Pregled OneNote – posodobljeno 2020

Pregled OneNote

V tem pregledu OneNote Cloudwards.net pregleduje drugo najbolj priljubljeno aplikacijo za zapisovanje na trgu. Čeprav OneNote nima nekaterih najprimernejših funkcij Evernote-a, predvidevamo, da jih bo veliko raje pred aplikacijo za beležko številka ena. Preberite naš celoten pregled, če želite izvedeti, zakaj.


Večina večjih imen v oblaku za shranjevanje, vključno z Dropbox, Google Drive in Box, zdaj ponuja aplikacije za digitalne prenosnike. Vendar pa jih je vse skupaj premagalo in leta 2003 nič manj, Microsoft pa je začel z OneNote.

Seveda starost ne pomeni vedno veliko, kar se tiče tehnologije. Vendar v tem primeru nimamo težav, če bi Microsoftov vnos postavili pred svoje tekmece za shranjevanje v oblaku, ko gre za razvrščanje najboljših vnosov v digitalni prenosni računalnik.

Zato je OneNote prilagodljivo orodje za zbiranje misli, ki je zelo očitno za petami priznanega Evernoteja. Na nek način ga celo prekaša zaradi vključkov, kot so snemanje videoposnetkov, prepisovanje besedila v besedilo in zmožnost urejanja zapiskov na kakršen koli nenavaden način, kot je prava stvar.

To je zato, ker je OneNote prilagodljivo orodje za zbiranje, ki je vsebovano s funkcijami in ki zelo jasno pritiska na pete priznanega Evernoteja. Na nek način ga celo prekaša zaradi vključkov, kot so snemanje videoposnetkov, prepisovanje besedila v besedilo in zmožnost urejanja zapiskov na kakršen koli nenavaden način, kot je prava stvar.

Alternativa za OneNote

Moči & Slabosti

Lastnosti

Kot digitalni prenosni računalnik je OneNote sposoben shranjevati zapiske v oblak in jih sinhronizirati v svojih napravah. OneNote uporablja OneDrive za shranjevanje v oblaku, za deljenje prostora z drugimi izdelki Microsoft Office, kot sta Word in Excel, in vse druge datoteke, ki jih hranite v oblaku.

Podpora za platformo vključuje Windows in MacOS za namizne računalnike ter Android, iOS in Windows Phone za mobilne naprave. Dostop do brskalnika je na voljo tudi, če morate do svojih zapiskov dostopati iz računalnika, ki ni vaš.

Ni vam treba shraniti datotek v OneDrive, temveč jih lahko shranite lokalno. Vendar bi to spodbudilo vašo sposobnost sinhronizacije vsebine med napravami, saj se sinhronizacija zanaša na oblak kot posrednik.

Ključnega pomena za čim boljši izkoristek OneNote je zmožnost ustvarjanja toliko ločenih zvezkov, kot želite (no, dokler vam ne zmanjka prostora za shranjevanje v oblaku) in vsakega posameznega prenosnega računalnika razdelite na barvne odseke in strani, ki so v osnovi beležke. Evernote vas medtem omeji na 250 zvezkov.

OneNote zagotavlja navidezno neomejeno fleksibilnost pri samem ustvarjanju strani, kar omogoča, da besedilo, slike in tabele postavite kamor koli na strani. Tako je idealen za natančno kopiranje zapiskov predavanj ali srečanj z bele table, diagramov in vsega, zaradi česar je ena izmed naših najljubših stvari o orodju.

Glas in video OneNote

Glas in video lahko v opombe dodate tudi beležkam z uporabo vgrajene funkcije snemanja. Videoposnetke lahko dodate tudi iz spletnih virov, tako da vnesete URL vira, na primer iz YouTuba.

Obstaja tudi zelo uporaben spletni odsek, ki ga lahko dodate kot dodatek brskalniku v brskalnike Chrome, Explorer, Firefox in Safari. Ta dodatek vam omogoča shranjevanje spletnih strani neposredno v OneNote, koristno za zbiranje raziskav na enem mestu. V odjemalcu OneNote lahko nato v izrezke dodate opombe in klice, da se spomnite, zakaj ste jih pozneje shranili.

OneNote ima tudi nekaj orodij za risanje, ki vam omogočajo, da delate stvari, kot je krožno besedilo, in večino orodij za oblikovanje besedila, ki jih najdete v urejevalniku besedil. Če uporabljate tablični računalnik ali prenosni računalnik z zaslonom na dotik, lahko s pisalom narišete diagrame in risbe, ali pa pišete ročno napisane opombe.

OneDrive lahko pretvori prostoročne zapiske (običajno imenovane “črnilo”) v računalniško pisavo, da pozneje očisti svoje zapiske. To je tudi koristna funkcija, če želite fotografirati zapiske na beli tabli. To je tudi nekaj, česar Evernote ne počne.

