Pregled računovodstva valov

Wave je brezplačen in uporabnikom prijazen spletni računovodski program. Je izredno priljubljen, vendar, kot lahko preberete v našem celotnem pregledu Wave, ekipa Cloudwards.net meni, da imajo njegovi plačani tekmeci le malo dodatnega roba, ko gre za napredno knjigovodstvo.


Best-Accounting-Software-Ocene

Wave je ena najboljših možnosti računovodske programske opreme, zlasti za samostojne podjetnike in mala podjetja. Največja prednost, ki jo ima Wave pred svojimi konkurenti, je ta, da ponuja osnovne funkcije brezplačno, za kar plačujejo druge platforme. Edine storitve, ki jih plačujete, so plačila in plačila s kreditnimi karticami.

Wave ponuja veliko funkcij in večina jih je tisto, za kar bi pričakovali, da bo imela katero koli računovodsko platformo. Njegove funkcije so dovolj za mala podjetja, a če potrebujete nekaj močnejšega, so njegovi plačani konkurenti QuickBooks Online ali FreshBooks še vedno vredni cene.

Wave je enostaven za uporabo, tudi za ljudi, ki jih računovodstvo ali knjigovodstvo ne pozna. Račun lahko ustvarite v nekaj minutah, stranke pa vam lahko plačajo neposredno iz računa, ker ima Wave svoj sistem za obdelavo plačil. Postavitev je čista in lahko razumljiva, za vsako funkcijo Wave pa je jasen potek.

Če ste samostojni podjetnik ali lastnik podjetja, ki potrebuje le preprosto, a zanesljivo računovodsko platformo, vas prosimo, da preizkusite podjetje Wave. Nimate česa izgubiti, še posebej, ker so skoraj vse njegove lastnosti brezplačne.

Moči & Slabosti

Alternativa za računovodstvo valov

Lastnosti

Wave vključuje osnovne funkcije, ki bi jih morale imeti vse računovodske platforme, čeprav niso tako močne, kot jih lahko najdete pri plačljivih platformah. Vendar so funkcije Wave enostavne za uporabo in opravite delo.

Podobno kot funkcija »zalog«, ki jo vidimo v drugi računovodski programski opremi, kot sta Sage ali Xero (za več informacij preberite naš pregled Sage in Xero pregled), ima Wave stran »izdelki in storitve«, na katero lahko posnamete vse, kar kupujete ali prodajate. Kljub temu je ta funkcija bolj podobna seznamu izdelkov, saj spremlja samo imena izdelkov in cene.

Upoštevajte, da ima Wave dva različna seznama artiklov, enega za prodajne račune in enega za vaše račune. Preden dodate izdelek na ustrezen seznam izdelkov in storitev, preden ga lahko uporabite v računu ali računu. Pod kategorijami “prodaja” in “nakupi” lahko najdete strani z izdelki in storitvami.

val-nov izdelek

Na strani »izdelki in storitve« lahko dodate nov element ali uredite obstoječega. Če želite dati izdelek na voljo za račune, potrdite polje »prodaj to«. Če želite uporabiti račune, potrdite polje »kupi to«.

Bančni vir lahko v Waveu nastavite tudi tako, da povežete svoj bančni račun ali kreditno kartico. Wave naloži svoje bančne izpiske prek vašega spletnega bančnega računa, tako da se vaše transakcije samodejno posodobijo.

Ko usklajujete račun, lahko na vrhu okna najdete izračun, ki vam bo pomagal slediti razlikam med stanji vaše valute in bančnih računov. Nato lahko preberete svojo izjavo, dodate ali potrdite transakcije v valu Wave, ko greste.

usklajevanje valov

Za razliko od Xero, Wave nima funkcije bančnega pravila, ki bi se samodejno ujemala z vašimi transakcijami. Vse morate storiti ročno, vključno z ustreznimi transakcijami za vsak ločen račun, pa tudi dodajanje in brisanje transakcij, če jih vstavite v napačen račun. 

uskladi valovanje

Wave ne ponuja veliko možnosti integracije. Edine aplikacije, ki jih Wave lahko integrira, so PayPal, Etsy, Shoeboxed, Zapier in Google Sheets. Glede na to vam Zapier lahko pomaga pri povezovanju več platform na Wave.

Wave ima močan nabor preprostih funkcij, ki so enostavne za uporabo, tudi če nimate izkušenj z računovodstvom ali vodenjem knjig. Zasnovan je za ljudi, ki niso seznanjeni z upravljanjem svojih financ, zato če iščete nekaj naprednejšega, si oglejte plačljive konkurente.

