Преглед АкЦрипт – ажурирано 2020

АкЦрипт Ревиев

АкЦрипт је солидан комад софтвера за шифровање који смо уживали користећи. Међутим, биће потребно подешавање и знање како би се оптимално радило, као што можете прочитати у овој целокупној рецензији АкЦрипт..


акцрипт-аццоунт-арматурна плоча

акцрипт-довнлоад

дељење датотека са факсама

акцрипт-лозинка менаџер

акцрипт-обнављање странице

Претходна

Следећи

АкЦрипт је дугогодишњи софтвер за шифровање отвореног кода, развијен од стране Сванте Селеборг 2001. године. Иако је АкЦрипт претрпео многе промене, он је и даље посвећен очувању датотека. У поређењу са најбољим сервисима за шифровање, АкЦрипт заостаје у неколико кључних области. 

У овом прегледу АкЦрипт, детаљно ћемо описати своје искуство након што смо узели софтвер за шифровање датотека и мапа. Уз пут ћемо разговарати о функцијама, ценама, сигурности, једноставности коришћења, дељења и подршке, а све пре него што донесемо пресуду. 

Када је у питању осигурање датотека, АкЦрипт је технички исправан. Придржава се најновијег у шифрирању и чак ни не захтијева интернетску везу да би функционирао. Уз то, нека од подразумеваних подешавања оставиће одређене датотеке дешифроване, тако да ћете морати да извршите подешавање да би АкЦрипт био што ефикаснији.. 

Предности и слабости

Карактеристике

АкЦрипт има неколико јединствених функција, али најузбудљивије оне не испоручују на начине на које се надамо. Најинтересантнија карактеристика је брисање датотека. Када бирате датотеку у АкЦрипт-у, можете је трајно дешифровати, привремено дешифровати или сигурно избрисати датотеку. 

Ова функција је слична било којем „програму за уништавање“, попут оног који је виђен код Битдефендер Антивирус-а. У суштини, пребрисат ће податке које избришете тако да се датотеке не могу повратити користећи форензичке податке тврдог диска. 

Брисање датотека доступно је само Премиум претплатницима који такође имају приступ осталим функцијама АкЦрипт-а, укључујући свест о складишту у облаку, управљање лозинком, шифровање подмапа и дељење кључева. О свему томе ћемо више говорити у овом прегледу. 

АкЦрипт Пассворд Манагер

Једна од најистакнутијих карактеристика АкЦрипта је управитељ лозинки, мада није бољи од нашег властитог генератора лозинки и табеле. Можете да унесете информације у текстуално поље о лозинци и генеришете лозинку за све што сте унели, али то је то. Информације су сигурне, али су у најбољем случају у односу на најбоље менаџере лозинки. 

акцрипт-ревиев-пассворд-манагер

Не постоји аутоматско попуњавање, није проширење прегледача, ништа слично. АкЦриптов „менаџер лозинки“ је шифровано место за чување лозинки које можете да опозовете путем прегледача. Иако није лоша карактеристика, постоји пуно бољих опција, чак и бесплатно (прочитајте наш преглед Дасхланеа ако је то оно што тражите). 

Разлике између АкЦрипт 1.7 и 2.к

Пре неколико година, АкЦрипт се надоградио на верзију 2, и иако то обично не бисмо истакли, било је довољно измена у спомињању налога. Претходна 1.7 верзија, која је била веома популарна, омогућавала је корисницима да спремају кључне датотеке које би откључале њихове трезоре. Те се датотеке могу похранити на УСБ уређај и користити за дешифрирање АЕС-128 типке. 

Поред надоградње енкрипције на АЕС-256 – о томе више у одељку „безбедност“ – АкЦрипт је такође одузео кључне датотеке у корист главне лозинке. Иако још увек можете да дешифрујете датотеке верзије 1.7 са верзијом 2.к, исто не важи обрнуто.

Преглед АкЦрипт-а

Цене

АкЦрипт је много јефтинији од конкуренције и нуди пристојан бесплатан план за покретање. За потпуну заштиту мораћете да надоградите на Премиум план. Иако постоје бесплатне алтернативе које пружају бољу сигурност, тражена цена компаније АкЦрипт није превисока.

