Pregled projekta xCloud – Predogled nove platforme – Posodobljeno 2020

Projekt xCloud Pregled

Microsoftov projekt xCloud naj bi bil naslednja velika stvar pri igrah v oblaku. Platformo smo si lahko ogledali v razvojni fazi in bili nadvse navdušeni. Oglejte si naš poglobljeni predogled xCloud.


xcloud-drsnik1

xcloud-drsnik3

Prejšnja

Naslednji

Projekt xCloud je najnovejša ponudba iger v oblaku od Xboxa in Microsofta. Čeprav je po strukturi podoben storitvam kot je Google Stadia, xCloud nima veliko ambicij. Namesto da bi zamenjal konzolo, je xCloud le še en način igranja iger. Še vedno pa je na dobri poti, da si prislužite mesto v našem najboljšem vodniku za igranje v oblaku. 

V tem pregledu projekta xCloud bomo storitev pregledali v stanju predogleda. Čeprav bomo presojali, kako deluje in deluje, ta sodba ni dokončna. Microsoft še vedno deluje na xCloud, zato pričakujemo dodatne funkcije in izboljšave delovanja ob zagonu. 

Če imate dovolj sreče, da lahko dostopate do predogleda Project xCloud, vas čaka priboljšek. Igre izgledajo in tečejo čudovito, dokler imate močan signal 5GHz. Trenutno pa je Project xCloud bolj tisto, kar bi lahko bilo, ne pa tisto, kar je. Storitev bi lahko šla od rok do najboljših, vendar le, če se Microsoft drži svoje časovnice. 

Moči & Slabosti

Alternativa za Project xCloud

Lastnosti

Projekt xCloud ima trenutno malo ali nič funkcij, kar je smiselno glede na stanje predogleda. Namesto da bi se pogovarjali o tem, česar ni, kar je skoraj vse, bomo pokrivali funkcije, ki jih Microsoft namerava imeti ob izdaji. 

xCloud strežniška oprema in varčevanje v oblaku

Videoposnetek, ki ga je objavil Microsoft, kaže, da je vsak strežnik xCloud opremljen s črevesjem štirih Xbox One S konzol. Ni jasno, ali se igre izvajajo s kombiniranimi konjskimi močmi vseh štirih sistemov ali so jim oddane kosmiče. Ne glede na to, za mobilno izkušnjo ni pomembno. 

Igre izgledajo fantastično, vendar boste morali trpeti skozi dolge čase nalaganja. Z uporabo starejše strojne opreme Xbox One S se igre predvidoma nalagajo na standardnih trdih diskih. Kot lahko preberete v našem najboljšem zunanjem vodniku SSD, imajo tradicionalni trdi diski daljši čas nalaganja. Če pa se Microsoft drži palice xCloud, bodo strežniki verjetno posodobljeni. 

xcloud-4

Projekt Scarlett, nova Microsoftova konzola, izide leta 2020, zato je verjetno, da bo Microsoft začel posodabljati strežnike xCloud za zagon najnovejših naslovov. Ta konzola bo dobavljena s trdiščnim pomnilnikom, kar bo izboljšalo čas obremenitve od leta 2020. 

xCloud je namenjen temu, da je na voljo na vseh možnih napravah, kar pomeni zmožnost navzkrižnega shranjevanja. Microsoft uporablja isti sistem iz trenutnega programa Xbox Play Anywhere, da vam omogoča igranje na različnih platformah. S tem sistemom boste lahko nehali igrati na enem zaslonu in izbrali tam, kjer ste ostali na drugem. 

Projekt xCloud: Poganja Azure

Ena največjih prednosti, ki jo ima Microsoft v primerjavi z drugimi storitvami iger v oblaku, je njegova oblačna infrastruktura Azure. Kot lahko vidite v našem pregledu Microsoft Azure, je omrežje množično. Microsoftova daljnosežna roka je bila uporabljena v različnih aplikacijah, Project xCloud pa izkorišča to moč, da v oblake ponese svet. 

Pobliže bomo govorili o posebnostih Azure in kje je xCloud trenutno v spodnjem razdelku „pokritost“. Kljub temu želimo še vedno izpostaviti Azure kot značilnost Project xCloud. S tako širokim omrežjem lahko xCloud dovaja tokove igre iz podatkovnih centrov v bližini vaše lokacije. 

