10 kul stvari, ki jih lahko naredite z oblakanjem v letu 2020

Kljub temu, kar že ime pove, je za shranjevanje v oblaku več kot samo shranjevanje datotek. V nasprotnem primeru lahko datoteke preprosto shranite na strežnik in z njimi opravite, ne da bi morali uporabljati namenske storitve za shranjevanje v oblaku. 


Vendar so se današnje storitve v oblaku razvile za zagotavljanje številnih drugih funkcionalnosti. V tem članku bomo izpostavili 10 kul stvari, ki jih lahko naredite s shranjevanjem v oblaku.

Če želite izvedeti več o shrambi v oblaku ali naših najljubših storitvah, si oglejte članek o najboljših možnostih za shranjevanje v oblaku. Prav tako želimo opozoriti, da sta shranjevanje in varnostno kopiranje zelo različni zverini, zato če želite o tem vedeti več, preberite naš članek o shranjevanju v oblaku in spletno varnostno kopijo. 

Zdaj pa brez dodatnega poglej o vseh zanimivih stvareh, ki jih lahko naredite s shranjevanjem v oblaku.

1. Ustvarite in delite foto albume

Dnevi tiskanih fotografij večinoma minevajo, zdaj, ko lahko brez problema posnamete na stotine digitalnih slik. Če pa se z vašimi napravami kaj zgodi, lahko to pomeni izgubo vseh teh fotografij. Shranjevanje v oblaku je idealna rešitev.

Čeprav lahko preprosto naložite fotografije in ustvarite albume s katero koli storitvijo za shranjevanje v oblaku, nekateri to storijo bolje kot drugi. Storitve po tem kriteriju smo primerjali v najboljšem spletnem prostoru za shranjevanje fotografij, pri čemer je pCloud eden izmed naših najljubših.

10-kul-albumov-stvari

Če želite ustvariti albume s fotografijami in jih deliti, morate najprej naložiti svoje fotografije. Ko to storite, jih lahko ločite v mape, ki ustrezajo vašim albumom. Nato lahko te mape delite z drugimi.

2. Naložite in šifrirajte svoje občutljive podatke

Čeprav je shranjevanje v oblaku vse bolj priljubljeno, se še vedno ne oklevite, kako shraniti občutljive podatke v oblak. Vendar se storitve za shranjevanje v oblaku tega dobro zavedajo in želijo zagotoviti najboljše varnostne ukrepe v oblaku. Glavni izmed teh ukrepov je šifriranje ničelnega znanja, kar je drugo ime za zasebno šifriranje od konca do konca.

10-cool-stvari-upload

Večina storitev ponuja šifriranje, vendar pogosto ni zasebna različica, ker storitve ohranijo vaš šifrirni ključ. Vendar zasebno šifriranje poskrbi, da ste edini s ključem, in zapisuje datoteke, tako da jih nihče, razen vi jih ne morete brati. 

Del “od konca do konca” pomeni, da šifriranje zapisuje vaše datoteke, preden zapustijo računalnik, in ne ko dosežejo strežnik za shranjevanje v oblaku. Za vas smo pripravili seznam najboljših storitev v oblaku z ničelnim znanjem in lahko pokukate tudi v našo najbolj varno okroglo shranjevanje v oblaku.

3. Shranite gesla v oblaku

Da gesla ne izgubite, jih lahko shranite v oblak s pomočjo upravitelja gesel. Nekateri najbolj priljubljeni upravljavci gesel na trgu – Dashlane, LastPass in 1Password – ponujajo nekoliko drugačne funkcije, zato si preberite naš vodič, kako varno shraniti gesla v oblak, ki vsebuje več podrobnosti o teh treh upravljalcih. 

Pred tem pa se prepričajte, da ustvarite močno geslo. Gesla ni smiselno shranjevati, če je tako šibek, da ga lahko preprosti napadi s silovitim napadom pokvarijo. 

