Просечна цена станке од једног сата која се креће од 8.000 УСД за мала предузећа, 74.000 УСД за средње велика предузећа и 700.000 УСД за велика предузећа, опоравак од катастрофа прогресивно постаје саставни део многих пословних стратегија. Нажалост, иако препознају важност стратегије за опоравак од катастрофа, 36% предузећа не може да приушти да подмири трошкове повезане са тим.


[Видео] Дисастер Рецовери & Управљање катастрофама: Како се користи Цлоуд Бацкуп за обнављање критичних датотека мисије 

А за предузећа која су већ применила оквире за опоравак, 40% њихових ЦИО-а нема поверења у своју способност да се одморе од катастрофе. Свеукупно, око 75% предузећа, и великих и малих, нема свеобухватан и поуздан систем за опоравак од катастрофа.

То значи да су многа предузећа изложена великом ризику од скупог губитка података. На пример, Рансомваре је растућа и растућа претња. У протеклих 12 месеци, према истраживању Остерман Ресеарцх, више од 50% компанија претрпело је нападе рансомваре-а. Ови напади злонамјерног софтвера могу закључати системе и датотеке док жртве не плате откупнину анонимним цибер-криминалцима који их дистрибуирају. Без могућности да поврате чисте копије пословних података, многе компаније су приморане да плате тражену откупнину како би се вратиле послу.

Па, како преживљавају предузећа у овој све непријатељскијој клими?

Ствар је у томе што многи нису. Истраживање показује да 80% компанија престаје са радом у року од 36 месеци од значајног губитка података. У ствари, 40% њих то не прође ни током прве године.

Имплементација плана опоравка од катастрофе

Супротно увреженом мишљењу, свеобухватан план управљања катастрофама заправо и није тако скуп. Доступне су разне могућности размештања, а неке коштају само пар долара месечно.

Компаније свих величина постале су да се ослањају на стварање сигурносне копије у облаку као приступачан, поуздан начин прављења резервних копија података без трошења додатних долара на ИТ ресурсе као што су особље и дата центри.

Карбонит, на пример, има флексибилан план цена који удобно смешта појединце и предузећа са различитим буџетима. Лично га користим већ неколико година, за прављење резервних копија важних оперативних датотека и, сходно томе, заштите од напада рансомваре софтвера или било које друге врсте катастрофе података.


Карбонит нуди флексибилне могућности рестаурације. Можете да вратите појединачне датотеке или цео оперативни систем.

Израда сигурносних копија критичних датотека само је један дио планирања опоравка од катастрофе. Ваша одређена структура не зависи само од вашег буџета, већ и од вашег укупног подешавања података. Да бисте ефикасно планирали, потребна вам је свеобухватна анализа целокупне мреже и податковног центра који штите

Направите листу свих компоненти вашег податковног центра и дефинишите податке који су најважнији за ваше пословање. Ако се ваше предузеће ослања на релативно мали центар података, размислите о томе да направите сигурносну копију целог система у облак и све датотеке организирате према њиховој релевантности и важности. Ово вам помаже да одредите шта треба прво да вратите да би ваше пословање остало док опорављате друге мање критичне датотеке у позадини.

Планирање и отпремање датотека у облак је само први корак у спровођењу свеобухватног плана за опоравак од катастрофе. Други корак захтева упорно надгледање и процену датотека сигурносних копија. То значи да ажурирате своје евиденције како бисте осигурали да су све датотеке ажуриране и релевантне за ваш систем у било које одређено време..

Иако можете правити сигурносне копије ручно, услуге сигурносног копирања у облаку попут Царбонитеа долазе са могућностима аутоматског прављења сигурносних копија које се могу заказати према промјенама у вашем систему.

Чак и уз услугу сигурносног копирања у облаку који редовно ажурира сигурносне копије датотека, и даље морате бити сигурни у свој план опоравка од катастрофе. А то значи спровођење тестова за обнављање података. Стандардни тест не би требао процијенити само способност сигурносне копије у облаку за враћање свих датотека, већ и брзину опоравка и наставка сервиса. Иако брзина преузимања облака игра улогу у томе, ваше просечно време опоравка више зависи од ваше укупне стратегије управљања катастрофама.

И то нас доводи до стварног процеса опоравка. Дакле, како можете ефикасно опоравити податке из облака у случају катастрофе?

Опоравак података из сигурносне копије у облаку

Једном када претрпите катастрофу, први корак је, наравно, процена потенцијалне штете пре него што одредите следеће кораке опоравка. У случају рансомвареа, цео рачунар може бити шифрован ако је малвер био у стању да се инфилтрира на било који налог са административним привилегијама. Најбољи начин да се опоравите од тога је форматирање читавог рачунара за започињање обнављања датотека, од најкритичнијих до мање важних.

Након што поново инсталирате оперативни систем, пређите на облачни резервни веб налог. Као што сам већ напоменуо, користио сам карбонит, па је праведно да вас прођем истим поступком.

Корак 1

Пријавите се, кликните на рачунар који желите да вратите и пређите на „Врати датотеке“

Претходна

Следећи

Корак 2

У искачућем прозору идите на „Цомплете Ресторе“, затим кликните на „Нект“ и „Инсталл“ да бисте преузели и поставили Царбоните на свом рачунару. Када прихвати услове и одредбе, клијент ће се аутоматски повезати са резервним серверима и покренути управитељ обнове.

Претходна

Следећи

3. корак

Ако се Управитељ обнављања не покрене, можете да му приступите десно из одељка са леве стране ИнфоЦентер-а Царбоните-а..

4. корак

У прозору Ресторе Манагер кликните на „Ресторе алл иоур филес“ (Следеће датотеке) да бисте одредили кориснички налог за враћање. Ако се назив вашег корисничког налога подудара са резервним копијом корисника, не морате бринути о одабиру локације јер ће Царбоните аутоматски извршити подударање за вас.

Корак 5 

Кликните на „Даље“ да бисте одредили одређену директоријум резервних копија које желите да вратите из.

Корак 6

Кликните на „Даље“ да бисте изабрали редослед датотека обнављања. Да бисте смањили губитке након катастрофе, препоручљиво је да је обновите одређеним редоследом, дајући предност најважнијим датотекама.

Корак 7

Кликните на „Даље“ да бисте прегледали све своје могућности, а затим идите на „Старт Ресторе Нов“ да бисте преузели све датотеке како је наведено.

Да бисте скратили поступак опоравка, држите рачунар укључен и надгледајте поступак обнављања датотека док обнављате цео пословни оквир из најкритичнијих датотека.

Након завршетка процеса, можете се прогласити потпуно опорављеним и ван опасности. То је тако једноставно и јасно.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me