Kako razdeliti trdi disk v letu 2020

Slišali ste, da ljudje izgubljajo podatke v pokvarjenem sektorju trdega diska ali, še huje, pride do okvare trdega diska. Trdi diski so lahko brezhibni, in čeprav mnogi ponujajo dolgo življenjsko dobo, bi morali imeti načrt za zaščito svojih podatkov. Odličen način, da se tem težavam izognete, je uporaba več particij trdega diska v povezavi z enim izmed najboljših spletnih ponudnikov varnostnih kopij..


Particioniranje je potrebno za shranjevanje pogona, hkrati pa ustvarja tudi bolj varno okolje za vaše podatke. V tem priročniku o tem, kako razdeliti trdi disk, bomo razpravljali o tem, kaj je particija in kako lahko začnete particijo na macOS in Windows.

Kaj je particija?

Particioniranje je trdi disk na več odsekov. Na particijo lahko razmišljate kot rezino vašega trdega diska. Čeprav je ta kos le logična ločitev od vašega celotnega pogona, ga bo operativni sistem obravnaval kot neodvisen pogon (to je drugače kot RAID).

Vsaka particija postane logični disk, ki predstavlja kos fizičnega diska. To omogoča, da operacijski sistem – in vi – upravljate datoteke in podatke, ločene od drugih delov pogona. Trdi diski morajo biti particionirani in formatirani, preden lahko shranite podatke na njih, vendar obstaja veliko drugih prednosti, če imate shemo z več particijami.

Ne glede na operacijski sistem, ki ga uporabljate, morate nastaviti particije in oblikovanje. Podatkov ne morete zapisati na prazen pogon. OS za zapisovanje in shranjevanje podatkov potrebuje prostornino z datotečnim sistemom. Particija je glasnost in oblikovanje ustvari datotečni sistem.

Postopek se razlikuje glede na operacijski sistem. Običajno so operacijski sistemi nastavljeni z več particijami, particije trdega diska pa lahko oblikujete in formatirate na več načinov. Na primer, ko nameščate Windows, bo ena particija ustvarjena, da bo OS prebival, druga particija pa bo obnovljena.

Razlogi za delitev

Razdeljevanje particij je dober način za organiziranje podatkov, ki poenostavlja iskanje datotek, projektov in programov. Ločene particije prav tako olajšajo varnostno kopiranje podatkov, kar vam prihrani, da boste morali presejati več map in imenikov. Kljub temu morate še vedno uporabljati spletno varnostno kopijo, ker vas več particij ne bo zaščitilo pred okvaro trdega diska.

Ker se particije obravnavajo kot ločeni pogoni, jih lahko šifrirate. To pomeni, da boste pridobili večji nadzor nad šifriranjem trdega diska, ker lahko šifrirate na osnovi particije. Šifriranje celotnega pogona je v redu, samo ta razdelitev vam daje več možnosti. Preberite si, kako šifrirati priročnik za trdi disk za več podrobnosti o tem postopku.

S particijo lahko tudi na enem trdem disku uporabljate več operacijskih sistemov. Za to je obvezno imeti več particij, saj vsak OS potrebuje svoj pogon. Prav tako boste želeli dodatne particije za datoteke in podatke glede na vsak OS, ker bo njihovo premeščanje povzročilo težave. Izboljša tudi zmogljivost.

Če govorimo o zgodovini trdega diska, je bila particija uporabljena za hitrejše delovanje operacijskih sistemov. Fizična struktura trdega diska je taka, da zunanje skladbe diska ponujajo najvišje hitrosti prenosa. Prve ustvarjene particije se nahajajo tam in so najhitrejše, tako da tam želite živeti vaš OS.

Čeprav je področje uporabe tega priročnika omejeno na osnovno particijo, lahko naprednejšo particijo izvedete s specializirano programsko opremo. Na primer, če nameravate zagnati dvojno nastavitev zagona, vam programska oprema particij omogoča večji nadzor nad upravljanjem particij.

Kako razdeliti trdi disk v operacijskem sistemu Windows

Razdeljevanje trdega diska v operacijskem sistemu Windows se izvede prek orodja za upravljanje diska, ki je pripomoček za disk, ki je priložen vsaki različici OS. Naslednji koraki predvidevajo uporabo sistema Windows 10, vendar se enako uporabljajo za Windows 7 in 8.1. Če niste prepričani, kaj imate, lahko preverite tukaj. Postopek se ne spremeni veliko.

Kadar koli oblikujete ali razdelite particijo, je dobro, da poskrbite za varnostno kopijo vseh svojih podatkov.

Korak 1: Odprite »Upravljanje diskov«. To lahko storite z upravljanjem računalnika, Cortano ali ukaznim pozivom. Prav tako lahko z desno miškino tipko kliknete gumb za začetek, nato v meniju izberete »upravljanje s diski«. Takole izgleda:

Odpiranje-disk-upravljanje

2. korak: Ko imate odprto upravljanje diskov, boste v posebnem oknu morda prejeli poziv za »inicializacijo diska«. Tam boste morali določiti slog particije. Brez skrbi, če sporočila ne vidite, samo nadaljujte na naslednji korak.

