Pregled Dropbox – posodobljeno 2020

Dropbox Pregled

Storitev, ki je omogočila shranjevanje v oblaku, Dropbox še vedno ni postala žrtev običajne pasti za sleditelje, ki ponuja hitrost in preprosto uporabo. Njegova varnost še vedno ostaja zaželena in z Big Brotherjem je malo preveč prijetno, če nas vprašate. Za podrobnosti preberite naš Dropbox pregled.


Mnenja v oblaku

Dropbox je bil predstavljen leta 2007 in je ena najboljših storitev za shranjevanje v oblaku na trgu. Prav tako je drugi najbolj priljubljen, Google Drive ima več uporabnikov s skoraj 1 milijardo v primerjavi s 500 milijoni Dropbox-a (preberite si pregled našega Google Drive, če želite videti, zakaj je to tako). Kljub temu je številka še vedno impresivna in storitev dobro uspeva v naši najboljši primerjavi za shranjevanje v oblaku.

Dropbox je leta 2012 utrpel kršitev in nima šifriranja ničelnega znanja, zaradi česar ni kandidat za eno najvarnejših storitev za shranjevanje v oblaku. Kljub temu je njegova enostavna uporaba racionalizirana, zato se bo večina uporabnikov počutila kot doma, ne glede na to, ali uporabljajo namizno, mobilno ali spletno različico. Deluje tudi za sodelovanje, saj se integrira s sistemom Office Online in ima domačo aplikacijo za zapisovanje.

Ne more pa se hvaliti s svojimi cenami, saj niso med najbolj konkurenčnimi na trgu. V tem pregledovalnem programu Dropbox bomo sodelovali pri določanju cen in drugih kategorijah, zato se držite nas, če želite izvedeti podrobnosti o storitvi.

Moči & Slabosti

Alternativa za Dropbox

Lastnosti

Poslovna različica Dropbox-a, Dropbox Business je ena najboljših storitev za shranjevanje v oblaku za sodelovanje, vendar osebna različica ni nič posebnega. Če bi raje prebrali poslovno različico, si oglejte naš Dropbox Business pregled.

dropbox-funkcije-pisarna-na spletu

Številne storitve za shranjevanje v oblaku ponujajo dobre možnosti sodelovanja z integracijo z Googlovim pisarniškim paketom ali Office Online. Dropbox se integrira s slednjim. S programom Office Online lahko ustvarite datoteko Word, PowerPoint ali Excel neposredno v mapah Dropbox. Dokumente lahko urejate tudi, ko jih naložite.

Če morate sodelovati z Googlovim pisarniškim paketom in Office Online, poskusite s poljem. Preden preberete, preberite naš pregled v Boxu, če želite izvedeti, v kaj gre.

dropbox-lastnosti-papir

Dropbox Paper je aplikacija, ki jo lahko uporabljate za zapisovanje, vdelavo predstavnostnih datotek in sodelovanje z drugimi. Vendar pa ne more storiti veliko drugega. Obstajajo boljše aplikacije za beleženje zapisov, o katerih si lahko preberete v našem članku o najboljših aplikacijah za beleženje. Če pa vas različica Dropbox zaintrigira, preberite pregled Dropbox Paper.

Dropbox ima še eno aplikacijo, imenovano Showcase. Omogoča vam skupno rabo datotek na strani profesionalnega izgleda, kar je lep dodatek. Ni pa nobene možnosti za skupno rabo na družabnih omrežjih.

dropbox-lastnosti-mobilno skeniranje

Lahko iščete v celotnem besedilu po vsebini datotek in poiščete tisto, kar iščete. To vključuje dokumente, skenirane z mobilno aplikacijo, kar je lep dodatek, ker omogoča, da mobilni program skenira dokument, prilagodi optično branje in ga naloži v datoteko .pdf ali .jpeg v oblak.

V načrtu Plus vam različica omogoča, da obnovite izbrisane datoteke ali starejše različice v zadnjih 30 dneh. Če potrebujete več časa za to, se lahko naročite na strokovni načrt ali enega od skupinskih načrtov. V našem najboljšem oblaku za shranjevanje v članku o različicah najdete alternativne storitve, ki omogočajo obnovo daljšega obdobja in nimajo dragih načrtov.

