Final Cut Pro X Review – odličen urejevalnik za Mac – posodobljeno 2020

Final Cut Pro X pregled

Final Cut Pro X je močno orodje, ki se uporablja za urejanje filmov z velikim proračunom in YouTube video posnetke. Slaba stran je, da je težko uporabljati in je na voljo samo na Macu, vendar je za pravo osebo to zagotovo pravo orodje, kot lahko preberete v tem pregledu Final Cut.


ocene video urejevalnika

Final Cut Pro X je vrhunska programska oprema za urejanje videov, ki je samo za Mac, ki jo profesionalci uporabljajo za snemanje filmov. Njegovi veliki proračunski krediti vključujejo socialno mrežo, Wolverine in No Country for Old Men. 

Priljubljen je tudi pri ljubiteljskih ustvarjalcih, saj je z njim sodelovalo več kot 2,5 milijona uporabnikov. V tem pregledu Final Cut Pro X bomo videli, ali izstopa dovolj, da upraviči visoko ceno.

Če povzamem, uživali smo v uporabi Final Cut Pro, vendar je bilo težko ugotoviti, kaj vse je bilo. Za učenje je potreben čas, a to je zato, ker je na voljo toliko Priporočamo ga vsem, profesionalnim ali kako drugače, ki se resno ukvarjajo z video posnetki.

Če ga uporabljate za velike filme, boste morda potrebovali dodaten prostor za shranjevanje, zato si oglejte naš najboljši prostor za shranjevanje v oblaku in najboljši prostor za shranjevanje v oblaku za velike datoteke.

Za tiste, ki poskušajo najti najboljšo programsko opremo za urejanje videov in vas ne skrbi cena, je Final Cut Pro X odlična izbira. Če ste šele začeli z urejanjem videov, bo morda boljši izbor nekaj preprostejšega in cenejšega.

Moči & Slabosti

Alternativa za Final Cut Pro X

Lastnosti

Final Cut Pro X je orodje, bogato s funkcijami, ki ponuja vse osnove in veliko dodatkov, da bodo vaši filmi še boljši.

Večina orodij za urejanje videov ima območje časovne premice z več različnimi skladbami. Pristop Final Cut Pro X je nekoliko drugačen. Območje časovne premice je velik, prazen prostor, ki omogoča, da video posnetke povlečete tja, kamor jih želite, in jih postavite nad ali pod druge elemente. Če ste navajeni na druga orodja, to ni takoj seznanjeno, vendar je smiselno, ko se z njim seznanite.

končni rez-3dtekst

Osnovno urejanje in rezanje je enostavno, poleg tega pa se lahko preprosto pomikate skozi posnetke, ki jih dodate v svojo knjižnico. Obstaja veliko dodatkov, ki jih lahko dodate tudi v svoje filme.

final-cut-naslovi

Ogromen izbor naslovov. Te lahko povlečete na časovnico in jih povežete z določenim posnetkom, tako da so njihova ozadja samodejno pregledna. Obstaja tudi več 3D-učinkov, na primer z nadgradnjo besedila nad sliko. Vsi naslovni učinki so napolnjeni z možnostmi, tako da jih lahko zelo prilagodite.

generatorji končnega reza

Final Cut Pro X vključuje velik izbor vizualnih učinkov, ki imajo nadzor, da jih prilagodite točno tako, kot želite. Te so preproste za uporabo. Preprosto jih povlečete čez ustrezen posnetek na časovnici in ti se takoj uporabijo. Vašemu filmu lahko preprosto daste poseben videz, ki je lahko vse od stiliziranega zrna do staromodnega filmskega učinka.

končni rez-video učinki

Želite, da se vaši filmi slišijo tako dobro, kot so videti, Final Cut Pro X pa lahko izbira med številnimi zvočnimi učinki. Te segajo od profesionalnih prilagoditev do bolj zabavnih, novih učinkov, oboje pa ima svojo uporabo. Na primer, obstajajo avtomobilski radio in podvodna popačenja.

končni rez-zvok

Imate podobno raven izbire, ko gre za prehode. Obstajajo običajni bledi in zameglitve, zapleteni geometrijski učinki in animacije, kot so odpiranje zaves in vrat. Lahko ste tako subtilni ali drzni, kot želite, če pa ste v filmu videli nekaj, kar obstaja, obstaja velika možnost, da tukaj najdete nekaj podobnega.

Final Cut Pro učinki

Če želite orodje z veliko učinki, vas je Final Cut Pro X zagotovo pokril. Za še en urejevalnik videov z veliko izbiro učinkov preberite naš pregled Corel VideoStudio Ultimate.

