ЛастПасс преглед – ажурирано 2020

ЛастПасс преглед

Вероватно менаџер лозинки са најбољим бесплатним планом, ЛастПасс нуди целокупно пристојно искуство. Међутим, за оне који желе максимално искористити свог менаџера лозинки, ЛастПасс плаћени план разочара у поређењу с другима. Прочитајте наш цео ЛастПасс преглед за детаље.


ластпасс-клизач1

ластпасс-слидер2

ластпасс-слидер3

ластпасс-слидер4

ластпасс-слидер5

Претходна

Следећи

ЛастПасс је један од премијерних начина да своје лозинке за Гоогле доведете на сигурније место. Сједећи поред наших најбољих менаџера лозинки, ЛастПасс нуди корисничко искуство које је друго по себи, са једним од најбољих бесплатних планова које смо икада видели (чак и у поређењу са КееПассом). Међутим, кршење података ЛастПасс-а 2015 требало би да буде на вашем радару. 

У овом прегледу ЛастПасс говорићемо о кршењу, као и свим осталим аспектима ЛастПасс-а. Покрићемо сваки угао његовог популарног бесплатног менаџера лозинки, од увоза ваших Гоогле Цхроме лозинки до уласка у техничке детаље о безбедности. На крају ћемо вам донети пресуду. 

За кратак одговор, тешко је не препоручити ЛастПасс. Лако је за употребу, од подешавања до управљања лозинком и садржи импресиван низ бесплатних функција. Кршење безбедности из 2015. године подиже неке црвене заставе. Међутим, ЛастПасс је то поднио довољно добро да би био достојан друге шансе.

Снаге & Слабости

Алтернатива за ЛастПасс

Карактеристике

ЛастПасс је један од најфреквентнијих менаџера лозинки у околини. У складу са аутоматским попуњавањем прегледача и радне површине, темељним безбедносним изазовом и једноставно кориштеном двофакторном апликацијом за потврду идентитета, ЛастПасс надилази остале менаџере лозинки у погледу функција. 

Аутоматско попуњавање на Цхроме-у и Десктоп-у

ЛастПасс подржава аутоматско попуњавање путем екстензија претраживача и то добро функционише. Међутим, Премиум претплатници такође могу користити предности аутоматског попуњавања апликација. Као што ћемо видети у одељку „једноставна употреба“, ЛастПасс нема локалну апликацију, али претплатници који плаћају могу да преузму лаган алат за додавање проширења на радну површину. 

ластпасс-ревиев-аутофилл

Ако се рецимо пријављујете у Адобе Цреативе Цлоуд, ЛастПасс може аутоматски испунити вашу пријаву, све док сте претплаћени на Премиум. На основу нашег тестирања, аутоматско попуњавање функционише добро, без обзира да ли га користите у прегледачу или на радној површини. То се односи на лозинке, али и форме и кредитне картице, чак и ако ЛастПасс не открије тачно поље. 

Кроз проширење за прегледач можете да пронађете и напуните ставке, тако да ако ЛастПасс не покупи да постоји, рецимо, поље кредитне картице, још увек га можете аутоматски напунити. Даћемо све од себе да попунимо сва релевантна поља, и то је у праву већину времена. На пример, ако испуњавате податке о кредитној картици током овог поступка, ЛастПасс може повремено пропустити безбедносни код. 

Преузимајући сигурносни изазов ЛастПасс

Као и други водећи менаџери лозинки, ЛастПасс нуди сигурносну контролну таблу у вашем трезору (прочитајте нашу рецензију Стицки Пассворд за још један пример). ЛастПасс ипак превазилази приказ компромитоване, слабе, поново употребљене и старе лозинке. Ваша главна лозинка и укупна сигурност се узимају у обзир. 

ластпасс-ревиев-сецурити-цхалленге

Дали су вам три резултата: један за вашу главну лозинку, један за ваше стајање у односу на друге кориснике ЛастПасс-а и један за ваш укупни безбедносни резултат. Поред тога, ЛастПасс ће аутоматски слати поруке е-поште на било коју адресу на вашим мрежним рачунима који су били угрожени.