Dropbox vam omogoča tudi ogled fotografij in predvajanje glasbe in videov. Zmogljivosti predvajanja zvoka so osnovne, zato nam ni bil najboljši prostor za shranjevanje v oblaku za seznam glasbe. pCloud je tam na vrhu zahvaljujoč naprednim zvočnim funkcijam. Dropbox je sicer predstavljen v našem najboljšem prostoru za shranjevanje fotografij in videoposnetkov.

dropbox-sync-online-datoteke

Če želite s pomočjo Dropboxa prihraniti prostor na trdem disku, lahko omogočite pametno sinhronizacijo, če imate račun Professional ali tim. Omogoča vam dostop do vseh datotek in mape v računu Dropbox iz računalnika, ne da bi porabili prostor na trdem disku. To pomeni, da se vsebina ne sinhronizira z računalnikom, ampak tudi, da do nje ne morete dostopati brez povezave.

Pregled funkcij Dropbox

Dropbox logotipwww.dropbox.com

Začne od 825 dolarjev mesečno za 1000 načrtov GBA

Sinhronizacija

Sinhroniziranje mape

Sinhronizacija na ravni bloka

Selektivna sinhronizacija

Upravljanje pasovne širine

Sinhroniziraj poljubno mapo

Deljenje datotek

Skupna raba datotek

Povezava gesla

Povezava Datumi izteka roka uporabnosti

Skupna raba map

Dovoljenja map

Omejitve za prenos povezav

Naloži povezave

Produktivnost

Predogled datotek

Urejanje datotek

Sodelovanje v aplikacijah

Office Online

Google Dokumenti

Opomba App

Predvajanje medijev

Mobilne aplikacije

Hramba izbrisanih datotek

Različica različic

WebDAV

Varnost

Šifriranje v mirovanju

Šifriranje med tranzitom

Šifrirni protokol
256-bitni AES

Zero znanje

Dvofaktorska overitev

Lokacija strežnika
ZDA

Podpora

24/7 Podpora

Podpora v živo

Telefonska podpora

Podpora po e-pošti

Uporabniški forum

Baza znanja

Razno

Brezplačni načrt

Cenitev

Dropbox nima konkurenčnih cen. To bo resno posodobilo, da bomo dosegli najboljše ponudbe v razvrstitvi pomnilnika v oblaku.

Načrt Plus je 9,99 USD na mesec ali 99 USD na leto. Ponuja vam 1TB prostora za shranjevanje, 30-dnevno zgodovino različic, integracijo Microsoft Office 365, prednostno podporo e-pošti in standardne funkcije za shranjevanje v oblaku.

Če se odločite za program Professional, boste dobili nadzor v skupni rabi povezav, razširjeno zgodovino različic, napredna orodja za sodelovanje, kot sta pametna sinhronizacija in Showcase, ter dostop do podpore za klepet. To je 16,58 USD na mesec ali 198,96 USD na leto.

Standardni in napredni načrti so primerni za ekipe. Standard vam nudi 3TB prostora v skupni rabi za 12,50 USD na uporabnika na mesec ali 150 USD na uporabnika na leto. Vključuje funkcije, kot so orodje za prenos računa, skladnost s HIPAA, skupinska mapa in centralizirano zaračunavanje.

Advanced vam nudi toliko prostora, kolikor je potrebno za 25 dolarjev na uporabnika na mesec ali 240 dolarjev na uporabnika na leto. V mizo prinese napredne funkcije ekipe, kot so enkratna prijava, vloge skrbnika, revizija dnevnika in telefonska podpora v delovnem času..

Preden se naročite na katerega koli od premijskih načrtov, lahko za preizkus storitve uporabite brezplačni načrt, ki ponuja slabih 2 GB prostora za shranjevanje. Lahko mu dodate tako, da dokončate naloge, vendar je še vedno daleč od poslov v našem najboljšem delu za brezplačno shranjevanje v oblaku.

Enostavnost uporabe

Kako enostavno je uporabljati storitev, je prav tako pomembno, kot so funkcije, če ne bolj pomembne. Razlog za to je, da uporabniki ne bodo vedeli, kako dobra je funkcija, če ne morejo dostopati do nje in jih preprosto uporabiti. Pomemben je tudi dizajn, ker je bolj prijetno uporabljati moderno in privlačno aplikacijo.

