ОнеДриве је површински одличан алат. Веб интерфејс је диван, омогућава дељење садржаја и синхронизацију уређаја и интегрисан је са дивним популарним Мицрософт производима као што су Ворд, Екцел, Поверпоинт и ОнеНоте. Међутим, иако ОнеДриве користи, сигурно заштита ваших података није једна од њих; за то јој је потребан партнер.


Изузетно богато решење за резервно копирање на мрежи ИДриве је добар избор за пружање помоћи, не само због могућности резервних копија погона, већ и за приступ безбедности од којег ОнеДриве далеко заостаје.

У овом испаду са стране, истражићу предности и недостатке употребе сваке услуге. Ово би вам требало дати идеју када користити услугу складиштења у облаку као што је ОнеДриве, а када је боље решење за резервно копирање на мрежи као што је ИДриве..

Складиштење у облаку, сигурносно копирање на мрежи … У чему је разлика?

Честа заблуда је збуњивање сигурносне копије на мрежи са складиштем у облаку. Главне разлике пролазимо у другом чланку, али волим да размишљам о овоме:

 • Спремање у облаку вам помаже да продуктивније радите
 • Онлине сигурносна копија штити вас од судара на тврдом диску

Неки добављачи једне врсте мало су замаглили линије нудећи функције традиционално повезане са другим. То укључује једног од два провајдера представљена у овом чланку, ИДриве, мрежно решење за резервне копије које такође спакује могућности синхронизације и дељења.

Али у највећем делу, разлика још увек важи. Погледајмо ближе.

Како вас складиштење у облаку чини продуктивнијим

Уз складиште у облаку, постоје два елемента која ћете обично видети код било које услуге:

 • Дељење садржаја
 • Синхронизација уређаја

Дељење садржаја је управо оно што мислите да јесте: могућност да породици, пријатељима, колегама или коме дозволите да приступају, па чак и да уређују свој сачувани садржај. Обично се то врши било генерисањем линка скраћеног за УРЛ који упућује на садржај или слањем позивнице путем е-поште.

Синхронизација уређаја или једноставно „синхронизација“ је да имате креирану фасциклу када инсталирате решење за складиштење у облаку на свој уређај. Ово је датотека за синхронизацију и тачно је огледало фасцикле смештене у облаку.

Ево моје мапе на Гоогле диску.

Све промене садржаја у овој мапи се аутоматски преносе у облак и обрнуто. Имајући такве фасцикле за синхронизацију на свим својим уређајима, повезујете их заједно; све промене у документу на једној направљене су у копији тог истог документа похрањеног на другима.

То је прилично корисно за људе попут мене, који скачу по више уређаја. С обзиром да, глобално гледано, просечна особа користи 2,9 дигиталних уређаја, према истраживању које је спровела компанија Сопхос Лабс из 2013. године, сумњам да постоји доста таквих људи.

Још једна страна коју ћете наћи код неких добављача складишта у облаку је та што интегришу решења за продуктивност рада, као што су канцеларијске апликације (програмски програми за Ворд, прорачунске табеле итд.).

Међутим, то није уобичајено, због чега такви алати остају можда једина истинска предност Гоогле Дриве-а и ОнеДриве-а над неким мањим плејерима, који раде много других ствари боље, попут нуде великодушне количине бесплатног складишта у облаку и сигурност (прочитајте нашу Дропбок вс Гоогле Дриве вс Оне Дриве поређење).

Заштита тврдог диска

Многи људи превиде опцију за мрежно копирање и одлуче да заштите своје највредније датотеке својим одабиром за похрану у облаку. То је заправо марљиво изводљиво, под условом да користите сигурног провајдера.

Али у стварности, решења за складиштење у облаку нису баш прикладна за тако важне задатке, а покушај да то учините је помало као да покушате да стиснете квадратни затич у округлу рупу.

Већина одређених мрежних сервиса за сигурносно копирање садрже бројне функције за поједностављење процеса израде сигурносних копија које рјешења за складиштење у облаку једноставно немају, укључујући:

 • Алати за радну површину за надгледање процеса израде резервних копија
 • Планери за аутоматско покретање сигурносних копија
 • Контроле лептира за гас за промену пропусности која се користи
 • Могућност укључивања и искључивања резервних копија у реалном времену
 • Функције аутоматизованог враћања система
 • Контроле управљања за ваш спољни чврсти диск

Такве функције вам помажу да лако одржавате континуитет података у случају пада хард диска, корупције или изгубљеног или украденог рачунара.

