Obstajajo številni dobri razlogi za hranjenje kopij datotek računalnika v oblaku. Obstaja tudi veliko odličnih programskih možnosti, ki vam bodo to omogočile. Vendar pa izbira napačnega orodja za vaše potrebe običajno konča nekoliko tako, kot da poskušate namestiti kvadratni zatič v okroglo luknjo.


Prvi korak pri iskanju pravega orodja za vas ni napaka, če razmišljate, da shranjevanje v oblaku počne isto kot spletno varnostno kopiranje ali obratno. Ta naloga je nekoliko bolj zmedena zaradi dejstva, da včasih shranjevanje v oblaku imenujemo “spletna varnostna kopija”, spletna varnostna kopija pa se imenuje “varnostna kopija v oblaku”.

Razumevanje natančne razlike med tema dvema zmedenima tehnologijama in tistim, kar vsaka lahko stori za vas, je ključni prvi korak k iskanju najboljšega prostora za shranjevanje v oblaku ali najboljšega spletnega orodja za varnostno kopiranje za vaše natančne potrebe.

V tem članku vam bomo pomagali narediti prav to. S tem znanjem si boste lahko z ostrimi pogledi ogledali storitve, ki so podrobno opisane v naših pregledih za shranjevanje v oblaku in spletnih knjižnicah z varnostnimi kopijami, poleg tega pa boste svojim verodostojnim verodostojnosti lepo spodbudili..

Preden pa se poglobimo v to, kar je drugače, pogovorimo se o tem, kaj je isto: oblak.  

Kakšen je oblak, vseeno?

Izraz “oblak” sam je trženjska beseda, kolikor je smiseln tehnični žargon, ki so ga sredi 90-ih (verjetno) skovali voditelji Netscape, ki sanjajo o brezmejni prihodnosti (se spomnite Netscape?).

V tem primeru se oblak nanaša na programsko opremo, ki deluje v oddaljenem omrežju strežnikov, v nasprotju z lokalizirano v računalniku. Če se to sliši kot internet, no, to je tako: oblak je programska oprema, ki deluje v internetu (in še več: za podrobnosti preglejte naš članek o terminološki oblaki).

Obstajajo zasebni oblaki, ki jih ima v lasti in uporablja posamezno podjetje ali gospodinjstvo (ugotovite, kako nastaviti lastno osebno shrambo v oblaku) in javni oblaki, ki se običajno prodajajo kot storitev. Vendar pa zasebni in javni oblaki omogočajo dostop do iste programske opreme in informacij iz katerega koli računalnika, ki je za to pooblaščen.

Kar zadeva javno programsko opremo v oblaku, obstaja veliko različnih vrst programov, ki zdaj delujejo na ta način, od e-poštnih aplikacij, kot je Gmail, do računovodskih aplikacij, kot je QuickBooks Online (preberite naš pregled QuickBooks Online, če je to vplivalo na vaše zanimanje). Shranjevanje v oblaku in spletno varnostno kopiranje sta dve tovrstni storitvi.

Shranjevanje v oblaku in spletno varnostno kopiranje delujeta tako, da gostita datoteke v oblaku in omogočata dostop do teh datotek iz različnih naprav, vključno z računalniki in pametnimi telefoni, če so te naprave povezane z internetom.

Čeprav je infrastruktura morda podobna, pa jih splošno ravnanje v oblaku in spletna varnostna kopija razlikuje in jim daje zelo posebne, drugačne namene.  

Značilnosti shranjevanja v oblaku

Verjetno vam ne bomo zamerili s tem, da bomo povedali, da je ciljna shramba v oblaku – ali spletna shramba, če želite – shranjevanje.

Sredi 90-ih, ko je kup kmalu izumrlih direktorjev Netscape skoval besedo, ki se ne bi popularizirala šele več kot 10 let pozneje, je povprečni domači trdi disk znašal med 400 in 1000 megabajti. To bi danes trajalo približno selfieje v vikendu (ali uro, če ste Kardashian).