Постоје три плана за бирање од којих су два релевантна за поједине кориснике. Поред бесплатног и плаћеног појединачног плана, АкЦрипт нуди и пословни план, иако је скуп. Наплаћујете скоро 90 УСД по члану годишње. Срећом, АкЦрипт нуди до 25% попуста, зависно од величине вашег тима. 

Исти циклус наплате присутан је за појединачне планове, као и шестомесечни циклус. Иако је цена јефтинија од конкуренције, ограничене могућности наплате значе да је мање флексибилна од услуге попут НордЛоцкер-а (прочитајте наш преглед НордЛоцкер-а). Такође је вредно напоменути да АкЦрипт годину дефинише као 360 дана, тако да технички купујете нешто мање од годину дана. 

АкЦрипт Фрее вс. Премиум

Већина корисника слети ће с бесплатним или премијум планом, мада бисмо вас ми замолили да платите опцију. Бесплатни план долази с неограниченим простором за похрану и без ограничења података, али користи 128-битни кључ уместо 256-битног (прочитајте наш опис шифровања за више о томе). Поред тога, бесплатном плану недостаје дељење, управљање лозинком и шифровање имена датотека. 

Ако вам није стало до звона и звиждука, постоји пуно бесплатних опција, укључујући ВераЦрипт и Цриптоматор (прочитајте нашу рецензију ВераЦрипт и Цриптоматор рецензију). АкЦрипт седи иза другог бесплатног софтвера за шифровање, па ако тражите бесплатан напредни алат за шифровање, најбоље је да се држите те две. 

Плаћени план је ипак вредан тога. АкЦрипт укључује више алата за шифровање за заштиту датотека, укључујући шифрирање АЕС-256 вишег нивоа, заштићене мапе и шифровање подмапа. Поред тога, датотеке аутоматски сачуване у облаку можете аутоматски да шифрирате помоћу Премиум плана, о чему ћемо више говорити у одељку „дељење датотека“ испод. 

Ипак, можете почети са бесплатним планом. Кад год се пријавите за рачун, АкЦрипт ће аутоматски покренути бесплатно 30-дневно пробно време тако да можете видети како вам се свиђа пре него што одложите новац. Ако се одлучите одмах да купите, АкЦрипт стоји у правилима за повраћај новца у року од 30 дана без питања. 

Сигурност

Иако АкЦрипт користи алгоритме за шифровање звука, неколико је избора на који начин апликације могу довести ваше датотеке у ризик. Ипак, све док ажурирате одговарајућа подешавања, АкЦрипт је сигуран за употребу. 

АкЦрипт користи АЕС-256 енкрипцију за ваше датотеке све док сте Премиум претплатник. Све је везано за вашу главну лозинку коју АкЦрипт не чува или не види, што значи да нема нула знања о ономе што сте шифровали. За разлику од других напредних сервиса за шифровање, АкЦрипт захтева само једну главну лозинку. 

То значи да ће се након што откључате налог све шифроване датотеке откључати док се не одјавите. Важно је то приметити јер вас АкЦрипт неће аутоматски одјавити. Или се морате ручно одјавити или одредити време када вас АкЦрипт аутоматски обуче. Ово је једна од многих малих одлука која би могла да угрози ваше податке. 

Технички гледано, АкЦрипт је звучан, као што је истакнуто у његовој техничкој документацији. Међутим, ако корисник остане пријављен и, како ћемо видети у следећем одељку, аутоматски шифровање подмапа може оставити корисника изложеним. 

Ако нисте знали да треба да се одјавите и проверите опцију „укључи подмапе“, неко би могао лако да погледа ваше шифроване датотеке у дешифрованом облику док сте мислили да су безбедне.. 

Шта учинити ако заборавите лозинку за АкЦрипт

Све је везано за вашу главну лозинку, тако да је важно да га запамтите. Ваша главна лозинка садржи кључ креиран из функције издвајања кључа ПБКДФ2-ХМАЦ-СХА512. Тај се кључ користи у алгоритму превртања кључева за заштиту главног шифрираног кључа (користи се за дешифровање датотека). 

Иако је слична конфигурација већини софтвера за шифровање датотека, додатни корак алгоритма за пребацивање кључева штити вас од брзих напада. Ваша главна лозинка користи се за локалну аутентификацију, али ако одлучите да повежете сервере АкЦрипт-а, региструју се ваша адреса е-поште, оперативни систем, ИП адреса и језик. 

