Norton Online Backup Review – posodobljeno 2020

Norton Online Backup Pregled

Služba, ki se počuti slabo v skoraj vseh pogledih; čeprav ima nekaj milosti varčevanja, noben od teh ni prepričljiv razlog, da bi ga priporočil.


Najboljše spletne varnostne kopije

Med tem pregledom Norton Online Backup vas bomo seznanili z rešitvijo za obnovo po nesrečah, za katero bi ljudje pred petnajstimi leti morda našli uporabo. Norton Online Backup s 25 GB prostora za varnostno kopiranje preprosto ni opremljen za današnje potrebe po varnostnih kopijah in ne takrat, ko imajo trdi diski običajno zmogljivosti od 10 do 100 krat večjo.

Norton Online Backup se poleg pomanjkljivega prostora za varnostno kopiranje počuti z datumom na druge načine, kot da se drži nerodnega brskalniškega pristopa, namesto da razvije sposobne namizne odjemalce in ne ponuja zasebnega šifriranja.

Za bolj sodobno rešitev predlagamo, da si ogledate naš najboljši spletni rezervni vodnik. Ali pa iz naše spletne knjižnice pregledov varnostnih kopij naključno izberite poljubno drugo spletno varnostno kopijo. To bo verjetno bolje.

Ampak zaradi nortonskega oboževalca nekje tam, smo dolžni nadaljevati. Ne pozabite prebrati vseh čudovitih podrobnosti o spletnem mestu varnostne kopije v preteklosti. Za tiste, ki so še vedno radovedni, Norton ponuja tudi 15-dnevno brezplačno preskusno različico.  

Moči & Slabosti

Alternativa za Norton Online Backup

Lastnosti

Norton Online Backup nudi varnostno kopijo datotek, kot so dokumenti, slike in videoposnetki, shranjeni na trdem disku vašega računalnika, s čimer se lahko obnovijo v primeru trka, poškodbe datoteke ali celo ukradenega računalnika.

Programska oprema večinoma temelji na brskalniku, ki ima ravno tanek namizni odjemalec, kar je v svetu spletnega varnostnega kopiranja redko. Kasneje v tem pregledu bomo govorili o uporabniški izkušnji, ki ni dobra.

Varnostno kopiranje je na voljo za Windows in Mac. Linux ni podprt. Prav tako niso pametni telefoni, zunanji pogoni ali NAS varnostno kopijo. Oglejte si našo najboljšo varnostno kopijo za Linux ali najboljšo varnostno kopijo za NAS-ove preglede, če je kateri od teh pomemben za vas.

Norton Online Backup ne ponuja mobilnih aplikacij za Android ali iOS niti za varnostno kopiranje podatkov ali celo samo za dostop do njih. Je edini ponudnik spletnih rezervnih kopij, ki tega ne stori. Do datotek lahko vsaj dostopate vsaj na daljavo prek katerega koli brskalnika.

Čeprav je pristop neortodoksen, ima Norton številne funkcije, ki jih pričakujemo od spletnega varnostnega kopiranja. Lahko načrtujete varnostne kopije ali se odločite za neprekinjeno varnostno kopiranje. Varnostno kopirate lahko tudi glede na vrsto datoteke in lokacijo ter nastavite pravila za vključitve in izključitve datotek.

Norton obdrži prejšnje različice datotek 90 dni, če želite vrniti neželeno spremembo ali poškodovati datoteko. Datoteke, izbrisane iz računalnika, Norton Online Backup obdrži v oblaku, dokler jih tam ne izbrišete (resnično arhiviranje).

Nekaj ​​pomembnih manjkajočih funkcij vključuje varnostno kopiranje na ravni blokov in zasebno šifriranje, ki sta med konkurenčnimi varnostnimi kopijami običajna. Varnostno kopiranje na podlagi slik, manj pogosto, je še ena napaka. Oglejte si naš najboljši pregled nadomestnih kopij za nekaj idej.    

Cenitev

Norton Online Backup omogoča preprostejše nakupne odločitve, saj lahko izbirate med samo enim načrtom. Potem spet, en načrt zagotavlja le 25 GB prostora za varnostno kopiranje, zato bo odločitev o nakupu za večino verjetno “hard pass”.

Povprečni potrošnik ima preprosto veliko več podatkov za varnostno kopiranje kot 25 GB. Pri 49 dolarjih na leto ni ravno dobro. Za isti strošek lahko dobite eno leto neomejene varnostne kopije iz Backblaze (preberite naš Backblaze pregled).

Norton Online Backup vam omogoča, da z eno naročnino zaščitite do pet računalnikov. Če imate pet računalnikov s trdih diskov 5 GB, ste v dobrih rokah.

