Shranjevanje v oblaku je vrsta storitve, ki lahko dopolni zmogljivost vašega trdega diska in poveča produktivnost. To naredi tako, da vam ponudi preprost način shranjevanja podatkov v oblak, hkrati pa vam omogoča hiter dostop. To je precej priročno, vendar storitve morda niso prijazne do okolja, zato bomo v tem članku videli, katere so vam shranjene zelene oblake.


Najprej moramo dodati, da storitve shranjevanja v oblaku lahko naredijo več kot le shranjevanje vaših podatkov. Njihove ključne značilnosti – na primer skupna raba datotek in sinhronizacija naprav ali kratka sinhronizacija – pomagajo izboljšati sodelovanje, zaradi česar so ta orodja idealna za podjetja, zlasti tista, ki se zanašajo na delo na daljavo.

Številne storitve za shranjevanje v oblaku omogočajo tudi zapisovanje, obnovitev izbrisanih datotek, klepet, deljenje koledarjev, dodeljevanje nalog in urejanje dokumentov v realnem času s sodelavci. 

Če želite ustvariti učinkovito spletno okolje za sodelovanje, se najprej lotite seznama najboljših storitev EFSS (sinhronizacija in skupna raba datotek).

V nasprotnem primeru, če potrebujete le splošen pregled storitev za shranjevanje v oblaku, preberite naše ocene o shranjevanju v oblaku. Zdaj, ko smo definirali, kaj je shramba v oblaku, bomo videli, kaj naredi te storitve okolju prijazne.

Kaj naredi shranjevanje v oblaku zeleno?

Podatkovni centri za shranjevanje v oblaku so zasnovani za učinkovito shranjevanje podatkov. Glavna razlika med njimi in lokalnimi strežniki je njihova količina porabe virov. 

Lokalni strežniki delujejo v povprečju z 12 do 18-odstotno zmogljivostjo, medtem ko strežniki podatkovnih centrov v oblaku lahko dosežejo največ 40 do 70 odstotkov izkoriščenosti, povprečje pa je od 10 do 50, kaže poročilo iz leta 2014 o energetski učinkovitosti iz Svet za obrambo naravnih virov, neprofitna ameriška organizacija. 

Povečana uporaba strežnikov v podatkovnih centrih za shranjevanje v oblaku izhaja iz dejstva, da ti podatkovni centri uporabljajo tehnologijo virtualizacije. 

Virtualizacija omogoča zagon več aplikacij – vsaka v svojem virtualnem okolju – na enem fizičnem strežniku. To močno zmanjša število strežnikov in količino energije, ki je potrebna za zagon določenega števila aplikacij.

Količina porabljene energije je glavni dejavnik pri ocenjevanju učinkovitosti, najpogostejša metrika pa je “učinkovitost porabe energije” ali PUE. Po podatkih inštituta Uptime je povprečna PUE v letu 2019 za industrijo globalnih podatkovnih centrov znašala 1,67 (nižja je boljša), kar pomeni povečanje v primerjavi z 1,58 leta 2018. 

Vendar pa imeti veliko strežnikov zahteva veliko moči, kar posledično poveča njihove stroške. To motivira nekatere obsežne ponudnike oblakov, da so energetsko učinkovitejši od tega svetovnega povprečja. 

Zahvaljujoč temu nekatere storitve, kot je Google, poročajo o PUE v višini zgolj 1,11. Poleg tega imajo veliki podatkovni centri učinkovitejše hlajenje, kar spet pomaga zmanjšati porabo energije.

Če povzamemo, so podatkovni centri za shranjevanje v oblaku že sami po sebi bolj zeleni kot tamkajšnji podatkovni centri. Podjetja lahko zmanjšajo svoj odtis ogljika preprosto s premikanjem svojih podatkov v podatkovni center ponudnika oblakov, kjer bodo porabili manj virov in optimizirali svojo učinkovitost.

Storitve shranjevanja v zelenem oblaku

V tem razdelku bomo navedli vse storitve, ki ustrezajo dejavnikom, ki smo jih omenili v prejšnjem razdelku. Prvi, v nobenem določenem vrstnem redu, je Google Drive.

Google Drive

Kot smo omenili, so Googlovi podatkovni centri eden najbolj energetsko najučinkovitejših in vključuje storitev shranjevanja v oblaku, Google Drive. Zlasti Google dosega velike rezultate porabe energije zahvaljujoč prilagojenim, zelo učinkovitim strežnikom, ki zapravljajo manj energije. 

Poleg tega Google uporablja poceni načine upravljanja hlajenja, ponovno uporablja staro strojno opremo in reciklira tisto, česar ne more ponovno uporabiti..

Spletni vmesnik Google Drive

Mapa za sinhronizacijo Google Drive

Google Dokumenti Google Drive

Google Drive Ustvari povezavo

Omrežne nastavitve Google Drive

Prejšnja

Naslednji

Google Drive je dobra izbira, če morate v spletu delati pisarniške datoteke in jih deliti s sodelavci. Ima tudi eno najboljših storitev za podporo strankam na trgu. 

Google ima veliko načrtov in večina jih prinaša veliko vrednost. Njegova spletna stranka in mobilne aplikacije so racionalizirane in enostavne za uporabo. Poleg tega ima Google Drive mrežo strežnikov, ki segajo po vsem svetu, kar mu pomaga doseči velike hitrosti. Več o tem, kaj ponuja Google Drive, lahko izveste v našem pregledu Google Drive.