Zbiranje opomb lahko v OneDrive avtomatizirate s pomočjo IFTTT ali Zapier. Tako lahko počnete stvari, kot so samodejno pošiljanje ključnih e-poštnih sporočil, prilog, všečkov tvitov ali nalaganje Instagram fotografij v OneNote. Tako IFTTT kot Zapier lahko OneNote integrirata tudi z upraviteljem opravil, kot sta Trello in Todoist, ki sta uporabna za ohranjanje delovne dobe v nekem vrstnem redu.

Kasneje lahko svoje zapiske delite z drugimi neposredno iz aplikacije, če bodo prenosniki gostovani na OneDrive in ne lokalno. Določenim osebam lahko odobrite dostop na podlagi e-poštnega naslova ali ustvarite povezave do svojih zapiskov, ki jih lahko uporablja kdor koli.

Če povzamemo, OneNote vključuje skoraj vse funkcije, ki bi si jih želeli. Celo integrira se s Cortano in Siri, kar omogoča, da govorite svoje misli in jih prepisujete v besedilo. Stenografi sveta, upoštevajte.

Cenitev

Čeprav je aplikacija OneNote brezplačna, OneNote uporablja Microsoft OneDrive za spletno gostovanje zapiskov. To morda ne bo težava, saj se lahko registrirate za 5 GB brezplačnega prostora za shranjevanje v oblaku. To ni ravno najbolj velikodušna dodelitev brezplačnega prostora za shranjevanje v oblaku, vendar je dovolj za kar nekaj zvezkov.

Če boste ugotovili, da potrebujete več gigabajtov, boste morali pogledati nadgradnjo na 1TB OneDrive račun. S tem boste dobili tudi dostop do namiznih različic Word, Excel in PowerPoint.

Pri 6,99 USD na mesec 1TB prostora za shranjevanje ni nič slabega. Z vključenim Office 365 se v resnici uvršča med najboljše ponudbe za shranjevanje v oblaku. Če pa ne nameravate uporabljati OneDrive, kot za OneNote, se ta vrednost popolnoma zmanjša, zato boste morda bolje z Evernotejem za 3,99 USD na mesec.

Uporabniška izkušnja

Preden začnemo, moramo poudariti, da je aplikacija OneNote, ki si jo bomo ogledali spodaj, namizna aplikacija, ki je brezplačno na voljo v Microsoftovi trgovini za Windows 10. Na Microsoftovem spletnem mestu je na voljo še ena aplikacija z imenom OneNote 2016, ki pa je ne bo podprta veliko dlje, kar pomeni, da ne bo imel najnovejših funkcij naprej.

Z objavo javne službe ne gre več na dobre stvari.

Razvijalci, ki stojijo za OneNoteom, so lepo opravili ustvarjanje orodja, ki ne izniči vašega razmišljanja. Delovni prostor je čist, uporaba orodij z orodnimi trakovi na vrhu pa ohranja vse, kar potrebujete, da ustvarite le klik ali dva.

Za popolno potopitev beležk lahko kliknete diagonalno puščico, zataknjeno v zgornjem desnem kotu katere koli opombe, da se odvrnete. S tem boste povečali beležko v aplikaciji OneNote, tako:

Če želite dostopati do različnih zvezkov v OneNoteu, kliknite puščico v zgornjem levem kotu odjemalca, da jih rahlo položite iz levega roba. Ob dnu obstaja tudi možnost »dodaj beležnico«, da ustvarite novega.

Zelo nam je všeč način organizacije te aplikacije in dejstvo, da lahko zrušiš vse, da se osredotočiš na svoje delo. Je malo podoben Evernoteju, a morda nekoliko manj motijo ​​na splošno. Vendar je stvarno ustvarjanje opomb, da ima OneNote resnično nogo na Evernoteu.

OneNote vam nudi številne funkcije osnovnega urejevalnika besedil, kot je Microsoft Word. To vključuje orodno vrstico za oblikovanje, do katere lahko dostopate s klikom na zavihek “domov” na traku.

Besedilne možnosti vključujejo običajne osumljence, kot so različne pisave in velikosti pisave, sposobnost krepkega ali poševnega besedila, seznamov s črkami in številkami itd..

Opombe lahko v OneNoteu tudi označite, kar vam pomaga kasneje razvrstiti. Različica OneNote v Microsoftovi trgovini ne dovoljuje ustvarjanja oznak po meri: vam ostanejo vnaprej določene možnosti, kot so “kritične” in “stiki”, ki na koncu niso tako uporabne.

Nenavadno vam različica aplikacije OneNote 2016 omogoča ustvarjanje oznak po meri. Ko bo ta različica OneNote opuščena, upajmo, da bo razvojna ekipa dodala isto funkcijo za OneNote.