Dropbox ima ugled, da zagotavlja dobro uporabniško izkušnjo, kar je v večini primerov tudi upravičeno. Za interakcijo z njim lahko uporabite namizno, spletno ali mobilno aplikacijo.

Različico namizja uporabljate tako, da dostopate do ikone sistemske vrstice. Odpre lahko mapo za sinhronizacijo, spletno aplikacijo ali Dropbox Paper. Poleg tega prikazuje vaša obvestila in nedavne datoteke.

padec-namizje-sistemski pladenj

Če želite prilagoditi Dropbox, morate klikniti ikono zobnika in odpreti nastavitve. Tam boste videli zavihke, ki vam pomagajo spremeniti splošne, računske, sinhronizacijske in druge nastavitve. Namizna aplikacija ima eleganten in privlačen dizajn, zato vas ne bo zmedelo, kaj storiti.

dropbox-spletna aplikacija

Z isto aplikacijo lahko izvajate isto pesem in ples. Na levi strani je meni, ki omogoča navigacijo med domačo stranjo, datotekami, Dropbox Paper in Showcase.

Na strani »datoteke« je največ dela. Tam lahko svoje datoteke vidite v veliki ali majhni mreži in kot seznam.

Če želite manipulirati s posameznimi datotekami, morate iti v meni za tremi pikami, kar je običajna rešitev, vendar bi raje to lahko storili tudi z desnim klikom. Izberete lahko več kot eno datoteko in izvedete dejanje iz menija na desni.

Grozljiva smeška ikona v zgornjem desnem kotu omogoča dostop do nastavitev, nadgradite račun ali prenesete namestitveni program za namizje.

Spletna aplikacija je jasna in enostavna za uporabo. Datoteko lahko povlečete in spustite kamor koli in se bo začela nalagati. Hitro je dostop do strani in funkcij.

dropbox-mobile-app

Tudi mobilna aplikacija ne razočara. Je enostaven za uporabo in vam omogoča samodejno varnostno kopiranje fotografij in videoposnetkov. Omogoča tudi skupno rabo datotek in njihovo shranjevanje za dostop brez povezave.

Sinhronizacija datotek & Skupna raba

Skupna raba je ena od osnovnih storitev storitev shranjevanja v oblaku, zato bi bilo to enostavno storiti. Z njim bi morali imeti možnost deliti povezave do večjih družbenih omrežij, jih pošiljati po e-pošti ali jih kopirati in prilepiti. Možnosti nadzora vsebine, ki ščitijo vaše delnice, so najpomembnejše. Ko želite deliti mapo, bi morali uporabnike povabiti in jim dodeliti nabor dovoljenj.

Vsako mapo in datoteke, ki jih shranite, lahko daste v skupno rabo z Dropboxom z namizja, pametnega telefona ali brskalnika.

Vsak oblačni objekt ima v vmesniku brskalnika povezan z njim gumb za skupno rabo. S klikom na ta gumb se odpre okno, v katerega lahko vnesete e-poštne naslove tistih, ki jih želite deliti.

dropbox-share-content-control

Dropbox vam omogoča skupno rabo povezav s kopiranjem in lepljenjem ali pošiljanjem po e-pošti, ne more pa jih deliti neposredno na družbena omrežja. Če želite prenehati z skupno rabo, lahko izbrišete povezavo. Povezavo lahko zaščitite tako, da uporabite geslo ali datum poteka, onemogočite prenose ali izberete določene osebe, ki lahko dostopajo do nje.

Naročene na načrt Plus nimajo teh funkcij in to je ena največjih pomanjkljivosti storitve. Če jih želite uporabljati, se morate naročiti na načrt Professional, kar je dvakrat več od stroškov.