Ако заборавите своју главну лозинку, тешко ћете имати среће. Иако АкЦрипт омогућава ресетовање лозинке, све датотеке које сте претходно шифровали биће изгубљене. 

Можете ажурирати главну лозинку уношењем старе и нове фразе која ће се односити на ваше претходно шифроване датотеке. Међутим, без приватне половине РСА-4096 кључа који се користи за дељење или датотеке главног кључа, ваши подаци се закључавају. 

Изузетак је само ако је ваша лозинка врло кратка. АкЦрипт у свом ФАК-у каже да може написати и прилагодити одређени програм који ће у суштини натерати вашу лозинку. Ово функционише само ако постоје ограничене комбинације ваше лозинке. 

Лакоћа коришћења

АкЦрипт није тешка апликација за употребу, али његов нетрадиционални приступ шифровању датотека може учинити процес збуњујућим. Ипак, све док одвојите време да сазнате о чудима АкЦрипт-а, софтвер је прилично јасан.. 

Пријављивање за АкЦрипт изненађујуће је збуњујуће. Веб локација изгледа и функционише једноставно, али само ако већ имате АкЦрипт ИД. Ако не морате да прођете кроз процес као што је неко обнављао претплату – притиснете „купи сада“ под релевантним производом – и посебно се пријавите за налог. 

акцрипт-преглед-обнова странице

Уместо да унесете вашу е-пошту и поставите лозинку, АкЦрипт само тражи вашу е-пошту. Послати ће вам везу за верификацију, која ће након клика отворити страницу за креирање лозинке. Није да је тај процес покварен, али је мало превише сладак. Сигурно би вам АкЦрипт могао омогућити да поставите е-пошту и лозинку пре верификације. 

Када је поставите, можете се пријавити на контролну таблу, где можете активирати своје бесплатно пробно или купити Премиум чланство. Читав процес се осећа помало уназад. Пре него што се пријавите за налог, верификујете своју е-пошту и пријавите се за налог пре куповине претплате. Ипак, поступак и није превише тежак. 

акцрипт-ревиев-аццоунт-надзорна табла

Преузимање АкЦрипт-а на Виндовс и Андроид

Преузимање је такође чудно, јер су инсталатори доступни на главној веб локацији, а не на вашој табли. Ипак, страница за преузимање је добро организована, што је добродошла промена темпа од већине софтвера за шифровање отвореног кода (многе ТруеЦрипт алтернативе постају жртва). АкЦрипт приказује само своју најновију верзију, а наша инсталација је прошла без икаквих проблема. 

акцрипт-преглед-преузимање

АкЦрипт такође има “преносиву” верзију доступну за Виндовс. Не требате инсталирати ову самосталну апликацију да би се могла покренути. Једноставно убаците извршну датотеку на УСБ уређај и ставите је на било који рачунар.  

Такође смо преузели Андроид апликацију која је доступна само за Премиум претплатнике. Апликација функционише, али је више референца него било шта друго. Може да дешифрује датотеке и приказује лозинке похрањене на вашем налогу, али не може да шифрује датотеке на вашем телефону. Такође смо видели неколико корисничких рецензија у вези са питањима компатибилности, мада нисмо ни у шта наишли. 

Учење како користити АкЦрипт

АкЦрипт има малу криву учења. Не функционише на исти начин као и други софтвер за шифровање. Уместо да створи виртуелни диск на коме ћете чувати све своје шифроване датотеке, АкЦрипт заправо замењује датотеке или мапе на чврстом диску шифрованом верзијом. По дефаулту, креира фасциклу у вашим документима, као и мапу на свакој локацији за складиштење у облаку на вашој машини. 

акцрипт-ревиев-фолдер-локације

Постоји неколико тастера, али из нашег искуства најбоље је да их прескочите и упознате са десним кликом. АкЦрипт има пуно опција, а неки од доступних дугмади нису релевантни. На пример, постоји дугме које отвара страницу за управљање лозинком у вашем веб прегледачу, али не и једно за додавање шифроване мапе.

Можете шифрирати датотеке или мапе, при чему се недавне датотеке приказују на картици “недавне датотеке”, а локације мапе на картици “обезбеђене мапе”. Нове датотеке се могу шифровати помоћу апликације, али лакше је пронаћи датотеку или мапу у програму Виндовс Екплорер. Кликните десним кликом на било коју датотеку или мапу омогућава шифрирање и замену. 

