Pregled pogona iCloud – posodobitev 2020

iCloud Drive Pregled

Apple-jeva vgrajena rešitev za shranjevanje v oblaku ponuja preprosto uporabo in velike cene, a napredni uporabniki se lahko zaradi svoje omejene funkcionalnosti znajdejo zmede.


Mnenja v oblaku

iCloud Drive je ena najpogosteje uporabljanih storitev za shranjevanje v oblaku na trgu, in sicer v majhnem delu, saj je predpakirana s katerim koli in vsem Apple izdelkom. Kljub temu skoraj monopolnemu položaju storitev ponuja hitrost in zanesljivost po spodobni ceni, čeprav je prehod na enega izmed naših najboljših ponudnikov za shranjevanje v oblaku lahko prava bolečina.

Vendar iCloud Drive nima svojih težav: odjemalec računalnika je slabo zasnovan, ne ponuja različice datotek in skupna raba datotek z iCloud Drive še vedno poteka. Če si želite ogledati, kako se dosega zastoj industrije, si oglejte naš primerjalni članek Dropbox vs iCloud. 

Apple ponuja brezplačno 5 GB prostora za shranjevanje iCloud Drive, tako da ga lahko brez tveganja preizkusite na spletnem mestu www.apple.com. Preberite ta pregled iCloud Drive, če želite videti, kje se izkaže in kje primanjkuje. Če iščete varnostno kopijo rešitve za Mac, boste morda želeli preveriti IDrive. Če želite izvedeti, zakaj, si oglejte naš članek iCloud vs IDrive.

Moči & Slabosti

Alternativa za iCloud Drive

Lastnosti

Glavna poteza iCloud Drive je njegova integracija z Applovimi napravami, storitvami in drugimi aplikacijami drugih proizvajalcev, ki jih je Apple pustil v svoj strogo nadzorovan ekosistem. Vendar na drugih frontah ni tako veliko.

Skupna raba datotek je še vedno v beta različici, ne podpira različic različic in aplikacija Windows se počuti kot nerodna zatemnitev.

Dobili boste samo eno mesto, kjer bo večina vaših aplikacij lahko shranjevala podatke in samodejno optimizirala shranjevanje. Ti skupaj delujejo zelo gladko in tako prihranijo prostor na trdem disku

Kdor se ukvarja z majhnimi trdi diski, ki so skupni številnim napravam Mac, bo enostavno upravljanje pomnilnika razbremenil. Tisti, ki radi ročno nadzorujejo, katera vsebina se sinhronizira in katera se hrani v oblaku, bodo razočarani. Izbirna sinhronizacija ni možnost z iCloud Drive.

Cenitev

Večina Apple izdelkov ni poceni, vendar so cene iCloud Drive presenetljivo konkurenčne. Kljub temu ne ponujamo popustov za letne naročnine, kot to počnejo mnoge druge storitve v našem najboljšem primerjalnem grafikonu v oblaku.

Vsakdo lahko dobi 5 GB prostora za shranjevanje iCloud brezplačno. To so trije več gigabajtov, kot jih dobite brezplačno z Dropboxom, vendar se ne približa uvrstitvi v naših prvih pet krakov za brezplačno shranjevanje v oblaku.

Vrednost z iCloud Drive pride, ko začnete plačevati za shranjevanje.

Številne storitve za shranjevanje v oblaku vam ponujajo možnost 1TB. iCloud ne, vendar vam daje 2TB za 9,99 USD. To je enaka cena kot 1 TB za Google Drive in Dropbox. Je pa za dva dolarja več kot za 2TB načrta Sync.com (oglejte si naš pregled Sync.com in pregled Dropbox za razčlenitev njihovih sistemov cen).

Za uporabnike, ki potrebujejo manj prostora, ima iCloud prostor za shranjevanje 50 GB in 200 GB, tako da vam ni treba plačati za shranjevanje, ki ga ne potrebujete.

