Pregled Apple Time Machine – posodobljeno 2020

Apple Time Machine pregled

Time Machine je rešitev za varnostno kopiranje za večino Appleovih oboževalcev, vendar oblak ponuja ravno preveč ugodnosti, da bi priporočili ta predpakirani program, ki temelji na strojni opremi.


Najboljše spletne varnostne kopije

Za številne uporabnike macOS-a je Apple-ova domača varnostna programska oprema Time Machine prva in zadnja vrstica obrambe pred napakami trdega diska. In zakaj ne? Datoteke so preproste za uporabo, hitro in temeljito ščitijo vse datoteke brezplačno.

Kljub temu, da lahko Time Machine dokonča delo, njegova odvisnost od lokalne shrambe pomeni, da ne boste izkoristili prednosti oblaka. To pomeni, da manjkate ravni zaščite, ki jo dobite, tako da imajo vaši podatki shranjeni RAID strežniki v utrjenem podatkovnem centru.

Za možnosti oblaka razmislite o priljubljenih Cloudwards.net, Backblaze in IDrive ali si oglejte naš najboljši Mac backup v primerjavi s člankom. Imamo tudi popolnejši spletni vodič za varnostne kopije za uporabnike Mac z več možnostmi v oblaku. Sicer pa uživajte v našem pregledu, ko podrobno opisujemo prednosti in slabosti Apple Time Machine.

Moči & Slabosti

Alternativa za Apple Time Machine

Lastnosti

Time Machine je skoraj tako brezhiben, kot ga lahko dobite orodje za varnostno kopiranje. Za mnoge uporabnike bo to v redu; za druge bo razlog, da razmislite o prehodu na bolj popolno orodje za varnostno kopiranje, kot je CloudBerry Backup ali celo Duplicati (za več informacij o teh dveh storitvah si oglejte naš pregled CloudBerry Backup ali pregled Duplicati).

Morda je največja manjkajoča funkcija ta, da se Time Machine ne ustvari varnostne kopije v oblak. To je samo za lokalno shrambo. Poleg tega vam ne omogoča ustvarjanja lastnega varnostnega razporeda. Lahko greste z avtomatskimi ali ročnimi varnostnimi kopijami in to je to.

Eno področje, kjer Time Machine prehiti večino varnostnih kopij, je, da ustvari varnostno kopijo vseh datotek, vključno s sistemskimi datotekami. Čeprav je to super, bi bila dobrodošla možnost le varnostne kopije določenih vrst datotek, saj je izključitev datotek ročen in mučen postopek.

Poleg cilja in samodejnega ali ročnega varnostnega kopiranja je edina druga resnična možnost, ki jo dobite s programom Time Machine, ta, ali šifrirate datoteke, ki so varnostno kopirane ali ne..

Cenitev

Apple Time Machine je brezplačen z macOS-om. Vseeno morate kupiti lokalno shrambo. Pri tem je priljubljena izbira Apple lastna blagovna znamka za shranjevanje prek WiFi, Time Capsule.

Nekatere blagovne znamke omrežno shranjenega pomnilnika (NAS) so prav tako združljive s Time Machine, lahko pa uporabite zunanji trdi disk, ki uporablja povezavo USB.

Enostavnost uporabe

Time Machine je vnaprej nameščen na macOS-u in, kot bomo razpravljali v spodnjem razdelku File Backup, je večinoma avtomatiziran. Edino, kar morate resnično začeti, varnostno kopirati trdi disk, je izbrati mesto za varnostno kopijo.

Time Machine privzeto varnostno kopira vse datoteke, vključno s sistemskimi datotekami. Iz tega razloga je potrebnih zelo malo vzdrževanja, razen če želite omejiti, kateri predmeti so zaščiteni.

Če imate lokalni pogon brez veliko prostora, boste morda morali to storiti. V tem primeru boste svoje delo izrezali, ker morate izključiti vsak posamezen predmet, ki ga ne želite varnostno kopirati. Bolje bi bilo, če bi vam Time Machine dal možnost izključiti predmete po vrsti datoteke.

Orodja sama po sebi so precej navadna, vendar v resnici ne potrebujejo zapletenosti glede na to, kaj lahko naredijo.  

Varnostno kopiranje datotek & Restavriranje

Kliknite na Time Machine, da začnete postavljati rezervni načrt. Prva stvar, ki jo bo od vas zahteval, je, da izberete varnostno kopijo cilja.

Zažene se aplikacija Time Machine.

Prepričajte se, da imate v računalnik priključen lokalni pogon (formatiran za Mac) ali, če se želite navdušiti, ali ste se povezali s Apple Time Capsule. Time Capsule je Apple lastna blagovna znamka lokalnega pomnilnika. Na voljo so v velikosti 2TB in 3TB in se povežejo z WiFi. Delujejo tudi z napravami iOS, Apple TV in Windows PC.

Časovni stroj vam ne omogoča shranjevanja v oblak. To je precej velika pomanjkljivost v primerjavi s storitvami, kot je CloudBerry Backup, ki vam omogoča, da izberete med približno petdesetimi različnimi integracijami za shranjevanje v oblaku, vključno z Dropbox, Google Drive, Amazon S3 in Backblaze B2.

