Pregled OneDrive – posodobljeno 2020

OneDrive pregled

OneDrive je Microsoftov vstop v velik, slab svet shranjevanja v oblaku in behemoth iz Redmonda je vstopil s pištolomi. Ponudba integracije s sistemom Office in številnimi drugimi aplikacijami ter spodoben načrt oblikovanja cen se zdi, da OneDrive zelo malo stoji. Ali pač? Oglejte si naš pregled za odgovor.


Mnenja v oblaku

OneDrive je Microsoftov izdelek, zasnovan tako, da prevzame delček trga za shranjevanje v oblaku. Ima skrito preteklost v zvezi z zasebnostjo, vključno s povezavo s projektom PRISM. OneDrive je posodobil svojo varnost od takrat, vendar ne dovolj, da bi se ujemal z najbolj varnimi rešitvami za shranjevanje v oblaku na trgu.

Odlikuje se v oddelkih za produktivnost in sodelovanje, zato ni nič čudnega, če se naveže na številne druge Microsoftove izdelke, vključno s Office Online, Skype, Outlook in paketom Office 365 za namizje. OneDrive ni na našem najboljšem prostoru za shranjevanje v oblaku za seznam sodelovanja, vendar je njegov poslovni partner OneDrive za podjetja.

Njegov osebni načrt ne more konkurirati najboljšim na trgu, vendar je domači načrt odlična ponudba. OneDrive ne zaostaja v oddelku za hitrost, stranke pa vam omogočajo preprosto skupno rabo datotek in map. Tudi uporabniška izkušnja je prijetna.

Bodite z nami, ko bomo v tem pregledu OneDrive podrobneje opisali njegove zmogljivosti in videli, zakaj menimo, da je eden najboljših ponudnikov pomnilnika v oblaku, kljub pomanjkljivostim.

Datoteke spletnega vmesnika OneDrive

Drsnik z mapami OneDrive Sync Folder

Zaganjalnik aplikacij OneDrive

OneDrive Ustvari skupno rabo datotek

Word Online OneDrive

Prejšnja

Naslednji

Moči & Slabosti

Alternativa za OneDrive

Lastnosti

Po pričakovanjih se OneDrive integrira z Microsoftovo aplikacijo Office Online. Ta integracija vam omogoča odpiranje, urejanje in sodelovanje na spletu v dokumentih Office. Ne glede na naročnino lahko Office Online uporabljate brezplačno. Na ta način je podoben Googlovim dokumentom, o katerih boste lahko več izvedeli v našem pregledu Google Drive.

Za namizne različice sistema Microsoft Office se boste morali naročiti na program Office 365 ali OneDrive for Business. Preberite naš pregled OneDrive for Business za več o tem.

OneDrive samodejno shrani fotografije in videoposnetke na naprave, ki jih povežete z računalnikom, na katerem je nameščen. Nastavite ga lahko tako, da naredite enako tudi za posnetke zaslona. Predogled fotografij ponuja tudi več kot osnovne možnosti. Vaše fotografije lahko dodate v albume, jih predvajate v diaprojekciji, dodate učinek, zasukate, si ogledate v izvirni velikosti in več.

Spletna aplikacija OneDrive ima vgrajen Skype, tako da jo lahko uporabljate za klepet in konferenčne klice. Tisti, ki bi želeli dodati še en sloj varnosti in zasebnosti v Skype, bi morali prebrati naš najboljši članek o VPN za Skype.

S sistemoma Office in OneDrive lahko urejate datoteke in jih delite neposredno v svojih Officeovih aplikacijah, kot so Word, Excel in PowerPoint. Odjemalec namiznih odjemalcev OneDrive in Office sodelujeta pri sinhronizaciji dokumentov v OneDrive in hkrati omogočata sodelovanje z drugimi ljudmi pri skupnih dokumentih..

integracija onedrive-skype

OneDrive se integrira z Microsoftovo aplikacijo za zapisovanje OneNote. To je dobro za sinhronizacijo in skupno rabo beležk ter odlikuje prilagodljiv dizajn zapiskov. Je ena najboljših aplikacij za beleženje, o njej pa lahko najdete več v našem pregledu OneNote.

Obstaja več aplikacij, ki lahko pomagajo do vaše produktivnosti, med drugim Sway, aplikacija za objavljanje vsebine in Forms, aplikacija za upravljanje delovnih tokov.