Испод резултата можете видети све своје мрежне налоге, њихову снагу и када су лозинку последњи пут променили. Као и Дасхлане, ЛастПасс нуди ограничену промену лозинки која омогућава ажурирање старих, слабих лозинки једним кликом. Листа подржаних веб локација није превише дугачка, али и даље подржавају еБаи, Фацебоок и Твиттер. 

Мењач лозинке је барем требао радити. Кад смо га тестирали на два еБаи налога и Твиттеру, ЛастПасс је непрестано истекнуо. Требало би мање времена да само ручно ажурирате лозинку. 

Срећом, ЛастПасс такође открива када промените лозинку и пита вас да ли желите да ажурирате унос. За разлику од аутоматске промене лозинке, ова функција делује. 

ЛастПасс Аутхентицатор

Иако сама по себи није карактеристика менаџера лозинки, ЛастПасс нуди једну од најбољих 2ФА апликација около. ЛастПасс Аутхентицатор вам омогућава да лако омогућите двофакторну аутентификацију на главним веб локацијама, укључујући Дропбок, Фацебоок, Гоогле, Еверноте и Амазон (прочитајте наш Дропбок преглед и Еверноте преглед). 

Поред стандардних временских кодова, ЛастПасс Аутхентицатор такође подржава СМС кодове и, што је најбоље, пусх нотификације. То омогућава једноставно омогућавање 2ФА на веб локацијама којима се често приступа, када је само потребно притиснути дугме за потврду на свом мобилном уређају. 

Преглед функција ЛастПасс

ЛастПасс Логоввв.ластпасс.цом

Почиње од 300 долара месечноСви планови

Сигурност

2ФА

Шифровање
АЕС-256

Нула-знање

2ФА тастери

Сигурносна анализа

Синкронизација са више уређаја

Израда резервних копија и опоравак

Мобилне апликације

Мењач лозинке

Генератор лозинки

Проширење прегледача

Аутоматско попуњавање

Образац се аутоматски попуњава

Корисничко сучеље прегледача

Десктоп УИ

Емаил

Уживо ћаскање

Телефон

Центар за помоћ

Форумс

24/7 подршка

Више

Бесплатан план

Цене

ЛастПасс је један од најјефтинијих менаџера лозинки у околини, али више од тога, најбољи је бесплатни менаџер лозинки. Уз синхронизацију са више уређаја, неограничено складиштење за једног корисника и подршку за аутоматско попуњавање, Бесплатни план на више начина надокнађује Премиум. Уз то, цена Премиум претплате није превисока. 

Пре него што стигнете до ЛастПасс Фрее, разговарајмо о Премиум-у. За 3 УСД месечно – утростручите цену оригиналне цене ЛастПасс-а – добићете све функције уобичајеног менаџера лозинки. То укључује синхронизацију, сигурносни изазов, мултифакторну аутентификацију и неограничено складиштење. 

Премиум план има ипак неколико функција него Бесплатни план. Најважније је да ставке можете делити са више корисника – зване дељење „многима“ – и аутоматски испунити лозинке у локалним апликацијама. Премиум претплатници такође имају приступ више опција за више фактора и приступ у хитним случајевима (прочитајте наш Кеепер преглед да бисте сазнали о последњем). 

ЛастПасс бесплатна и породична цена

ЛастПасс Фрее је звезда емисије из једног разлога: синхронизација са више уређаја. Остали бесплатни планови, чак и добри попут Дасхлане-а, боре се да буду у току с ЛастПасс-ом (прочитајте нашу Дасхлане рецензију и наше поређење Дасхлане-а против ЛастПасс-а). Без трошења новца, добијате потпуну заштиту једног корисника, дељење један на један, аутоматско попуњавање и, што је најважније, синхронизација са више уређаја. 

