Kako narediti varnostno kopijo Maca na zunanji trdi disk leta 2020

Računalniki Apple Mac so morda dobro vgrajeni in napolnjeni s funkcijami, vendar nakup Mac ne pomeni, da ste varni pred izgubo podatkov. Vsi dobri tehnologiji lahko ne uspejo in pomembno je vedeti, kako varnostno kopirati Mac na zunanji trdi disk, da bodo vaši podatki varni v krizi.


Na srečo obstaja nekaj načinov, kako ohraniti varnostno kopijo računalnika Mac. Datoteke lahko ročno kopirate na zunanji pogon, namesto sinhronizacije datotek lahko uporabite vgrajeno aplikacijo Time Machine ali pa shranite datoteke s storitvijo varnostnih kopij v oblaku drugega proizvajalca.

Preden začnete, se spomnite, da se izognete nekaterim pogostim napakam pri varnostnem kopiranju. Poskrbeti boste morali tudi za enega najboljših zunanjih trdih diskov za vaš Mac.

Kako narediti varnostno kopijo Mac na zunanji trdi disk

Če želite varnostno kopirati datoteke Mac, je najlažja rešitev uporaba Time Machine, vendar ima to nekaj težav, še posebej, če želite do datotek dostopati v drugih napravah. Računalniki Windows na primer ne morejo brati datotečnega sistema HFS +, ki ga Apple uporablja za pogone s Time Machine.

Če to ni težava, lahko uporabite Time Machine, ki ga podrobneje opisujemo v nadaljevanju. V nasprotnem primeru uporabite zunanji trdi disk, formatiran z datotečnimi sistemi FAT32 ali exFAT. 

MacOS z operacijskim sistemom Mac z operacijskim sistemom Mac lahko bere diske, formatirane s FAT32 ali exFAT, prav tako Windows PC. Pogon FAT32 lahko podpira samo datoteke velikosti do 4 GB, zato bi bil exFAT boljša alternativa. Če želite zunanji pogon formatirati v exFAT ali FAT32, odprite aplikacijo Disk Utility. Do tega lahko dostopate iz mape “drugo” v Apple Launchpad.

macOS-Launch-Disk-Utility

Če svojega diska še niste oblikovali, vam bo macOS samodejno povedal, da pogona ni mogoče prepoznati. Če vidite to prikazno polje, kliknite »inicializiraj«, da namesto tega samodejno odprete aplikacijo Disk Utility.

macOS-Disk-Not-Recognized-Box

V levem meniju aplikacije Disk Utility bi morali svoj pogon prikazati na kartici “zunanji”. Kliknite na svoj pogon in nato v meniju na vrhu izberite gumb “zbriši”.

macOS-Disk-Utilty-Erase

V besedilno polje »ime« dajte svojemu zunanjemu pogonu primerno ime. V spustnem meniju “format” izberite “MS-DOS (FAT)”, če želite oblikovati kot FAT32, ali “ExFAT”, da pogon vozite kot exFAT.

macOS-Disk-Utility-Select-FS

Če je možnost na voljo, v spustnem meniju “shema” izberite “glavni zagonski zapis” in kliknite gumb “zbriši”, da začnete oblikovati svoj pogon.

macOS-Disk-Utility-Format-Complete

Ko je disk formatiran, kliknite »končano« in zapustite aplikacijo Disk Utility. Od tu odprite Finder, raziskovalec datotek macOS, nato pa na kartici »Location« v levem meniju izberite svoj zunanji pogon..

zavihek macOS-Finder-Locations

Odprli boste drugo okno Finderja, ki vam bo omogočilo enostavno premikanje datotek s svojega diska Mac na zunanji trdi disk. Če želite to narediti, z desno miškino tipko kliknite ikono Finder v dok, nato pa “novo okno iskalca”, da odprete drugo okno.

macOS-Finder-Second-Window

To ni avtomatiziran postopek, zato boste morali začeti premikati ali kopirati datoteke iz enega okna v drugo. Najlažji način za to je, da zunanji trdi disk odprete v enem oknu Finderja, medtem ko imate pomembne datoteke in mape dostopne v drugem oknu.