Cenitev

Cena za valove je ena od močnih točk. Z izjemo svojih plačilnih sistemov in sistemov za obdelavo plačil je Wave brezplačen za uporabo, zaradi česar je odlična platforma za podjetja, ki se šele začenjajo.

Wave ponuja svojo storitev plač – ki vključuje letne davčne obrazce in neposredni depozit za zaposlene – za uporabnike s sedežem v ZDA in Kanadi. Cena se razlikuje glede na vašo lokacijo. V večini ameriških zveznih držav in Kanadi družba Wave zaračuna 20 USD mesečno za svojo storitev plačevanja plus 4 USD na mesec za vsakega zaposlenega ali neodvisnega izvajalca.

Če se nahajate v enem od devetih zveznih držav, kjer je na voljo davčna storitev družbe Wave, lahko dobite kombinirano plačilno in davčno službo družbe Wave za 35 dolarjev na mesec plus 4 USD na mesec za vsakega zaposlenega ali neodvisnega izvajalca.

Wave ima tudi svoj sistem za obdelavo plačil, tako da lahko vaše stranke plačujejo račune prek spleta s kreditno kartico ali bančnim nakazilom. Podobno kot QuickBooks Online in FreshBooks (za več informacij preberite naš pregled QuickBooks Online in FreshBooks pregled), bo Wave zaračunal provizijo v višini 2,9 odstotka plus 30 centov za transakcije s kreditnimi karticami in 1 odstotek za bančne nakazile.

Uporabniku prijaznost

Če se želite prijaviti z Wave, morate vnesti svoj e-poštni naslov in ime ter kategorijo vašega podjetja. Če pa želite uporabiti Waveov sistem za obdelavo plačil in storitve izplačevanja plačil, je poleg vašega podjetja in osebnih podatkov treba izpolniti še več obrazcev, na primer podatke o vašem bančnem računu..

val-posel-podrobnosti

Wave ima čist vmesnik in količina prikazanih informacij je ravno pravšnja, še posebej za ljudi, ki računovodstva ne poznajo. Vse lahko hitro dostopate z navigacijske vrstice na levi strani okna. Edina stvar, ki jo navigacijski vrstici manjka, je gumb za hitro dodajanje, ki ga najdete le na armaturni plošči.

valovna armaturna plošča

Na vrhu vrstice za krmarjenje boste našli gumb z imenom svojega podjetja, in sicer tako, da lahko prehod na drug poslovni račun ali na osebni račun.

Wave ima tudi aplikacijo za Android in iOS, tako da lahko na poti upravljate račune in potrdila. Namesto da bi ponudil eno aplikacijo za vse, kot sta QuickBooks Online ali Xero do, Wave jo razdeli na dve aplikaciji: “prejemke”, da zajamete in naložite svoje prejemke in “račune” za pošiljanje in upravljanje računov..

Wave je dobra platforma za ljudi, ki so novi v računovodstvu. Njegove funkcije so enostavne za uporabo in vse logično prikazuje. Nastavitev vsega je preprosta in traja manj kot 15 minut, če imate vse potrebne informacije.

Računanje

Obstajata dva načina za izdelavo novega računa. Prva je skozi nadzorno ploščo, s klikom na gumb “ustvari novo” in nato izberite “račun.” 

Drugi način je preko strani “računi” – ki jo najdete tako, da v navigacijski vrstici odprete kategorijo “prodaja” – in nato v zgornjem desnem kotu strani kliknite gumb “ustvari račun”..

Kot pove ime, na strani »računi« so prikazani vsi računi in njihova stanja. Račune lahko filtrirate in prikažete tudi po statusu, datumu, številki ali strankah, kar vam pomaga hitreje najti račune. 

Na vrhu strani »Računi« najdete polje, ki prikazuje pregled, vključno s tem, koliko denarja zamujate oziroma koliko zapadlih v naslednjih 30 dneh.

val-računi

Pri ustvarjanju novega računa lahko stranko izberete s klikom na gumb »dodaj stranko«. S seznama strank lahko dodate obstoječega odjemalca, ki ga najdete na strani »stranke« v razdelku »prodaja« v navigacijski vrstici ali dodate novo stranko.

S klikom gumba »uredi stolpce« nad opisom vašega predmeta se odpre meni, v katerem lahko določite, katere stolpce želite skriti in kako poklicati vsak stolpec.

Dodajanje računov na račune v valu

Če želite dodati račun na račun, kliknite na gumb »nov izdelek« in ga izberite na seznamu »izdelki in storitve«. Nov element lahko dodate tudi z gumbom »ustvari nov element«, ki se bo pojavil, ko boste vtipkali polje z imenom »ime izdelka«. Za vsak izdelek lahko prilagodite količino, ceno in znesek davka.

val-nov-račun

Kliknite “shrani in nadaljuj”, da račune shranite kot osnutek. Na naslednji strani najdete stran s statusom računa, ki je napolnjena s podrobnostmi. Osnutek lahko odobrite, na tej strani pošljete račun in nastavite opomnike. Do te strani lahko pridete tudi tako, da kliknete poseben račun na strani »računi«.

