Sync.com vs SpiderOak ONE: Kdo naredi kaj?

To sta dve najboljši storitev v oblaku, ki sta danes na voljo, pri čemer ima vsaka veliko podporo za zasebnost uporabnikov. Vendar Sync.com in SpiderOak ONE ne igrata ravno za isto ekipo. Sync.com se danes uvršča med najboljše storitve za shranjevanje v oblaku, medtem ko je SpiderOak ONE cenjeni član najboljšega spletnega backup kluba.


Kljub tej razliki smo se zagotovo lahko borili z izbiro med obema. Konec koncev ima SpiderOak ONE nekaj trikov za shranjevanje v oblaku, kot sta sinhronizacija datotek in skupna raba. Sync.com medtem odlično deluje pri zaščiti vaših najdragocenejših datotek, tudi če ne more izvajati načrtovanih varnostnih kopij.

Ker smo prijazni zagovorniki oblakov kot smo, smo se odločili, da vam pomagamo pri izbiri med obema. Z začetkom bomo razčlenili osnovne razlike med Sync.com in SpiderOak ONE, tako da boste imeli boljšo predstavo o tem, kaj dobite. Ne pozabite preveriti našega orodja za primerjavo oblakov za več pomoči.

Imamo tudi celoten pregled Sync.com ter pregled SpiderOak ONE in povzetek tega članka.

Sync.com vs. SpiderOak: Shranjevanje v oblaku v primerjavi s spletno varnostno kopijo

V podrobnostih smo podrobno opisali razlike med shranjevanjem in varnostno kopijo, zato tukaj ne bomo uporabili celotnega shebang-a. Kratka različica je, da je shramba v oblaku zasnovana za sprostitev prostora na trdem disku, sinhronizacijo naprav in skupno rabo vsebine. Medtem je varnostno kopiranje prek spleta namenjeno resni ponovitvi vašega trdega diska v primeru trka, kraje ali kakšne druge nesreče.

Sync.com, kot rečeno, trdno sodi v kategorijo za shranjevanje v oblaku. SpiderOak ONE je spletna storitev za varnostno kopiranje, vendar je ena redkih, ki poskuša in zlije tradicionalne črte med shranjevanjem in varnostno kopijo. To naredi tako, da ponuja tako funkcije sinhronizacije kot skupne rabe datotek.

Ne glede na to, ali je SpiderOak ONE bolj vsestranska rešitev kot Sync.com, ni v resnici za razpravo. To naredi. Vendar je treba povedati, da morate o SpiderOak ONE vedeti veliko, preden ga izberete prek Sync.com ali katere koli druge možnosti za shranjevanje v oblaku.

Največja in najpomembnejša stvar, ki jo vsekakor morate dobiti, je, da vam SpiderOak omogoča sinhronizacijo in skupno rabo datotek, vendar ne boste prihranili prostora na trdem disku. Sync.com bo.

Čeprav je kritična, je razlika med Sync.com (ali katero koli shrambo v oblaku) in SpiderOak dokaj enostavna. Druge razlike niso. SpiderOak ONE je v marsičem grozen in ena težjih storitev, s katero si ovijemo glavo, zato smo napisali celoten vodnik SpiderOak ONE.

V nadaljevanju bomo raziskali nekatere bolj odtenkane razlike med našima dvema predstavnima storitvama. Vzeli ga bomo korak za korakom in drug ob drugem, tako da se boste lahko pravilno odločili med najboljšo storitvijo za shranjevanje v oblaku z ničelnim znanjem in enim izmed najbolj vsestranskih spletnih orodij za varnostno kopiranje.

Prostor in stroški

Sync.com je ena izmed najboljših ponudb za shranjevanje v oblaku. Lahko se prijavite za 500 GB prostora za shranjevanje za nekaj manj kot 50 dolarjev na leto ali pa ga za štirikrat podvojite z 2TB za samo dvakratno ceno.

SpiderOak ONE, medtem ko vam po ugodnih cenah za spletno varnostno kopijo storitev ne bo dodal visokih pet računovodij. 1TB varnostne kopije stane približno 120 USD na leto. Najcenejši načrt, ki znaša 60 dolarjev na leto, vam bo priskrbel le 100 GB varnostne kopije.

Če iščete veliko količino gigabajtov, Sync.com s SpiderOak ONE izenači z relativno lahkoto. Glede edine prednosti, ki jo dobite pri SpiderOak ONE, je, da lahko plačujete mesečno, medtem ko Sync.com zahteva letno obveznost.

Glede na to letno obveznost boste morda želeli najprej preizkusiti storitev. Sync.com vam podari 5 GB brezplačno za življenje. Podjetje je uvedlo tudi zelo dober program za napotnice, ki vam naloži 1 GB dodatnega prostora za shranjevanje za vsakega prijatelja, ki ga napotite, brez omejitev, koliko lahko prepričate.

