MEGA proti Tresorit: Kdo trubi koga leta 2020?

MEGA se oglašuje kot “zasebnostno podjetje”, medtem ko Tresorit poudarja svoje varnostne značilnosti. Prva storitev je blizu vrha našega najboljšega seznama za shranjevanje v oblaku, medtem ko slednja zaseda mesto pod njo. Videli bomo, če velja ta vrstni red, če jih primerjamo v bitki MEGA proti Tresoritu.


Če želite vedeti več o njih, preberite naš ločen pregled MEGA in pregled Tresorit. Če se ne morete odločiti, poiščite naš najboljši vodnik za shranjevanje v oblaku. Oba sta na njem in se zlahka primerjata z drugimi.

Storitve shranjevanja v oblaku so za različne uporabnike lahko različne stvari, vendar lahko večino primerjamo z uporabo skupnih dejavnikov. Vključujejo stroške shranjevanja, varnost in zasebnost, dodatne funkcije, uporabniško izkušnjo in skupno rabo. Ugotoviti morate, kaj je za vas najpomembnejše. Na koncu bomo razglasili skupnega zmagovalca, da bomo olajšali izbiro.

1

Stroški skladiščenja

Če storitev ponuja veliko za ceno, je to dobra vrednost. K temu dodajte veliko število načrtov in dobite dobro prilagodljivost načrta, tako da lahko izberete načrt, ki vam ustreza kot rokavice. Odlično je, če storitev ponuja tudi brezplačen načrt ali poskusno različico, tako da jo lahko preizkusite pred izvedbo. Če vas zanima dobra vrednost, preberite najboljše ponudbe za shranjevanje v oblaku.

MEGA ima brezplačen načrt, Tresorit pa samo brezplačno 14-dnevno preizkusno različico. Prosti načrt MEGA se začne s 50 GB prostora za shranjevanje, vendar bo čez nekaj časa izhlapelo 35 GB. Vrnete ga lahko s skokom skozi nekaj obročkov, vendar bo spet izginil po 180 dneh. Tresorit Send, storitev, ki vam omogoča pošiljanje datotek do 5 GB, je v beta različici.

MEGA ima štiri plačane načrte veliko mero fleksibilnosti. Prvi, Pro Lite, vam da 200 GB prostora za shranjevanje za 5,70 USD na mesec. Drugi to poveča na 1TB in stane 11,42 dolarja na mesec. Tretji načrt ponuja impresivnih 4TB, vendar stane 22,85 USD na mesec. Zadnji načrt, ki znaša 34,28 USD na mesec, podvoji količino prostora za shranjevanje, ki ga dobite, ne da bi podvojil ceno.

Tresorit ima visoke cene za kompenzacijo svoje močne varnosti, vendar se njegovi plačani načrti ne primerjajo dobro z MEGA. Premium je najcenejši, vendar stane 10,42 dolarja na mesec za 200 GB. To je več kot nekaj, kar je potrebno za 2TB. Njegov drugi osebni načrt Solo zagotavlja 2TB prostora za 24 dolarjev na mesec.

Storitev ponuja tudi poslovne načrte. Small Business stane 20 USD na uporabnika na mesec in vam nudi 1TB prostora za shranjevanje za vsakega uporabnika. Naslednji korak, Business, je trenutno za 50 odstotkov, tako da stane 12 dolarjev na uporabnika na mesec. Na prejšnjem načrtu se izboljšuje z dodatnimi funkcijami, kot sta napredni nadzor datotek in podpora.

Podjetje stane 24 dolarjev na uporabnika na mesec in vam omogoča, da imate več kot 100 uporabnikov, uporabljate skrbniški API in usposabljate osebje.

V tej kategoriji štejemo, koliko skladišča dobite za denar, tako da je očitni zmagovalec MEGA. Njeni načrti stanejo polovico manj ali pa imajo skladišče dvakrat več.

Krog: Strošek skladiščenja za MEGA

Logotip MEGA
Tresorit Logotip

2

Varnost in zasebnost

Internet je poln groženj, zato je dobro varovanje nujno. Hekerji se ne bodo obotavljali, da bodo vaše podatke ciljali z izsiljevalno programsko opremo ali napadi človek-v-sredini, lahko bi tudi ukradli vaše poverilnice.