Enostavnost uporabe

iCloud je izjemno enostaven za uporabo, vendar le, če uporabljate Apple naprave. Nastavitve za iCloud so vgrajene neposredno v sistemske nastavitve na macOS-u in lahko hitro preverite svojo uporabo iz »približno tega Mac-a«.

Priročno je tudi povezovanje z namizjem Mac, saj omogoči dostop do elementov namizja na kateri koli drugi napravi, sinhronizirano z vašim računom iCloud.

Na žalost je poleg tega prijaznost do uporabnika iCloud vprašljiva. Vmesnik brskalnika je izredno omejen, odjemalec iCloud za sistem Windows pa je nenavaden.

Medtem ko iCloud odlično opravi sinhronizacijo Appleovih izdelkov, se aplikacija Windows počuti izključeno. Namesto samo sinhronizacije knjižnice fotografij iCloud uporablja tri ločene mape v sistemu Windows: prenose, nalaganje in skupno rabo.

Mapa za prenose tudi samodejno ne doda prej naloženih fotografij. To pomaga omejiti uporabo prostora za shranjevanje, hkrati pa naredi vašo knjižnico fotografij v sistemu Windows nepopolno.

iCloud-Windows-Photos-Integracija

Mape z aplikacijami tudi niso na voljo v sistemu Windows. V mnogih primerih jih tako ali tako ne boste potrebovali, saj se aplikacije, v katere shranjujejo datoteke, lahko izvajajo samo na macOS ali iOS. Če jih potrebujete, jih boste morali prenesti ročno ali razmisliti o drugi rešitvi za shranjevanje v oblaku, če uporabljate računalnik.

Tudi odjemalec macOS ni popoln. Na primer, pri prikazu stanja sinhronizacije datotek iCloud pokaže nekaj napak. Običajno imajo nesinhronizirane datoteke posebne indikatorje, ki jih prekrivajo.

Mape pogosto nimajo ikone stanja, kar običajno pomeni, da so sinhronizirane. Vendar sem na testiranju ugotovil, da to pogosto ni tako. Druge mape so pokazale, da niso sinhronizirane, dokler nisem kliknil nanje, nato pa bodo takoj spremenili status.

iCloud večino časa deluje brezhibno, zagotovo pa obstajajo frustracije. Vsakdo, ki uporablja računalnik z operacijskim sistemom Windows več kot le občasno, bi moral razmisliti o drugih možnostih, kot je kateri od naših najboljših oblakov za shranjevanje v Windows.

Deljenje datotek & Sinhroniziranje

Sinhronizacija datotek je z iCloudom preprosta. Če uporabljate macOS, se mapa z dokumenti in namizje privzeto sinhronizirata.

iCloud bo tudi sinhroniziral slike, shranjene v Apple Photos.

Tudi druge Applove storitve se sinhronizirajo prek iClouda. To vključuje Opomnike, Opombe, Siri in Koledarje. Tudi naprave lahko sinhronizirate med napravami.

Sync se razširi tudi na številne aplikacije drugih proizvajalcev, ki se integrirajo z iCloudom. Občasno se pojavijo težave s sinhroniziranimi mapami, ki pripadajo aplikacijam drugih proizvajalcev, ki se ne prikazujejo v iCloud Drive, in izbrisane mape aplikacij ne minejo.  

Na splošno je sinhronizacija dejansko ena najmočnejših funkcij iCloud Drive, če se držite Apple-ovih izdelkov.

Zmogljivosti za skupno rabo iClouda niso tako močne. V bistvu iCloud v preteklosti ni imel splošne podpore za skupno rabo, za razliko od večine drugih večjih storitev za shranjevanje v oblaku. Apple je na individualni osnovi dodal zmogljivosti za skupno rabo za domače aplikacije, kot so Notes, Keynote, Numbers in Pages.

Skupna raba znotraj same aplikacije iCloud Drive pa je trenutno na voljo v beta različici iOS 11 in macOS High Sierra. Uradne različice naj bi izšle to jesen.