Amazon Drive

Drugo veliko ime v tehnološki industriji, Amazon, je daleč od tujca za zeleno tehnologijo. PUE je manjši od 1,2, Amazon pa trdi, da več kot 50 odstotkov svoje energije izvira iz obnovljivih virov. Kako je to doseči, je enostavno razumeti, saj uporablja šest sončnih elektrarn in tri vetrne elektrarne. Poleg tega je Amazon napovedal štiri nove projekte vetrnih elektrarn in eno sončno elektrarno.

Posnetek zaslona domače strani Amazon Cloud Drive

Amazon Drive ima dostojne funkcije, ki vključujejo predogled datotek in fotografij ter predvajanje videoposnetkov. Ima tudi nekaj najboljših načrtov za cene na trgu. Lahko dobite 100 GB za samo 1 USD na mesec ali zajetnih 1TB za samo 5 USD na mesec.

Zahvaljujoč globalni mreži strežnikov Amazon bo Amazon Drive hitro prenesel vaše podatke v oblak. Všeč nam je tudi, kako so njegovi spletni in mobilni odjemalci privlačni in enostavni za uporabo. Amazon Drive ima tudi dostojne možnosti skupne rabe. Več o tem si lahko preberete v našem pregledu Amazon Drive.

Microsoft OneDrive

Microsoft je v letu 2012 dosegel nevtralnost ogljika in povprečno PUE znašal 1.125 za vsak nov podatkovni center. Microsoft je namenjen tudi trajnosti, zato izdelke ponovno uporabi in reciklira ter naredi izdelke trajnostne. Prav tako ponovno uporabi odpadke in odgovorno odstrani tisto, česar ne more uporabiti.

Microsoft dela tudi na “projektu Natick”, ki bi sčasoma videl mikropodatkovne centre, ki jih poganja obnovljiva energija, padle na morsko dno.

Datoteke spletnega vmesnika OneDrive

Drsnik z mapami OneDrive Sync Folder

Zaganjalnik aplikacij OneDrive

OneDrive Ustvari skupno rabo datotek

Word Online OneDrive

Prejšnja

Naslednji

Microsoftove okolju prijazne prakse vključujejo svoje podatkovne centre Microsoft Azure, ki napajajo Microsoft OneDrive, to je storitev za shranjevanje v oblaku.

OneDrive vam omogoča dostop do Office Online, Skype, Outlook, OneNote (oglejte si naš pregled OneNote, če želite izvedeti več o aplikaciji za zapisovanje) in do mnogih drugih funkcij velikana iz Redmonda. Če ga želite uporabljati, vam ne bo treba izprazniti denarnice, saj imajo načrti OneDrive poštene cene. Načrt 1TB vam bo povrnil le 6 USD na mesec.

Poleg tega nam je všeč, kako privlačni so namizni, spletni in mobilni odjemalci. So preprosti in vam ne bodo izdali težav. Z datotekami lahko tudi delite in sodelujete, medtem ko imate zaščito za skupno rabo datotek. Če želite več informacij o skupni rabi programa OneDrive, preberite naš pregled OneDrive.

Tresorit

Tako kot prejšnji vnos tudi Tresorit uporablja strežnike Microsoft Azure, tako da je okolju prijazen. Tresorit lahko predogleda vaše datoteke, vendar nima domačih aplikacij za produktivnost ali možnosti integracije s tretjimi aplikacijami.

Tresorit-domača stran-2019

Ne vključuje se v druge aplikacije, ker ohranja visoko raven varnosti. To pa pride po strmi ceni, ker je Tresorit dražji od drugih storitev na tem seznamu. Njegov najcenejši načrt je 12,50 USD na mesec. Kljub temu je Tresorit storitev, ki je usmerjena v mala podjetja, zato je njena cena razumljiva.

Tresorit ima tudi močne zmogljivosti za skupno rabo datotek, ki jim ne manjka nobenih varnostnih možnosti. Poleg tega so hitrosti prenosa in prenosa datotek hitro. Več o Tresoritu in njegovih celovitih varnostnih funkcijah si lahko preberete v našem pregledu Tresorit.

Končne misli

Če date svoje podatke v oblak, prinašate prednosti, ki ne samo, da boste bolj produktivni in zavzamejo manj prostora v računalnikih, ampak tudi zmanjšajo vaš ogljični odtis. Ni vam treba močno iskati zelene storitve, saj je večina velikih imen tehnološke (in oblačne) industrije že zmanjšala svoj odtis ogljika.

V tem članku smo opisali več storitev in večina jih je predstavljena na našem najboljšem seznamu primerjave v oblaku. Če še vedno niste prepričani, katera je najboljša storitev za vas, se obrnite na naš najboljši vodnik za shranjevanje v oblaku. Imamo tudi članek, ki podrobno opisuje najboljše shranjevanje v oblaku za neprofitne organizacije.

Večje podatkovni centri so energetsko učinkovitejši, toda po navedbah portala The Independent bo razširjena industrija podatkovnih centrov v naslednjem desetletju porabila trikrat več energije, zato bodo potrebna večja prizadevanja za izpolnitev novih zahtev.. 

Kaj menite o skladišču zelenega oblaka in njegovi prihodnosti? Sporočite nam v spodnjih komentarjih. Hvala za branje.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me