Enostavnost uporabe

Norton Online Backup svoje procese precej nadležno razdeli med lahkega namiznega odjemalca in nerodnega vmesnika brskalnika. Če želite nastaviti rezervni načrt, boste morali skočiti med oba, kar je nekoliko glavobol.

Na primer, lahko preko vmesnika brskalnika dodate vrste datotek za samodejno varnostno kopiranje. Če želite dodati posamezne datoteke, boste morali uporabiti namizni odjemalec (v storitvi CloudBerry Varnostno kopiranje si oglejte primer zapletene in hkrati enostavne storitve).

Sam namizni odjemalec je na žalost zelo borebones. Zgrajen je okoli omejenega menija, ki se odpre v opravilni vrstici in ne v celoti izdelan program. Počuti se napol zapečenega, tako kot se je razvojna ekipa v Nortonu odločila, da bo na koncu projekta opustila projekt.  

Tudi vmesnik brskalnika se zdi nerazvit. Kar nekaj časa smo potrebovali, da smo ugotovili, kako vse to deluje, kar je razburilo neodzivnost in dejstvo, da zelo pogosto počnete nekaj v brskalniku, zaradi česar se na namizju odpre nekaj za dokončanje dejanja, vendar nič ne opozori na to dejstvo.

Skratka, spletno varnostno kopijo Norton preprosto ni enostavno in zabavno. Bolje bi bilo slediti pristopu, ki ga je sprejela večina drugih spletnih varnostnih kopij, kar pomeni, da lahko upravljate večino ali celoten postopek izdelave varnostnih kopij s pomočjo celotnega namiznega odjemalca. Pri izdelavi intuitivne uporabniške izkušnje je treba povedati nekaj o najboljših praksah.    

Rezerva & Okrevanje

Namestiti morate namizni odjemalec, da bo Norton Online Backup deloval kot zaščita vašega trdega diska. Če namestite odjemalca, ustvarite ikono opravilne vrstice, na katero lahko z desno miškino tipko kliknete, da odprete meni z možnostmi.

Če izberete “dom”, se odpre vmesnik brskalnika. Izberete lahko “dodaj v varnostno kopijo”, da dodate mape in datoteke v svoj rezervni načrt, vendar je to treba storiti posebej, kar pa vzame veliko časa. Večina spletnih orodij za varnostno kopiranje omogoča izbiro več map in datotek hkrati.

Spletni vmesnik bistveno olajša nastavitev varnostnega načrta. Na zavihku z imenom “kaj” (kar povzema naš celotni vtis o Norton Online Backup) lahko izberete kategorije vrst datotek, s katerimi bo Norton samodejno varnostno kopiral.

Kot privzeto so kot kategorije na voljo stiki, finančne datoteke, glasba, slike, e-pošta, internetni priljubljeni, pisarniški dokumenti in video. Za samodejno varnostno kopiranje lahko dodate tudi razširitve datotek.

Norton Online Backup išče datoteke samo v virih, ki jih sami določite, kar je v sistemu Windows privzeto le mapa »uporabniki«. Dodate lahko več virov in Nortonu rečete, da varnostno kopira določene mape in datoteke tudi po poti.

Načrtovanje rezervnega kopiranja se zgodi na zavihku »kdaj« v brskalniku, ki je v pogledu »nastavitve«.

Izberete lahko »samodejne« varnostne kopije, ki hranijo datoteke, kolikor je potrebno, ali pa načrtujete dnevne, tedenske ali mesečne varnostne kopije. Obstaja tudi ročna možnost, kar pomeni, da se bo programska oprema varnostno kopirala šele, ko ji boste povedali.

To je skoraj vse, kar je za varnostno kopiranje računalnika.

Obnovitev datotek se začne z izbiro »obnovi« v meniju opravilne vrstice, ki odpre okno brskalnika.

Lahko obnovite vse ali izberete datoteke. Izberete lahko tudi, da obnovite datoteke na njihovo prvotno mesto ali v posebno »obnovljeno mapo«. Norton ne dovoli, da si izberete svojo lokacijo, v katero se želite obnoviti, kot to počnejo drugi varnostni programi.

Na žalost obstaja veliko večja težava v tem, da nismo uspeli obnoviti preskusne datoteke. Ta preskusna datoteka je bila 1 GB, zato Norton ne more obdelati datotek take velikosti. Vendar nam je dejal, da je varnostno kopirano in da navajamo, da uporabljamo 1 GB našega 25 GB prostora za varnostno kopijo.

Postali smo sumljivi, ko nam je aplikacija povedala, da je končala varnostno kopiranje datoteke v manj kot pol minute, kar za datoteko take velikosti ni mogoče. Torej, v bistvu nam je orodje lagalo. Poskušali smo varnostno kopirati nekaj manjših datotek in z njimi nismo imeli težav. Če se odločite za uporabo Nortona, verjetno vseeno ne boste sodelovali z velikimi datotekami.

