на „закључај трезор“ када завршите. Цриптоматор ће приказати граф ваших датотека док се криптирају и дешифрују. 

цриптоматор-ревиев-енцриптед-фолдер

Након закључавања трезора, постоји неколико опција са којима се можете побркати. Цриптоматор вам омогућава да преименујете погон и доделите му друго слово, монтирате га на прилагођену тачку и аутоматски га откључате при покретању. Ниједна од опција није превише интензивна, али Цриптоматор вам ипак пружа неколико избора на начин прилагођавања. 

опције криптовалута-рецензија-погон

Вреди напоменути да Цриптоматор може открити трезоре ускладиштене на другим машинама. Ако, на пример, прелазите на неки други рачунар, можете да пребаците шифровану фасциклу и откључате је било којом инсталацијом Цриптоматора. Испод можете видети пример изгледа фасцикли након што су шифровани. 

укључен криптоматор-преглед-шифрирање

Дељење датотека & Складиште

Цриптоматор се не интегрише директно са услугама складиштења у облаку као што је Бокцриптор (прочитајте наш преглед Бокцриптор). Није тешко да сачувате шифроване датотеке у сервисима за складиштење у облаку, мада недостатак једне шифроване датотеке може отежати подешавање. 

Када креирате хијерархију шифриране мапе, генерирате више мапа и подмапа за где год желите да се трезор похрањује. Иако Цриптоматор лако може да има смисла да се гомила проширила преко сваке датотеке и мапе, ипак ћете морати да се позабавите хијерархијом. 

Због тога шифрирање датотека и њихово пребацивање у складиште у облаку могу бити незгодни, јер овде недостаје кључни елемент или би трезор могао учинити нечитљивим. Најбољи сценариј случаја је да започнете складиштење шифрованих мапа у облаку складиштења од почетка. На тај начин Цриптоматор може креирати и ажурирати хијерархију мапа.

Пре него што приступимо синхронизацији, желимо да разговарамо о дељењу. Цриптоматор нема функцију дељења. Иако некоме лако можете да пошаљете шифровану мапу, требаће му копија Цриптоматора и главна лозинка да бисте га откључали. Не можете да делите као што бисте желели са НордЛоцкер-ом или Бокцриптор-ом. 

Синхронизује Цриптоматор са Дропбок-ом, Гоогле диском и ОнеДриве-ом

Када користите Цриптоматор, желећете да креирате виртуелни диск директно у вашем провајдеру за складиштење у облаку. На пример, користећи ОнеДриве, креирали смо нови трезор у фасцикли ОнеДриве на Виндовс-у (прочитајте наш преглед ОнеДриве). На тај начин не морате бринути да ће вам недостати критична датотека ако прелазите трезор у облак складишта. 

криптоматор-преглед-синхронизација

Одатле је само ствар превлачења датотека које желите да шифрирате и закључате трезор. Цриптоматор ће одмах почети да ради на шифрирању ваших датотека, а за промене би требало да се појави ваша услуга складиштења у облаку.

Подршка

Цриптоматор има изненађујуће добру подршку за софтвер отвореног кода. Заједница и документација су јаки, тако да бисте требали пронаћи одговоре на већину питања. Међутим, не постоје опције за контакт. 

За разлику од већине софтвера отвореног кода, Цриптоматор има наменску страницу за подршку којој можете приступити са веб локације. Тамо ћете пронаћи линкове до Цриптоматор-ове документације и форуме заједнице. Можете и затражити да откажете понављајућу донацију на страници за подршку ако имате подешавање. 

Документација је техничка, али Цриптоматор то не чини унивитирајућим. Инсталација и функционалност описани су на једноставан начин за сваку платформу коју подржава Цриптоматор, а напредније теме, попут шифрирања, добијају технички третман. По себи, то није база знања. Уместо тога, документација покрива шта је Цриптоматор и како функционише, ништа више. 

криптоматор-преглед-документација

Проналажење подршке у Цриптоматор заједници

Ако вам је потребна директна подршка, Цриптоматор заједница је ваша једина опција. Нема опција за контакт, чак ни толико као е-пошта. Срећом, чланови тима Цриптоматора активни су на форумима и, из онога што можемо рећи, правовремено одговарају на питања..

форуми за криптоматор-рецензију

Гледајући недавне теме, већина техничких питања добила је одговоре у року од неколико минута од чланова Цриптоматор тима. Неке друге теме – попут „бокцриптор вс. цриптоматор“ – састоје се углавном од одговора других корисника. 

Што се Цриптоматора тиче, опције подршке су добре. С недостатком подршке за е-пошту, међутим, не може ићи „то-то-тое“ са плаћеним конкурентима. Међутим, као софтвер отвореног кода, импресионирали смо активну заједницу и техничку, а опет доступну документацију.

Пресуда

Цриптоматор је дах свјежег зрака отвореног кода. Иако није једини софтвер те врсте, он једини управља шифровањем тако неприметно. Лако је за употребу, а иако му недостају функције, од бесплатног софтвера не можемо тражити много више. Ако желите да шифрирате датотеке сачуване у облаку, Цриптоматор је одличан начин да то бесплатно учините. 

Шта мислите о Цриптоматору? Хоћете ли да је преузмете? Обавестите нас о вашем искуству у коментарима испод и, као и увек, хвала вам на читању.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map