Колико дуго ће трајати ваш чврсти диск?

Смрт, порези и пад сустава на тврдом диску: ништа друго није сигурно. Бар, тако би то рекао Бењамин Франклин, да је и он живео као ИТ човек. Не можемо вам помоћи још само са првим, складиштење за свест у облаку је још увек неколико година одмора. За порезе, наши прегледи рачуноводственог софтвера могу вам помоћи у смањењу болова додавања и одузимања. Овај чланак, међутим, говори о прскању тврдих дискова.


Несретна стварност је да је предвиђање судара на тврдом диску срање. Најпоузданија ствар коју можемо да вам кажемо је да сви хард дискови, на крају, остају керплооеи. Колико год вам се чинило да је нови ССД непробојан, реалност је да време није на вашој страни (нити је икада, као што можете прочитати у нашој историји тврдог диска).

Долазећи ћемо вам дати статистику, а затим ћемо вам понудити неколико корисних савета о томе како препознати тренутну ерупцију вашег тврдог диска у пламену (надамо се хиперболично). Такође ћемо унети неке од важности израде сигурносне копије ваших података пре него што ствари дођу тако далеко.

Можете прескочити на наш најбољи преглед сигурносних копија на мрежи ако сте већ одлучили да срећа није најбољи резервни модел за вас. Ако сте човек из коцкања, такође ћемо разговарати о опоравку података уколико вам чврсти диск не успе, црпећи инспирацију из нашег најбољег софтверског водича за опоравак података..

Стопе квара на тврдом диску

Нема пуно доступних података о стопама отказа на тврдом диску. Најопсежнији подаци, на које сви воле да се позивају, прикупио је Бацкблазе. Резултати студије, иако уредни, дају врло ограничен одговор на питање колико ће трајати ваш чврсти диск.

Студија Бацкблазе започела је 2013. године, а најновији резултати објављени су у фебруару 2018. Аналитичари прате стопе кварова за неколико различитих марки и модела, укупно преко 90 000 погона у свим.

Током студије, од априла 2013. до краја 2017. просечна годишња стопа отказа за ХДД износи до два процента. Стопе отказа биле су недосљедне у разним моделима, а ХГСТ, подружница Вестерн Дигитал-а, постављајући најбоље бројеве са погоном од 4ТБ: 130 кварова током 8,7 милиона погонских дана за минималну стопу отказа од 0,54 посто.

Најгоре стопе пријављене су за два Сеагате модела од 15,34 процента и 29,08 процената (остали модели Сеагате-а имали су много боље резултате).

Постоји неколико проблема са студијом када је у питању предвиђање могућности за неуспех вашег чврстог диска. За један, Бацкблазе погони се врте у сигурним центрима података са подигнутим подовима, сигурним регалијама, ХВАЦ системима и климатском контролом. То је мало другачије од стола набијеног испод вашег стола, који упија ваше ударце и удише у пахуљице ваше мртве коже.

Други проблем је што Бацкблазе користи само ХДД-ове у својим центрима података, док данашњи лаптопи и паметни телефони, уз све више десктоп рачунара, користе и ССД-ове. ССД-ови користе чипове за чување података, чинећи их далеко поузданијим од ХДД-ова, који користе окретне плочице и механичке кракове који су склони лому..

Било је неколико студија о ССД дисковима, али на жалост већина се заснива и на тестовима података. Један од најпознатијих је спровео Универзитет у Торонту и Гоогле, у коме су истраживачи утврдили да се ССД дискови морају заменити за око 25 процената ређе од ХДД-ова. Међутим, иако је трајала дуже, студија је открила да ССД-ови трпе веће брзине грешака у подацима.

То се углавном уклапа у оно што Нетворк Ворлд каже о том питању, а то је да потрошачки ССД-ови имају годишњу стопу отказа знатно испод једног процента. Ако сте корисник кућног рачунара, вероватно је добро од већег од 99 процената да ваш ССД неће успети.

Ако сте ИТ професионалац задужен за заштиту вриједних пословних података, онда ће ваш циљ вјероватно бити марка од пет девет (99,999 посто) продуженог рока. У том случају, делић процента отказа вјероватно изгледа као крај свијета.

Кратки одговор је да не знамо колико ће трајати ваш чврсти диск. Генерално је примећено да ако ваш чврсти диск неће успети, тај ће се квар догодити у првим данима живота тврдог диска или након отприлике четири године. Рани кварови су последица оштећења произвођача, због којих понекад прођу КА тестове. Касни откази настају због нормалног хабања.

За већину корисника кућних рачунара много је вероватније да ћете заменити читав рачунар пре него што се ваш погон икада поквари. Онда опет, могли бисте бити један од несретних.

Да бисте осигурали да нисте, требате предузети неколико корака, укључујући препознавање знакова да је ваш чврсти диск на крају пута.

Знакови и узроци квара на тврдом диску

Стеллар Пхоеник, произвођачи Стеллар Пхоеник Дата Рецовери, саставили су згодан сто са седам раних знакова оштећења чврстог диска који ће вам помоћи да избегнете проблематичне воде.

