Водич за почетнике о томе како функционира сигурносна копија у облаку помоћу Амазон С3

Амазон С3 може представљати “једноставну услугу складиштења”, али смислити како започети с тим може се чинити било шта друго. То је углавном због чињенице да је С3 дизајниран како би помогао програмерима да направе алате за рачунање у облаку и само је један од око 70 различитих сервиса који су укључени у платформу Амазон Веб Сервицес (АВС).


Током овог водича, дат ћемо вам кратак преглед начина рада складишта са Амазон С3 и како га подесити. Такође ћемо вам показати како можете да направите стратегију за складиштење и резервно копирање у облаку око С3 уз минималан рад користећи пријатељски софтвер за интеграцију попут оног који је развио ЦлоудБерри Лабс.

Региони, класе и трошкови Амазон С3

Међу сервисима за складиштење у облаку, мало их има толико региона – 14 – широм света као и Амазон С3. То је зато што је Амазон С3 изграђен на истој инфраструктури коју користи шопинг платформа Амазон.цом.

Предност у одабиру регије у вашој близини је та што смањује кашњење, што се брже преноси у облак и из њега. Друга кључна предност употребе С3 је та што вам се наплаћује само оно што користите. То помаже да се С3 учини много скалабилнијим од многих других опција за складиштење у облаку, попут Бацкблазе Б2.

Пре него што започнете са подешавањем С3, наравно да ћете желети да разумете накнаде. Лепа ствар је што вам се наплаћује само оно што користите, што помаже у контроли трошкова. Истовремено, неразумевање наплате наплате може довести до непријатних изненађења.

Амазон наплаћује и стан по гигабајту складиштења и стопу коришћења за разне трансакције. Стопе се разликују по регионима, али не много, осим у Јужној Америци, где се крећу око дупло.

Ево стопе цена на америчком истоку (Вирџинија):

НивоСтандард по гигабајтуСтандардни – ретки приступ по гигабајту
Првих 50 ТБ / месечно$ 0,023$ 0,0125
Следећих 450 ТБ / месечно$ 0,022$ 0,0125
Преко 500 ТБ / месечно$ 0,021$ 0,0125

„Стандард“ и „стандард – ретки приступ“ су две различите класе складиштења које нуди С3. Класе складиштења омогућују вам још већу контролу трошкова смањујући базне стопе за складиштење података којима не морате често да приступате.

Постоји трећа класа складиштења С3 која се зове смањена редундантна меморија која смањује број примерака ускладиштених података. Поред тога, постоји посебна услуга складиштења у облаку под називом Амазон Глациер која је дизајнирана за архивирање и опоравак од катастрофе.

За трошкове коришћења, сваки пренос на Амазон С3 је бесплатан. Преузимања се наплаћују по гигабајту месечно:

Трошкови преузимања података Амазон С3

Првих 1 ГБ месечно бесплатно
До 10ТБ месечно0,090 УСД по ГБ
Следећих 40 ТБ месечно0,085 УСД по ГБ
Следећих 100 ТБ месечно0,070 УСД по ГБ
Следећих 350 ТБ месечно0,050 УСД по ГБ

Амазон такође наплаћује употребу за друге трансакције, иако ако само користите С3 за синхронизацију или прављење резервних копија, никада нећете морати да се бринете о њима.

СтандардноСтандардни – ретки приступАмазон Глациер
ПУТ, ЦОПИ, ПОСТ, ЛИСТ захтева0,005 УСД на 1.000 захтева0,01 УСД на 1.000 захтеваН / А
ГЕТ, сви остали захтеви0,004 УСД на 1.000 захтева0,01 УСД по 10 000 захтеваН / А
Прелаз животног циклусаН / А0,01 УСД на 1.000 захтева0,05 УСД на 1.000 захтева

Подешавање Амазона С3

Ако вам то измакне, подесимо вам Амазон С3.

Први корак: Пријавите се у АВС конзолу за управљање

Да бисте започели са С3, идите на страницу АВС конзоле и кликните на дугме „пријава на конзолу“.

Бићете преусмерени на страницу за пријаву на којој се можете пријавити или отворити АВС налог. Ако већ имате налог на Амазон.цом, можете се само пријавити са тим акредитацијама.

Сада када сте пријављени на АВС, требало би да пронађете С3 међу 70 доступних услуга. Можете да прегледате листе под „све услуге“ да бисте их пронашли под насловом „Складиште“ или само упишите С3 у траку за претрагу на врху странице.

Бићете послани на управљачку конзолу С3, где можете подесити свој облак за складиштење креирањем канте за складиштење података.

Други корак: Направите канту за складиштење

Уз АВС, подразумевано, сваки налог може да креира до 100 канти за складиштење у облаку. Ако вам треба више, можете поднети захтев за повећање сервисног лимита.

Кликните на „цреате а буцкет“ дугме да бисте започели.

Од вас ће се тражити да унесете име за своју канту и изаберете регион.

Било које име које унесете мора бити јединствено, што значи да рачуни у власништву других не могу имати исто име. Такође, Амазон примењује ДНС-ове споразуме о именовању у свим областима осим за амерички источни регион.