Storitve v oblaku uporabljajo številne metode za zaščito podatkov pred potencialnimi grožnjami. Na primer, protokol TLS preprečuje, da bi napadi človeka v sredini uspeli, šifriranje pa varuje vaše podatke med prevozom in v mirovanju. Zasebno šifriranje od konca do konca preprečuje branje datotek vsem, ki niste vi.

Dvofaktorska overitev prepreči hekerjem, ki so vam ukradli geslo, dostop do vašega računa. Kljub temu se prepričajte, da imate na prvem mestu močno geslo.

mega-vs-tresorit-mega-varnost

MEGA poudarja svojo zasebnost in uporablja zasebno šifriranje za zaščito datotek na strani odjemalca. Raven šifriranja je 128-bitni AES, ki ni tako močan kot 256-bitni AES, vendar to ne bi smel biti težava, ker bi trajalo še več milijonov let. Protokol TLS dodaja še en nivo zaščite datotekam med prevozom. MEGA ponuja tudi dvofaktorno avtentikacijo.

Če uporabnik MEGA izgubi napravo, lahko uporabnik sejo na daljavo uniči, da prepreči, da bi izguba ogrozila njihov račun MEGA. Na voljo je tudi različica različic, tako da lahko obnovite datoteke, če jih napadi ransomware. Če potrebujete boljše zmogljivosti za različico, preberite naš najboljši prostor za shranjevanje v oblaku za različico.

Njegova izvirna koda je tudi javna, zato lahko to stori vsak, ki želi preveriti varnost MEGA.

MEGA ima podatkovne centre na Novi Zelandiji, Luksemburgu, v Nemčiji, Franciji, na Nizozemskem in v Kanadi, ki so bolj prijazni zasebnosti kot ameriška. MEGA celo razširja zaščito splošne uredbe o varstvu podatkov na vse svoje uporabnike, ne le na tiste, ki so iz EU.

Kot ena najbolj varnih storitev za shranjevanje v oblaku je Tresorit zelo dober, da bodo vaši podatki varni. Protokol TLS varuje vaše datoteke med prevozom, 256-bitno šifriranje AES pa jih zagotavlja v mirovanju.

mega-vs-tresorit-tresorit-varnost

Tresorit uporablja zasebno šifriranje za zaščito vaše zasebnosti, vendar to pomeni, da vašega gesla ne bo mogoče ponastaviti, če ga izgubite. Storitev omogoča tudi dvofaktorsko overjanje za zaščito vašega računa.

Tresorit hrani vaše podatke na strežnikih na Irskem in Nizozemskem, tako da ste lahko prepričani, da ustrezajo tudi GDPR.

Njeni podatkovni centri uporabljajo 24/7 varnost, nadzor in biometrično skeniranje. So skladni z najnovejšimi standardi ISO in vodijo tudi Microsoft Azure (za več informacij o tej storitvi preberite naš pregled Microsoft Azure).

Če nekdo ukrade vašo napravo, lahko na daljavo obrišete podatke o njej, da tat ne pride do nje. Če zlonamerna programska oprema poškoduje vaše datoteke in zahteva denar za odkupnino, se lahko izognete plačilu, če jih pridobite tudi z različico datoteke..

Dražji načrti vam omogočajo, da določite varnostne pravilnike za vrsto uporabnikov, omogočite skrbnikom, da nadzirajo naprave in prekličejo dostop do njih.

Ta krog je blizu, saj se obe službi močno zavezujeta k zasebnosti in varnosti, vendar Tresorit z 256-bitnim šifriranjem AES zmaga z majhnim razmakom. Če niste zadovoljni s tem, kako kateri koli izvaja zasebno šifriranje, preberite članek o najboljših storitvah z ničelnim znanjem.

Krog: Varnost in točka zasebnosti za Tresorit

Logotip MEGA
Tresorit Logotip

3

Uporabniška izkušnja

Prijetna in preprosta uporabniška izkušnja je boljša od tiste, ki je nerodna, zastarela in zapletena za glavnega uporabnika. Storitev naj deluje na spletu, namizju in mobilni napravi, stranke pa naj imajo privlačne in intuitivne vmesnike.

mega-vs-tresorit-mega-namizje

Namizna aplikacija MEGA ima prijeten vmesnik, ki uporablja standardni model sinhronizacije – mapo za sinhronizacijo in ikono sistemske vrstice, ki upravlja sinhronizacijo in omogoča dostop do nastavitev. Na jasen način predstavlja informacije, ki vas ne bodo zmedle. Odjemalec deluje v operacijskem sistemu Windows, macOS in Linuxu.

mega-v-tresorit-mega-vmesnik

Spletni vmesnik je hiter in preprost, novi uporabniki pa ne bodo izgubljali, kaj morajo storiti. Pomikate se po meniju na levi strani, druge funkcije pa se nahajajo v meniju v zgornjem desnem kotu zaslona. Gornji meni lahko uporabite za splošna dejanja, vendar za posamezna dejanja potrebujete, da datoteko kliknete z desno miškino tipko.