Синхронизација преко уређаја је обично плаћена функција, као што смо видели са више бесплатних менаџера лозинки, укључујући НордПасс (прочитајте наш НордПасс преглед). ЛастПасс и даље задржава неке функције за свој плаћени план, укључујући дељење једног до многих и приступ у хитним случајевима, али можете остати заштићени на свим својим уређајима без трошења килограма. 

Цене породичног плана су такође врло скупе. За 4 долара месечно која се наплаћују годишње, можете добити шест корисничких налога и породичну контролну таблу, што је боља стопа од чак 1Пассворд (прочитајте нашу Дасхлане вс. 1Пассворд упоређивање). Уз то сте ограничени на тих шест корисника.

Ни на једном плану не постоји политика поврата или бар не један сет у камену. Кориснички извештаји указују на то да бисте могли добити делимични повраћај новца ако погрешите ЛастПасс довољно, али нема конкретних правила. Бесплатни план долази са 30-дневним пробним временом Премиум и изгледа да служи сврси која би гарантовала поврат новца. 

ЛастПасс пословне цене

ЛастПасс нуди низ планова намењених предузећима. Постоје четири опције у распону од 3 до 8 УСД по кориснику, зависно од броја корисника, врсте опција са више фактора које вам требају и опција за извештавање које желите. Изван плана тимова, сви остали пословни планови се купују само путем контакта.

ластпасс-преглед-пословне цијене

Пословне цијене нису лоше, иако ЛастПассу недостају функције и интеграције сервиса попут Зохо Ваулта. Свиђају нам се опције са више фактора са ЛастПасс Аутхентицатор-ом, ССО опцијама и извештавањем. Међутим, Зохо и даље побјеђује када је у питању интеграција са трећим апликацијама.

Лакоћа

Од прегледача до вашег мобилног уређаја, ЛастПасс разуме елементе који стварају одлично корисничко искуство. ЛастПасс је једноставан за употребу на свим уређајима, одговара више опција организације и брзо подешавање. Међутим, не постоји локална апликација која би могла узроковати неке проблеме приликом покушаја изванмрежног приступа вашим лозинкама. 

ЛастПасс је искуство само у прегледачу. То је професионално у смислу да лако можете приступити свом трезору, независно од оперативног система који ваш рачунар користи. Међутим, постоје и недостаци. Својим лозинкама не можете да приступате ван мреже ако не извозите и за отварање уноса потребно вам је да отворите прозор прегледача.

ластпасс-преглед-трезор

Иако преферирамо локалну апликацију поред интерфејса прегледача, ЛастПасс чини чуда оним што нуди. Уобичајено су уноси постављени у поплочан интерфејс, мада их можете променити у листу. Поред тога што приказује велике иконе за сваки од ваших уноса, ЛастПасс пружа више опција за филтрирање и организовање. 

ЛастПасс аутоматски генерише неколико мапа на основу ваших уноса. На пример, наших 300 или тако великих лозинки примили су ознаке „пословање“, „куповина“ и „друштвено“. 

Мапе су само начин да организујете своје уносе. ЛастПасс нема систем означавања попут 1Пассворд или хијерархије мапе попут РобоФорм (прочитајте наш РобоФорм преглед). Ипак, организација функционише. Прочитајте наше упоређивање 1Пассворд и ЛастПасс.

Увоз и додавање лозинки на ЛастПасс

ЛастПасс олакшава постављање ако долазите од другог менаџера лозинки. За разлику од многих других управитеља лозинки, код нашег поступка увоза није било ничег лошег. ЛастПасс подржава скоро сваки управитељ лозинки около, као и генеричке ЦСВ датотеке. Ипак, не постоји поступак аутоматског увоза. 

ластпасс-преглед-увоз

Ручно додавање уноса није тешко. Кликом на велико „плус“ дугме на дну екрана појавиће се листа категорија. Категорије одговарају менију са леве стране, укључујући лозинке, белешке, адресе, кредитне картице и банковне рачуне. Међутим, постоји пуно других категорија које можете додати. 