Pregled funkcij OneDrive

Logotip OneDrivewww.onedrive.com

Začne od 199 USD mesečno za 50 GBAll načrtov

Sinhronizacija

Sinhroniziranje mape

Sinhronizacija na ravni bloka

Selektivna sinhronizacija

Upravljanje pasovne širine

Sinhroniziraj poljubno mapo

Deljenje datotek

Skupna raba datotek

Povezava gesla

Povezava Datumi izteka roka uporabnosti

Skupna raba map

Dovoljenja map

Omejitve za prenos povezav

Naloži povezave

Produktivnost

Predogled datotek

Urejanje datotek

Sodelovanje v aplikacijah

Office Online

Google Dokumenti

Opomba App

Predvajanje medijev

Mobilne aplikacije

Hramba izbrisanih datotek

Različica različic

WebDAV

Varnost

Šifriranje v mirovanju

Šifriranje med tranzitom

Šifrirni protokol
256-bitni AES

Zero znanje

Dvofaktorska overitev

Lokacija strežnika
ZDA

Podpora

24/7 Podpora

Podpora v živo

Telefonska podpora

Podpora po e-pošti

Uporabniški forum

Baza znanja

Razno

Brezplačni načrt

Cenitev

Brezplačni načrt programa OneDrive ponuja slabih 5 GB prostora za shranjevanje, ki ni tako odveč kot 2 GB, ki ga dobite iz Dropboxa, vendar niti blizu 15 GB Google Drive. Zaradi tega se ne more primerjati s storitvami, ki so v našem najboljšem brezplačnem članku za shranjevanje v oblaku.

Izbirate lahko med številnimi premium načrti. V resnici lahko osebni uporabniki izbirajo med dvema: načrt velikosti 50 GB in osebni Office 365. Prejšnja ni odlična ponudba, ker ne ponuja veliko prostora za shranjevanje, vendar tudi ni draga.

Office 365 Personal je veliko boljši posel s 6,99 dolarja na mesec ali 69,99 dolarja na leto. Amazon je kljub temu boljši, saj njegov 1TB načrt znaša 59,99 USD na leto. Če želite videti podrobnosti o cenah, preberite naš pregled Amazon Drive.

pCloud ponuja še boljšo ponudbo, saj lahko za nekaj dolarjev na mesec dobite 2TB več. Več o tem lahko izveste v našem pregledu pCloud. Načrt programa OneDrive vključuje Office 365, zato je njegova vrednost večja za tiste, ki ga potrebujejo.

Office 365 Home je mesto, kjer sveti OneDrive. Ponuja 6TB prostora za shranjevanje šestim uporabnikom, od katerih vsak dobi 1TB, za samo 9,99 USD na mesec ali 99,99 USD na leto.

Čeprav ima OneDrive svoj delež čudov, je njegova vrednost močna. Priporočamo, da uporabite svoj brezplačni načrt, da vidite, kako storitev deluje pred naročnino.

Enostavnost uporabe

Namizni odjemalec OneDrive deluje v operacijskem sistemu Windows in macOS, ne pa tudi v Linuxu. Če vam je všeč pingvin, lahko poskusite storitev iz našega najboljšega prostora za shranjevanje v oblaku za članek Linux.

Odjemalec je sestavljen iz ikone sistemske vrstice in mape za sinhronizacijo, kar je običajna praksa med storitvami za shranjevanje v oblaku. Ko kliknete ikono sistemske vrstice, se prikaže tanko okno.

onedrive-namizni odjemalec

Z njim lahko odprete sinhronizacijsko mapo, preverite stanje sinhronizacij in dostopate do nastavitev. Okno z nastavitvami je enostavno za uporabo, vendar je njegov dizajn zastarel, saj je videti kot navadno okno s starimi nastavitvami. Namizni odjemalec ima povezavo, ki odpre tudi spletni odjemalec.

onedrive-spletna aplikacija

Spletna stranka ima privlačen in preprost dizajn. Ne bo vam treba loviti tistega, kar iščete, ker jasne črte, kontrasti in veliko negativnega prostora olajšajo iskanje stvari. Nalaganje je preprosto, saj lahko datoteko ali mapo povlečete in spustite kamor koli na delovnem območju in se bo začela naložiti. Spletni odjemalec lahko prikaže vaše datoteke v pogledu seznama ali omrežja.

Ko premaknete kazalec nad svojo vsebino, se pojavi malo potrditveno polje in vam omogoča, da izberete različne datoteke in mape, ki jih lahko nato spremenite z dejanji iz zgornjega menija. Dejanja vključujejo »preimenovanje«, »kopiranje v«, »brisanje« in druge. To lahko storite za eno datoteko ali mapo, tako da z desno miškino tipko kliknete.