Po odobritvi osnutka lahko kupcu pošljete račun s klikom na gumb »pošlji račun«. Če želite, lahko e-pošto prilagodite. Wave bo e-pošto poslal prek povezanega e-poštnega naslova.

Opomniki za račune valov

Če želite nastaviti opomnik, lahko po pošiljanju računa izberete tri možnosti: tri dni, sedem dni in 14 dni po datumu zapadlosti. Na žalost te možnosti določa Wave in jih ni mogoče spremeniti. 

Opomniki so določeni za vsak račun in ne po stranki, zato jih morate odkljukati vsakič, ko pošljete račun, kar je lahko neprijetno, če jih pošljete veliko.

opomnik-račun-račun

Račun lahko ponovite na nadzorni plošči, na strani s ponavljajočimi se računi ali na strani s statusom računa..

Na strani stanja računa lahko izberete gumb »več dejanj« in nato kliknete »naredi ponavljanje«. Nato vas bo Wave odpeljal na stran s statusom ponavljajočih se računov, kjer lahko nastavite urnik za ponavljajoči se račun, možnosti plačila in možnosti pošiljanja.

ponavljajoči se račun-val

Stanje ponavljajočega računa najdete na strani »ponavljajoči se računi« v razdelku »prodaja«. Na tej strani si lahko ogledate pretekle račune, ugotovite, kateri ponavljajoči se računi so aktivni in vidite, kdaj so datumi za prihajajoče in prejšnje račune.

Za razliko od Xero, ki vam omogoča prosto prilagajanje predlog računov prek listov Excela, ima Wave samo tri predloge računov, ki jih lahko uporabite. Na srečo lahko še vedno dodate svoj logotip in izberete naglasno barvo, da prilagodite račun.

predloga val-račun-račun

Ustvarjanje računa z uporabo Wave je enostavno in ima jasen tok. Stran »Računi« družbe Wave tudi olajša sledenje računov. Vaša stranka lahko svoje račune plačuje tudi s plačilnim procesorjem Wave s kreditno kartico. Na žalost Wave omejuje samodejne opomnike tako količinsko kot časovno.

Stroški

Tako kot računi, v Waveu obstajata dva načina ustvarjanja računov. Prva je skozi nadzorno ploščo, s klikom na gumb »ustvari novo« in nato izberite »račun«. Drugi način je skozi stran “računi” – ki jo najdete na nadzorni plošči pod kategorijo “nakupi” – in nato kliknete gumb “ustvari nov račun”..

Ko ustvarite nov račun, lahko na seznamu izberete prodajalca ali dodate novega. Tako kot pri računih lahko tudi na seznamu storitev in izdelkov dodate izdelke ali ustvarite nov izdelek. Ko končate, kliknite gumb »shrani« in vrnili se boste na stran »računi«. Ustvarjanje računov je veliko preprostejše od ustvarjanja računov, saj vam jih ni treba pošiljati prodajalcem.

val-nov-račun

Na strani »računi« lahko beležite svoja plačila in si ogledate njihova stanja plačil. Račune lahko filtrirate tudi po prodajalcu ali po datumu, kar je koristno, ko iščete določene račune.

valni računi

Na žalost Wave ne dovoli, da ustvarite ponavljajoči se račun, tako da če imate ponavljajoče se stroške, boste morali vsakič ustvariti nov račun..

Drugi način dodajanja stroškov je prek prejemkov. Potrdilo lahko dodate prek programa iOS, Android ali spletne aplikacije Wave. Potrdilo lahko pošljete tudi na [email protected]. Wave bo naložene prejemke obdelal za pridobivanje informacij. Nato lahko pregledate te prejemke, potrjeni pa se vodijo kot odhodki.

Poročanje

Wave ima le 12 predlog, vključno z osnovnimi poročili, kot so denarni tok, ostarele terjatve ter dobiček in izguba. V primerjavi s QuickBooks Online ali Xero, predloge poročil družbe Wave glede na število očitno izgubijo. 