3. korak: Na dnu okna izberite trdi disk, ki ga želite razdeliti. Prikazalo se bo kot „nedodeljeno“. Z desno miškino tipko kliknite in izberite “nov enostaven obseg …”

Novo-preprosto-volumen

Če svojega pogona ne vidite na zemljevidu pogona, ga Windows morda ne bo prepoznal. Dvakrat preverite, ali je pravilno nameščena, in znova zaženite računalnik.

Če razdelite obstoječi pogon s podatki ali nameščenim operacijskim sistemom, boste morali ustvariti nedodeljeni prostor, s katerim bo Windows deloval. Z desno miškino tipko kliknite particijo in izberite “skrči glasnost …” Windows vam bo povedal, koliko prostega prostora je na voljo za particijo, in vas prosil, da določite velikost nove.

Stiskanje-volumen

4. korak: Prikaže se nov preprost čarovnik za glasnost. Kliknite »Naprej«, nato pa na »Določite velikost glasnosti«, nato znova kliknite »Naprej«, vse v novem enostavnem oknu čarovnika za glasnost. Windows bo privzeto ustvaril eno particijo z največjo količino nedodeljenega prostora. Če potrebujete manjšo particijo, samo določite velikost v megabajtih.

Čarovnik za glasnost

Določi-zvezek

5. korak: Kliknite »Naprej« na »Dodeli črko ali pot pogona«. Windows bo samodejno dodelil prvo črko pogona, ki je na voljo, preskočil A in B. Črka pogona C – tj. Pogon C – je glavna particija trdega diska, ki hrani operacijski sistem, sistemske datoteke in druge aplikacije in datoteke.

Dodeli-vozi-pismo

6. korak: Nato lahko izberete “ne formatiraj tega zvezka”, če ga želite kasneje formatirati, ali pa to storite zdaj.

Format-particija

7. korak: Na zaslonu “Dokončanje nove enostavne glasnosti” preverite svoje izbire in kliknite “dokončaj”. Windows bo pogon razdelil v skladu s prostim prostorom, ki naj traja le minuto.

Preveri nastavitve-

Pogon bo treba formatirati, razen če to storite v 6. koraku. Ko ustvarite novo particijo, bo Windows poskusil odpreti pogon in pozval, da ga formatirate. Sledite korakom v našem navodilu, kako obrisati navodila za trdi disk za pomoč pri oblikovanju.

Kako razdeliti trdi disk v macOS

Tako kot pri operacijskem sistemu Windows je tudi ta postopek preprost, če želite particijo na Mac. Osnovna particija je izvedena s pomočjo orodja Disk Utility, ki je Apple-ovo vgrajeno orodje za upravljanje diskov. Ponovno preverite varnostno kopijo vaših podatkov, preden poizvedujete s pogoni.

Korak 1: Open Disk Utility. Pritisnite tipko „ukaz“ + „presledek“, da zaženete Spotlight, in nato vnesite „disk utility“. Ali pa:

  • Odprite Finder
  • Izberite “aplikacije”
  • Odprite mapo »pripomočki«
  • Kliknite na Disk Utility, da ga odprete

Odpiranje-Disk-Utility

2. korak: Ko ste v oknu Disk Utility, izberite trdi disk na levi strani.

Disk-Utility-Side-Bar

3. korak: Ko izberete svojo napravo, kliknite kartico »particija«.

4. korak: Kliknite gumb »dodaj (+)«. Nato izberite velikost nove particije in ji dajte ime.

Pregrada-naprava

Več particij lahko ustvarite tako, da izberete novo particijo in kliknete gumb »dodaj (+)«. To je odvisno od skupne količine prostega prostora, ki je na voljo.

5. korak: Izberite želeno obliko particije.

6. korak: Kliknite »Uporabi« in macOS bo ustvaril novo pogonsko particijo.

Ko je vse to končano, se mora vaša nova particija prikazati kot nova glasnost na levi stranski vrstici Disk Utility.

Končne misli

Upajmo, da vam je ta vodič pomagal ustvariti novo sijočo particijo pogona, ki jo lahko uporabite za dvojno zagon ali olajšanje spletnih varnostnih kopij. Obstaja nekaj tveganja, povezanega z upravljanjem particij, zato načrtujte vse možne nepredvidene dogodke.

Najboljši način za to je dobra strategija za varnostno kopiranje. Naša strategija za varnostno kopiranje in shranjevanje je dobra izbira.

Nekaj ​​particij je odlično za ublažitev grožnje izgube podatkov in racionalizacijo spletnih varnostnih kopij. Prav tako lahko olajša obnovitev podatkov iz varnostnih kopij, saj veste, kam morajo podatki iti.

Če želite zagotoviti, da uporabljate najboljšo možnost za redno varnostno kopiranje, si oglejte naše spletne varnostne varnostne kopije. Prihranili vam bomo korak in vam povedali, da je IDrive naša najljubša možnost spletnega varnostnega kopiranja, kot lahko preberete v našem pregledu IDrive. Če imate vprašanja glede particioniranja ali nas je nekaj izpustilo, nam komentirajte ali tvitnite.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me