категорије за задњи преглед

Они укључују лиценце за софтвер, ВиФи лозинке и још много тога (читав списак можете видети горе). Поред тога, можете да креирате прилагођене категорије. Предложак може имати онолико поља колико желите, сва са својим именима. Ипак, не можете уређивати постојеће ставке. Ако желите нешто по мери, морате почети од нуле.

ластпасс-ревиев-цустом-категорија

Без обзира да ли користите неки од постојећих предложака или креирате сопствену, нове категорије ће се појавити у менију са леве стране. Важно је ипак напоменути да су прилагођене шаблоне сабране под ознаком „прилагођене ставке“. 

Коришћење Цхроме проширења ЛастПасс 

Већину свог времена са ЛастПасс-ом ћете потрошити уз Цхроме проширење и, на срећу, то је добра ствар. ЛастПасс јасно разуме колико је важно прегледач и направио је једно од најбољих проширења менаџера лозинки. Уместо да покушава да буде корисничко сучеље претраживача који пуни екран, проширење је замишљено да буде његова ствар. 

ластпасс-хром-проширење-преглед

То не значи да вам недостају критичне карактеристике. Проширење вам омогућава да брзо претражите трезор, прегледате недавне уносе, генеришете снажне лозинке и још много тога. Као што је споменуто у одељку „карактеристике“, и аутоматско попуњавање такође ради беспрекорно. ЛастПасс Цхроме проширење осваја на свим фронтовима. 

ЛастПасс за Андроид и иОС

Доживљај прегледача и проширења се огледа у мобилном уређају. ЛастПасс је зарадио климу у нашем најбољем менаџеру лозинки за иОС водич, а подједнако је добар и на Андроиду. Можете прегледати и уређивати своје уносе, преузети сигурносни изазов и, наравно, аутоматски испунити своје лозинке. 

ЛастПасс-иОС

Аутоматско попуњавање на мобилним уређајима једноставно делује, без обзира да ли сте на иОС-у или Андроиду. ЛастПасс можете поставити биометријском аутентификацијом што олакшава пријаву и попуњавање лозинки. ЛастПасс ће вас подразумевано одјавити са вашег налога на мобилном уређају. Међутим, брзо се потврђује идентитетом и враћа се назад у апликацију у коју покушавате да се пријавите.

Сигурност

ЛастПасс је претрпио кршење у 2015. години, што га је гурнуло у средиште пажње јер је заједница за цибер-сигурност разговарала о томе да ли су менаџери лозинки заиста сигурни или не. Иако застрашујуће, кршење заправо није угрозило ниједан кориснички податак. ЛастПасс користи сигурну архитектуру која може издржати чак и најстроже поступке. 

Модел је изграђен на основу нултег знања. Имате главну лозинку, а та главна лозинка је кључ за откључавање вашег налога и садржаја трезора. Међутим, ЛастПасс га никад не види и не чува. 

Уместо тога, ваша главна лозинка се шаље кроз више од 100 000 кругова хеликопције ПБКДФ2 у циљу генерисања кључа за шифровање и провјере аутентичности (прочитајте наш опис шифрирања како бисте сазнали више о хасхингу). 

Након хасхирања, ваша главна лозинка изгледаће као гомила глупости. ЛастПасс користи тај поклич, заједно са додатним хеширањем, за генерисање кључа за аутентификацију. Тај се кључ подудара са сервером, а ако се постави у ред, ваш се рачун откључава. 

То је дуг процес, али овде је важна напомена да ЛастПасс никада не види вашу главну лозинку. У ствари, никад не напушта рачунар. 

Истовремено, главна лозинка користи се за генерисање кључа за шифровање, који откључава ваш трезор. Садржаји трезора су осигурани АЕС-256, што је једна од најтежих ствари око нас. Било би потребно хакеру више милијарди година да се пробије једна лозинка.  