За повременог корисника такав је континуитет понекад само добра погодност. За пословног корисника од суштинске је важности.

Да их све сјединимо

Сада када мало разумете основну разлику између складишта у облаку и сигурносне копије на мрежи, волео бих да користим ОнеДриве и ИДриве да бисте открили дом.

Нити једно од њих није најбоље у својој класи, али обојица раде доста добро, обоје су прилично популарни и чини се да се међусобно похваљују прилично лепо. Последња поента је посебно ако користите пуно Мицрософтових производа, као што су Виндовс, МС Оффице, Схарепоинт и МС СКЛ Сервер.

Током наредних неколико сегмената раставићу облак алате и њихове комплете функција да бих вам помогао да разумете шта добро раде и где падају.

Кориснички интерфејс

Прво, упознајмо се са основним интерфејсима. То би вам требало помоћи да визуализујете и боље разумете разлике, тако да можете почети да смишљате како да их примените у свој дигитални живот.

Један погон

Као и код већине решења за складиштење у облаку, инсталирање ОнеДриве-а на рачунар ствара фасциклу за синхронизацију која делује баш као и обична фасцикла – осим што је повезана у облак. Све датотеке које ставите у ову фасциклу остаће на вашем чврстом диску и учитавају се у Мицрософт центар података.

Генерално гледано, већину свог посла с ОнеДриве-ом ћете обавити преко њихове веб апликације.

Интерфејс је чист, једноставан и, по мом мишљењу, врло пријатан оку, што навигацију чини ветром.

Садржи траку за претрагу за брзо проналажење докумената и омогућава вам да конфигуришете како сортирате и приказујете садржај, слично као што можете у Виндовс фасцикли (тј. Сортирате по датуму, успон / силазак, приказ као листа или икона).

Дуж леве стране интерфејса је навигациони мени са следећим опцијама:

 • Фајлови
 • Скорашњи
 • Фотографије
 • Подељено
 • Рециклажна канта
 • ПЦ рачунари

Касније ћу додирнути картицу „дељено“. Већина осталих картица је прилично саморазумљива, осим „рачунара“, што је заправо једна од мојих најдражих функција ОнеДриве-а..

Ова картица вам омогућава да не само видите на којим рачунарима је инсталирана апликација ОнеДриве, већ да приступите тим рачунарима даљински да бисте преузели датотеке, све док су укључене.

Да будем јасан, не говорим само о приступу директоријуму за синхронизацију, већ и о читавом чврстом диску.

Не верујем да вам било који други сервис за складиштење у облаку дозвољава да то урадите, мада треба имати на уму да ради само на рачунарима са оперативним системом Виндовс 10.

Возим

Случајно је да ИДриве има једно од најфреквентнијих интерфејса радне површине било ког сервиса за резервне копије на мрежи. Иако се ово можда неће свидети корисницима који преферирају једноставност (за то, погледајте Бацкблазе), технички вешти – да не спомињемо контролне наказе и микроманере – ће им се допасти.

Дуж десне стране наћи ћете низ навигацијских картица:

 • Резервна копија
 • Врати
 • Планер
 • Синхронизовати
 • Бацкуп сервера
 • Подешавања

На картици “сигурносна копија” можете одабрати и које мапе / датотеке желите да означите за резервне копије.

То је врста заморног процеса, посебно ако сте подједнако несрећни као и ја у вези са смештањем садржаја на рачунар.

На врху интерфејса можете да изаберете да ли желите да правите резервне копије на свој ИДриве налог или ВиФи повезан уређај. Ово помаже истовремено управљати оба резервна канала (редунданција је добра).

Картица „Ресторе“ такође садржи прозор са датотечном структуром, али приказује шта је сачувано на вашем ИДриве налогу или спољном диску (можете да прелазите између два), а не на вашем чврстом диску.

Картица „планер“ омогућава вам постављање параметара датума и времена када се покреће ваша примарна израда сигурносних копија. Већина корисника ће ово подесити да ради ноћу, али можете га и ограничити на основу дана у недељи.

Можете такође рећи резервном копију да почне одмах, ако је потребно, или га подесите да ради сатне резервне копије. Имајте на уму да сатне сигурносне копије нису иста ствар као “непрекидно прављење сигурносних копија”.