4. Vzemite si zapiske in jih shranite v oblaku

Zapisovanje na papirju je lahko dolgočasno in se hitro spremeni v nočno moro, če niste organizirani. Lahko pa uporabite oblak in se izognete temu, da bi morali razvrščati papirje, da bi zbrali svoje zapisane misli. Poleg tega vam ni treba skrbeti, da bi izgubili zapiske, če bi se računalnik zrušil, ker bodo varno shranjeni v oblaku.

10-cool stvari-google-zadržite

Uporabljate lahko različna orodja: Google Keep in Evernote so nekatere izmed najbolj priljubljenih možnosti, vendar so njihovi nameni različni. Google Keep je najboljši za ustvarjanje seznamov in zapisovanje misli (preberite pregled Google Keep), Evernote pa je odličen za poglobljeno raziskovanje (preberite naš pregled Evernote).

Če želite podrobnejšo primerjavo, preberite naš članek o najboljših aplikacijah za beleženje. Za drugačno zver, ki deluje z različnimi predstavnostnimi datotekami, preberite naš pregled Dropbox Paper.

5. Upravljajte svoje dokumente

Če delate z dokumenti, bodo morda vaše potrebe večje od preprostega zapisovanja. Na srečo se tu začne igrati Googlov odličen G Suite. G Suite vključuje Google Dokumente, Google Sheets in Google Slides, ki omogočajo delo z dokumenti, preglednicami in predstavitvenimi diapozitivi..

10-kul-stvari-google-dokumenti

Ne preseneča, da se G Suite združuje s storitvijo Google Drive, kar olajša ustvarjanje dokumentov, ki so znotraj vaše platforme Google Cloud. Ko ustvarite svoj dokument s storitvijo Google Drive, lahko povabite druge, naj na njem sodelujejo skoraj v realnem času. Vse aplikacije iz G Suite imajo dodatke – večina je brezplačnih -, ki vam pomagajo narediti več.

Če ste na poti, lahko s pametnim telefonom ali drugimi napravami, povezanimi s storitvijo Google Drive, delate na svojih dokumentih in ostanete produktivni (preberite pregled Google Drive). Za alternativne storitve, ki dobro sodelujejo z dokumenti, se posvetujte z najboljšo zbirko podatkov v oblaku za pregled dokumentov.

6. Skupna raba vsebine

Skupna raba vsebine je velik del uporabe storitve za shranjevanje v oblaku, saj omogoča sodelovanje in vam pomaga, da ne uporabljate nerodnih metod – na primer bliskovnih pogonov in e-poštnih prilog – za prenos datotek. 

Večina storitev na trgu omogoča skupno rabo datotek, vendar se razlikujejo glede tega, kako dobro to počnejo. To je najbolj vidno v načinu, kako vam storitve omogočajo zaščito in upravljanje delnic. Za storitve, ki so dobre pri skupni rabi, si oglejte naš najboljši prostor za shranjevanje v oblaku za seznam za skupno rabo.

Datoteke lahko delite z ustvarjanjem povezav, vendar za skupno rabo map običajno morate povabiti uporabnike in jim dati dovoljenja za dostop. Ko delite svojo vsebino, jo boste morda lahko zaščitili tako, da dodate geslo, določite datum poteka, ga označite kot “samo za ogled” ali ga celo šifrirate..

7. Za izboljšanje sodelovanja uporabite aplikacije drugih proizvajalcev

Storitve za shranjevanje v oblaku so povezane z mnogimi aplikacijami, ki lahko izboljšajo vaše sodelovanje. Čeprav se večina storitev za shranjevanje v oblaku integrira s storitvijo za upravljanje dokumentov in morda z nekaj drugimi aplikacijami, podjetja sinhronizirajo datoteke in delijo storitve – ali na kratko “EFSS” – običajno imajo veliko knjižnico integracij drugih proizvajalcev, ki jih lahko izbirate.

10-kul-stvari-egnyte-knjižnica

Aplikacije, kot so Trello, Zoho, OneLogin in druge, so številne možnosti za številne storitve EFSS. Če želite urediti fotografije, vam pomagajo tudi nekatere integracije. Tisti, ki želijo okrepiti svojo varnost, se bodo morda lahko vključili v Boxcryptor, dodatek za šifriranje.