Pomanjkanje fizične razdalje pomeni manjše zamude pri igranju iger. Na podlagi našega testiranja, ki ga bomo začeli čez minuto, je moč Azurevega omrežja prikazana. Čeprav xCloud trenutno ni popoln, ponuja veliko boljšo izkušnjo kot storitve, ki se začnejo iz nič, kot je Vortex (preberite naš Vortex pregled).

Pregled funkcij projekta xCloud

Projekt xCloud Logotipwww.xbox.com

prost

Platforme

Android

iOS

Windows

macOS

Brskalnik

Podprte igre

Pokrivanje
textarea

Podprte platforme DRM
N / A

Baza znanja

Klepetajte

E-naslov

Telefon

24/7 podpora

Podprte igre

Ob pisanju projekta Project xCloud podpira več kot 50 iger, čeprav bo število v bližnji prihodnosti večje. Pred nekaj meseci je v beta različici predstavil le peščico iger, Microsoft je še naprej razširil linijo xCloud, zato lahko v nekaj mesecih pričakujete nekaj podobnega kot Xbox Game Pass.. 

To je zato, ker razvijalcem ni treba prilagajati svojih iger, da bi se izvajale na xCloud. Če se igra lahko izvaja na Xbox One ali PC-ju, lahko deluje na xCloud, brez dodatnega razvoja. Microsoft načrtuje, da bo xCloud vključil tudi v Game Pass, tako da lahko pričakujete, da boste lahko pretakali knjižnico Game Pass kamor koli.. 

Pravzaprav lahko Project xCloud trenutno pretaka več kot 3.500 iger brez kakršnih koli sprememb, trdi Microsoft. 

xcloud-igra-knjižnica

Glede na posebnosti ima trenutna postavitev peščico solidnih naslovov AAA, vključno z Borderlands: The Handsome Collection, Gears 5 in Halo 5: Guardians. Kot velja za Game Pass, so tudi številni manjši naslovi, med njimi tudi Bloodstained: Ritual of the Night, Battle Chasers: Nightwar, Puyo Puyo Champions in Tales of Vesperia: Definitive Edition. 

V primerjavi s storitvami, kot je GeForce Now (preberite naš GeForce Now vs Project xCloud kos), ki omogočajo pretakanje vaših Steam Games, xCloud primanjkuje (preberite naš pregled GeForce Now). 

Toda glede na to, kako velikodušen je bil Microsoft z datumi digitalnih izdaj, ko gre za Game Pass, je prihodnost xClouda videti svetla. V primerjavi s podjetjem Stadia, ki ima brezhibno predstavitev, smo svoj denar vložili v xCloud (preberite pregled Google Stadia in del Google Stadia vs GeForce Now in si oglejte, kako se primerjajo). 

Ali morate kupiti igre xCloud? 

Glede na nedavno izdajo Stadije ostaja vprašanje, ali morate xCloud igre kupiti posebej. Microsoft ni rekel, če platforma deluje kot Stadia, vendar glede na to, da Xbox že ima digitalno prodajalno, je malo verjetno, da boste morali igre kupiti. Vsaj najmanj ne bi smeli odkupovati iger, ki so že registrirane na vašem računu. 

Bolj verjetno je, da je xCloud podoben PlayStation Now, ki, kot lahko vidite v našem pregledu PlayStation Now, vključuje izbrano knjižnico iger z vašo naročnino. Večina trenutno podprtih iger je prvovrstnih naslovov, zato se zdi, da Microsoft trdi po podobnem modelu. 

Če vemo, da se bo xCloud sčasoma vključil v Game Pass, se zdi, da Microsoft pripravlja naročnino na enem mestu, kjer se Xbox Live, Game Pass in xCloud ponujajo skupaj, kar vam omogoča, da prenašate knjižnico iger s svojega telefona Android, ne da bi morali da jih kupim. 

Cena

Projekt xCloud je trenutno v predoglednem obdobju, zato ni objavljenih nobenih informacij o cenah. Kdor ima srečo, je lahko povabljen v program brezplačno, če imate združljivo napravo Android in krmilnik Xbox. Kljub temu imamo nekaj ugibanj, koliko bo storitev stala ob zagonu. 

Microsoft vabi ljudi, da si ogledajo xCloud, preden se začne. Na seznamu boste potrebovali štiri stvari: napravo Android z različico 6.0+ in Bluetooth različico 4.0+, krmilnik Xbox z Bluetoothom, 5GHz WiFi in aplikacijo Xbox Game Streaming. Po tem se lahko z Microsoftovim računom registrirate za dostop. 