Ko izberete varnostno kopijo, bo Time Machine začel varnostno kopirati vaše podatke.

To prvo varnostno kopiranje bo trajalo kar nekaj časa, čeprav bo hitrejše kot varnostno kopiranje v oblak. Ko je končan, se Time Machine zažene v ozadju in izvaja samodejne varnostne kopije.

Time Machine ohranja urne varnostne kopije za pretekle 24 ure, dnevne varnostne kopije za preteklih 30 dni in tedenske varnostne kopije za vse prejšnje mesece. Varnostne kopije so posamezne, zato se samo datoteke ponovno ustvarijo samo, če so bile spremenjene.

Če se vaš pogon napolni, bo Time Machine samodejno izbrisal najstarejše varnostne kopije. Zaradi tega morate razmisliti, da grete z zunanjim pogonom, ki je bistveno večji od vašega trdega diska.

Prav tako lahko kadar koli ročno varnostno kopirate in samodejno varnostno kopiranje v celoti izklopite.

Ko obnovite datoteke, lahko izberete najnovejšo različico ali prejšnje različice, če so na voljo. Časovni stroj lahko vključuje tudi posnetke, shranjene na trdem disku vaše naprave. Z njimi lahko obnovite, če nimate takojšnjega dostopa do trdega diska.

Preden obnovite datoteko, lahko pritisnete na preslednico in si jo ogledate tako, kot želite.

Lahko pa obnovite vse, kar ste ustvarili varnostno kopijo naenkrat iz obnovitve macOS.

Datoteke lahko kopirate tudi na drug Mac z uporabo “pomočnika za migracijo”.

Varnost

O varnosti Time Machine resnično ne moremo veliko reči, saj gre tako varno, kolikor ohranjate svoj lokalni pogon. Glede na to lahko rečemo, da lokalni diski praviloma niso najboljše sredstvo za varovanje podatkov.

Lahko jih ukradejo in poškodujejo. Medtem storitve shranjevanja v oblaku, kot je Backblaze, hranijo vaše podatke v varnih podatkovnih centrih, ki so namenjeni preprečevanju fizične in virtualne tatvine.

Poleg tega oblačni strežniki na splošno ponujajo infrastrukturo RAID, kar pomeni, da so vaše datoteke shranjene na več strežnikih za odvečnost. Tako, če se disk zruši, ne izgubite svojih podatkov. Edini način zaščite Time Time je nakup naprave za shranjevanje RAID.

Edina zaščitna funkcija, ki jo dobite s programom Time Machine, je šifriranje, ki ga lahko vklopite ali izklopite. S tem boste šifrirali datoteke, preden jih pošljete na lokalni pogon.

Podpora

Apple vzdržuje podporni portal samo za Time Machine. Tam boste našli vodnike za začetek in odpravljanje težav. Po člankih ni načina za iskanje, vendar vam tega res ni treba: ni jih toliko, da bi lahko brskali. Kar je na voljo, je vsaj dobro napisano.

Če ne najdete odgovorov na svoja vprašanja, se lahko obrnete na Appleovo podporo, kar je pravzaprav precej dobro. Kanali za pomoč vključujejo telefon in klepet v živo. Edino resnično vprašanje je, da morate iti skozi čarovnika za razvejanje, da dejansko pridete do tega kanala in ni jasne poti za Time Machine.

Ko pridete na stran, ki vam omogoča izbiro podpore v živo, čakalne dobe sploh niso dolge. Teste smo opravili v soboto popoldne, čakanje v živo pa je bilo pet minut. Čakanja na telefonsko podporo sta bila dva.

Apple ima tudi uporabniški forum in seveda lahko vedno obiščete svoj lokalni Appleov čaščen kraj.  

Razsodba

Če vas nič ne zanima, če želite varnostno kopirati v oblaku in se počutite, da bi se razmahnili na Apple Time Capsule, je razlogov, da ne uporabljate Time Machine. Je brezplačna in razmeroma enostavna za uporabo.

Varnostne kopije se privzeto izvajajo samodejno in postopno vsako uro, večina Apple računalnikov pa nabere dovolj konjskih moči, da postopek ne bi oviral vašega pretakanja na YouTube.

Če ste sprejeli vrednost spletnega varnostnega kopiranja, boste morda želeli razmisliti o bolj bogatem orodju, kot je CloudBerry Backup, ki podpira tako lokalno kot oblačno varnostno kopijo..

Če želite uporabiti tako Time Machine kot varnostno kopijo v oblaku, priporočamo, da si ogledate Backblaze. Stane le 5 USD na mesec, neomejen prostor za varnostno kopiranje in varnostno kopiranje glede na vrsto datoteke. S svojo preprostostjo se odlično povezuje s Time Machine.

To je vse, kar moramo povedati na temo Apple Time Machine. Nismo ogromni oboževalcev, ampak delo je opravljeno. Pozdravljamo vaše lastne misli o tej temi v spodnjih komentarjih. Hvala za branje.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map