Najboljša programska oprema za risanje leta 2020: Adobe CC, Corel & More

Kot umetnik je pomenilo nositi platna, svinčnike in barve, kamor si želel risati. Danes potrebuje le računalnik in najboljši umetniški program za vrsto umetnosti, ki jo želite ustvariti.


Na izbiro je več deset programov, od brezplačnih programskih orodij za risanje do plačljivih paketov, ki vam omogočajo, da z ustvarjanjem naredite več, ko ste ga ustvarili. Ti programi imajo tudi različne stopnje zahtevnosti in dodatne funkcije, kot so varnostne kopije.

Če vas zanima naš najboljši skupni izbor, smo se odločili za Adobe Cloud, ker imate dostop do Photoshopa in Illustratorja, pa tudi do ostalih programov Adobe. Spodaj preberite branje, če želite izvedeti več o Adobe CC in preostalem izboru.

Kaj je kos programske opreme za risanje najboljši?

Pri izbiri najboljše programske opreme za risanje smo si ogledali možnosti, ki niso bile preveč strme od krivulje učenja in so bile dobro podprte, kar pomeni, da so okoli njih skupnosti. Ogledali smo si tudi edinstvene funkcije prilagajanja, kot so orodja za mešanje barv in krtačenje z izboljšanim GPU-jem.

Močan poudarek smo dali tudi na čopiče. Privzete ščetke v katerem koli umetniškem programu niso vedno primerne za vse, zato smo želeli poskrbeti, da boste imeli široko izbiro čopičev ali možnost ustvarjanja ali dodajanja dodatnih ščetk.

Nazadnje smo se želeli prepričati, ali je cena programske opreme primerna. Čeprav ni vsaka možnost na našem seznamu brezplačna, so med ustvarjalci priljubljene možnosti in zasnovane tako, da so del poklicnega dela.

Najboljša programska oprema za risanje: Adobe’s Creative Cloud

Adobejev paket orodij je že dolgo standard za manipuliranje s fotografijami, risanje in slikanje, tako da je izraz za ponarejanje lažne slike kot resničnega znan kot “fotošop”. Programe, kot so Photoshop in Illustrator, profesionalni umetniki, študenti in amaterji uporabljajo za ustvarjanje vsega, od slik do razglednic.

Creative Cloud je naročniška storitev, ki jo lahko kupite za samo 52,99 USD na mesec za letni načrt ali 79,49 USD, če želite iti iz meseca v mesec. Aplikacije lahko tudi mešate in se ujemate ali plačujete le za eno, če jih ne potrebujete vsi. Vsak paket ima shranjevanje v oblaku, od 20 GB do 100 GB.

Če nimate vedno dostopa do interneta ali raje shranite datoteke na več mestih, si oglejte naš najbolj zanesljiv vodnik za zunanji trdi disk. 

Adobejeva orodja za ilustracijo in risanje vključujejo Photoshop in Illustrator, pa tudi Portfolio in Behance, ki se uporabljajo za prikaz vašega dela in odkrivanje drugih umetnikov. Adobe olajša uporabo svoje programske opreme za celoten postopek, od ustvarjanja do predstavitve.

glavni fotošop

Photoshop sam na začetku lahko zastrašuje, če prihajate iz programa z manj funkcijami, na primer Autodesk SketchBook. Na srečo ima Photoshop neizmerno sledenje in na voljo je nešteto YouTubovih vadnic tako Adobe kot drugih uporabnikov Photoshopa..

Ker je Photoshop zasnovan za risanje in slikanje, lahko poleg urejanja fotografij povežete risalno tablico in pisalo za več natančnosti in občutljivosti na pritisk. Uporabite lahko tudi pospešek GPU-ja, da zmanjšate zaostanek pri velikih potezah krtače.

illustrator3d

Illustrator je vektorsko orodje za oblikovanje, ki ga lahko uporabimo za ustvarjanje čudovitih slik, razglednic, zapletenih obrob, črk in še več. Illustrator je podoben Photoshopu po tem, da so ščetke in drugo orodje na levi strani, plasti pa na desni. V menijski vrstici so nastavitve za upravljanje slik, ki ste jih ustvarili, vključno z izdelavo 3D ali izkrivljanja.

Integracija v Adobe Creative Cloud

Druga velika prednost programa Creative Cloud Suite je, da njegove aplikacije delujejo med seboj, kar vam omogoča delo na projektih v več različnih programih. To odpira vaš delovni potek, tako da vam ni treba uporabljati programov, ki so potencialno nezdružljivi ali težko delajo skupaj.

Adobe’s CC je na splošno močan programski paket, ki vam omogoča, da naredite vse, od urejanja velikih video datotek do ustvarjanja počitniških voščil za svoje prijatelje in družino. Adobejeva široka izbira programov je edinstvena možnost neopaznega dela na projektu med več aplikacijami.