Mobilna aplikacija, ki je na voljo za Android in iOS, olajša brskanje po datotekah in omogoča samodejno nalaganje fotografij in videoposnetkov. Do njega lahko dostopate tudi do datotek brez povezave. Obstaja funkcija za klepet, ki za zaščito vaših sporočil uporablja šifriranje MEGA. Je zanimiv dodatek, vendar je njegova uporabnost oporečna glede na namenske aplikacije za klepet.

Za razliko od MEGA in večine drugih storitev za shranjevanje v oblaku ima Tresorit namizni odjemalec, bogat s funkcijami. To pa prihaja s ceno, saj uporaba le-tega ni preprosta. Zahteva, da ustvarite mape, imenovane tresors, in jih posamično sinhronizirate. Naročnik je na voljo v sistemih Windows, macOS in Linux.

Spletni vmesnik je podoben namiznemu, vendar nima enakih možnosti. Ni strani za “prejemnike”, obstaja pa stran za “stike”.

Mobilna aplikacija je na voljo za Android in iOS. Omogoča vam nalaganje mobilnih datotek, kot so fotografije in videoposnetki, in dostop do shranjevanja v oblaku.

Obe storitvi sta predstavljeni v našem najboljšem prostoru za shranjevanje v oblaku za Linux. Ima tudi druga priporočila, če vam niti MEGA niti Tresorit ne delujeta. Medtem ko ni okusa za okus, preprostost in intuitivnost imata v tej kategoriji večjo težo, tako da MEGA zmaga.

Krog: Točka uporabniške izkušnje za MEGA

Logotip MEGA
Tresorit Logotip

4

Skupna raba

Skupna raba je ena glavnih prednosti prenosa datotek v oblak in več kot verjetno boste to storili. Zato bi moralo biti enostavno, hitro in imeti možnost neposrednega dostopa do velikih družbenih omrežij, posameznikov in skupin. Prav tako bi morali imeti možnost, da svoje delnice zaščitite z nadzorom vsebine, kot so zaščita z geslom, datumi poteka in dovoljenja.

mega-vs-tresorit-mega-delež

Spletni odjemalec MEGA omogoča skupno rabo datotek z ustvarjanjem povezave, ki jo lahko zaščitite s tipko. Zaradi tega ni nič znanja, zato jih lahko berejo samo ljudje, ki jim daste ključ. Ključ lahko priložite s svojo povezavo, kar bo vsem, ki imajo povezavo, omogočil dostop do nje ali pa ključ poslal ločeno. Prav tako lahko nastavite geslo ali datum poteka.

Drug način skupne rabe datoteke je, da jo pošljete vsem, ki ste jih dodali kot stik z vmesnikom MEGA.

Mapo lahko daste v skupno rabo tako, da ustvarite povezavo, ki deluje enako kot skupna raba datotek ali povabite druge prek njihovega e-poštnega naslova. Če to storite, lahko nastavite dovoljenja samo za branje, branje in pisanje ali popoln dostop. Če želite povabiti druge, da naložijo v vašo mapo, vključno z uporabniki, ki niso MEGA, jo lahko naredite v mapi »MEGAdrop«.

Spletni vmesnik ima stran »v skupni rabi z mano«, vendar mu manjka ena, ki bi pokazala, kaj ste dali v skupno rabo z drugimi. Namizna aplikacija vam omogoča tudi skupno rabo, vendar le tako, da ustvarite povezavo.

Tresorit vam omogoča, da vsebino delite z določenimi posamezniki po e-pošti ali ustvarite povezavo ter jo kopirate in prilepite. Če za skupno rabo mape uporabljate e-poštno sporočilo, se bodo prejemniki morali registrirati za račun Tresorit. Datoteke lahko delite samo s povezavo in nimajo te zahteve.