акцрипт-ревиев-виндовс

Ствари постају неуредне када говоримо о осигураним мапама. Премиум корисници могу да додају заштићене фасцикле, где се све датотеке додате у тај фолдер аутоматски шифрују. Међутим, било које подмапе нису шифриране према заданим поставкама. За то морате укључити опцију „укључи подмапе“. 

То истичемо након што смо провели неко време покушавајући да схватимо зашто наше мапе за складиштење у облаку нису шифроване. Заштићене мапе шифрирају датотеке, али не и додатне фасцикле са подразумеваним подешавањима. То значи да бисте могли случајно да превучете неколико подмапа у „обезбеђену“ мапу само да бисте утврдили да датотеке унутар нису шифроване. 

Дељење датотека & Складиште

Дељење и синхронизација датотека само је опција за плаћање претплатницима АкЦрипт-а, што важи и за већину софтвера за шифровање датотека. Дијељем се управља успоређивањем парова кључева с другим корисницима. У суштини, пошаљете некоме своју половину пара кључева, она се подудара са њиховом и датотека је откључана. На тај начин корисник који прима прималац може користити сопствену лозинку за откључавање датотеке. 

акцрипт-ревиев-дељење датотека

Можете да делите датотеке или мапе, али само ако сте Премиум претплатник. У супротном, ако желите да делите шифроване датотеке, мораћете да ручно делите датотеку и дајете примаоцу одговарајући кључ за дешифровање. 

Синхронизовање датотека АкЦрипт са ОнеДриве, Дропбок и Гоогле диском

Све док имате претплату на Премиум, АкЦрипт ће аутоматски открити услуге складиштења у облаку на вашем уређају. Процес је сличан Бокцриптор-у, где се директоријуми приказују одмах (прочитајте наш Бокцриптор преглед за више о томе). Међутим, АкЦрипт не даје јасне информације о томе које су услуге подржане. 

Тестирање помоћу ОнеДриве, Дропбока и Гоогле диска, АкЦрипт их је подигао без икаквих проблема, аутоматски генеришући мапу на свакој локацији. Исто можда не важи за све провајдере складишта у облаку, али би истакнутији сервиси, као што је Синц.цом, требало да покажу са мало журбе (прочитајте наш Синц.цом преглед). 

Аутоматско откривање је функција само за Премиум, али то не значи да бесплатни корисници не могу да синхронизују услуге у облаку. Треба само да ручно додате мапе за складиштење у облаку и преместите датотеке тамо. Они ће аутоматски бити шифровани и заменити постојећу датотеку у вашем сервису за складиштење у облаку. 

Подршка

Директна подршка путем ливе цхат-а и е-поште доступна је само Премиум претплатницима (више о ливе цхат-у за минуту). Међутим, у подножју веб странице АкЦрипт ставља своју е-маил адресу заштићену е-поштом, рекавши само да даје предност претплатницима Премиум-а. 

АкЦрипт каже да на страници са ценама има цхат уживо, али нигде га нисмо могли пронаћи. Чак и када сте пријављени, не постоји опција за започињање ћаскања. Можда је ово контактна рута коју ће АкЦрипт подржавати у будућности. Без обзира на то, она тренутно није доступна. 

Ако не желите да чекате е-пошту, на форуму можете постављати питања, без обзира да ли сте Премиум претплатник или не. Форум је прилично активан, са неколико нових тема сваке седмице. Питања на форуму не постављају само модератори, већ и творац и суоснивач АкЦрипта. 

форуми рецензија за акцрипте

У супротном, ту је страница са ФАК-ом уместо базе знања. Честа питања покривају много основа, одговарајући на питања зашто АкЦрипт захтева одређене информације и шта треба учинити ако заборавите лозинку. Довољно је темељна, мада не садржи никакве информације о решавању проблема са апликацијом. 

Пресуда

АкЦрипт је јефтин и ефикасан алат за шифровање, мада га нема у неколико области. Корисничко искуство се осјећа уназад, а неке безбедносне одлуке могу да доведу ваше датотеке у ризик. То је рекло, све док сте спремни да схватите како АкЦрипт ради, ви тражите јефтин и вредан софтвер за шифровање датотека. 

Шта мислите о АкЦрипт? Да ли ћете искористити 30-дневно суђење? Јавите нам у доњим коментарима и, као и увек, хвала вам на читању. 

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map