Medtem ko se je velikost trdih diskov hitro povečala, količina podatkov, ki jih imamo, več kot ohranja. Poleg tega je zamenjava plodding, mehanskih pogonov trdega diska (HDD) z SSD diski zippy (SSD) začasno povečala ceno shranjevanja.

Zaradi takšnega naleta cen ni redko videti prenosnike z vgrajenimi 256 GB pomnilnika. Občasno boste celo videli prenosnike prenosnega računalnika višjega razreda, ki so opremljeni z 128 GB pomnilnika. Vendar je to v redu, zato je shranjevanje v oblaku razlog.

Poglejmo si Sync.com kot primer, kako deluje shramba v oblaku: slučajno je to ena od naših najljubših osebnih storitev za shranjevanje v oblaku, o čemer lahko preberete v našem pregledu Sync.com. Deloma je to zato, ker omogoča šifriranje ničelnega znanja in številne druge odlične varnostne funkcije v oblaku.  

Prav tako je Sync.com ena najboljših ponudb za shranjevanje v oblaku, trenutno pa stane približno 8 USD na mesec za 2TB prostora za shranjevanje.

Ta prostor za shranjevanje 2TB lahko uporabite za dopolnitev vašega trdega diska. To pomeni, da jih namesto da na prenosni računalnik shranite vse slike hišnih ljubljenčkov in video posnetke z NLP-jem, namesto tega.

Poleg tega lahko do tega prostora za shranjevanje dostopate tako rekoč iz katerega koli brskalnika v kateri koli vaši napravi. Večina storitev za shranjevanje v oblaku, vključno s Sync.com, omogoča tudi mobilne aplikacije za Android in iOS za dostop in shranjevanje podatkov.

Razširitev fizične zmogljivosti shranjevanja vaše naprave ali naprav je odločilna in bistvena značilnost vsake rešitve za shranjevanje v oblaku. Sodobne rešitve – tiste, ki so se dvignile nad prepadom – ponavadi naredijo nekoliko več, vendar imata dve funkciji pogostejši od drugih: sinhronizacijo in skupno rabo.

Sinhronizacija in deljenje shranjevanja v oblaku

Sinhronizacija, ki je kratka za sinhronizacijo naprav, je funkcija za shranjevanje v oblaku, ki omogoča urejanje datoteke v eni napravi in ​​njihovo spreminjanje v drugi napravi v skoraj realnem času. Ideja je zaslužna Drewu Houstonu, ustanovitelju družbe Dropbox, ki trdi, da jo je spoznal, potem ko je na potovanju z avtobusom med New Yorkom in Bostonom ugotovil, da je pustil svoj USB pogon za sabo.

Osnovni mehanizem, ki stoji za zasnovo Drewa Houstona, in osnovni mehanizem, ki ga uporablja večina storitev shranjevanja v oblaku, ki ponuja sinhronizacijo, je “mapa za sinhronizacijo.” Sinhronizacijska mapa je mapa, ki izgleda in se obnaša podobno kot katera koli druga mapa na trdem disku, le da so datoteke, ki so v tej mapi, shranjene na vašem pogonu in v oblaku.

Vsaka naprava z nameščenim odjemalcem za shranjevanje v oblaku bo imela nameščeno tudi to mapo, ki se zrcali v vseh napravah, povezanih v vaš prostor za shranjevanje v oblaku. Oblak je posrednik, ki posreduje posodobitve, narejene na računalniku, drugim.  

Ena od težav pri sinhronizaciji pa je, da shranjuje datoteke tako v oblaku kot na trdem disku. Morda ste ugotovili, da to izpodbija bistveno vrednost predloga za shranjevanje v oblaku, ki smo ga predložili prej (dopolnitev shranjevanja).

Če želite to upoštevati, številne storitve za shranjevanje v oblaku ponujajo bodisi ločeno mapo, ki ne sinhronizira vsebine, bodisi funkcijo, imenovano “selektivna sinhronizacija”, ki vam omogoča, da izklopite sinhronizacijo za vsebino, če ne želite, da se hrani na trdem disku in v oblak. Nekateri, vključno s Sync.com, imajo oboje.