Vključeno je tudi kroma keying. Poiščite “keying” v meniju z učinki in povlecite v svojo časovnico, kjer sta povezani dva posnetka, in samodejno bo uganil, kakšna naj bo barva ključa. Za nas je naredil odlično delo, čeprav lahko izbirate, če raje preglasite njegovo izbiro.

Omogoča vam, da podobne posnetke združite v “avdicije.” Lahko jih pogledate in vidite, katera deluje najbolje. To je lahko zelo koristno, če želite preizkusiti več učinkov na določenem video posnetku ali preizkusiti različne posnetke in videti, kako ustrezajo vašemu zvoku.

Funkcija »najdi ljudi« lahko lovi po vaših posnetkih in poišče določene ljudi, tudi pri uvozu medijev. To je koristno, če imate na voljo veliko posnetkov. Lahko celo olajša iskanje po varnostnih posnetkih, če sumite, da imate vsiljivca.

Pregled funkcij Final Cut Pro X

Logotip Final Cut Pro Xwww.apple.com

29999 dolarjev

Operacijski sistem

Windows

Mac

Linux

Lastnosti

Urejanje 4K

Orodja akcijske kamere
Na voljo so dodatki

Chroma tipka (zeleni zaslon)

360-stopinjsko urejanje videov

Urejanje več kamer

Izvozi v YouTube

Izvozi na Facebook

Izvoz v Vimeo

Optimizacija naprav
Apple

Zapni na DVD

Zapelji na Blu-ray

Cenitev

Final Cut Pro X je s cenami 299,99 USD eno najdražjih orodij na trgu. Uporabljali so ga za ustvarjanje filmov in TV oddaj, tako da je očitno profesionalno orodje, za katerega bodo mnogi z veseljem plačali. Če ga uporabljate profesionalno, ga lahko zahtevate kot strošek. Tam vam lahko pomaga najboljša računovodska programska oprema.

Ker ni poceni, boste želeli vedeti, kaj dobivate. Na srečo Final Cut Pro X prihaja s 30-dnevno brezplačno preizkusno različico, če jo želite preizkusiti.

Če želite začeti z urejanjem in ne želite porabiti denarja, lahko poskusite Hitfilm Express ali Apple-ovo lastno iMovie, ki je verjetno priložena vašemu Macu. Preberite naš pregled Wondershare Filmora9 za še eno brezplačno orodje.

Final Cut Pro X je drago orodje, vendar ni slaba vrednost in bo vredno, če izkoristite vse njegove lastnosti. Tu dobiva spodobno oceno.

Enostavnost uporabe

Če želite prenesti brezplačno preskusno različico Final Cut Pro X, vnesite svoj e-poštni naslov in nekaj drugih podrobnosti ter nato prenesite namestitveni program. Ko smo odstranili polje za prejemanje neželene pošte, smo bili presenečeni, ko smo videli, ko se je ponovno odločila, ko smo kliknili gumb »oddaj«, zato pozorni na to. Prenos s 3 GB pa je nameščal programsko opremo brez dodatnih težav.

V notranjosti same aplikacije Final Cut Pro X vsebuje veliko referenčno pomoč v aplikaciji, tako da lahko hitro najdete navodila o tem, česar ne morete ugotoviti. Obstaja tudi uporaben seznam bližnjic na tipkovnici, ki vam pomagajo pospešiti delovni potek.

končne bližnjice

Final Cut Pro X privzeto premika izbrano točko v vašem videoposnetku, ko miško premikate preko ikon posnetka ali celotnega okna časovnice. Ugotovili smo, da je to raziskovanje vmesnika nadležno, saj med delom dobite kakofonijo predvajanja zvoka naprej in nazaj. Kljub temu ga lahko izklopite s klikom na gumb “skimming”.

Sprva smo morali pogledati, kako narediti skoraj vse. Če ste navajeni na intuitivnost in preprostost iMovie, bo Final Cut Pro X prišel kot nekaj šoka. Običajno se igramo z orodji, dokler ne najdemo nekaj, česar ne moremo storiti, preden pogledamo podporni material, toda s Final Cutom smo težko ugotovili razmeroma osnovne stvari.

Po drugi strani je to, da smo, ko smo se lotili dela, ponavadi koristili dodatna zapletenost, manj intuitivni načini dela pa so omogočili večji nadzor nad dogajanjem v filmih. 

Menili smo tudi, da je orodje na splošno natančno in oblikovano tako, da izkušeni uporabniki lahko počnejo stvari točno tako, kot želijo. Nadzorovanci in strokovnjaki bodo to nedvomno cenili, čeprav bi začetniki morali pričakovati krivuljo učenja.

Če morate med učenjem spremljati, kako ravnati, zakaj ne preverite najboljših aplikacij za zapisovanje, tako da lahko zapišete nekaj namigov.