Povezave lahko zaščitite z geslom, datumom poteka ali omejitvijo prenosa. Mape imajo tri stopnje dovoljenj. So “upravitelj”, ki lahko delijo, urejajo in si ogledujejo; “Urejevalnik”, ki lahko bere in spreminja; in “pogled”, ki se lahko samo bere.

Obstaja prikaz povezav, ki vam pomaga slediti povezavam, ki ste jih ustvarili. Na drugem zavihku »Stiki« je prikazano, s katerimi ljudmi imate dostop do mape. Ni pa mogoče ustvariti povezav za nalaganje ali skupne rabe na družabnih omrežjih.

Tresorit je na našem seznamu najboljših oblakov za shranjevanje v oblaku. Ima stran »stiki« in lahko postavi omejitve za prenos na povezave. Kljub temu ima MEGA funkcionalnost povezav za nalaganje, skupaj z možnostjo, da povezave ničelno znanje, kar ji pomaga pri zmagi v tem krogu.

Okrog: Skupna točka za MEGA

Logotip MEGA
Tresorit Logotip

5

Dodatne lastnosti

V tej kategoriji si bomo ogledali funkcije, ki jih storitve za shranjevanje v oblaku običajno ne ponujajo. Primeri so predogled datotek, napredne različice, aplikacije za produktivnost, predvajanje medijev in integracije s tretjimi aplikacijami.

MEGA nima veliko na poti uporabnih aplikacij, vendar ponuja predogled fotografij in videoposnetkov. Vendar pa datotek Office ne morete predogledati prek spleta, zato jih boste morali prenesti.

mega-vs-tresorit-mega-klepet

Ena neobičajna funkcija je klepet, ki ga lahko začnete s stiki, ki ste jih dodali v MEGA. Za zaščito vaše komunikacije v realnem času uporablja šifriranje. Za tiste, ki si želite bolj praktičnega pristopa, je MEGAcmd orodje ukazne vrstice, ki vam omogoča uporabo računalniških znanj za delo z datotekami. Dodatek MEGAbird vam omogoča pošiljanje velikih datotek s programom Mozilla Thunderbird.

Namizni odjemalec MEGA vam omogoča pretakanje katere koli datoteke iz oblaka MEGA ali povezave do vašega priljubljenega predvajalnika.

Tresorit Selective Sync

Tresorit ima funkcijo omrežnega pogona, imenovano Tresorit Drive. Ta se razlikuje od mape za sinhronizacijo, ker shranjuje vaše podatke samo v oblak, kar sprosti prostor na trdem disku. Sinhronizacijo lahko izklopite za katero koli mapo tudi s selektivno sinhronizacijo.

Če uporabljate Microsoft Outlook, imate srečo, ker ima Tresorit dodatek za to. Vendar ni nobenih drugih integracij aplikacij. Tresorit tudi nima predvajalnika medijev ali predogledovalnika fotografij. Kljub temu ima podjetje dobre izgovore za te pomanjkljivosti: zasebno šifriranje preprečuje njihovo uporabo.

MEGA ima več funkcij, toda Tresorit ima funkcijo pogona, ki vam omogoča, da nesinhronizirate datoteke in mape, medtem ko jih še vedno vidite v programu za pregledovanje datotek. Tresorit je zmagal v tem krogu.

Krog: Dodatne funkcije Točka za Tresorit

Logotip MEGA
Tresorit Logotip

6

Razsodba

Ta bitka je bila v več pogledih tesna. Najbolj odločilna kategorija so stroški skladiščenja, kjer je MEGA zmagala z veliko maržo. Obe službi imata močno varnost in zasebnost, toda Tresorit se je izkazal za boljšega, čeprav je bil MEGA blizu. MEGA je Tresorit zasenčila v kategoriji uporabniške izkušnje in to ni bila majhna razlika.

MEGA je zmagala tudi v kategoriji skupne rabe, zahvaljujoč svoji povezavi za nalaganje in ničelnim znanjem. Tresorit je uspel zmanjšati vodstvo MEGA z zmago v kategoriji dodatnih funkcij zaradi svoje pogonske funkcionalnosti, a na koncu je imel MEGA več zmag in je naš skupni zmagovalec.

Zmagovalec: MEGA

Kaj menite o tej primerjavi? Ali menite, da varnost Tresorita upravičuje svojo ceno? Se strinjate, da je MEGA boljša izbira? Sporočite nam v spodnjih komentarjih in preberite, kako se Dropbox in MEGA tudi primerjata. Hvala za branje.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map