Skupna raba datotek se nanaša preprosto na možnost, da si drugi omogočijo ogled, urejanje ali nalaganje datotek, ki ste jih naložili v svoj prostor za shranjevanje v oblaku. Nekaj ​​storitev za shranjevanje v oblaku tudi drugim omogoča shranjevanje lastnih datotek v vaš prostor za shranjevanje v oblaku.

Ker gre za internetno storitev, je običajni mehanizem za skupno rabo datotek v oblaku generacija URL-ja, ki kaže na datoteko – ali celo na mapo datotek -, ki jo želite deliti.

To povezavo lahko kopirate in prilepite za ročno distribucijo, na primer v kanalu Slack, ali pa včasih samodejno pošljete po e-pošti ali objavite na družbenih medijih. Nekatere storitve, kot je pCloud (da, imamo pregled pCloud), vam omogočajo tudi zaščito z geslom in tem URL-jem dodate datume roka uporabnosti – ali jih celo nič ne poznajo.

To je vse, kar je v tem, da sinhronizirate in delite v resnici, le če rečemo, da je danes več poslovno naravnanih storitev za shranjevanje v oblaku, ki so bolj zasnovane na vidikih produktivnosti in sodelovanja teh dveh funkcij, kot pa na tem, da dopolnjujejo vaš trdi disk. Imenujejo jih storitve “sinhronizacija in skupna raba datotek”, o smetani pridelka pa si lahko preberete v vodniku za najboljše kupce EFSS.

Preden se lotimo spletnega varnostnega kopiranja, je treba omeniti tudi to, da se nekatere storitve za shranjevanje v oblaku vključujejo z orodji za programsko opremo kot sta Microsoft Word Online in Google Docs. Vendar je to večinoma omejeno na večja imena na trgu, med katerimi so predvsem Dropbox, Google Drive in OneDrive. 

Značilnosti spletnega varnostnega kopiranja

Ključni namen shranjevanja v oblaku je dopolnitev vašega trdega diska; ključni namen spletnega varnostnega kopiranja je kopiranje.

Povedano drugače, spletna varnostna kopija se nanaša na obnovo po katastrofi. Tako je, da kozarec razlitega mleka – v tem primeru je izginil med razpokami tipkovnice – res ni vredno jokati.

Pijače z napitki so le eden od načinov, kako uničiti datoteke, shranjene na vašem trdem disku. Poplave, požari, izgube, tatvine – preveč je načinov za računanje, da lahko izgubite svoje podatke, preden trdi disk neizogibno doseže konec življenjske dobe..

Glede na raziskavo, ki jo je opravil spletni proizvajalec varnostnih kopij Backblaze, je ta življenjska doba približno pet let za približno pet odstotkov trdih diskov. Ta prvotna smrtna žrtev je večinoma posledica napačne gradnje. Po tem se stopnja odpovedi zniža na en odstotek na leto za naslednje tri.

Poleg tega se vaš trdi disk vrti na izposojen čas: SSD diski lahko to življenjsko dobo precej podaljšajo, seveda morda celo desetletja. Vendar pa je veliko kozarcev mleka (mleko je metafora za pivo, kajne?), Ki se ni razlilo.

Brez varnostne kopije v spletu, ob predpostavki, da je trdi disk še vedno v vaši lasti, lahko plačate računalniško servisno delavnico, morda na stotine dolarjev, da poskusite in obnoviti nekatere podatke. Poskusite lahko tudi orodje za obnovitev podatkov, kot je tisto, omenjeno v naših pregledih najboljše programske opreme za obnovitev podatkov.    

Spletna varnostna kopija je boljša možnost. Večina takšnih orodij se izvaja neprekinjeno, da se zagotovi, da se datoteke v kopiji kopirajo skoraj takoj, ko so jih ustvarili ali spremenili. Če vam je ljubše, večina tudi dovoli, da nastavite načrtovane varnostne kopije, tako da se lahko varnostno kopiranje izvaja ponoči, ko je postopek manj primeren za povezovanje sistemskih virov.