Final Cut Pro Pomoč

Če potrebujete pomoč, obstaja več načinov, kako jo dobiti. Pomoč v aplikaciji je obsežna, vendar počasna, saj nalaga strani iz interneta. Če želite poiskati nekaj specifičnega, morate uporabiti Apple-ovo splošno stran za podporo. 

Lepo bi bilo imeti namensko stran za programsko opremo, morda tisto s trajno vidnimi povezavami do njenega indeksa in pogostih vprašanj, skupaj s funkcijo za iskanje samo Final Cut Pro X.

Prav tako imate dostop do Applove podporne skupnosti in neposredno podporo. Njen forum v skupnosti je zelo zaseden, večina vprašanj je dobila odgovore, ne pa, da bi vsi dobili zadovoljivo rešitev, kar bi lahko povedali.

Kaj je na splošno dobro, toda za drago orodje raje vidimo več kot to, še posebej, ker imajo skoraj vsi njegovi konkurenti namenjene strani za pomoč.

Enostavnost uporabe ni najmočnejša točka Final Cut Pro X, vendar je to mogoče pričakovati pri profesionalnem orodju. Kompleksnost je pogosto stranski učinek njegove moči in v nobenem trenutku nismo imeli težav zaradi slabe zasnove ali stvari, ki ne delujejo, kot bi morale.

Uvozi forme:
VideoApple Animation Codec, Apple Intermediate Codec, Apple ProRes, Apple ProRes RAW in RAW HQ, AVCHD, AVC-ULTRA, Canon Cinema RAW Light, DV (DVCAM, DVCPRO, DVCPRO50), DVCPRO HD, H.264, HDV, HEVC, iFrame , Motion JPEG, MPEG IMX (D-10), QuickTime, REDCODE RAW (R3D), Nekomprimirano 8-bitno 4: 2: 2, Nekomprimirano 10-bitno 4: 2: 2, XAVC, XDCAM HD / EX / HD422, XF -AVC
ZvokAAC, AIFF, MWF, CAF, MP3, MP4, RF64, WAV
SlikaBMP, GIF, HEIF, JPEG, PNG, PSD, RAW, TGA, TIFF
Posode3GP, AVI, MOV, MP4, MTS / M2TS, MXF
Izvozi oblike:
VideoMOV, MXF, Apple ProRes, AVC-Intra Class 50/100/200, DV (DVCAM, DVCPRO, DVCPRO50), H.264, HDV, MPEG IMX, Nekomprimirano 10-bitno 4: 2: 2, XDCAM HD / EX / HD422, Apple Animation Codec, AVC-Intra, QuickTime
Naprave in tarčeYouTube, Vimeo, Facebook, Apple naprave, DVD, Blu Ray

Final Cut Pro X vam omogoča delo s široko paleto video, avdio in slikovnih formatov. Privzeti izvozni meni vam omogoča ustvarjanje datotek za DVD, Blu Ray, platforme družbenih medijev in naprave Apple. Prav tako lahko ustvarite videoposnetke za pretočne storitve, kot sta Vimeo in YouTube. Preberite naš vodič, kako odblokirati YouTube vodič, če do njega ne morete dostopati.

Kot bi pričakovali, se dobro vključuje v druge Apple projekte. Mape za iTunes in Garage Band so bile samodejno dodane v našo medijsko knjižnico, možnosti izvoza pa so utežene v Apple prijazne formate in naprave.

Poskusili smo izvoz video posnetkov za naprave Apple in rekli so nam, da je bil uspešen. Po tem, ko se je iTunes samodejno odprl, smo si ogledali naš video, vendar ga nismo našli. Več sreče smo imeli neposredno pri izvozu v datotečni sistem.

Video lahko dodate iz številnih virov, a ko se knjižnica začne napolniti, boste morda začeli potrebovati več prostora. Naš najboljši prostor za shranjevanje v oblaku za video članek je dobro mesto za začetek.

Final Cut Pro X vključuje tudi funkcijo pretvorbe, s katero lahko prepoznate in prilagodite datoteke, na katere bo vplival premik z 32-bitnega na 64-bitni, saj Apple poostri svoja pravila. Če imate veliko video posnetkov za pretvorbo, vam bo morda všeč naš vodič o najboljšem video pretvorniku.

Izvedba

Final Cut Pro X je izdelek Mac in je bil preizkušen v drugačnem sistemu, kot smo ga uporabili z drugimi orodji za urejanje videov, ki smo si jih ogledali. Naš Mac Mini je precej starejši od našega preizkuševalnega računalnika, zato upoštevajte te podatke. Uporabili smo iste posnetke.