Udeleženi boste na seznamu in če boste izbrani, vam bo Microsoft po e-pošti poslal naslednje korake. Ni jasno, ali so udeleženci izbrani na podlagi prvega pogovora, ki je prvi postregel ali na podlagi različnih dejavnikov. Trenutno pa je edini način igranja xClouda metanje klobuka v obroč. 

Koliko bo projekt xCloud stalo? 

Microsoftu ni bilo jasno, koliko bo stala xCloud, ko se bo popolnoma zagnala. Torej, kratek odgovor, koliko bo stala Project xCloud: Ne vemo. Vendar lahko špekuliramo na podlagi cen konkurentov in obstoječih naročninskih storitev Xbox. 

PlayStation Now, ki je najbolj neposredno primerljiva storitev, stane le 10 dolarjev na mesec, medtem ko Game Pass Ultimate, ki bi se moral v prihodnosti integrirati s xCloudom, stane 15 dolarjev na mesec. Možno je, da bo Microsoft Project xCloud uvrstil v obstoječa Game Pass Ultimate članska združenja, ko se bo v celoti začel. 

Kljub temu, da bomo velikodušni, pričakujemo, da bo xCloud pristal okoli 20 do 30 dolarjev, če vključuje obstoječo knjižnico iger, kar je približno tisto, kar Shadow zaračuna (preberite naš Shadow pregled in tudi našo Shadow vs Project xCloud primerjavo). Ni jasno, ali bo xCloud vključeval igre ali jih boste morali kupiti, a ker Microsoft že ima digitalno prodajalno, bo knjižnica verjetno izbrana. 

To pa še ne pomeni, da so vaše trenutne igre Xbox One izgubljene. xCloud naj bi deloval skupaj s konzolami, Microsoft pa vam omogoča, da svoj Xbox One spremenite v xCloud strežnik. Ta funkcionalnost je zdaj na voljo za Xbox Insiderje, tako da če vas zanima pretakanje konzole, lahko to nastavite. 

Enostavnost uporabe

Trenutno ni postopka za prijavo na xCloud, kot je trenutno v predogledu. Vendar pa poenostavljena mobilna aplikacija in enostavna namestitev postavljajo visoko stopnjo v prihodnosti. 

Mobilna aplikacija Project xCloud je zelo osredotočena. To je brez funkcij zunaj iskalne vrstice in odseka za nedavno igrane igre. Ogledate si lahko sinopsis vsake igre, poiščete igro in seveda zaženete igro, in to je to. Ob tem pa dizajn barebones ne preseneča. 

xcloud-3

Microsoft ima v aplikaciji poseben gumb za povratne informacije, ki bo zahteval oceno po vsaki seji predvajanja. Verjetno bo aplikacija do trenutka, ko se xCloud v celoti zažene, videti povsem drugače. 

Kljub temu je začetek iger lahek. Tako kot Stadia, tudi za predvajanje ni potrebno nalaganje ali popravilo. Preprosto izberite igro, pritisnite “predvajaj” in počakajte, da se naloži. Zaradi starejše strojne opreme, ki deluje znotraj strežnikov xCloud, se igram traja nekaj časa. Na srečo je povezava s strežniki hitra. 

xcloud-igra-nalaganje

Podpora za projekt xCloud Controller

Projekt xCloud je trenutno združljiv samo s krmilniki Xbox One, bodisi s standardnim krmilnikom Xbox One ali krmilnikom Elite. Pričakujemo pa, da bo Microsoft v začetku leta 2020 podpiral več drugih krmilnikov, vključno s krmilnikom PS4 in drugimi računalniškimi krmilniki, vključno z nekaj igralnimi ploščicami Razer. 

Microsoft si prizadeva tudi za zaslonske kontrole za mobilne naprave, podobno kot jih ima Blacknut (preberite naš pregled o Blacknuttu). Kot skoraj vse njegove funkcije, Microsoft pravi, da se bodo zaslonske kontrole prišle leta 2020, ko se bo projekt xCloud bližal začetku. 

Za svoje namene smo uporabili krmilnik Xbox One in telefonski posnetek za testiranje Project xCloud. Microsoft trenutno prodaja uradni telefonski posnetek in ima partnerstva z več blagovnimi znamkami dodatne opreme, da bi ustvaril več izdelkov za Project xCloud v prihodnosti. 