Hitrost

Odločili smo se, da bomo izvedli testiranje zmogljivosti za Norton Online Backup z varnostno kopijo 1 GB stisnjene mape, sestavljene iz različnih vrst datotek, kar je test, ki ga uporabljamo za vse spletne varnostne kopije. Kot je navedeno zgoraj, Norton ni uspel naložiti naše testne datoteke.

Glede na to ne moremo zares govoriti o njegovi hitrosti v primerjavi z drugimi storitvami. Kar je vredno, smo lahko uspešno in razumno hitro naložili manjše datoteke. Te datoteke, vse pod 25 MB, so trajale le nekaj sekund.

Varnost

Norton Online Backup brska po datotekah tako v 128-bitnem šifriranem SSL-ju, kot v mirovanju, s pomočjo 256-bitnega AES-a. Tako šifriranje med tranzitom kot v mirovanju se pričakuje od varnostnih ukrepov v oblaku za storitev v oblaku, AES pa je standardni protokol, ki se danes uporablja.

To je vse dobro na strani Norton Online Backup. Vendar storitev ne daje možnosti zasebnega šifriranja, kot je večina uglednih spletnih varnostnih kopij.

Norton se namesto tega vedno drži vaših šifrirnih ključev. Čeprav to pomeni, da lahko podjetje ponastavi vaše geslo, če ga izgubite, se zasebno šifriranje (imenovano tudi šifriranje z ničelnim znanjem) šteje za varnejše in funkcijo, ki jo običajno priporočamo.

Dvofaktorska overitev je še ena od funkcij, ki manjkajo. Odsotnost je pravzaprav bolj škodljiva kot zasebno šifriranje, saj je sredstvo za zaščito pred šibkimi razpokami gesla – preprostejše sredstvo za krajo identitete kot kršitve podatkov.

Dvofaktorna avtentikacija presenetljivo bolj redka med spletnimi varnostnimi kopijami kot zasebno šifriranje. Osebne možnosti z zasebnim šifriranjem in dvofaktorno avtentikacijo vključujejo Backblaze, Carbonite in Zoolz (preberite naš Zoolz pregled).  

Podpora

Zaradi vseh svojih pomanjkljivosti ima Norton Online Backup vsaj dobro podporo v obliki 24/7 klepeta v živo.

Tehniki za podporo ne podpirajo samo varnostne kopije Norton Online; podpirajo tudi Norton Antivirus, Norton Security, Norton VPN (ni med najboljšimi VPN) in vse druge Nortonove aplikacije.

V našem testiranju podpore za klepete se zdi, da si agenti vzamejo kar nekaj časa, ko iščejo odgovore, kar je razumljivo glede na to, koliko izdelkov podpirajo. Vsekakor so se vrnili z odgovori, vendar so bili vsi v skladu z zastavljenimi vprašanji.  

Poleg klepeta Norton vzdržuje knjižnico člankov za podporo za Norton Online Backup. Knjižnico je mogoče iskati, vendar nekoliko redko. Možnost iskanja vrne tudi rezultate foruma Norton, ki sicer ni preveč aktiven, vendar ima v njem še nekaj koristnih informacij.

Razsodba

Če iščete rešitev za obnovo po katastrofi za domači računalnik in ne veste veliko o pokrajini, bi vam lahko Norton Online Backup pritekel oko na podlagi prepoznavanja imena. Norton by Symantec že več kot 25 let ponuja nekatere najbolj priljubljene protivirusne in varnostne programske opreme.

Priporočamo, da nadaljujete z iskanjem. Norton Online Backup ne meri največ možnosti, ki so na voljo na spletu. Uporabniška izkušnja je ločena, ni mobilnih aplikacij in ni možnosti za zasebno šifriranje. Težave imamo tudi pri nalaganju velikih datotek.

Tudi če vse to ni bilo res, 25GB rezervnega prostora ne bo prišlo daleč. Če to nekako ustreza vašim potrebam, lahko za približno enako ceno dobite 2TB varnostne kopije z IDrive ali neomejeno varnostno kopijo z Backblaze, oboje pa zagotavlja tudi veliko boljšo uporabniško izkušnjo (oglejte si naš IDrive vs Backblaze na glavo).  

To je vse tisto, kar bomo za zdaj naredili pri spletnem varnostnem kopiranju Norton. Preostanek tega bomo prepustili vam, našim bralcem, v spodnjih komentarjih. Ali pa nam povejte, kaj nam manjka. Kakor koli, hvala za branje.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map