Ena izmed hladnejših funkcij in ena, ki je pri Evernoteu ne boste našli podprto, je možnost pretvorbe ročno napisanih besed (črnila) v računalniško besedilo. Na zavihku risbe traku obkrožite besedo z orodjem lasso, nato kliknite gumb “pretvori” in izberite “črnilo v besedilo.”

Besedilo v slikah, skeniranih straneh in .pdf datotekah lahko pretvorite tudi v besedilo, ki ga je mogoče urejati, zahvaljujoč optičnim zmogljivostim za prepoznavanje znakov OneNote, s čimer boste prihranili, da jih morate ročno vnašati ali uporabljati zunanje orodje.

Všeč nam je dejstvo, da s programom OneNote lahko svoje zapiske organizirate skoraj po želji in učinkovito posnemate dejanski prenosnik. To vključuje pozicioniranje besedila kjerkoli na strani, skupaj z diagrami, logotipi ali karkoli drugega, kar želite.

Na zavihku »Vstavljanje« lahko datoteke pripnete beležkam, poleg tega pa vstavite povezave, časovne žige, simbole, tabele, posnetke zaslona in slike. Na voljo je tudi gumb za dodajanje videoposnetkov iz različnih spletnih virov, kot je YouTube, in vgrajene možnosti snemanja glasu in videorekorderja, ki so lepi vključki za slabe beležnike.  

Na splošno menimo, da OneNote življenje precej olajša. Obstaja celo zavihek za pregled s prevajalcem jezikov, ki učencem pomaga pri varanju domače naloge v španščini.

Vendar pa je uporabniška izkušnja nekaj, kar je danes po zaslugi štiridesetih let izkušenj na splošno prav. Kot vedno največje vprašanje družbe ostaja varnost.

Varnost & Zasebnost

Ne glede na to, ali pripravljate zapiske za nov izum ali vodite osebni dnevnik, samozavestno shranjevanje misli v oblaku zahteva zaupanje, da bodo tam varni pred radovednimi očmi. Ne govorimo le o varnem pred kršitvami strežnika, ampak tudi o varstvu pred shranjevanjem v podatkovnem skladišču, ki pripada marketinškemu oddelku ali vladni agenciji.

V pregledu te storitve podrobno opisujemo nekatere pomisleke glede varnosti OneDrive. Te težave vključujejo dejstvo, da OneDrive upravlja s šifrirnimi ključi, brez možnosti za zasebno šifriranje, kot je na primer pCloud (preberite naš pregled pCloud).

Večja težava je, da se podatki OneDrive v stanju počitka ne šifrirajo za račune potrošnikov. To pomeni, da je med Microsoftovimi strežniki v navadnem besedilu, kar je v obdobju po Snowdenu precej neobičajno. Težava je v tem, da jih bo vsak, ki bo dobil dostop do strežnika v oblaku, lahko šifriral brez šifrirnega ključa, kar bo olajšalo vse.  

Poslovni uporabniki si ne delijo te težave, kot smo omenili v pregledu OneDrive for Business, saj podatki za njih dobijo šifrirano stran strežnika. Za vse druge priporočamo, da sami sami šifrirate datoteke, ki jih shranite v OneDrive, z uporabo storitve brez znanja, kot je razpravljala v našem pregledu Boxcryptorja.

Drugo dobro orodje za zasebno šifriranje, zasnovano za OneNote, SafeRoom, je še ena dobra možnost. Na voljo je tudi za Evernote.

Microsoft ima možnost dvofaktorne avtentikacije (2FA), ki jo predlagamo. S tem boste preprečili, da se vsi, ki dobijo dostop do vašega gesla, ne vpišejo v svoj račun OneDrive in preusmerijo svoje prenosnike. 2FA to doseže tako, da pri prijavi iz neznane naprave zahteva dodatno poverilnico, običajno kodo, poslano kot besedilo.

Razsodba

Microsoft je imel dovolj časa, da je izpopolnil OneNote, in večinoma to kažejo na začetku. Kot digitalni prenosni računalnik je na voljo skoraj vsaka funkcija produktivnosti, ki bi si jo lahko želeli. Ne le da zasenči podobne izdelke, ki jih proizvajata tekmeca Dropbox in Google, ko gre za nabor funkcij, ima celo nekaj trikov, ki jih Evernote ne.

Možnost pretvarjanja črnila v besedilo, dodajanje glasovnih in video zapisov, risanje puščic in lepljenje figur ter na splošno urejanje zapiskov na poljuben način, je zanimivo orodje za ustvarjalni um. Ne, ne pravimo, da smo še vedno pripravljeni zamenjati Evernote. Če pa bi OneNote naredil še nekaj edinstvenih korakov, kot je na primer, da bi uporabniki zasebno šifrirali zvezke in beležke, bi nas preprosto lahko zasijali.

Želite zvoniti? Delite svoje misli OneNote v spodnjih komentarjih in nam sporočite, kje v zvezi s tem imate. Hvala za branje.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me