Carbonite Home je dober primer. Znotraj namiznega odjemalca mu lahko sporočate varnostno kopiranje neprekinjeno, enkrat na dan ali da ne izvajate varnostne kopije med določenimi urami.

Rešitve za shranjevanje v oblaku nimajo zmožnosti načrtovanja, vendar je večji razlog, da niso primerne za varnostno kopiranje na trdem disku, ta, da tudi ne obdržijo strukture vašega datotečnega sistema, ker boste na koncu morali vse postaviti v mapo za sinhronizacijo.

Spletne varnostne kopije ohranijo strukturo vašega datotečnega sistema in vam omogočajo, da obnovite vse nazaj tako, kot je bilo, če boste morali obnoviti trdi disk.

Poleg teh funkcij je še veliko drugih, ki razlikujejo eno varnostno kopijo od druge.

Nekateri, kot je Backblaze, izkoristijo dejstvo, da so neomejene za preprosto varnostno kopiranje vseh običajnih vrst datotek (o neomejenem varnostnem kopiranju preberite v našem pregledu Backblaze). Malo morate storiti nič drugega kot namestiti odjemalca, da zagotovite, da so vse vaše prejšnje fotografije, videoposnetki, e-poštna sporočila in dokumenti vključeni v rezervni načrt.

Druge spletne varnostne kopije, na primer Carbonite, zahtevajo, da ročno označite vsako mapo in datoteko, ki jo želite zaščititi, izven nekaterih map, ki jih samodejno predlaga programska oprema. 

Več uporabnikom, ki so dobro strokovno podkovani, bo vzljubil CloudBerry Backup (preberite naš pregled CloudBerry Backup), ki vključuje vrsto funkcij, namenjenih povečanju možnosti za obnovitev po katastrofi. Te funkcije vključujejo hibridno varnostno kopijo, varnostno kopijo NAS, slikanje diskov, različico datotek in hrambo izbrisanih datotek.

Osnovna ideja je enaka za vsa spletna orodja za varnostno kopiranje in to je resnična preslikava vašega trdega diska.

Zaključek – Cloud Storage vs Online Backup

Številne spletne varnostne kopije, vključno z Carboniteom, omogočajo skupno rabo datotek. Vendar ponavadi te zmogljivosti niso tako oddaljene kot dobra storitev za shranjevanje v oblaku.

Nekatere storitve v oblaku gredo nekoliko dlje v zameglitev vrstic med shranjevanjem in varnostno kopijo. Storitev varnostnega kopiranja SpiderOak (preberite naš pregled SpiderOak ONE) vam na primer omogoča sinhronizacijo datotek, dodanih v varnostni načrt. Acronis True Image (preberite naš pregled Acronis True Image) in IDrive, še dve storitvi varnostnih kopij potrošnikov, omogočata sinhronizacijo datotek ne glede na to, ali sta del vašega varnostnega načrta ali ne.

V večini pa velja, da meja med shranjevanjem v oblaku in spletno varnostno kopijo drži, in najbolje je, da izberete storitev za shranjevanje v oblaku, če želite shranjevanje, in spletno varnostno kopijo, če želite varnostno kopiranje. Ali pa izberite oba.

Naslednji koraki? Priporočamo, da dopolnite svoja nova spoznanja s preverjanjem naše najboljše primerjalne tabele za shranjevanje v oblaku. Oba članka ne samo podrobno prikazujeta ključne funkcije, ki ju je treba iskati, ampak dajeta najboljše možnosti za vsako funkcijo. Večina storitev, o katerih pišemo, vam omogoča, da jih preizkusite tudi brezplačno, ne glede na to, ali gre za 5 GB brezplačnega prostora za shranjevanje v oblaku s Sync.com ali 30-dnevno preskusno različico z Carbonite.  

Vprašanja ali komentarji? Uporabite spodnji razdelek za komentar, da nam vrnete črto – in hvala za branje.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me