Континуирана израда сигурносних копија која је доступна на ИДриве-у преко картице „сеттингс“ ближа је реалном времену.

Датотеке са великим бројем ИДриве могу се преносити уз континуирано прављење сигурносних копија до 500 МБ. Веће датотеке се спремају за планирану резервну копију.

Већина корисника ће управљати својим процесима израде резервних копија преко алата за радну површину, али веб интерфејс вам омогућава да добијете своје чуване податке из било којег прегледача, без потребе за преузимањем апликације.

Ово је практично за вас када нисте на рачунару или када вам се чврсти диск сруши и заиста вам је потребна датотека или две одмах.

На располагању је још неколико корисних могућности о којима ћу убрзо доћи.

Подршка за платформу

Разговарали смо о основним интерфејсима, а сада говоримо о домету. Које су десктоп и мобилне платформе подржане? Шта је са обезбеђивањем ваше базе података? Сервери? Шта је са вашим рачунима на друштвеним медијима и листама контаката?

Један погон

ОнеДриве долази унапред инсталиран на Виндовс 10 уређајима и прилично је саставни део искуства.

Али можете и да инсталирате ОнеДриве на свој Мац, што је згодно за оне који фаворизују МС Оффице, али нису фанови Виндовс ОС-а. Мобилне апликације су доступне за све уобичајене ОС.

Мицрософт не прави изворну апликацију ОнеДриве за израду резервних копија личних рачунара са Линуком. Међутим, својим датотекама ОнеДриве на Линук машини можете приступити путем веб прегледача и тамо отпремати датотеке.

Заправо можете направити сигурносне копије база података и локалних датотека на ОнеДриве-у, али за то је потребно доста тинкинга и ад хоц скриптирања или посредничке услуге попут Лаиер2 Цлоуд Цоннецтор.

Као што ћете сазнати, ИДриве много боље одговара овом задатку.

Возим

Не само што вам ИДриве омогућује сигурносно копирање неограничених уређаја, подржава једнако добар низ платформи као и било који онлине сервис сигурносних копија..

Апликација за радну површину, коју сам нагласио у првом сегменту, доступна је и за Виндовс ПЦ и Мац. Мобилне апликације долазе у Андроид, иОС и Виндовс Пхоне укусу.

Апликације мобилних телефона не само да вам омогућавају приступ подацима у облаку – где се заустављају многе мрежне резервне мобилне апликације – већ вам омогућавају и резервне копије података. Ово укључује видео снимке, фотографије, листе контаката и календарске догађаје. Корисници Андроид-а такође могу да праве резервне копије текстуалних порука, евиденције позива и апликација.

Оно што је посебно корисно у вези са функцијама за израду резервних копија за мобилне уређаје је да можете да направите резервне копије једног уређаја и лако вратите те податке на други уређај – чак и ако идете са Андроид-а на иОС или обрнуто.

Поврх тога, један од разлога зашто је ИДриве омиљено резервно решење за власнике малих предузећа је то што ИДриве фор Бусинесс подржава израду резервних копија за Линук / Уник сервере.

За знатижељнике постоје два начина за имплементацију ИДриве-а за израду сигурносне копије вашег сервера:

 • Помоћни програм командне линије
 • Резервне скрипте

Нећу овде да откривам све забавне детаље, али сигуран сам да они од вас који су заинтересовани имају доста питања, тако да је овде Линук страница са ФАК-ом ИДриве-а.

Продуктивност рада

Мислим да би вам било тешко тврдити да ОнеДриве није бољи алат за продуктивност од ИДриве-а. Рјешења за складиштење у облаку обично износе онлине резервне копије када је у питању продуктивност рада. Међутим, за разлику од већине резервних решења, ИДриве нуди неколико карактеристика продуктивности које су традиционално везане за нишу складишта облака.

Један погон

Погледали смо интерфејс прегледача ОнеДриве, али нисмо разговарали о свим тим услужним програмима који су у њему убачени. Можете да одаберете један или више предмета сачуваних у ОнеДриве-у и брзо их делите са пријатељима, породицом, колегама или било ким другим.

Ово се постиже генерисањем линка скраћеног за УРЛ који се може дистрибуирати е-поштом или делити друштвеним медијима. Било који дељени садржај може се поправити дозволама које или ограничавају оне на везу да би им прегледали приступ, или им омогућавају да га уређују.