Sync.com vam daje te funkcije v vseh njegovih načrtih, pa tudi funkcije, ki jih Dropbox nima. Oglejte si naš članek Sync.com proti Dropboxu za več primerjav. Če vas Sync.com zanima, preberite naš pregled Sync.com. Tisti, ki želijo primerjati več storitev naenkrat, bi morali prebrati naše najboljše storitve za shranjevanje v oblaku za skupno rabo.

dropbox-deljenje-mapa-deljenje

Ko delite mape, lahko nastavite dovoljenja za »urejanje« ali »ogled«. Obstaja stran, ki prikazuje tudi, kaj ste dali v skupno rabo.

dropbox-share-file-request

Če želite povabiti druge, da delijo z vami, vam lahko pri tem pomaga funkcija “zahteva po datoteki”. Lahko tudi povabite uporabnike, ki nimajo Dropbox računa.

Dropbox je izumil model sinhronizacije, ki ga uporablja večina storitev za shranjevanje v oblaku. Sestavljen je iz ikone sistemske vrstice in mape za sinhronizacijo. Vsaka datoteka ali mapa, ki jo postavite v mapo za sinhronizacijo, bo sinhronizirana v oblak in z njim povezane naprave.

Dropbox ima selektivno sinhronizacijo, s katero lahko izberete mape, ki jih želite sinhronizirati. Če želite to narediti, kliknite ikono sistemske vrstice, nato ikono zobnika v zgornjem desnem kotu in izberite »Nastavitve«. Kliknite kartico »sinhronizacija« in nato »selektivno sinhronizacijo«, nato počistite mape, ki jih ne želite sinhronizirati..

dropbox-sync-mapa

Mape, ki jih ne izberete, ne bodo zasedele prostora, vendar tudi ne bodo prikazane v računalniku. Če želite najboljše iz obeh svetov, lahko uporabite funkcijo pametne sinhronizacije, o kateri smo govorili prej. Glede na to bi bilo lepo imeti možnost hitrega kopiranja datotek ali map v sinhronizacijsko mapo iz kontekstnega menija File Explorerja, kot lahko s Sync.com.

Hitrost

Dropbox ima strežnike v ZDA, vaše hitrosti prenosa bodo odvisne od tega, kako blizu ste jim in od ponudnika internetnih storitev. Teste smo opravili z WiFi povezavo v Beogradu, Srbija, s hitrostjo prenosa 6 megabitov na sekundo in hitrostjo prenosa 100 Mbps. S stricem Samom nisva bila blizu, vendar so bili rezultati še vedno odlični.

Hitrosti prenosa niso bile tako hitre, kot bi pričakovali pri naši povezavi, vendar so za datoteko 1 GB vseeno v povprečju 27 minut in 20 sekund, kar je hitro. Prenosi so trajali več kot dvakrat, kot bi morali imeti, v povprečju tri minute in 42 sekund.

Prvi poskus: Drugi poskus: Povprečno:
Čas prenosa:00:32:0000:22:4000:27:20
Čas prenosa:00:03:4800:03:3700:03:42

Kljub temu Dropbox sije ob prenosu že naloženih datotek zahvaljujoč sinhronizaciji na ravni blokov. Algoritem mu pomaga določiti, kateri deli datoteke so novi, zato jih mora aplikacija le prenesti. Uporaben je in Dropbox si ga je izmislil, zato ni čudno, da mu podjetje to uspeva.

Če Dropbox upočasni računalnik, lahko odprete meni z nastavitvami in izpustite pasovno širino. Dropbox ročaji se sinhronizirajo dobro, zato vam tega ne bi smeli storiti.

Varnost

Ker so storitve za shranjevanje v oblaku na internetu, so zrel cilj za zlonamerne posameznike, zato je potrebna dobra varnost. Hekerji se ne bodo obotavljali, če bi se lotili vaših podatkov z napadi z odvzemom programske opreme ali napadi človeka v sredini. Lahko bi tudi poskusili ukrasti vaše poverilnice.

Storitve v oblaku uporabljajo številne metode za zaščito vaših podatkov pred potencialnimi grožnjami. Protokol TLS preprečuje, da bi napadi človeka v sredini uspeli, šifriranje pa varuje vaše podatke med prevozom in v mirovanju. Zasebno šifriranje od konca do konca preprečuje branje datotek vsem, ki niste vi.

Dvofaktorska overitev prepreči hekerjem, ki so vam ukradli geslo, dostop do vašega računa. Za začetek se prepričajte, da imate močno geslo.