Pristop za gostovanje datotek

Ko se prijavite, je način pridobivanja datotek v oblak za Sync.com v primerjavi s SpiderOak ONE zelo drugačen.

Namestite odjemalca Sync.com v računalnik z operacijskim sistemom Windows ali Mac in v vašem datotečnem sistemu bo ustvarjena posebna mapa za sinhronizacijo. Vse, kar morate storiti za pošiljanje datotek v oblak, je, da jih spustite v to mapo.

Lahko pa datoteke premaknete v Sync.com Vault, ki je varen arhiv datotek. Datoteke lahko shranite v trezor prek spletnega grafičnega vmesnika Sync.com ali pa z desno miškino tipko kliknite datoteke v vašem datotečnem sistemu in izberete »kopiraj v trezor«. Datoteke lahko prek spletnega grafičnega vmesnika naložite v mapo za sinhronizacijo.

Če želite datoteke spraviti v oblak SpiderOak, boste morali namestiti tudi odjemalca. Toda namesto, da jih dodate v mapo za sinhronizacijo, morate vsaj na začetku ustvariti varnostno kopijo.

Kot pri večini varnostnih kopij je lahko tudi začetni del postopka s SpiderOakom malce mučen. Osnovna ideja je, da morate izbrati vse mape in datoteke, ki jih želite dodati v svoj rezervni načrt.

SpiderOak ONE vam pomaga, tako da izberete kategorijo na desni strani za samodejno varnostno kopiranje, vendar ste omejeni na določene lokacije, kot so namizje, mape z dokumenti ali slikami.

Če gremo naprej, bo vsaka datoteka, shranjena v mapi, označena za varnostno kopiranje, samodejno poslana v vaš oblačni prostor SpiderOak ONE. To pomeni, če niste vstopili v odjemalca in posebej odstranjevali te datoteke.

Sinhronizacija datotek

Sync.com uporablja mapo za sinhronizacijo za pošiljanje datotek v oblak. To ni nekaj, kar počne večina spletnih varnostnih kopij, z nekaj izjemami, kot je SpiderOak.

To pomeni, da obstaja še en način pošiljanja datotek v oblak s programom SpiderOak, razen da jih shranite v mapo z oznako za varnostno kopijo: postavite jih lahko v mapo za sinhronizacijo, ki jo SpiderOak ustvarja na trdem disku.

Ta mapa se imenuje Hive deluje kot večina drugih map za sinhronizacijo.

Razlika je v tem, da se datoteke v njem dejansko shranijo v vaš rezervni prostor in so tehnično del vašega varnostnega načrta. Sinhronizacijo za določene vrste datotek v mapi za sinhronizacijo lahko izklopite, če jih ne želite sinhronizirati, vendar ne morete izklopiti varnostne kopije za datoteke, ki se sinhronizirajo.

SpiderOak ONE tudi nima selektivne funkcije sinhronizacije. Večina skladišč v oblaku, vključno s Sync.com, to počne. Selektivna sinhronizacija vam omogoča, da izklopite sinhronizacijo za datoteke, tako da so shranjene samo v oblaku in ne tudi na trdem disku. Tako kot Sync.com Vault je sredstvo za sprostitev prostora na trdem disku.

Zaradi omejitev SpiderOak ONE je pošteno reči, da je sinhronizacija datotek s Sync.com bolj prilagodljiva in zmogljiva kot sinhronizacija datotek s SpiderOak ONE. Če želite posodobiti hitro sinhronizacijo in vam ni vseeno za varnostno kopiranje datotek, je to dober razlog, da izberete Sync.com prek SpiderOak ONE.

Edina dodatna prednost, ki jo ima SpiderOak ONE, ko gre za sinhronizacijo, je, da ima odjemalca Linux, medtem ko Sync.com ne. Prav tako ne počnete večine storitev za shranjevanje v oblaku, o čemer lahko preberete v našem najboljšem priročniku za shranjevanje v oblaku za Linux.

Deljenje datotek

Medtem ko je skupna raba datotek pogostejša pri shranjevanju v oblaku, pa številne spletne varnostne kopije omogočajo tudi skupno rabo datotek. SpiderOak ONE sicer deluje, čeprav ima nekoliko edinstven pristop.

Razlika je v tem, kaj SpiderOak imenuje “ShareRoom.” ShareRoom deluje kot mapa v skupni rabi, če je vsaka vsebina, ki je v njej, dostopna vsem, ki jim je bil odobren dostop.

Vsakemu ShareRoomu lahko dodelite edinstveno geslo in edinstven URL, ki bo drugim omogočil dostop do vsebine po spletu, zato jim ni treba namestiti odjemalca SpiderOak ONE.

Če se vam zdi, da je nastavitev ShareRooma preveč dela, lahko ustvarite tudi povezavo, ki kaže na datoteko, ki jo lahko daste v skupno rabo z vsemi. Skupna raba povezav s SpiderOakom pa je precej omejena.