To boste morali storiti redno, če želite varnostno kopirati datoteke. Lahko pa uporabite rešitev za varnostno kopiranje za Mac, ki bo datoteke samodejno kopirala na vaš pogon.

Kako narediti varnostno kopijo Mac na zunanji trdi disk

  1. Vstavite svoj pogon in za oblikovanje uporabite aplikacijo Disk Utility.
  2. Odprite dve okni Finderja. Eden naj prikazuje vaš notranji pogon, drugi pa zunanji pogon.
  3. Premaknite ali kopirajte datoteke in mape, ki jih želite shraniti iz notranjega pogona, na zunanji pogon.

Kako preveriti skladiščenje na Macu

Preden varnostno kopirate datoteke na zunanji pogon, preverite svoj pomnilnik. To lahko storite v aplikaciji Disk Utility.

Od tu lahko začnete postopek “prve pomoči”. S tem boste preiskali napake na vašem pogonu in jih po možnosti samodejno odpravili. To morate storiti tako na notranjem trdi disk Mac kot na zunanjem trdem disku.

macOS-Disk-Utility-Prva pomoč

Če vaš macOS ne more odpraviti napak na vašem zunanjem pogonu po zagonu postopka “prve pomoči”, si oglejte zamenjavo, preden varnostno kopirate datoteke. Izbira prave znamke trdega diska je pomembna, saj so nekateri proizvajalci bolj nagnjeni k okvari. Oglejte si nakup najbolj zanesljivega zunanjega trdega diska za vaše varnostne kopije Mac.

V večini primerov pa se mora postopek „prve pomoči“ samodejno zaključiti po določenem času. To se lahko razlikuje, odvisno od velikosti vašega pogona in morebitnih najdenih napak.

macOS-Disk-Utility-First-Aid-Complete

To preverjanje opravite tudi na svojem notranjem pogonu. Če postopek “prve pomoči” zazna napake, lahko to kaže na morebitno okvaro strojne opreme na trdem disku Mac. V tem primeru morate nemudoma začeti varnostno kopirati datoteke.

Kako narediti varnostno kopijo Mac

Čeprav je varnostno kopiranje vašega Maca z zunanjim trdim diskom smiselno, obstajajo druge možnosti. Kot kažejo naši spletni pregledi varnostnih kopij, obstaja več spletnih rešitev za varnostno kopiranje v oblaku, ki jih lahko uporabite namesto z računalnikom Mac.

Oblačne rešitve ponujajo do neomejenega prostora za shranjevanje, hkrati pa zmanjšujejo možnosti izgube podatkov. Če hranite zunanji trdi disk na istem mestu kot vaš Mac, tvegate izgubo, če bi prišlo do fizične škode ali izgube, na primer zaradi požara ali kraje. 

Oblačna rešitev odstrani to grožnjo. Če imate varnostno kopijo pri spletnem ponudniku, na primer Backblaze, boste pridobili neomejeno shranjevanje podatkov (glejte pregled Backblaze). To pomeni, da lahko naredite celotno kopijo notranjega trdega diska Mac in ga shranite v spletu, da ga lahko pridobite.

Uporabite lahko tudi varnostno kopiranje, posebej zasnovano za zaščito pred okvarami strojne opreme, na primer Acronis True Image (glejte naš pregled Acronis True Image). Ta rešitev ustvari varnostno kopijo slike vašega pogona in jo namesto tega varno shrani v oblak.

Ne glede na to, kateri način je vaš najljubši, se ne bi smeli zanašati na eno varnostno kopijo za vaš Mac. Varnostno kopiranje na zunanji trdi disk in spletno varnostno kopiranje ohranja vaše podatke varne, ne glede na to, kaj se zgodi z vašo strojno opremo.