Čeprav je Adobe CC odličen za ustvarjalce, je treba upoštevati dva razloga. Najprej obstaja krivulja učenja za programe, kot je Photoshop, ker je veliko funkcij. Obstaja tudi veliko dodatnih storitev in programov, ki prihajajo s skoraj vsakim paketom Creative Cloud.

Če želite izvedeti nekaj več o Creative Cloud in urejanju videov, si oglejte naš pregled Adobe Premiere Pro CC.

Najboljša programska oprema za slikanje: Corel Painter

Corel Painter je na prvi pogled morda videti kot povprečna umetniška programska oprema, vendar je zavetje za tiste, ki želijo svojemu delovnemu toku dodati izboljšane funkcije slikanja. Čeprav je cena 429 dolarjev strma, ima Corel Painter številne močne funkcije, ki jih ne boste našli nikjer drugje.

corel-glavni

Za razliko od druge umetniške programske opreme vam Corel omogoča prilagajanje skoraj vseh vidikov platna ali barve, da se obnaša kot prava stvar. Ne glede na to, ali uporabljate olje, akril ali kaj podobnega, boste lahko slikali na način, ki posnema, kako bi se vaš izbrani medij obnašal na vašem platnu.

Corel vam omogoča tudi, da izberete teksturo in obnašanje platna, da se ujemajo z medijem, ki ga uporabljate, tako da, na primer, če želite uporabiti akvarel, lahko uporabite isto vrsto papirja, kot bi ga dejansko uporabljali tradicionalna akvarel. Lahko tudi navlažite in posušite platno, razpršeno barvo in drugo.

Glavni zaslon, ki ste ga pozdravili po izbiri nastavitev platna, je podoben drugim umetniškim programom, čeprav ima menijska vrstica možnosti, značilne za slikanje. V meniju je nekaj edinstvenih funkcij, ki vam omogočajo dodajanje določenih vrst slojev, na primer debel sloj barve ali plast akvarela. Te omogočajo bolj realističen nadzor ščetk.

Uporaba čopičev Corel Painter

Sami ščetke so ločene glede na vrsto barve, ki jo uporabljajo. Na primer, olja, akril in mešalniki so priročno združeni, da olajšate dostop do tistega, kar potrebujete. Krtače lahko preprosto dodate tudi iz menija ščetk in uporabite občutljivost na pritisk s svojo risalno tablico.

corel-ščetke

Druga prednost Corel Painter so poteze s ščetkami, ki so izboljšane z GPU. S tem preprečite – ali močno zmanjšate – zaostanek, ki ga povzročijo široki udarci z velikim čopičem, vaše sledi natančnejše in omogočite barvanje brez prekinitev.

Na splošno, če ste poklicni slikar in se želite premakniti na digitalne medije ali na drug program, boste morali poskusiti Corel Painter. Sama prilagoditev čopiča in platna je Corel Painter vredna ogleda. Če želite izvedeti več o Corelovi programski opremi, si oglejte naš pregled Corel VideoStudio Ultimate.

Najboljša brezplačna programska oprema za risanje: Inkscape

glavno črnilo

Inkscape je vektorsko orodje, ki tekmuje Adobe Illustrator po funkcijah in je resen konkurenca, če ne iščete vseh dodatnih orodij in storitev, ki so priloženi Creative Cloud. Najboljši del je, da je popolnoma brezplačen.

Z Inkscapeom lahko opravite enaka oblikovalska dela, črkovanje in preoblikovanje, ki bi jih pričakovali od katerega koli dragega orodja za oblikovanje vektorjev. Inkscape je združljiv z več formati, svoje modele pa lahko preoblikujete s 3D učinki, filtri, pikslacijo, zamegljevanjem in še več. V bistvu lahko z Inkscapeom naredite skoraj vse, kar lahko storite z Illustratorjem ali katerim koli drugim vektorskim orodjem.

Inkscape-filtri

Ker je Inkscape brezplačen, je odlično orodje za nekoga, ki je radoveden o vektorskem oblikovanju ali nekoga, ki želi ustvariti modele za nekaj, kot je spletno mesto za tiskanje na zahtevo. Odličen je tudi za nekoga, ki je nov v vektorskem oblikovanju, ki bo morda želel postati izkušen, preden skoči na orodja, kot je Illustrator, zaradi tega, kako podobni so.

Inkscape ima žvečilno skupnost, na kateri so strani in vadnice na spletnih mestih, kot je YouTube, za ustvarjanje vsega, od grafike v ozadju do logotipov. Ne boste imeli težav z ugotavljanjem funkcij Inkscape-a.