Generiranih povezav ni mogoče priklicati pozneje: to je enkratna stvar, zato jo boste morali, če boste morali datoteko znova deliti, zapisati ali narediti novo povezavo. Povezave potečejo samodejno po treh dneh, a dejstvo, da jih pozneje ne morete poiskati, nadzor nad skupnimi datotekami nekoliko zaplete s SpiderOak ONE.

Nasprotno velja za Sync.com, ki omogoča enostavno pregledovanje datotek v skupni rabi zahvaljujoč dvema posebnima pogledoma v svojem spletnem grafičnem vmesniku. Prva, imenovana “povezave”, prikazuje vse datoteke, ki ste jih ustvarili. Druga, imenovana “skupne rabe”, prikazuje vse mape, ki ste jih dali v skupno rabo.

Druge funkcije souporabe Sync.com, ki so nam všeč, vključujejo možnost nastavitve gesla za povezavo, datumov poteka in omejitev prenosa. Ustvarite lahko tudi povezave za nalaganje, da drugim omogočite skupno rabo datotek z vami. V SpiderOak ONE ni na voljo nobene od teh funkcij.

Na kratko, če potrebujete dobro orodje za skupno rabo datotek, je SpiderOak ONE nekoliko neroden. Sync.com je medtem verjetno najboljše orodje za shranjevanje v oblaku za skupno rabo datotek, ki mu ustreza le precej dražji Tresorit (glejte Sync.com v primerjavi s Tresoritom za popolno razčlenitev).

Varnost

Zadnja stvar, o kateri bomo govorili, je varnost. Ta del bomo ohranili kratek, saj gre za precej preprosto zgodbo: Sync.com in SpiderOak ONE sta dve najvarnejših storitev v oblaku, ki jih boste našli.

Na splošno se zavzemamo za to, da potrošniki sprejmejo ukrepe za zaščito svoje zasebnosti, vendar lahko to veliko olajšajo z uporabo oblačnih storitev z ničelnim znanjem. Pod šifriranjem ničelnega znanja mislimo na zasebno, končno šifriranje. Nihče, razen vas in tistih, do katerih dovolite dostop, ne more dešifrirati datotek in da “nihče” ne vključuje same storitve v oblaku.

Sync.com in SpiderOak OnE sta se dosledno uvrščala med naše izbirnike za najboljše storitve v oblaku z ničelnim znanjem. Od tega se pomaknemo na Sync.com, ker razširi nič znanja na vse datoteke v skupni rabi, medtem ko SpiderOak ne.

Sync.com ima poleg SpiderOak ONE tudi nekatere druge varnostne ugodnosti, vključno z dvofaktorno avtentikacijo. Od decembra 2017 je SpiderOak trdil, da deluje na tej funkciji za vse uporabnike, zdaj pa je na voljo samo za starejše stranke.

Končne misli

Cilj je bil očistiti nekaj zmede glede Sync.com in SpiderOak ONE. Upajmo, da smo to storili, vendar bomo predstavili kratko različico, če se še vedno trudite ali preskočite do konca.

Če želite povečati zmogljivost trdega diska, je izbira jasna: izberite Sync.com. SpiderOak ONE v ta namen ni mogoče uporabiti. Poleg tega lahko s Sync.com dobite 2TB prostora za shranjevanje poceni.

Če potrebujete rešitev za obnovitev po katastrofi, verjetno želite SpiderOak ONE. Čeprav je odličen način za shranjevanje fotografij, Sync.com nima funkcij za varnostno kopiranje, da bi bil postopek enostaven in vključujoč. Skratka, če uporabljate Sync.com kot orodje za varnostno kopiranje, ne bo delovalo zelo dobro.

Za skupno rabo datotek je Sync.com boljše orodje. O sinhronizaciji bi rekli isto tudi v večini primerov (razen za Linux).

Kjer ima SpiderOak ONE resnično prednost, ni toliko nad Sync.com kot pred drugimi spletnimi orodji za varnostno kopiranje. V nasprotnem primeru velikih izbirnikov, kot sta Backblaze (preberite naš pregled Backblaze) in CloudBerry Backup, ni mogoče uporabiti za sinhronizacijo datotek. CloudBerry jih sploh ne morete uporabiti za skupno rabo (preberite pregled varnostne kopije CloudBerry).

Končni zmagovalec: SpiderOak ONE

Med alternativami SpiderOak za varnostno kopiranje s sinhronizacijo sta edini resnično sposobni izbiri Acronis True Image in IDrive. Preberite naš pregled True Image in pregled IDrive za več informacij o katerem koli.

Tako bomo razpravljali o razpravi Sync.com ali SpiderOak ONE. Vabljeni, da se oglasite, tako da spodaj zapišete komentar. Kot vedno hvala za branje.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map