Povezave na vrhu vam omogočajo začetek sej Skype, pregledovanje obvestil, nastavitev nastavitev in dostop do pomoči. V zgornjem levem kotu je gumb za odpiranje aplikacij, kot so pošta, Skype, koledar, ljudje, opravila in vse aplikacije Office 365. Obstajajo tudi gumbi, ki naložijo datoteke in mape z namizja, obidejo odjemalca za sinhronizacijo.

Na splošno je spletni odjemalec hiter in deluje brez težav.

onedrive-mobile

Ko ste na poti, lahko uporabite mobilno aplikacijo OneDrive, ki je na voljo za Android in iOS. Ima privlačen dizajn in je enostaven za uporabo. Preverite lahko tudi svoje nedavne datoteke, kar je lep dotik in tisti, ki ni pogost. Prisotne so standardne funkcije, na primer dostop do datotek brez povezave in samodejni prenos fotografij in videoposnetkov. Tu je tudi zavihek v skupni rabi.

Deljenje datotek & Sinhronizacija

onedrive-web-share-map

Ko želite datoteke ali mape deliti iz spletne aplikacije, to storite tako, da ustvarite povezavo. V obeh primerih lahko omogočite urejanje. Če tega ne storite, bo odobreno dovoljenje samo za ogled. Povezave lahko zaščitite z nastavitvijo gesla ali dodajanjem datumov poteka. Za to pa morate imeti plačano naročnino. Obstaja stran v skupni rabi, ki prikazuje, kaj ste dali v skupno rabo z drugimi.

Povezave lahko delite do družbenih omrežij, kot so Facebook, Twitter, Linkedin in Weibo.

Kljub temu, da pristop OneDrive k skupni rabi pušča nekaj želenega. Ko daste mapo v skupno rabo, ne vidite dialoga, s katerim bi povabili druge, kot ste z mnogimi storitvami. Namesto tega morate klikniti “email”, da vidite možnost za pošiljanje povabil.

To ni glavno vprašanje, toda drugi pristop je učinkovitejši. Sync.com je en primer, kako naj deluje. Več o tem si preberite v našem pregledu Sync.com.

OneDrive lahko uporabljate tudi za skupno rabo neposredno iz računalnika. To storite tako, da z desno miškino tipko kliknite datoteko ali mapo in izberete »skupno rabo povezave OneDrive«. To bo ustvarilo in kopiralo povezavo do odložišča. Če potrebujete več možnosti, lahko izberete “več možnosti OneDrive” z isto metodo, po kateri se bo spletni odjemalec odprl in vam prikazal več možnosti skupne rabe.

Aplikacija za mobilne naprave prikazuje možnosti skupne rabe v jasnem in enostavnem pojavnem območju. Dovoljenja za skupno rabo lahko nastavite na »lahko urejate« ali »si lahko ogledate« ali določite datum poteka. Ko daste v skupno rabo, lahko kopirate povezavo, povabite ljudi ali pošljete datoteke neposredno prek Outlooka ali katere koli od aplikacij v telefonu.

OneDrive ni na seznamu našega najboljšega prostora za shranjevanje v oblaku za skupno rabo, vendar je bil to morda nadzor nad našo stranjo, ker Dropbox, ki ga je naredil seznam, potrebuje enake funkcije za naročnino na Dropbox Professional v vrednosti 20 USD. Več o Dropboxu si preberite v našem Dropbox pregledu.

onedrive-sync-mape

OneDrive sledi standardnemu modelu sinhronizacije, ki ga je razvil Dropbox leta 2007. Sestavljen je iz ikone sistemske vrstice in mape za sinhronizacijo. Mapa za sinhronizacijo je kot običajna mapa v vašem datotečnem sistemu, edina razlika je v tem, da je povezana z oblakom. Vsaka datoteka ali mapa, ki jo postavite vanjo, bo shranjena na trdem disku in v oblaku.

Posamezne datoteke lahko premaknete v mapo za sinhronizacijo OneDrive, tako da z desno miškino tipko kliknete in izberete »premakni se na OneDrive«, vendar ne morete storiti enako z mapami.

Tudi z OneDrive ne morete sinhronizirati določenih map. Kar lahko storite, je, da odprete meni z nastavitvami namiznega odjemalca OneDrive in posodobite mape, ki jih je OneDrive izbral za “samodejno shranjevanje” ali z drugimi besedami, sinhronizacijo. V sistemu Windows 10 so “namizje”, “slike” in “dokumenti”.

onedrive-selective-sync

Kljub temu dobite večji nadzor nad tem, kaj se sinhronizira z računalnikom s selektivno sinhronizacijo. Datoteke in mape, ki jih ne želite sinhronizirati, ne bodo zasedale prostora na trdem disku ali bodo na voljo, če ste brez povezave. Tega ne morete storiti z drugega konca, ker nobene mape ne morete sinhronizirati.