Симптом: Могући узрок: Кораци заштите података:
Срушавања система (често или под великим коришћењем)Прегревање ЦПУ-а или меморије.
Лоши сектори на тврдом диску.
Одмах направите сигурносну копију података.
Покрените дијагностику рачунара, меморије или хард диска.
Проверите накупљање прашине на вентилационим деловима рачунара.
За покретање система треба дуже него што је предвиђеноКвар хардвера.
Квар хард диска.
Неуспешни одељци на чврстом диску.
Израдите сигурносну копију на спољном уређају.
Извршите дијагностику система.
Недостају датотекеПовреда датотечног система.
Вирусни напад.
Квар тврдог диска.
Бекап документ.
Филе екплорер траје дуго времена да се прикаже садржај мапеПовреда датотечног система.Бекап документ.
СМАРТ грешке означене дијагностиком тврдог дискаЛогичке, као и физичке грешке.Направите сигурносну копију података.
Копирајте податке на диск.
Плави екран смртиПроблеми са софтвером или хардвером.Користите алатку за поправак оперативног система Виндовс.
Уклоните лош управљачки програм уређаја.
БИОС није успео да открије чврсти дискУпотреба непоузданог извора енергије.
Превисоко или прениско напајање за УПС.
Користите маркирани УПС.
Искључите систем када се не користи.

Иако многи од горе наведених симптома могу значити и друге ствари, сви су генерално показатељи да са рачунаром нешто није у реду. Ако нисте направили сигурносну копију рачунара, у овом тренутку можда желите да се укључите у то.

Резервна копија на тврдом диску: Превенција је најбољи лек

Израда резервне копије тврдог диска је паметна ствар, чак и ако мали проценат шансе да ваш чврсти диск не успе, не плаши вас. Постоје многи други начини за губитак података, осим рушења диска, укључујући људске грешке, природне катастрофе, оштећења злонамерног софтвера и софтвера..

Алатке за израду сигурносних копија реплицирају не само ваше датотеке, већ и ваш датотечни систем. На тај начин, ако морате да пребаците на други чврсти диск, све ствари можете опоравити као што је било са само неколико кликова мишем.

Када правите резервну копију тврдог диска, можете да изаберете да користите локалну резервну опцију, попут спољног чврстог диска или мрежног уређаја за складиштење података (НАС). Ако се чување података локално чини лошом идејом, постоје и опције сигурносне копије на мрежи, што значи да ће се ваше датотеке чувати на серверима у сигурним центрима података.

Ипак, приступ који већина сугерира гуруа података јесте да се придржава правила 3-2-1 сигурносног копирања, које захтева спремање резервних података локално и у облаку како би се стекле предности оба.

Ако тражите приступачно решење за резервне копије на мрежи које захтева мало напора за примену, Бацкблазе је добар избор. Компанија не само да има најлакши алат за израду резервних копија који смо прегледали, добијате неограничене резервне копије за само 5 УСД месечно, што је најбољи резервни посао о коме знамо.

Срушавања на тврдом диску и опоравак података

Ако не успете да извршите сигурносну копију чврстог диска и падне, и даље постоји шанса да опоравите датотеке. Можете одвести свој погон до стручњака за поправку рачунара, мада би вам опоравак у том случају могло коштати стотине долара или више.

Бољи први корак је да покушате сами да га опоравите, а то можете покушати са многим алатима наведеним у водичу купца за најбољи софтвер за опоравак података. Након што смо поставили све најбоље опције кроз више тестирања него што се ми се сећамо, лично препоручујемо Стеллар Пхоеник Дата Рецовери..

Да бисте обновили податке са срушене диск јединице са Стеллар Пхоеник, морате да га прикључите као подређену на радни рачунар са инсталираним софтвером за опоравак, а затим покрените скенирање. Ако се на излазу суочавате са оштећењима датотека на диску, можете покренути програм за опоравак на рачунару који није у функцији, мада ћете желети други погон да га пребаците на опорављени рачунар.

Имамо потпуни преглед Стеллар Пхоеник Дата Рецовери који можете да погледате, али ево кратког прегледа процеса у видеу који је креирала сама компанија.

Све у свему, Стеллар Пхоеник је прилично једноставан алат за употребу. Иако је дизајниран за ИТ стручњаке, погодан је и за мање искусне кориснике. Компанија такође прави посебан алат за опоравак избрисаних или оштећених слика, што је наш избор за најбољи софтвер за опоравак фотографија.

Последње мисли

Не постоји једноставан начин за израчунавање животног века вашег чврстог диска. Зависи од тога да ли користите ССД или ХДД, колико ћете злоупотребити рачунар и срећу. По правилу, кад једном погодите четверогодишњу марку, сматрајте се опасном територијом, мада стварно увек требате да потражите знакове предстојеће смрти.

Ако доживите губитак података услед пада сустава или оштећења система, Стеллар Пхоеник Рецовери ће често успети да вас избаци. Међутим, то није глупо и није одводјење рачунара скупој стручњак за опоравак података.

Најбоље је да се припремите тако да вам неће бити потребно да ротирате коцкице за опоравак података, а то значи да примените резервни план користећи комбинацију локалног софтвера за израду резервних копија и облака, попут оног у нашој онлине библиотеци за преглед резервних копија.

Имамо одвојене препоруке за најбољу сигурносну копију за рачунаре на мрежи и најбољу сигурносну копију за предузећа на мрежи, тако да можете одабрати опцију која најбоље одговара вашим потребама. Имамо чак и најбољу резервну копију за мобилне уређаје на мрежи.

То је све што морамо да кажемо о паду тврдог диска. Ако знате било које друге занимљиве студије о стопи неуспеха, имате причу за поделу или постављање питања, јавите нам у коментарима испод. Хвала за читање.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me