Časovni stroj

Pogovarjali smo se o tem, kako ročno varnostno kopirati posamezne datoteke in mape na zunanji pogon, če pa želite narediti varnostno kopijo celotnega stroja, bo Apple-ov vgrajeni časovni stroj prva možnost, ki jo bo večina lastnikov Mac-a upoštevala.

Time Machine lahko ustvari urne, dnevne in tedenske posnetke vaših podatkov, ki jih nato shrani na zunanje trde diske ali omrežno shrambo. Ne morete sinhronizirati varnostnih kopij Time Machine v iCloud, Apple-ove lastne storitve za shranjevanje v oblaku, lahko pa sinhronizirate varnostne kopije Time Machine v oblak s storitvami zunanjih varnostnih kopij v oblaku. 

To je odvisno od ponudnika za shranjevanje v oblaku, ki ga izberete. Storitve, kot sta Backblaze ali Carbonite (glejte naš pregled Carbonite), podpirajo macOS, vendar boste morali te storitve nastaviti za sinhronizacijo varnostnih kopij Time Machine.

Časovni stroj lahko nastavite v aplikaciji System Preferences, ki je najverjetneje na dok. Najdete ga lahko tudi na izstrelitvi. Od tu kliknite na Time Machine.

Zagon macOS-Time-Machine

V meniju Nastavitve časovnega stroja kliknite gumb “izberite rezervni disk”. V meniju izberite svoj zunanji pogon, nato pa kliknite »uporabi disk«, da ga potrdite kot rezervni pogon Time Machine.

Če želite šifrirati varnostne kopije Time Machine, pred klikom na gumb »uporabi disk« preverite polje »šifriraj varnostne kopije«..

macOS-Time-Machine-Select-Drive

Če uporabljate datotečni sistem, ki ni Apple, kot so FAT32, NTFS ali exFAT, bo treba najprej izbrisati zunanji trdi disk. To pomeni, da ne morete mešati in se primerjati z ročno varnostno kopijo rešitve, kot smo opisali zgoraj, s varnostnimi kopijami Time Machine na istem pogonu. Če želite nadaljevati, kliknite gumb “zbriši”, da začnete brisati pogon.

macOS-Time-Machine-Erase-Drive

Ko Time Machine konfigurira vaš pogon, ne pozabite klikniti potrditvenega polja “samodejno varnostno kopiranje”, da omogočite samodejno varnostno kopiranje. Vaš zunanji pogon bo moral ostati povezan z računalnikom Mac, da bo ta možnost delovala.

Prvo varnostno kopiranje Time Machine bo trajalo nekaj časa, saj bo na koncu posnetek vaše vožnje. Prihodnji posnetki bodo vključevali le datoteke, ki so se spremenile od zadnje varnostne kopije, da se prepreči nepotrebna uporaba pomnilnika. To pomeni, da bo vaše prihodnje varnostne kopije Time Machine veliko hitrejše obdelati.

Končne misli

Ne glede na to, ali ročno kopirate datoteke, uporabljate Apple-ov Time Machine ali se zanašate na varnostno kopiranje v oblaku, je pomembno, da naredite redne varnostne kopije pomembnih datotek in map Mac. Priporočamo uporabo zunanjega trdega diska, zlasti pri velikih varnostnih kopijah, vendar morate dolgoročno kombinirati te storitve v oblaku.

Uporaba zunanjega trdega diska 1 TB je najnižji minimum, ki ga priporočamo za dolgoročno rešitev za varnostno kopiranje za Mac. Oglejte si naša priporočila za najboljše 1TB zunanje trde diske ali poiščite nekaj drugih člankov o strojni opremi za druge možnosti.

Ali za varnostne kopije Mac uporabljate zunanji trdi disk ali imate raje rešitve za shranjevanje v oblaku? V spodnjih komentarjih nam sporočite svojo strategijo za varnostno kopiranje za Mac. Hvala za branje.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me