Če želite videti svoje spletne datoteke, ne da bi zasedeli prostor, lahko do OneDrivea dostopate kot do omrežnega pogona. Kljub temu boste morali uporabiti storitev drugega proizvajalca. Mountain Duck je dobra izbira za to. Preberite si, kako lahko za pomoč ustvarite osnovno podlago za omrežni pogon.

Hitrost

Opravili smo več testov za nalaganje in prenos s pomočjo 1GB mape. V Beogradu v Srbiji smo uporabljali Ethernet povezavo s hitrostjo prenosa 6 megabitov na sekundo in hitrostjo prenosa 100 Mbps..

Nalaganje OneDrive je v povprečju trajalo približno 23 minut. Glede na našo hitrost prenosa je to čim hitreje. Prenos je v povprečju trajal približno tri minute, kar je dvakrat več kot bi pričakovali pri 100 Mbps. Glede na globalno omrežje OneDrive je to slab rezultat.

OneDrive je imel majhen vpliv na naše sistemske vire, vendar ne toliko, da ne bi mogli opravljati drugih nalog. Če se vam to zgodi, lahko ročno omejite hitrost prenosa in prenosa.

Hitrost nalaganja bi bila hitrejša, če bi sinhronizacija na ravni bloka delovala za vse vrste datotek, deluje pa samo za datoteke Office.

Testovi prvi poskus: drugi poskus: povprečje:
Čas nalaganja00:22:0000:23:0000:23:00
Čas prenosa00:04:2000:01:3800:03:00

Varnost

OneDrive je včasih manjkal močnih varnostnih ukrepov. Niti šifriranja v mirovanju ni imelo. Zdaj pa OneDrive osebno podpira šifriranje med tranzitom in v mirovanju.

Šifriranje v mirovanju vključuje dve komponenti: šifriranje na diskovnem nivoju BitLocker in šifriranje vsebine strank na posamezno datoteko.

Vsaka datoteka je zavarovana z lastnim 256-bitnim ključem AES. Poleg tega uporablja protokol TLS, da prepreči uspeh napadov človeka v sredini.

Zasebno šifriranje od konca do konca preprečuje branje datotek vsem, razen vas, vendar jih OneDrive ne ponuja. To pomeni, da je lopov zaposleni ali bi vlada lahko prebrala vaše podatke. Več o tem bomo govorili v naslednjem razdelku.

Oba programa Office 365 lahko zaznata napade izsiljevalne programske opreme in vam pomagajo obnoviti OneDrive do točke, preden so datoteke ogrožene, zato vam ni treba popustiti zahtevam kibernetskih kriminalcev. Če je zaznan napad, vas bomo opozorili prek e-poštnih sporočil, mobilnih ali namiznih obvestil in vodili skozi postopek obnovitve.

To vključuje uporabo funkcije obnovitve datotek OneDrive for Business, ki je zdaj na voljo v osebnih računih OneDrive. Omogoča vam, da obnovite OneDrive na prejšnjo točko v prejšnjih 30 dneh.

S to funkcijo lahko uporabite tudi za obnovitev po naključnem množičnem brisanju, poškodovanju datoteke ali katerem koli drugega katastrofalnega dogodka. Če imate podjetje in bi radi dodali napredne funkcije programa OneDrive, priporočamo, da preizkusite OneDrive for Business. Več o tem si preberite v našem pregledu OneDrive for Business.

Integracija e-pošte OneDrive, Outlook.com, nudi dodatno zaščito in zagotavlja končno šifriranje e-pošte. Ko uporabljate njegovo šifriranje, vaš e-poštni naslov ostane šifriran prek varne povezave in zmanjšuje nevarnost prestrezanja ali prenosa informacij na spletna mesta.

Če raje ne zaupate Microsoftu s svojo e-pošto, lahko poskusite enega najbolj varnih ponudnikov e-pošte.

Zasebnost

Zasebnost je boleče mesto za Microsoft. Kot ameriško podjetje zanjo veljajo ameriški zakoni in predpisi o zasebnosti, ki niso imeli vedno najboljšega ugleda. Eden od razlogov za to je projekt PRISM ameriške nacionalne varnostne agencije, tajni vladni program nadzora, s katerim naj bi bil Microsoft vpleten.