Čeprav smo opravili več teh testov, smo morali prvič preučiti, kako spremeniti izvozne nastavitve, ki so določene na samem izvoznem zaslonu in jih je treba predhodno spremeniti. Nismo mogli ugotoviti, kako izvoziti posnetke pri 60 sličicah na sekundo, zato tega še nismo storili.

Nastavitve: F1 ClipMusic ClipInterview ClipAverage
720p 30 sličic na sekundo23.0927,9020.0323.67
720p 60 sličic na sekundoN / AN / AN / AN / A
1080p 30 sličic na sekundo38,9937.0630.5535.53
1080p 60 sličic na sekundoN / AN / AN / AN / A

Kakovost izvoza je bila odlična. Final Cut Pro X ne privzeto prikaže nobene vrste v teku, ampak poskuša datoteke odpreti v katerem koli predvajalniku, ki ga uporabljate za te formate. Večino časa je to delovalo v redu, čeprav nas je iTunes pri lovu na izhodni film pustil zmedeni. 

Delo lahko nadaljujete med prikazom videoposnetka, kar je koristno in funkcijo, ki jo uporablja tudi HitFilm, o kateri lahko več preberete v našem pregledu HitFilm. To je še posebej dobro, če snemate velike filme, zato vam ni treba čakati več ur, ko se končajo. 

Po drugi strani nimate nobenih povratnih informacij o tem, kako dolgo bo trajal postopek izvoza, kar ni idealno, če sedite tam s štoparico in poskušate čas namestiti za spletni članek.

Vsebuje tudi nekaj uporabnih funkcij za spremljanje učinkovitosti. V nastavitvah lahko izberete opozorila, če v različnih situacijah spustite okvirje, kar vam omogoča, da odpravite težave takoj, ko se pojavijo.

končne nastavitve

Skrbelo nas je, da smo testirali Final Cut Pro X na starajočem se Mac Miniju, vendar smo bili prijetno presenečeni nad tem, kako uspešen je. Nismo videli nobenih resničnih zamud ali padcev uspešnosti pri njegovi uporabi, niti pri uporabi številnih učinkov in z natrpani časovni premici. Najdaljše zamude, ki smo jih opazili, so bile med brskanjem po spletnih straneh s pomočjo.

Na splošno ima Final Cut Pro X odličen rezultat, saj deluje na naši testni strojni opremi in je nedvomno še boljši na sodobnejšem stroju.

Orodja

Final Cut Pro X ima v zgornjem levem meniju časovnice na voljo osnovna orodja za urejanje. Orodje “rezilo” vam omogoča rezanje sponk. 

Orodje “trim” se uporablja za urejanje zdrsa in vam omogoča prilagajanje začetnih in končnih točk posnetkov. Prilagodite jih lahko, ne da bi jih spremenili, ko se posnetki na obeh straneh ustavijo in zaženejo, kar vam omogoča, da določite čas pravočasno. Če želite natančno določiti, jih lahko prilagodite z vejico in tipkami za zaustavitev. Obstajajo tudi orodja za “zoom”, “select” in “position”, katerih funkcijo lahko verjetno ugotovite.

Obstaja orodje za izbiro razpona, ki vam omogoča, da izberete koščke posnetkov, ki jih želite izrezati ali ločiti od ostalih. Sprva smo ugotovili, da to počnemo po naključju, a ko ugotovite osnove uporabe Final Cut Pro X, je zelo enostavno hitro izpostaviti področja filma, s katerimi želite sodelovati..

Priložena so izčrpna orodja za razvrščanje barv, s katerimi boste zagotovili, da bo film videti pravilno. Obstaja okvirjanje tipk, s katerim lahko sčasoma prilagodite barve, krivulje barv, odtenka in nasičenosti. Barve lahko ujemate med posnetki.

Na splošno Final Final Pro X ponuja orodja za to, kar potrebujete, in ne boste našli veliko, česar ne počne. Priročnik boste morda morali včasih preveriti, vendar je tukaj dobro.

Razsodba

Kot bi pričakovali od orodja na platformi z brezplačnim ekvivalentom, mora biti Final Cut Pro X dober, da se ga splača kupiti, in to je tako. Celovit nabor funkcij bo ustrezal vsem, ki se resno ukvarjajo z urejanjem filmov. To orodje ni najlažje, vendar je bilo oblikovano tako, da lahko naredite vse, kar morate.

Izkušnja je tudi v veliki meri brez napak. Final Cut Pro X se med testiranjem ni zrušil enkrat. Če želite biti na varni strani, si oglejte našo avtomatsko varnostno kopijo video vodnika.

Če ste uporabili Final Cut Pro in imate kaj povedati o tem, nam to sporočite v komentarjih. Hvala za branje.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map