Када је хакиран ЛастПасс

У 2015. години ЛастПасс је хакован. Срећом, ЛастПасс је врло брзо стигао о хаку, обавестивши своје кориснике одмах, за разлику од НордВПН-а (прочитајте нашу НордВПН рецензију). Нападачи су могли да приступе и украду податке у облаку ЛастПасс, али нису имали приступ осетљивим информацијама. Због нулта знања, ниједан компромис није био угрожен. 

Ипак, мало је преблизу за комфор. Године 2019. Гоогле је почео упозоравати и кориснике на ЛастПасс шему за крађу идентитета. Пројецт Зеро, Гоогле-ов тим за анализу безбедности, открио је рањивост где ЛастПасс може процурити корисничку лозинку кроз застарелу кеш меморију. ЛастПасс је ову рањивост, на срећу, брзо поправио. 

Оно што је овде важно није да је ЛастПасс хакиран, већ како је реаговао на кршење сигурности. Према обиму претраге, ЛастПасс је најзахтевнији менаџер за лозинку у околини. То значи да има велику мету на леђима. Хак, с обзиром на обим корисника, доноси мало изненађење.

Важно је запамтити колико је ЛастПасс популаран када процењујемо његову безбедносну архитектуру. ЛастПасс не може у потпуности да спречи напад на своје сервере. Упркос томе, предузеле су све одговарајуће мере да осигурају да, уколико дође до напада, не буду објављени осетљиви подаци. То смо видели у 2015. години. 

Је ли ЛастПасс безбедан?

ЛастПасс има сигурну архитектуру која ће заштитити ваше лозинке. Иако је прекршен 2015. године, украдени су само шифровани подаци. Нису откривене лозинке у отвореном тексту или кориснички подаци. ЛастПасс може ићи “то-то-тое” са било којим другим комерцијалним менаџером лозинки када је у питању безбедност, чинећи га безбедним за коришћење.

Подршка

ЛогМеОнце, компанија која стоји иза ЛастПасс-а, пружа своју техничку подршку са осталим производима. Ипак, лако је пронаћи одговоре. База знања углавном је испуњена чланцима о постављању ЛастПасс-а. Постоји неколико чланака за решавање проблема ако их можете тако назвати, али они су углавном фокусирани на мање познате карактеристике ЛастПасс-а. 

ластпасс-преглед-база података

Пословни претплатници добијају много дубљу подршку, са напредним темама детаљно обрађеним. Иако није прегусто, база знања је импресивна. ЛастПасс нуди детаљне чланке, као и видео туторијале. Ако тражите додатне одговоре, можете постављати поруке на форумима ЛастПасс, иако можда нећете добити одговор одмах. 

форуми за задњи преглед

Међутим, опције самопомоћи нису додатни извор подршке. Морат ћете пронаћи чланак прије него што добијете могућност да се обратите подршци. Уместо да имате страницу за подршку, на дну сваког чланка постоји једноставно веза до контакт форме.  

ластпасс-преглед-контакт-подршка

Без обзира да ли плаћате или не, можете се обратити подршци, мада корисници који плаћају добијају приоритетну подршку. Упркос томе, процес не би требао бити тако збркан као што је то. Разумемо да смо додали контакт дугме на дну чланака, али то не би требало да буде уместо посебне странице за контакт.

Пресуда

ЛастПасс је готово превише лако препоручити. Његов бесплатни план омогућава неограничено чување лозинке на свим вашим уређајима, док Премиум претплатници добијају неколико додатних доброта. Међутим, није све што блиста злато. ЛастПасс има неколико проблема, углавном када је у питању подршка. Ако можете да погледате прошлост, то је диван менаџер лозинки. 

Шта мислите о ЛастПасс-у? Хоћете ли се пријавити за бесплатан план? Јавите нам у доњим коментарима и погледајте наше упоређивање Битварден и ЛастПасс такође. Као и увек, хвала на читању. 

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map