Poseben pomen je zakon CLOUD, ki ameriškim agencijam za abecede omogoča, da OneDrive prisilijo v razkritje podatkov ne glede na to, kaj se nahaja. Če to upoštevate, ni presenetljivo, da ZDA ni med državami z najboljšimi zakoni o zasebnosti.

Microsoft morda pri tem ni imel veliko izbire, toda podjetje s sedežem zunaj ZDA se ne bi spopadlo z isto dilemo, če ne bi imelo sedeža na Kitajskem.

Sync.com v Kanadi in Tresorit na Nizozemskem sta dobri alternativi za zasebnike. Preberite si naš pregled Sync.com in pregled Tresorita, če želite izvedeti več o storitvah.

Nobeno podjetje se ne drži ameriških zakonov o podatkih in oba zagotavljata zasebno, končno šifriranje brezplačno. Preberite naš članek o najboljših ponudnikih oblakov, ki temeljijo zunaj dosega v oprijetih rokah strica Sama, če želite več idej.

nadzorna plošča onedrive-privacy-control

Z OneDrive lahko do Microsoftove nadzorne plošče za zasebnost dostopa do nekaterih podatkov in jih očisti. Poleg tega lahko nadzorujete uporabo svojih podatkov za Microsoftovo oglaševanje na njegovi strani za odjavo. Obstaja velika možnost, da uporabljate najnovejši sistem Windows, zato preberite članek o nastavitvah zasebnosti za Windows 10, če želite izvedeti, kako spremeniti tudi njegovo zasebnost.

Do vseh osebnih podatkov, ki jih Microsoft obdeluje, ni mogoče dostopati ali nadzorovati s pomočjo zgornjih orodij. Če želite dostopati ali nadzorovati osebne podatke, ki jih obdeluje podjetje in ki niso na voljo prek teh orodij ali neposredno prek Microsoftovih izdelkov, ki jih uporabljate, se lahko obrnete na Microsoft.

Bolje bi se počutili, če bi bilo na voljo šifriranje z ničelnim znanjem, toda OneDrive ga nima. Če želite več možnosti, si oglejte storitve na našem najboljšem seznamu storitev shranjevanja v oblaku z ničelnim znanjem.

Storitev za stranke

onedrive-center za pomoč

Za njegovo programsko opremo lahko uporabite Microsoftov spletni center za pomoč, vključno z OneDrive, Office 365 in Office Online.

Lahko iščete teme pomoči ali brskate po kategorijah. V kategorije OneDrive spadajo: “začetek”, “datoteke”, “skupna raba in sodelovanje”, “sinhronizacija”, “mobilni in mac”, “računi in shranjevanje” ter “odpravljanje težav”. Spletno mesto ima veliko strani za usposabljanje in veliko vključuje video posnetke.

Če to ne pomaga, se lahko obrnete na Microsoftovo podporo po e-pošti ali poskusite na forumu skupnosti.

Ni telefonske podpore ali klepeta. Po elektronski pošti smo se obrnili na podporo in hitro je odgovorila na naše vprašanje, saj smo trajali le 45 minut.

forum forum onedrive-user

Uporabniški forum lahko uporabite za razmišljanje zunaj okvira, kjer usposobljeno podporno osebje ni vedno dobro, vendar uradni Microsoftov forum ne ustvarja veliko odzivov uporabnikov ali zaposlenih.

Razsodba

Glavne prednosti uporabe OneDrive so produktivnost, sodelovanje in hitrost. Povezuje se z mnogimi Microsoftovimi aplikacijami, med katerimi sta najpomembnejši Office Online in njegov namizni računalnik Office 365.

Office 365 povečuje vrednost svojih premijskih načrtov, ker je vključen v dva. Uporabniki, ki želijo uporabljati prostor za shranjevanje v oblaku, vendar ne želijo plačevati za namizno različico zbirke Office, imajo od teh poslov veliko koristi. Druge uporabne funkcije vključujejo predvajanje medijev, integracijo Outlooka in še več.

Njegova varnost in zasebnost nista vrhunski, čeprav sta boljši kot prej. Pomanjkanje šifriranja ničelnega znanja je boleče mesto, ker je OneDrive izdelek v ZDA.

Povedano je, da OneDrive ponuja prijetno uporabniško izkušnjo, zlasti v spletu in aplikacijah za pametne telefone.

Kaj menite o OneDriveu? Ali menite, da so njegove funkcije, aplikacije in dobra vrednost dovolj, da ga preizkusite? Sporočite nam v spodnjih komentarjih. Hvala za branje.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me