Један од мојих љубимаца са дељењем веза је када пружаоци услуга у облаку не дозвољавају да на тим везама постављате лозинке или датуме истека. ОнеДриве не ради ни једно ни друго. Нема лозинке значи да свако ко има вашу везу може приступити вашем садржају.

Предност подешавања датума истека је што помаже у ублажавању чињенице да је тако лако изгубити евиденцију о садржају који сте поделили. За Мицрософтову заслугу, међутим, интерфејс ОнеДриве пружа картицу „Схаред“ која вам омогућава ревизију дељеног садржаја и која функционише једнако добро, ако не и боље, као истицање веза.

ОнеДриве се такође интегрише са Мицрософтовим низом алата за продуктивност, који додатно олакшавају сарадњу захваљујући функцијама као што су коментари у документу и уређивање предлога о дељеном садржају.

Било који корисник ОнеДриве-а може да користи бесплатну верзију МС Оффице, Мицрософт Оффице Онлине, као и моћнију плаћену верзију, Оффице 365.

Већина услуга складиштења у облаку нема луксуз мноштва изворних канцеларијских алата за изградњу. ОнеДриве то користи и користи ту предност за сјајан ефекат.

ОнеДриве врло добро управља синхронизацијом садржаја на уређајима. Уређаји који покрећу било коју од горе наведених платформи могу се синхронизовати, а времена синхронизације су прилично добра.

Времена за синхронизацију су пристојна. Провео сам тест користећи фасциклу са компримованим тестом величине 258 МБ да одредим и време преноса и преузимања.

Време слањаВреме преузимања
Возим4:360:16
Један погон3:493:03

Тестне датотеке које сам користио су много веће од већине датотека које вероватно синхронизујете, тако да није лоше.

Возим

Као мрежно решење резервне копије, ИДриве се превасходно односи на заштиту вашег чврстог диска.

Међутим, за разлику од већине провајдера облака, он има неколико трикова продуктивности рада у рукаву који су традиционално повезани са складиштењем у облаку.

Ово укључује могућност:

 • Дељење мапа / датотека
 • Синхронизујте уређаје

Дељење се може извршавати или са радне површине или са веб интерфејса.

Дељење аутоматски генерише везу. Ово можете да пружите другима ручно (на пример, током Слацк цхат сесије), поставите их на Фацебоок или Твиттер или пошаљете е-поштом.

Као и код ОнеДриве-а, ИДриве не нуди могућности истека везе. Али линковима за дељени садржај можете заштитити лозинком, што вам ОнеДриве не дозвољава.

И попут ОнеДриве-а, ИДриве нуди картицу веб интерфејса коју можете користити за ревизију садржаја који сте поделили, а који се зове, „поделио сам“.

Картица „дељено са мном“ омогућава вам да видите шта су вам други корисници ИДриве послали. Могућности синхронизације ИДриве-а достојне захваљујући подршци више платформи и неограниченим уређајима.

Водио сам исте тестове као и за ОнеДриве, користећи исту датотеку, и добио сам следећа времена:

Време слањаВреме преузимања
Возим4:360:16
Један погон3:493:03

Нисам сигуран зашто је време преузимања трајало толико дуго, али претпостављам да то има везе са чињеницом да користим локалну енкрипцију / дешифрирање са својим ИДриве налогом, а то успорава процес. (Следеће ћемо разговарати о безбедности).

За крај, напомена ИДриве-а је да имате канту за складиштење синхронизације која је засебна, али једнака вашој интернетској резервној меморији. То значи да основни план ИДриве-а од 1ТБ заиста даје 2ТБ: један за резервну копију и један за синхронизацију, што је прилично корисно.

Сигурност

Без обзира да ли говорите у облаку за складиштење података или резервном копију на мрежи, разумевање колико су ваши подаци заштићени је интегрално, посебно када чувате осетљиви лични или пословни садржај. Потрошачи често превиде овај аспект у корист практичности. Међутим, то би се могло показати критичним погрешним кораком у вашем плану управљања подацима.

Погледајмо како ОнеДриве и ИДриве управљају са сигурношћу, а мислим да ћете схватити зашто је то прилично брзо.

Један погон

Када је у питању сигурност датотека, ОнеДриве дефинитивно није најбољи избор за складиштење у облаку, посебно у поређењу са фаворитима заговорника приватности попут Синц.цом и пЦлоуд.