V našem najboljšem oblaku za shranjevanje za sodelovanje smo navedli storitve, primerne za delo z drugimi, ki Dropbox for Business uvrščajo med naše najboljše izbire. Če ste del velike organizacije, si oglejte naš seznam najboljših storitev EFSS na trgu.

8. Pretočna glasba in videoposnetki

Če imate ogromno knjižnice glasbe in filmov, jim boste koristili, če jih boste shranili v oblaku, ker jim boste omogočili, da jih uživate, kjer koli že ste. Glede na velikost knjižnice boste morda potrebovali naročninski načrt, ki zagotavlja veliko prostora za shranjevanje.

10 kul-stvari-tok-filmi

Storitve se razlikujejo tudi po tem, kako dobro prenesejo velike datoteke, kako velike so omejitve velikosti datotek in kako dobre so pri predvajanju vsebine iz oblaka. Vse to smo upoštevali v našem najboljšem prostoru za shranjevanje video posnetkov v oblaku. Če ste ljubitelj glasbe, se posvetujte z najboljšim shranjevalnikom v oblaku za pregled glasbe.

9. Osvobodite prostor na trdem disku

Čeprav je sinhronizacija odličen način za prenos datotek v vaše naprave, lahko shranjevanje datotek iz oblaka v računalniku hitro zapravi prostor na trdem disku. Da bi se temu izognili, se lahko odločite za uporabo možnosti omrežnega pogona, ki je na voljo pri nekaterih storitvah za shranjevanje v oblaku, ali pa izberete selektivno sinhronizacijo samo potrebnih datotek.

Privzeto možnost omrežnega pogona ne shranjuje datotek v računalnik. Namesto tega jih prikazuje samo v mapi omrežnega pogona in jih na zahtevo pretaka v računalnik. Vendar to pomeni, da so vam datoteke na voljo samo, če ste v spletu.

Če želite, da so vaše datoteke na voljo, tudi če ste brez povezave, lahko uporabite mapo za sinhronizacijo in se zanesete na selektivno sinhronizacijo, da zmanjšate vpliv na trdi disk. Izbirna sinhronizacija omogoča izbiro datotek, ki jih želite sinhronizirati iz oblaka. Storitve, ki dobro sinhronizirajo, najdete v našem najboljšem prostoru za shranjevanje v oblaku s krogom za sinhronizacijo.

10. Ustvarite svoj oblak z uporabo Nextcloud

Nextcloud je programska rešitev, ki vam pomaga nastaviti in vzdrževati strežnik za shranjevanje v oblaku. Takšne programske rešitve so znane kot “naredijo same rešitve za shranjevanje v oblaku.” Pomagajo vam ustvariti oblak s tem, da omogočajo enostavnejši način za nastavitev strežnika in namestitev odjemalske programske opreme za vaše naprave.

10-cool stvari-nextcloud

Nextcloud ima Enterprise izdajo, ki lahko sprejme od 50 do 10 milijonov uporabnikov. Če tega ne potrebujete, se lahko naročite na Nextcloud Standard ali uporabite odprtokodno izdajo, ki je brezplačna.

Tako kot lastniške rešitve tudi Nextcloud omogoča skupno rabo vsebine, zagotavlja močno varnost in ima knjižnico, ki vsebuje 162 aplikacij, s katerimi se lahko integrirate. Če želite izvedeti več o Nextcloud in drugih storitvah v oblaku DIY, preberite naš najboljši krog orodij za shranjevanje v oblaku DIY.

Končne misli

Preučili smo, kaj je shranjevanje v oblaku in kako ga lahko uporabljate. Opisali smo tudi nekaj kul stvari, ki jih lahko naredite z njimi, vključno z ustvarjanjem albumov, zapisovanjem beležk, shranjevanjem gesel v oblaku, skupno rabo vsebine in še več.

Kaj menite o teh krasnih stvareh, ki jih lahko storite s storitvami za shranjevanje v oblaku? So vam dovolj, da začnete uporabljati oblak? Sporočite nam v spodnjih komentarjih. Hvala za branje.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me