Ko v navigacijski vrstici odprete stran »Poročila« Wave-a, boste našli 12 predlog predlog, razdeljenih na pet razdelkov. Vsak razdelek in predloga vsebuje kratko razlago, kaj je to in kaj lahko naredi za vaše podjetje. Tovrstno oblikovanje je zelo koristno za nekoga, ki ni vajen računovodstva.

valovna poročila

V razdelku »Dobijte veliko sliko« so sestavljeni iz »dobička in izgube«, »bilance stanja« in »denarnega toka«. S pomočjo teh poročil lahko dobite pregled finančnega stanja vašega podjetja in kam se denar giblje v in iz njega.

valovno ravnovesje

V razdelku »ostanite nad davki« so zbrani davki, ki ste jih plačali na računih in računih. Poročilo “Davek na promet” vam pomaga sestaviti davke, zbrane od prodaje in plačanih nakupov. Poročilo o “plačah in plačah” vam pomaga spremljati denar, porabljen za plače in davke zaposlenih.

val-davčno poročilo

V razdelku »osredotočenost na stranke« so poročila »dohodek odjemalca« in »stara terjatev«, ki vam pomagajo slediti razmerju med vašim denarjem in strankami. S pomočjo “dohodka po stranki” lahko vidite, katere stranke so najbolj donosne. »Stare terjatve« vam omogočajo spremljanje zapadlih računov in neplačanih računov.

valovno terjatve

Podobno kot »osredotočenost na stranke« tudi v razdelku »osredotočenost na prodajalce« vidite odnos med prodajalci in denarjem. Ta razdelek je sestavljen iz poročil o “starostnih obveznosti” in “nakupa s strani prodajalca”.

valo-poročilo-prodajalec

V razdelku »Kopi globlje« so podrobne informacije o vaših transakcijah. Poročilo »Stanja računa« povzema vaše transakcije. Poročilo »Poskusno stanje« vam predstavi splošno stanje računov na določen datum. Nazadnje je poročilo o transakcijah z računi podroben seznam vseh vaših transakcij in skupaj po računu.

val-poročanje-račun

Funkcija poročanja družbe Wave ni tako prilagodljiva kot QuickBooks Online ali Xero. Edino, kar lahko prilagodite, je obdobje poročanja. Ni filtrov in stolpcev svojih poročil ne morete spreminjati.

Po drugi strani pa so predloge Wave poročila zelo prijazne do uporabnika. Vsaka predloga poročila v valuti Wave je optimizirana tako, da izgleda čisto in da jo je enostavno razumeti, tudi za ljudi, ki teh poročil niso vajeni..

Podpora

Do centra za podporo Wave lahko dostopate s tipko »Pomoč« na dnu navigacijske vrstice. Kliknite “podpora” in prikazalo se bo polje, v katerem boste iskali svojo težavo v centru za pomoč družbe Wave.

valovna podpora

Poleg centra za pomoč ima Wave tudi forum skupnosti, kjer lahko postavljate vprašanja drugim uporabnikom. Preden se obrnete na skupino za podporo družbe Wave, je dobro, da v podobni težavi preverite skupnost, če želite hitreje priti do rešitve.

Če ne najdete rešitve, se lahko obrnete na skupino za podporo družbe Wave po e-pošti s klikom na gumb “pošljite nam e-pošto” na dnu okna “center za pomoč”. Uporabniki, ki plačujejo, lahko tudi v navigacijski vrstici kliknejo gumb »live chat«, da dobijo takojšen odgovor od ekipe za podporo družbe Wave. Upoštevajte, da je klepet v živo na voljo tudi vsem uporabnikom v prvih 60 dneh.

Razsodba

Wave je v primerjavi s plačljivimi konkurenti prijaznejši za uporabnike, tudi za nove, ki so računovodski. Ima vse funkcije, ki jih potrebujete za organizacijo svojih financ. Funkcije so tudi enostavne za uporabo, zaradi česar so enostavnejše od večine drugih računovodskih platform. Njegova postavitev je čista in lahko razumljiva.

Njegova enostavnost v kombinaciji s tem, da je brezplačna, naredi Wave popolno izbiro za nove lastnike podjetij ali samostojne strokovnjake, ki ne potrebujejo zmogljivih funkcij, ki jih ima druga računovodska programska oprema, na primer sledenje časa ali sledenje zalogom.

Vendar te funkcije morda ne bodo dovolj za večja podjetja, ki potrebujejo več kot preprost upravitelj denarja. Če potrebujete bolj zmogljive funkcije – na primer ponavljajoče račune, sledenje času ali več predlog za poročanje – je vredno posneti plačljive konkurente družbe Wave.

Na splošno vam Wave ponuja močan nabor preprostih orodij, s pomočjo katerih boste lahko upravljali svoje finance, tudi če niste računovodja. Še bolje, da je brezplačna, zato ni škode, da bi jo preizkusili.

Ste že poskusili Wave? Radi bi slišali, kaj mislite v razdelku s komentarji spodaj. Hvala za branje. 

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me