Као што смо открили, његова интеграција са апликацијама за продуктивност у канцеларији даје му тако примамљиву предност у многим облачним сервисима да би вам било опроштено што превидите чињеницу да не нуди нулти знање шифрирање.

Још забрињавајуће је то што Мицрософт тренутно не шифрира ваше податке о мировању, осим ако немате ОнеДриве фор Бусинесс налог. То значи да док ваши подаци седе у облаку, свако ко успе да добије приступ Мицрософтовим серверима на којима су смештени може да их прочита.

С обзиром на све већи број кршења података у свету и чињеницу да хакери на црне шешир воле да циљају Мицрософтове производе, то изгледа као мало тик-бомбе.

Наводно, ово је проблем који Мицрософт ради на отклањању. Међутим, чињеница да то већ не чине требало би вероватно подићи црвену или две, ако вам је приватност важна.

За ОнеДриве за пословне кориснике енкрипција у мировању догађа се и на нивоу диска и датотеке. Шифровање на нивоу диска користи БитЛоцкер, док је енкрипција на нивоу датотеке заштићена 256-битним АЕС-ом.

Без обзира да ли сте пословни корисник или стандардни корисник, било који подаци који се преко Интернета преносе у и из Мицрософтових центара података преко Интернета шифрирају се помоћу ССЛ-а. Тако ћете барем бити заштићени од напада човека у средини (тј., Интернет прислушкиваче).

Према њиховим интерним правилима, материјали заштићени ауторским правима, попут филмова, неће бити уклоњени ако са њима не буде поднето обавештење о кршењу ауторских права. Надаље, тврде да такве скенирање не користе у маркетиншке сврхе.

Ипак, с обзиром на њихове лажне политике шифровања и чињеницу да скенирају ваше податке, моји савет је да користите ОнеДриве само за текуће радне пројекте који нису осетљиви по природи..

Возим

За разлику од ОнеДриве-а, ИДриве нуди веома добру сигурност података, што га чини савршеним дугорочним спремиштем за осјетљиве радне пројекте и личне датотеке.

Сви подаци послани ИДриве-у заштићени су у транзиту са ССЛ-ом, као што се очекивало. Подаци почивани на ИДриве РАИД-овим заштићеним серверима су такође шифровани, без обзира на тип плана, са 256-битним АЕС-ом.

Чињеница да ИДриве шифрира ваше податке и у транзиту и у мировању прилично је добра.

Али оно што ИДриве чини врхунским је то што нуди корисницима могућност избора:

 • Задани кључ за шифровање
 • Кориснички генерисан кључ за шифровање


Тестирање

Уз задану опцију кључа, ИДриве задржава кључ за вас.

Ако се одлучите за генерисање сопственог кључа, имате само копију тог кључа. То значи да се сва енкрипција и дешифровање одвијају локално, на вашој машини. Нико, чак ни ИДриве запослени, не може прочитати шта сте сачували у облаку.

Примарни недостатак генерисања вашег кључа је да ако изгубите лозинку, нећете моћи да приступите ни подацима у облаку. Такође, креирање кључа генерисаног од стране корисника одсече вас од функција дељења ИДриве-а.

Ако желите и локално шифровање нуле знања и могућност дељења садржаја, погледајте горе поменуте Синц.цом и пЦлоуд. Они нису интернетске резервне услуге, али су одличне за сигурну сарадњу.

Али што се тиче бацкуп решења, ИДриве обавља добар посао са шифровањем као и било који други.

Последње мисли

Мотив ове приче је да своје податке обезбеди користећи алате који су за њих најбоље дизајнирани.

Ако користите ОнеДриве као своју примарну резервну копију, не само да стварате више посла за себе него што вам треба, већ се постављате за разочаравајућу проверу реалности у блиској будућности.

Попут шаке других угледних интернетских сервиса за израду сигурносних копија, ИДриве вам омогућава да замислите свој чврсти диск с услужним програмима који су дизајнирани тако да процес шетите парком. Поврх тога, нуди сјајну архитектуру шифрирања како би били сигурни да су ваше очи само поверљивог садржаја.

Да ли сте корисник ОнеДриве-а? Да ли сте задовољни услугом или мислите да би требало да пређете на ИДриве? Јавите нам у коментарима испод, хвала вам на читању.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me