Najboljša programska oprema za risanje za Windows: Autodesk SketchBook

sketchbook

Autodesk SketchBook je eden najosnovnejših programov za risanje. Na vrhu imate plavajočo orodno vrstico za stvari, kot so ravnila, zrcaljenje in vedro. V spodnjem levem kotu boste našli tisto, kar Autodesk imenuje »laguna dok«. Tako lahko držite pisalo na eni od ikon, ki se nato razširi v večji meni.

Čeprav so zgornji doki privzeto omogočeni, jih lahko skrijete ali celo omogočite različne dok. Priklopna knjižnica Copic je eden od dodatnih dokov in omogoča hiter dostop do Copic čopičev za tiste, ki uživajo v uporabi tradicionalnih Copic markerjev.

sketchbook-doki

S Sketchbook lahko prenesete dodatne čopiče, če privzeti čopiči niso dovolj. Ščetke je mogoče močno prilagoditi tudi z gumbom lastnosti ščetke na dok. To vam omogoča, da med drugim spremenite občutljivost na pritisk, motnost in razmik ščetk.

Zaradi preprostosti programa Sketchbook ga lahko vsakdo prevzame in v nekaj minutah izve skoraj vse. Kot nalašč je za nekoga, ki se šele podaja v risanje, ali nekoga, ki želi posnemati preprostost tradicionalnih medijev.

Čeprav je Sketchbook morda preprost, ni mogoče omejiti števila plasti, ki jih lahko ustvarite v operacijskem sistemu Windows. To je odlična funkcija za umetnike, ki želijo preprost program risanja, vendar še vedno želijo ustvariti zapleteno umetnost z veliko plastmi.

Sketchbook lahko prenesete iz trgovine z aplikacijami Windows 10 ali neposredno s spletnega mesta. Za razliko od prejšnjih različic ga lahko zdaj uporabljate brezplačno.

Najboljša programska oprema za risanje za Mac: Krita

krita-glavna

Krita je brezplačno orodje za risanje, zasnovano tako, da vsem ponuja profesionalna digitalna likovna orodja. Postavitev se nekoliko navadi. Kljub temu obstaja veliko močnih funkcij, zaradi katerih je Krita ne le odlična izbira za nekoga, ki išče brezplačni program umetnosti za svoj Mac, ampak tudi za vse, ki si želijo solidnega umetniškega programa na splošno.

Ko odprete Krito, boste na levi opazili nekaj vektorskih orodij, kot tudi standardne ščetke spodaj desno. Krita podpira občutljivost za pritisk za risanje tablic, zato je popoln umetniški program za vse, od ustvarjanja logotipov do animacije. YouTube je poln vaj, ki pokrivajo vsak vidik Krite, kar ublaži nekaj krivulje učenja.

Krita ne prihaja z veliko ščetk, za začetek pa lahko prilagodite prednastavitve ščetk in dodate dodatne ščetke, če ne najdete tistega, kar potrebujete. Krita vključuje tudi nekaj priročnih orodij, ki vam omogočajo, da uporabite katero koli krtačo za razsvetlitev, kurjenje in drugače fino nastavitev barve vašega dela.

Čeprav je Krita zasnovana kot program za risanje in slikanje, je možnost, da se dotaknete barve, nasičenosti in svetlosti, naredil spodoben urejevalnik fotografij,.

krita-animacija

Krita omogoča tudi upodabljanje animacij. Zaradi tega je izvrstno brezplačno orodje za animacijo, ki ga utrjuje kot ponudbo vseh poslov za izvajalce, ki ustvarjajo več vrst vsebine.

Če ste umetnik, ki uporablja Mac ali celo osebni računalnik, je Krita resna možnost, ki jo je treba upoštevati pri izbiri digitalnega umetniškega programa.

Končne misli

Na voljo je veliko različnih umetniških programov, ki ustrezajo vsem vrstam izvajalcev, ne glede na to, ali gre za proračun ali želite vse možne funkcije v umetniškem programu. Vendar to ne pomeni, da so vsi odlični.

Možnosti na tem seznamu so nekateri najbolj priljubljenih programov za digitalno umetnost zaradi njihove vsestranskosti, lastnosti in velike skupnosti, ki nudijo vaje, čopiče po meri in nasvete, medtem ko obvladate svoje novo orodje.

Ko gre za absolutno najboljšo možnost, smo morali izbrati Adobejev Creative Cloud zaradi njegovih nenehnih posodobitev, integracije, podpore in shranjevanja v oblaku. Sposobnost ustvarjanja projekta v enem programu in dela na njem v več Adobeovih izdelkih je neprecenljiva funkcija, ki je ni mogoče najti drugje, zaradi česar je težko premagati.

Kaj menite o Adobe CC? Ali je integracija vredna mesečnih ali letnih stroškov, ali bi raje uporabili drug program s seznama? Sporočite nam v komentarjih. Hvala za branje.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me