Dropbox ima burno zgodovino z varnostjo. Med kršitvijo leta 2012 je bil v središču pozornosti. Osemindvajset milijonov gesel je bilo ukradeno, o incidentu pa niso poročali šele leta kasneje. Dropbox je bil v projekt PRISM povezan tudi v letu 2013. Podjetje je po kršitvi ukrepalo, vendar je njegova varnost veliko boljša.

Za zaščito datotek med prevozom uporablja 256-bitni AES v mirovanju in protokol TLS z 128-bitnim AES-om. Raven šifriranja je močna, vendar Dropbox dešifrira vaše datoteke, ko prispejo v njegov podatkovni center, da izvleče metapodatke za indeksiranje in jih nato ponovno šifrira..

Metapodatki ostanejo v navadnem besedilu na ločenem strežniku. To ni najboljši scenarij za vašo zasebnost, zato razmislite o uporabi Boxcryptorja, zasebnega dodatka za šifriranje (preberite naš pregled Boxcryptorja).

Zasebnost

Dropbox nima šifriranja z ničelnim znanjem, izvleče metapodatke iz datotek in ima zgodovino s projektom PRISM. Prav tako ima sedež v ZDA, zato mora upoštevati tamkajšnje zakone. Zakoni, kot sta ZDA Patriot Act in CLOUD, ne pomagajo zasebnosti uporabnikov.

To je že nekaj napadov proti Dropbox-ovemu pristopu k zasebnosti, vendar bomo preučili njegovo politiko zasebnosti, da vidimo, ali jih je še več.

Politika zasebnosti ne omenja Splošne uredbe o varstvu podatkov, zakona, ki ščiti zasebnost državljanov EU, vendar ima Dropbox stran, ki podrobno opisuje njegovo pripravo na spoštovanje. Pravi, da je v skladu z GDPR, vendar je zmedeno, da ga politika zasebnosti ne omenja.

Politika zasebnosti omenja uporabnike pravic in ustrezajo nekaterim v GDPR. Pravica je, da vaše podatke izbrišejo, spremenijo ali dostopajo in prenesejo.

Nismo našli sumljivih klavzul, vendar bi lahko bila politika zasebnosti bolj jasna. Tresorit ima enostavnejšo branje in navigacijo. Če želite izvedeti več o varnostni napravi, preberite naš pregled o Tresoritu.

Storitev za stranke

dropbox-center za pomoč

Najlažja in najhitrejša pomoč pri iskanju pomoči je pregled člankov v centru za pomoč. Za hiter dostop so razdeljeni v kategorije. Članki so jasni in jih je enostavno spremljati, vendar jih je mogoče izboljšati z dodajanjem video vadnic.

Če ne najdete rešitve za svojo težavo, lahko postavite vprašanje na forumu skupnosti. Številnih je aktivnih članov in moderatorji skupnosti Dropbox pomagajo rešiti težave.

Če uporabljate račun Basic ali Plus, lahko pošljete e-pošto, da se obrnete na podporo. V obrazcu za stike po e-pošti piše, da bo odgovor prišel v enem do treh dneh. Z brezplačnim računom smo odgovor prejeli nekaj več kot dan kasneje. Kljub temu je odzivni čas počasnejši od večine storitev, ki smo jih preizkusili.

Če radi tviterate, se lahko obrnete tudi na tehnično podporo na Twitterju.

Razsodba

Dropbox je od kršitve prehodil dolgo pot do krepitve svoje varnosti. To je povečanje njegovega ugleda, saj zagotavlja veliko enostavnost uporabe, hitro sinhronizacijo in skupno rabo. Visoka cena sicer vpliva na celoten vtis, hkrati pa manjka šifriranje ničelnega znanja.

Tisti, ki niso zaskrbljeni zaradi svoje zasebnosti ali ne shranjujejo občutljivih informacij v oblaku, ne bodo morali skrbeti, da bodo lovniki prebrali njihove podatke. Uživali bodo lahko v Dropboxovi Office Online integraciji, Dropbox Paper, Showcase in pametni sinhronizaciji.

Ali so funkcije Dropboxa dovolj, da vas spodbudijo, da ga preizkusite? Kaj pa njene dvomljive prakse glede metapodatkov in pomanjkanje zasebnega šifriranja? Sporočite nam, kaj mislite v spodnjih komentarjih. Hvala za branje.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map