Izvedba

Projekt xCloud lahko pristojno prenaša igre, vendar še ni na ravni GeForce Now ali Stadia. Projekt xCloud je kot dodatek k obstoječim Xbox konzolam drugačna izkušnja. To ni isto kot igranje na vašem lokalnem Xbox One in nima cilja biti, ampak to ne pomeni, da je izkušnja slaba. 

xcloud-2

Microsoft priporoča 5GHz WiFi in to z dobrim razlogom. Testirali smo na 2,4GHz in 5GHz pasu, 5GHz pa je bil veliko boljši. Pas 5GHz podpira več pasovne širine, čeprav pokriva manj zemlje kot signal 2,4 GHz. Poleg tega je pri uporabi 5GHz signala pri drugih brezžičnih napravah – na primer pri odpiranju garažnih vrat – manjše. 

Igranje Halo, Forza in Gears na Project xCloud

Vse naše testiranje smo opravili brezžično, saj je to edini način, da trenutno igramo Project xCloud. S pomočjo Samsung Galaxy S9 +, ki je povezan z omrežjem 5GHz, smo se lotili testiranja Halo 5: Guardians, Forza Horizon 4 in Gears of War 4. Čeprav so se vse igre počutile odzivne, smo bili ves čas na volji jakosti signala. 

Pri testiranju približno 30 čevljev od usmerjevalnika smo hitrost prenosa dosegli le s 60Mbps, kar je veliko več od tistega, kar priporoča Microsoft. Telefon, na katerem smo testirali, je bil oddaljen približno 10 čevljev od usmerjevalnika. Skratka, pri testiranju smo imeli veliko hitrosti. 

xcloud-1

Zdi se, da igre nimajo nikakršnega merjenja glede na moč signala. To so seveda špekulacije, vendar med testiranjem nikoli ni bilo zmanjšane ločljivosti. Namesto tega bi se zvok zataknil ali bi se igra zaklenila, ko bi se pojavile težave. K sreči je bilo teh vprašanj malo, med njimi pa še vedno. 

Ko je vse delovalo, je delovalo odlično. Pri igranju ni bilo opaznega zaostanka pri vstopu, tudi pri hitrih, natančnih strelcih, kot sta Halo in Gears. Poleg tega je bila kakovost odlična. Ni padlo ločljivosti, tudi ko je signal postal slab. Trenutno največja slabost xClouda je mucanje. 

Pokrivanje

Microsoftova obstoječa oblačna infrastruktura Azure ima resne koristi za pretakanje iger. Čeprav je preizkusno obdobje Project xCloud omejeno na nekaj lokacij, lahko razvojna ekipa Xbox po izpustu zlahka razširi mednarodno operacijo.

xcloud-azure-server-network

Cilj projekta Project xCloud, kot je to primer pri vseh storitvah iger v oblaku, je obseg po vsem svetu. To je sicer smiselno za Microsoft. Po vsem svetu deluje več kot 54 centrov podatkov Azure, ki že ponujajo storitve v 140 državah. Čeprav večina teh lokacij še ni na voljo za xCloud, Microsoft pravi, da jih bo v prihodnosti. 

Trenutno je Project xCloud na voljo le v ZDA, Veliki Britaniji in Južni Koreji. Tako kot knjižnica iger tudi te lokacije ne bi smele veljati za zakon. V 13 regijah Azure obstajajo strežniki xCloud, ki pokrivajo Severno Ameriko, Evropo in Azijo. 

Glede na osredotočenost Microsofta na teh področjih je smiselno pričakovati, da bodo strežniki xCloud v Kanadi, preostali Evropi, Aziji in Avstraliji, ko pride čas za zagon. 

Razsodba

Projekt xCloud ponuja lep pogled na to, kako bo videti prihodnja pokrajina iger. Čeprav ne dosega tako visoke ravni kot Google Stadia, se je xCloud lotil impresivne borbe in prenašal kakovostne, intenzivne igre, ne da bi si pri tem zaznal oko. Za izboljšanje aplikacije in brezžične infrastrukture so potrebne nadaljnje izboljšave, da bi lahko naredili vse, kar je lahko.

Ste navdušeni nad Project xCloud? Ali boste poskusili dobiti dostop do predogleda? V nasprotnem primeru nam v spodnjih komentarjih sporočite svojo izkušnjo in kot vedno hvala za branje.  

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map