Doslej je izvajanje močno. Mnogi ponudniki pomnilnika v oblaku zahtevajo, da za skupno rabo datotek uporabljate spletni vmesnik. Funkcijo za skupno rabo beta iCloud lahko v programu Finder uporabljate izvirno. Z desno miškino tipko kliknite element, pojdite na »Skupna raba« in kliknite »Dodaj ljudi«.

Nastavite lahko dovoljenja, da drugim omogočite urejanje datotek in skupno rabo vaše vsebine. V vsakem trenutku lahko tudi delite, tako da datoteka spet postane izključno vaša.

Nova funkcija ne bo podprla zaščite z geslom za povezave ali vam omogoča, da določite datume poteka veljavnosti povezav, kot to počnejo nekatere storitve za shranjevanje v oblaku, vključno z Dropbox, Sync.com in pCloud.

Prihajajoča funkcija skupne rabe je omejena tudi na posamezne datoteke.

Mape ne morete deliti, zato iCloud še vedno ne bo najboljše orodje za večje projekte, za katere je potreben dostop do številnih datotek. Za sodelovanje je boljša stava rešitev za shranjevanje v oblaku, kot je Google Drive (za celotno sliko preberite naš pregled Google Drive). Upoštevajte tudi, da se funkcije beta lahko spremenijo.

Hitrost

Ena največjih pomanjkljivosti iClouda je njegova hitrost.

Za merjenje hitrosti prenosa datotek iCloud sem izvedel več hitrostnih preskusov z uporabo mape z gigabajti z zadrgo, ki jo Cloudwards.net uporablja za testiranje. Povezava Ethernet, ki se uporablja za izvajanje testov, ima povprečno hitrost 29,54Mb / s navzdol in 5,88Mb / s navzgor.

Tu so rezultati:

Testna datoteka (846,2 MB) Čas nalaganja: Hitrost prenosa: Čas prenosa: Hitrost prenosa:
1. preizkus:19:425.81Mb / s22:275,07Mb / s
2. test:19:655.74Mb / s19:785.70Mb / s
Povprečno:19:535,76Mb / s21:035,30Mb / s

Te številke niso dobre. iCloud traja skoraj 20 minut, da naloži 1 GB mapo, kar ni grozno, zlasti s hitrostjo 5,88Mb / s. Vendar je dejstvo, da je trajalo 20 minut za prenos iste mape, odvrglo od glave. Polovica tega časa bi bila sprejemljiva.  

Ti rezultati bi bili dovolj izolirajoči, vendar bo ikona stanja hroščev iCloud težko ugotovila, kdaj se datoteke resnično sinhronizirajo. Če Apple lovi popolnoma brezhibno izkušnjo, pri kateri vse samo deluje, težave s sinhronizacijo še bolj motijo.

Varnost & Politika zasebnosti

Kdor se spomni puščanja fotografij iCloud iz leta 2014, bo morda presenečen, če vidi visoko oceno varnosti in zasebnosti. Pomembno je rešiti incident. Odgovorni heker pravzaprav ni mogel uporabiti napada na silo in se je zanašal na lažno predstavljanje, da bi pridobil podatke o uporabniškem imenu in geslu zvezdnikov.

Epizoda je bolj opomnik, da za zaščito vašega računa uporabite močno geslo, ne pa napaka varnosti na Apple-ovem koncu.

Apple ima nekaj dostojnih varnostnih funkcij za zaščito vsebine iCloud Drive in članek o njihovem izkoriščanju.

Ena izmed takšnih lastnosti je dvofaktorska avtentikacija, ki deluje s preverjanjem zaupanja vrednih naprav, preden omogoči prijavo. Na napravah iCloud Drive ne prepozna, boste pozvani, da vnesete šestmestno kodo, poslano na vašo mobilno napravo.