Ево правила за именовање у складу са ДНС-ом према Амазону:

 • Називи канте морају бити најмање 3 и не више од 63 знака.
 • Називи канте морају бити низ једне или више налепница. Суседне налепнице одвојене су једним периодом (.). Називи канте могу садржавати мала слова
 • слова, бројеви и цртице Свака налепница мора почети и завршити малим словом или бројем.
 • Имена канте не смеју да се форматирају као ИП адреса (нпр. 192.168.5.4).
 • Када користите виртуелне канте у хостовом стилу са ССЛ-ом, ССЛ вилдцард цертификат одговара само онима који не садрже периоде. Да бисте то решили, користите ХТТП или напишите сопствену логику верификације сертификата. Препоручујемо да у називима канте не користите периоде („.“).

Регион који одаберете одређује у којем центру података се налази ваш кашика. Изаберите регију која вам је ближа за веће брзине.

Након што завршите, кликните дугме „нект“ да бисте поставили својства канте.

Постоје три кључна својства која можете поставити сада или касније:

 • Верзија: задржите више од једне копије објекта тако да се можете вратити у претходна стања у случају нежељених промена, оштећења итд..
 • Биљежење дневника: створите приступ извјештају за праћење за надгледање догађаја у складишту у облаку
 • Ознаке: додијелите маркере кантама како бисте лакше пратили извештаје

Даље, можете подесити дозволе како бисте другима омогућили да читају или пишу у вашу С3 канту.

Дозволе се могу поставити и за „објекте“ и за „дозволе објекта“. Објекти су датотеке или мапе. Дозволе објекта омогућавају или онемогућују могућности читања и писања са листе контроле приступа (АЦЛ), што омогућава и другима да дозволе за контролу.

Завршни корак је једноставно преглед свега што сте поставили.

Ако све изгледа добро, кликните на „Креирај канту“.

Трећи корак: Додавање података у канту

Сада када је креирана кашика, можете почети да чувате податке у њој. Вратите се на своју почетну страницу С3, кликање на вашу нову канту ће вам то омогућити.

Бићете преусмерени на интерфејс за управљање кантама са четири картица на врху: објекти, својства, дозволе и управљање. За сада ћемо остати на картици објеката.

Кликните на дугме „започните“ на дну картице. Отвориће се скочни прозор који ће вас провести кроз кораке за отпремање.

Први корак захтева да кликнете на „додај дугме датотека“. Затим можете прегледати свој датотечни систем да бисте пронашли и учитали датотеке.

Можете отпремити само једну датотеку истовремено и не можете да отпремате мапе. Дакле, процес ће се одвијати споро ако на овај начин управљате складиштем у облаку С3. Убрзо ћемо се позабавити овим проблемом, па се држите нас.

Следећи корак вам омогућава да поставите дозволе и идентичан је кораку у току процеса прављења канте. Трећи корак је постављање својстава.

Својство класе складиштења омогућава вам да промените канту из стандардне у стандардно неактивну, до смањене сувишности.

Шифровање омогућава вам да одаберете да ли Амазон криптира ваше податке у мировању у облаку. Постоје две опције: матични кључ С3 или матични кључ Амазон КМС. КМС је Амазонова услуга управљања кључевима. Због трошкова, омогућава вам да креирате и управљате сопственим шифрираним кључевима из додатних разлога сигурности и усаглашености.

Кликните на „нект“ да бисте прегледали подешавања пре него што пошаљете садржај кликом на дугме за уплоад. Процес би требао бити прилично брз. Измерили смо брзину између 1МБ / с и 1,5МБ / с, што је боље од већине услуга складиштења у облаку.

Повратак на главну страницу, такође можете да створите фасцикле на картици објекти да бисте организовали свој простор за складиштење у облаку.

Картице Својства, дозволе и управљање

Једном када добијете податке сачуване у С3, можете у било које време да прилагодите својства и дозволе које сте поставили тако што ћете посетити картице за обе категорије.

Картица Својства садржи неколико додатних елемената којих желите да будете свесни. Они укључују статички хостинг веб локација, надгледање догађаја и копирање података у различитим регионима Амазон С3.

Четврта картица названа „менаџмент“ садржи опције за управљање животним циклусом. Управљање животним циклусом омогућава вам аутоматски пренос података из једне класе складиштења у другу. На пример, пренос датотека из стандардне меморије у Амазон Глациер, који се користи за архивирање.

Такође можете подесити податке да се аутоматски бришу. Трансакције за пренос и брисање могу се конфигурирати тако да се догоде на основу низа правила које дефинирате.

Картица за управљање такође садржи алате за аналитику, метрику и инвентар.

Алатке за интеграцију трећих страна за управљање подацима

Иако се постављање Амазон С3 канти поприлично лако, на крају крајева, већина сигурносних копија датотека истовремено неће радити. За разлику од типичних услуга складиштења у облаку и сигурносних копија, не постоји начин да се унутар С3 конзоле аутоматски синкронизира или изврши сигурносна копија више датотека. Ту нам долази добар софтвер треће стране.