Na strežnikih iCloud Driver se vaši podatki šifrirajo s pomočjo 128-bitnega AES, skoraj nepremagljivega protokola. Vendar je vredno opozoriti, da je pošta, ki je tudi shranjena v iCloudu, izjema in ni šifrirana v mirovanju. iCloud Drive uporablja tudi TLS za zaščito podatkov med prevozom.

iCloud Drive sicer ni ponudnik ničelnega znanja. Medtem ko so nekatere Applove storitve, kot je iMessage, šifrirane od konca do konca, tako da Apple nikoli ne more dostopati do vaših podatkov, iCloud Drive ne obravnava enako. To pomeni, da Apple hrani šifrirne ključe datotek iCloud Drive, ki bi jih lahko po sodni odredbi ukradli ali uporabili za izročitev datotek.

Vendar pa je Apple precej varen in ne sodeluje zelo dobro z organi pregona. Za povprečnega uporabnika bo iCloud precej varen. Če pa je za vas izrednega pomena popolna varnost, bi vam bilo bolje služiti ponudniku ničelnega znanja, kot je Sync.com.

Zasebnost varuje tudi Apple. Vaši podatki se ne bodo prodali oglaševalcem, Apple pa le zabeleži podatke o uporabi za razvojne namene z vašim soglasjem.

Storitev za stranke

Zanimivo je ocenjevanje podpore strankam za iCloud Drive. Med pregledovanjem podpore za stranke v oblaku je ena najpogostejših pomanjkljivosti, s katero se srečujemo, pomanjkanje telefonske podpore. Pri iCloud Drive-u pa primanjkuje drugih možnosti.

Če poiščete pomoč za iCloud na Applovem spletnem mestu, lahko odgovore dobite na dva načina: po telefonu ali preko strani skupnosti iCloud. Podpora za e-pošto ali klepet ni. Podpora za telefon je sicer fantastična, a izbira je najboljša storitev za stranke.

Sistem klicev je zelo dober. Apple se izogne ​​motečim čakanjem na telefon, saj vam daje možnost povratnega klica.

Skupnost podpornikov je manj impresivna. Člani so pogosto v pomoč in vam lahko pomagajo odpraviti težave, toda veliko vprašanj, ki jih ljudje zastavljajo, sodi pod radar. Na primer, na to vprašanje o skupni rabi map z notami še nikoli niso dobili odgovora, čeprav je osem drugih uporabnikov izbralo “Tudi jaz imam to vprašanje.”

Žal to ni osamljen primer. Podpora prek foruma je kockica kock. Lahko bi našli natančen odgovor, ki ga potrebujete, ali pa boste popolnoma brez sreče s svojim vprašanjem, ki bo za vedno ostalo v praznini podporne skupnosti.

Ker ima Apple trgovine z opekami in maltami, lahko osebno ponudi pomoč tudi za iCloud Drive, kar lahko nekateri drugi ponudniki za shranjevanje v oblaku trdijo. Ta možnost je idealna za tiste, ki niso zelo spretni s tehnologijo in potrebujejo navodila po korakih.

Čeprav bi bilo več možnosti dobrodošlo pri iskanju pomoči pri iCloud Drive, je splošna podpora solidna. Apple “geniji” v trgovini vedo, kaj počnejo, in operaterji klicev so v pomoč.

Razsodba

iCloud Drive ni rešitev za vse. Na voljo bo ogromno ljudi, ki bodo nekatere od tem, ki so obravnavani v tem pregledu, videli kot kršitve dogovorov. Če potrebujete rešitev za shranjevanje ničelnega znanja, močno orodje za sodelovanje ali na široko uporabljate Windows, razmislite o drugih možnostih.

Za povprečnega uporabnika Apple-a pa je iCloud Drive zanesljiva storitev, ki omogoča, da vaše naprave sodelujejo po konkurenčni ceni. V operacijski sistem je že vgrajen, zato ga morate začeti uporabljati le.

Kakšne misli o Applovi rešitvi za shranjevanje v oblaku? Ali ga priporočate ali bi raje poiskali drugo storitev iz naših pregledov za shranjevanje v oblaku? Sporočite nam v spodnjih komentarjih, hvala za branje.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map