Можете пронаћи софтвер за употребу у кући и канцеларији различитог степена трошкова, перформанси и могућности. Користићемо можда најпознатији и лични фаворит, програмера као пример: Цлоудберри Лабс.

Лиценце и цене ЦлоудБерри-а

Десктоп ФрееДесктоп ПроВиндовс Сервер
Трошакбесплатно$ 29,99$ 119,99
Израда сигурносне копије датотечног система
Сигурносна копија слике
Шифровање и компресија
Граница складиштења (надоградива)200ГБ1ТБ1ТБ

Цлоудберри Лабс производи две различите врсте софтвера који се интегришу у Амазон С3:

 • ЦлоудБерри Екплорер: Премештање и управљање датотекама са радне површине. Омогућава скупно управљање садржајем уместо преношења једне датотеке истовремено
 • ЦлоудБерри Бацкуп: Аутоматизирајте сигурносне копије тврдог диска рачунара. Подесите резервну копију на бази датотека или слика

Нећемо овде дубље сагледати могућности ових алата, али погледајмо како се лако интегришу са С3 користећи ЦлоудБерри Бацкуп као пример. Ако желите више информација, погледајте преглед ЦлоудБерри сигурносних копија.

ЦлоудБерри Бацкуп користи алат за радну површину за поједностављење процеса израде резервних копија. Тај алат се може користити за аутоматизацију прављења сигурносних копија на чврстом диску и слање датотека или слике диска не само на Амазон С3, већ и на Азуре, Гоогле Цлоуд, Бацкблазе Б2 и многе друге услуге складиштења.

Једном инсталирана, интеграција са ЦлоудБерри Бацкуп-ом траје неколико корака, али би требала бити управљана за већину корисника захваљујући практичном чаробњаку за израду сигурносних копија.

Да бисте поставили резервну копију на датотекама, кликните икону „датотеке“ у горњем левом углу софтвера. Ово ће отворити чаробњака и провести вас кроз оно што требате да урадите.

Друго окно чаробњака за израду резервних копија ЦлоудБерри има дугме „додај нови налог“. Кликните ово дугме да бисте поставили нову интеграцију.

Од вас ће се тражити да одаберете своју платформу за складиштење у облаку. Кликните на икону за С3 до прозора везе.

Са Амазон С3, морате да генеришете кључеве да бисте активирали ову везу. Повратак на АВС портал, кликните на име вашег рачуна у горњем десном углу и на падајућем менију одаберите “моје безбедносне податке”.

На следећој страници кликните на линију за “приступне кључеве”.

Кликните на „Цреате нев аццесс кеи“ дугме. Ово ће генерирати и ИД приступног кључа и тајни приступни кључ који вам је потребан да бисте повезали ЦлоудБерри Бок на Амазон С3. Једном када затворите овај екран, више нећете моћи да преузмете тајни кључ. Ако желите да се заштитите, можете да преузмете датотеку са кључевима.

Вратите се у прозор интеграције ЦлоудБерри Амазон С3, унесите кључеве у одговарајућа поља. Такође ћете морати да направите приказно име за своју интеграцију и у пољу „име канте“ изаберете канту за складиштење у облаку Амазон С3 са којом желите да се повежете..

То је тежак део. Чаробњак ће вас провести кроз остале кораке, који укључују креирање имена плана резервних копија, подешавање нивоа енкрипције, могућности преноса датотека и обавештења и избор фасцикли и датотека које желите да резервно копирате..

Ако не желите да направите резервне копије провјером одређених објеката, чак можете поставити ЦлоудБерри сигурносно копирање на сигурносне копије датотека на основу врсте датотеке, што штеди вријеме и осигурава да ништа не пропустите.

Имаћете неке одлуке које ћете донети, али исплата ће бити вредна. Ако напредујете, подаци вашег уређаја биће заштићени у Амазон С3 канти коју сте управо поставили захваљујући ЦлоудБерри Бацкуп-у.

Последње мисли

Амазон С3 вероватно неће бити решење са којим ће већина кућних потрошача желети да иде. 0,023 УСД по гигабајту месечно за складиштење једнак је 23 УСД по терабајту. У међувремену, услуге складиштења у облаку попут Синц.цом дају вам складиштење од 2 ТБ за 8 УСД месечно. Услуге резервних копија у облаку као што је ЦрасхПлан дају вам неограничену резервну копију за 5,99 долара месечно.

Међутим, С3 има своју употребу, посебно за предузетнике, програмере и предузећа која траже већу флексибилност, могућности и скалабилност. Иако сервис није баш тако лако подесити као неке потрошачке опције, додани перкети које добијате интегришући га у моћан софтвер треће стране као што је ЦлоудБерри чине вредним напора.

Радо бисмо чули за ваша искуства у подешавању Амазон С3 и о алатима треће стране које користите за поједностављење процеса складиштења. Дакле, слободно нам јавите у коментарима испод. Хвала вам за читање.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map